Πνιγµένη στην καθηµερινότητα δείχνει να βρίσκεται για µια ακόµα φορά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, την ώρα που δροµολογούνται κοσµογονικές αλλαγές στην ευρωπαϊκή γεωργία και η χώρα υποχρεώνεται να αναζητήσει ένα νέο παραγωγικό µοντέλο για την επόµενη µέρα.
Η συνειδητή άµυνα που δείχνει να παίζει ο υπουργός Μάκης Βορίδης σε ό,τι αφορά τη συµµετοχή του αγροτικού τοµέα στην αξιοποίηση των κοινοτικών και εθνικών πόρων για την αντιµετώπιση της πανδηµίας, σε συνδυασµό µε τη δυσκολία του υπουργείου να αναλύσει τα νέα δεδοµένα και να απαιτήσει ρόλο στη νέα πραγµατικότητα προς όφελος των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής, κάνουν τα πράγµατα πολύ δύσκολα.
Αυτό σηµαίνει ότι πέραν της επιβάρυνσης της θέσης των αγροτικών εκµεταλλεύσεων, ως αποτέλεσµα των ιδιαίτερων συνθηκών που δηµιούργησε η πανδηµία, υπάρχει ορατός κίνδυνος, ο αγροτικός χώρος να µη βρει τελικά, ούτε αυτή τη φορά, τρόπο να διεκδικήσει ενεργό ρόλο στη νέα κατανοµή «δυνάµεων». Να αναφερθεί εδώ ότι σε µια εποχή που οι συλλογικές δοµές του αγροτικού χώρου έχουν πλήρως αποδιοργανωθεί και επίσηµος φορέας εκπροσώπησης των αγροτών στα δηµόσια πράγµατα δεν υπάρχει, ο ρόλος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου καθίσταται ιδιαίτερα κρίσιµος.
Η λεγόµενη Επιτροπή Πισσαρίδη που έχει συγκροτηθεί µε πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και µε αντικείµενο την εκπόνηση ενός σχεδίου για την επόµενη µέρα της παραγωγικής Ελλάδας, θα χρειαστεί βοήθεια. Ποια θα είναι η συνδροµή του υπουργείου στο έργο της Επιτροπής; «Η Επιτροπή θα συµβουλεύεται κι άλλους επιστήµονες, στελέχη της αγοράς και ειδικούς, ανάλογα µε τις ανάγκες που θα προκύψουν στην πορεία καθώς και εκπροσώπους της παραγωγής και αρµόδιους φορείς, από διαφορετικούς οικονοµικούς τοµείς και επιχειρηµατικούς κλάδους», αναφέρεται στις ανακοινώσεις που σχετίζονται µε την ανάθεση του συγκεκριµένου έργου.
Διαβάστε επίσης: Η ηλεκτρονική έκδοση βεβαίωσης αγρότη και τα ευαίσθητα σημεία
«Επίσης θα διαβουλεύεται αρµοδίως µε εκπροσώπους της δηµόσιας διοίκησης και της κυβέρνησης. Συνολικά, η Επιτροπή θα συνδυάζει για το έργο της την εµπειρία από διεθνείς πρακτικές για ανάπτυξη µε τα ειδικότερα δεδοµένα της ελληνικής οικονοµίας, που εξέρχεται από βαθιά δεκαετή κρίση, ώστε να προταθεί σχέδιο που θα µεγιστοποιεί τους ρυθµούς ανάπτυξης σε ορίζοντα δεκαετίας και µε έµφαση επιλογών πολιτικής στην πρώτη πενταετία».
Ποια θα είναι λοιπόν η συµβολή του υπουργείου, των εποπτευόµενων αυτού οργανισµών και των δοµών οργάνωσης του αγροτικού τοµέα στην υποστήριξη του έργου της Επιτροπής Πισσαρίδη; Υπάρχει ορατός ο κίνδυνος να µην υπάρχει καµιά βοήθεια. Πιθανότατα όχι γιατί δεν θα το θέλουν, αλλά γιατί δεν θα µπορούν. Γιατί οι δηµόσιες δοµές έχουν αποδεκατισθεί και οι αγροτικές οργανώσεις είναι πλέον ανύπαρκτες. Φυσικό επακόλουθο αυτής της κατάστασης, ενδέχεται να είναι µια πιθανή υποβάθµιση του ρόλου της αγροτικής παραγωγής, καθώς οι στόχοι για το αύριο έρχονται σε συνάρτηση µε τις αντικειµενικές δυνατότητες του σήµερα. Και σήµερα, σε επίπεδο δοµών και φορέων έκφρασης του χώρου τουλάχιστον, τίποτα δεν βεβαιώνει τις πραγµατικές παραγωγικές δυνατότητες αυτού του χώρου, όπως τίποτα δεν προδικάζει την ανάληψη µιας σοβαρής ευθύνης για την ανασυγκρότηση της χώρας και τη στήριξη του ΑΕΠ.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε εκτάκτως την Παρασκευή 5 Ιουνίου μαζί με το περιοδικό Profi.