BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πιέσεις για ανάκληση φόρου επιτηδεύματος 650 ευρώ αγροτών

Αναστάτωση, κόστος, γραφειοκρατία και αγανάκτηση, μεταφέρει στους επαγγελματίες του αγροτικού χώρου η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος ύψους 650 ευρώ, την ώρα που οι αγρότες δεν αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες σε όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις που έχουν θεσπισθεί τους τελευταίους μήνες στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Telos-epitideumatos

2
10

Αγρότες από όλη την Ελλάδα επικοινωνούν τις τελευταίες μέρες με την Agrenda και το Agronews, εκφράζοντας ζωηρή τη διαμαρτυρία τους για το γεγονός ότι η κυβέρνηση την ώρα που τους εξαιρεί από όλες τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για την πανδημία, τους επιβάλει (ουσιαστικά για πρώτη φορά) ένα δυσβάσταχτο τέλος, το οποίο, για την οικονομική θέση στην οποία βρίσκεται η συντριπτική πλειοφηφία των επαγγελματιών του χώρου, δεν είναι απλώς δυσβάστακτο, καθίσταται κάποιες φορές και εξωντοτικό.

 Το οξύμωρο είναι ότι, ο εν λόγω φόρος επιβάλλεται κατ' ουσίαν για πρώτη φορά, μετά την 5ετή εξαίρεση των αγροτών από τη συγκεκριμένη υποχρέωση και σε μια συγκυρία η οποία δείχνει να είναι η χειρότερη όσον αφορά στη ρευστότητα των αγροτικών εκμεταλλεύσεων. 

 Σημειωτέον ότι, η υποχρέωση καταβολής τέλους επιτηδεύματος 650 ευρώ από φέτος, δηλαδή για τα εισοδήματα του 2019, αφορά όσους αγρότες εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01/01/2014. Πρόκειται για ένα φόρο που ναι μεν επομίζονται όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, με τους αγρότες ωστόσο να μένουν ταυτόχρονα εκτός των προνομοίων που αυτοί απολαμβάνουν τον τελευταίο καιρό, όπως είναι η έκπτωση 25% στις εισφορές που καταβάλλονται εγκαίρως, τα επιδόματα των 800 ευρώ, η πρόσβαση σε δανειοδοτήσεις με ευνοϊκούς όρους και μια σειρά από ρυθμίσεις από τις οποίες εξαιρούνται συστηματικά οι αγρότες

 Όπως είναι γνωστό, όπως είναι γνωστόν, το έτος 2018, έληξε η πενταετής περίοδος αναστολής της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, των 650 ευρώ, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος.

 Συγκεκριμένα με βάση την νομοθεσία, που ίσχυε μέχρι και το 2018, εξαιρούνταν από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ που δεν έχουν περάσει πέντε χρόνια από την ένταξή τους σε αυτό, καθώς και οι αγρότες που υπολείπονται τρία χρόνια τη συνταξιοδότησής τους κατά το 65ο έτος.

 Στις ανωτέρω κατηγορίες προστέθηκαν σταδιακά και όσοι αγρότες αποτελούν μέλη αγροτικών συνεταιρισμών (Νόμος 4577/2018).

Μάλιστα, λόγω αυτής της τροποποίησης του νόμου, έχει παρατηρηθεί τώρα το φαινόμενο πολλοί αγρότες να ψάχνουν συνεταιρισμούς που να μπορούν να τους καλύψουν, ωστόσο η όλη διαδικασία συν τις υποχρεώσεις που επωμίζεται ο παραγωγός για την εγγραφή μάλλον κάνουν δύσκολο το εγχείρημα τουλάχιστον για φέτος.

 Τώρα, το τέλος επιτηδεύματος των 650 ευρώ, θα καταβάλλουν από φέτος οι αγρότες που εντάχθηκαν στο κανονικό καθεστώς ΦΠΑ από 01/01/2014, και από το 2021 και μετά οι αλιείς, οι οποίοι υποχρεώθηκαν από την 01/01/2015 να τηρούν φορολογικά βιβλία και να εκδίδουν φορολογικά στοιχεία.

 Να σημειωθεί εδώ πως στις προγραμματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης είναι η μείωση του τέλους επιτηδεύματος για τα εισοδήματα του 2020, με στόχο την ολική κατάργησή του το 2021. Το θέμα αυτό έχουν φέρει στη Βουλή με ερωτήσεις τους τόσο προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη αλλά και προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, οι βουλευτές της ΝΔ Ασημίνα Σκόνδρα και Ιωάννης Λαμπρόπουλος και η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής Λιακούλη Ευαγγελία.

 Ενδεικτικά, στην ερώτησή του ο κ. Λαμπρόπουλος προς τον υπουργό Οικονομικών αναφέρει:

Όπως είναι γνωστόν, το έτος 2018, έληξε η πενταετής περίοδος αναστολής της καταβολής του τέλους επιτηδεύματος, των 650 ευρώ, για τους αγρότες κανονικού καθεστώτος.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα νόμο, οι αγρότες υποχρεούνται στην καταβολή του συγκεκριμένου τέλους για τα εισοδήματα του 2019 και εφεξής.

Το τέλος επιτηδεύματος, καταβάλλεται μια φορά τον χρόνο και αφορά όλους τους αγρότες, όσους έχουν βιβλία εσόδων-εξόδων και δηλώνουν βασική ενίσχυση άνω των 5000 ευρώ ή καθαρό εισόδημα, από πωλήσεις αγροτικών προϊόντων άνω των 15.000 ευρώ, με εξαίρεση για όσους διαμένουν σε κοινότητες κάτω των 500 κατοίκων.

Επειδή, οι αγρότες έχουν έντονα πληγεί οικονομικά τα τελευταία χρόνια, λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων, μείωσης των τιμών στα προϊόντα τους, όπως για παράδειγμα στο ελαιόλαδο και τώρα με την πανδημία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Πρόκειται να εξετάσει την άμεση αναστολή ή την κατάργηση της συγκεκριμένης διάταξης, που υποχρεώνει τους αγρότες, στην ετήσια καταβολή του τέλους των 650 ευρώ;

 

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές