Μια δράση που ξεκίνησε µε προϋπολογισµό 120 εκατ. ευρώ και µε τη φιλοδοξία να ξαναφέρει τους γεωπόνους-ιδιώτες αυτή τη φορά- στο χωράφι, εξελίχθηκε στα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ σε ευσεβή πόθο (είναι η πίστη και η λήψη αποφάσεων που έχουν βάση αυτό που θα ήθελε να φαντάζεται κάποιος ότι συµβαίνει ή θα συµβεί) της γνωστής συντεχνίας του ΟΣ∆Ε για να καταντήσει µε το πέρασµα του χρόνου ένα «άδειο πουκάµισο» από το οποίο κανείς δεν έχει κάτι να περιµένει.
Η λογική «ή εµείς ή κανείς», µε την οποία πορεύονται τα τελευταία χρόνια κάποιοι τυχοδιώκτες στα πέριξ της πλατείας Βάθη, υποχρέωσε την προηγούµενη πολιτική ηγεσία (κυρίως επί ηγεσίας Αποστόλου) να κρατήσει την υπόθεση στο συρτάρι. Περίπου οι ίδιες πιέσεις αναγκάζουν και τους σήµερα κρατούντες να µην έχουν την τόλµη να διαµορφώσουν ένα πλαίσιο που θα στέλνει τους αγύρτες σπίτι τους και θα εξασφαλίζει ένα ανοιχτό σύστηµα συµβουλών, µε επίκεντρο τους αγρότες και παρόχους τους έχοντες τη δυνατότητα να προσφέρουν άµεσες, πραγµατικές, συµβουλές για τη βελτίωση της θέσης των αγροτικών εκµεταλλεύσεων στη χώρα µας.
Έτσι, από τη µια η πολυπλοκότητα του θέµατος και η ανάγκη διαµόρφωσης ενός σαφούς και ανοιχτού πεδίου για τους υποψήφιους στην παροχή αγροτικών συµβουλών, κι από την άλλη οι πιέσεις συγκεκριµένων και αδίστακτων συµφερόντων, κάνουν την πολιτική ηγεσία να πηγαίνει τα πράγµατα πίσω και ελλείψει πολιτικού θάρρους να µην είναι διατεθειµένη να φθάσει στην προκήρυξη.
Διαβάστε επίσης: Επιμένει για μονοετή μεταβατική περίοδο η Κομισιόν για να φέρει νωρίτερα νέο κανόνα για άμεσες ενισχύσεις
Την ίδια στιγµή, τα πράγµατα δείχνουν να περιπλέκονται έτη περαιτέρω από τις συζητήσεις περί ανασχηµατισµού, όπως και από την ανάγκη ανακατανοµής πόρων που προκύπτει προκειµένου να ικανοποιηθεί η υπόσχεση για το λεγόµενο 7χίλιαρο.
Ο ανασχηµατισµός είναι σαφές να µην αφήνει περιθώρια για τις αναγκαίες αποφάσεις το αµέσως επόµενο διάστηµα. Είναι σίγουρο ότι η σηµερινή πολιτική ηγεσία θα επιλέξει να περιµένει είτε την ανανέωση της θητείας της, ώστε να προβεί στη συνέχεια στις αντίστοιχες επιλογές, είτε να εγκαταλείψει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ώστε να αποφύγει τις εν λόγω αποφάσεις και µαζί το ενδεχόµενο να πικράνει τυχόν καινούργιες… κουµπαριές.
Υπ’ αυτή την έννοια και η λύση της ανακατανοµής πόρων του ΠΑΑ και µάλιστα από το συγκεκριµένο πρόγραµµα (Μέτρο 2.1), υπέρ της κάλυψης αναγκών στήριξης των πληγέντων από τον κορωνοϊό, φαντάζει υπό µια έννοια σωτήρια. Και χρήµατα για καινούργιες πιθανά «κουµπαριές» θα βρεθούν και µε τις παλιές δεν θα υπάρξει παρεξήγηση.
24-07-2020 12:38Καραγιάννης Γρηγόριος
Το πρόβλημα ξεκινά από το ότι το ποσό των 120, 40μυρίων ή ότι μείνει θα πρέπει να το διαχειριστεί μια εταιρία. Συνεπώς όπως έλεγε και ένας παλιός του παλιού καλού κινηματογράφου "" Είναι πολλά τα λεφτά Άρη "" Ας βγεί όμως το ΥΠΑΑΤ και να πει ως εδώ. Το πρόγραμμα δεν πρόκειται να τρέξει , ας μην εξηγήσει λόγους και αιτίες, αρκεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο. Η αναβλητικότητα και οι διαρροές δεν κάνουν καλό σε κανέναν, όταν το καταλάβουν εκεί στα κεντρικά όλα θα βρουν το δρόμο τους.
Απάντηση24-07-2020 09:38Νίκος
Άρτσι μπούρτσι και λουλάς πάλι από τον Πανάγο, ούτε μια σοβαρή φράση με την οποιαδήποτε πληροφορία
Απάντηση