Αναγκαία όσο ποτέ κρίνεται σ’ αυτή τη φάση µια γενναία λύση επαναδιακανονισµού των χρεών των αγροτών, ενταγµένης σε µια προσπάθεια επανεκκίνησης της αγροτικής οικονοµίας, ειδικά εκεί όπου υπάρχει επιχειρηµατικό δυναµικό και εκµεταλλεύσεις οι οποίες θα µπορούσαν να σταθούν στις διαµορφούµενες σήµερα συνθήκες της αγοράς.
Μια ελπίδα επ’ αυτού έρχεται πάντως και από την εξαγγελία του υπουργού Οικονοµικών, Χρήστου Σταϊκούρα, στη Βουλή, όπου τόνισε µεταξύ άλλων ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται ένα νέο θεσµικό πλαίσιο ρύθµισης χρεών, το οποίο θα αντικαταστήσει όλα τα επιµέρους εργαλεία ρύθµισης οφειλών που υπάρχουν σήµερα.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν γίνει γνωστά πολλά επ’ αυτού. Ο υπουργός δεν ξεκαθάρισε µάλιστα αν η προωθούµενη λύση θα αφορά µόνο τα χρέη προς το ∆ηµόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταµεία ή θα είναι ευρύτερη και θα περιλαµβάνει µε σαφήνεια και τα χρέη στις τράπεζες. Το βέβαιο είναι ότι ο αγροτικός χώρος, έχει µεγάλη ανάγκη από ένα τέτοιο ξεκαθάρισµα. Όχι τόσο για λόγους κοινωνικούς, όπως έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν, όσο για λόγους οικονοµικούς. Εκτιµάται ότι υπάρχουν σήµερα αγροτικές επιχειρήσεις µε σηµαντικά επενδεδυµένα κεφάλαια και εξέχον επιχειρηµατικό δυναµικό, οι οποίες, για λόγους συγκυριακούς και απρόβλεπτους συνήθως, κινδυνεύουν να µείνουν εκτός νυµφώνος. Έτσι, ενώ τρέχουν προγράµµατα και βρίσκονται σε εξέλιξη ενδιαφέροντα χρηµατοδοτικά εργαλεία, οι επιχειρήσεις αυτές απέχουν των εξελίξεων και οδηγούνται νοµοτελειακά στη χρεοκοπία.
Διαβάστε επίσης: Ζήτηση για ελαιόλαδο προσθέτει στην τιμή επιπλέον 10 λεπτά με την αγορά να αναμένει περαιτέρω ενίσχυση
Αυτές είναι οι περιπτώσεις τις οποίες οφείλει να εξετάσει µε ενδιαφέρον ένα νέο θεσµικό πλαίσιο. Όχι µια ευρεία και γενική ρύθµιση επί δικαίων και αδίκων µε τεράστιο δηµοσιοοικονοµικό κόστος αλλά µια επεξεργασµένη φόρµουλα, η οποία θα προσεγγίζει µε αναπτυξιακό πνεύµα τα πράγµατα και θα δίνει τη δυνατότητα στις εµπορικές τράπεζες να επανεξετάσουν τη στάση τους έναντι δυναµικών επιχειρήσεων του τοµέα της πρωτογενούς παραγωγής.
Προς το παρόν, αυτό το οποίο γίνεται είναι κάποιες διµερείς διαπραγµατεύσεις των τραπεζών µε τους οφειλέτες, οι οποίες δεν διευκολύνονται από κάποιο θεσµικό πλαίσιο και στις περισσότερες των περιπτώσεων απλώς σπρώχνουν το πρόβληµα λίγο παρακάτω. Σ’ αυτό το πνεύµα, η Τράπεζα Πειραιώς για παράδειγµα, δείχνει να έχει αναθέσει τις διµερείς επαφές αυτού του είδους στις υπηρεσίες διαχείρισης απαιτήσεων της Intrum Hellas. H τελευταία, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, προχωρά, σε συνεννόηση µε τους συνεπείς δανειολήπτες, στην παροχή διευκολύνσεων για την πληρωµή των υποχρεώσεών τους, αλλά και σε άλλες ρυθµίσεις ανάλογα µε τις οικονοµικές τους δυνατότητες.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 1 Αυγούστου.