Όσοι πείστηκαν πως φέτος κάτι θα αλλάξει, αφού τις µονάδες σε Σέρρες και Πλατύ τις υπενοικίασε ο επιχειρηµατίας Χρήστος Καραθανάσης, που ενδύθηκε το µανδύα του «Λευκού Ιππότη», µε υποσχέσεις να κρατήσει ζωντανή την τευτλοκαλλιέργεια και ένα µέρος της εγχώριας παραγωγής ζάχαρης, αρχίζουν, όλο και περισσότερο, να κάνουν δεύτερες σκέψεις.
«Νερό στο αυλάκι», που γιγαντώνει, ηµέρα µε την ηµέρα, το σπόρο της αµφιβολίας στις τάξεις των παραγωγών, ρίχνει αφενός η αδράνεια που παρατηρούν σε σχέση µε τη συντήρηση της µονάδας των Σερρών, όπου θεωρητικά θα γίνει φέτος η επεξεργασία της πρώτης ύλης και αφετέρου οι ψίθυροι που πυκνώνουν ότι, µε κάποιο πρόσχηµα, θα επιχειρηθεί να µην απορροφηθεί η παραγωγή τους.
Πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν, περιέγραψαν στην Agrenda ότι από το Μάρτιο και µετά, µε τα µέτρα για τον κορωνοϊό, δεν έχει πατήσει στη µονάδα κανείς από τους περίπου 70 εργάτες που είχαν προσληφθεί για τη συντήρηση, η οποία έχει µείνει στη µέση και θεωρείται απίθανο, ακόµη και αν επανεκκινήσουν αύριο οι εργασίες, να είναι έτοιµη το Σεπτέµβριο για να «κόψει» παντζάρια.
Διαβάστε επίσης: Με προβλήματα από μονίλια τα ροδάκινα σε Πέλλα–Ημαθία μετά τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ανασφάλειας οι τευτλοπαραγωγοί από τις Σέρρες, όπου έχουν καλλιεργηθεί περίπου 7-8.000 στρέµµατα από τα συνολικά 12.000 στρέµµατα της φετινής παραγωγής (σ.σ. άλλα περίπου 1.500 στρέµµατα είναι γύρω από το Πλατύ και 3.000 στρέµµατα στη Θεσσαλία), προσπαθούν να συναντηθούν µε τον υπουργό Κώστα Καραµανλή, την υφυπουργό Φωτεινή Αραµπατζή και τον βουλευτή Ν∆ Νάσο Χατζηβασιλείου, για να ζητήσουν την παρέµβασή τους, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύµητες εξελίξεις.
Στα «ψιλά γράμματα» του άρθρου 24 φαίνεται πως πατάει ο Καραθανάσης
Με το γράµµα του νόµου, ωστόσο, ο επιχειρηµατίας ενδέχεται να είναι καλυµµένος ακόµη κι αν δεν απορροφήσει την παραγωγή των αγροτών, καθώς φηµολογείται πως είχε συµπεριλάβει στα «ψιλά γράµµατα» των συµβάσεων ένα άρθρο (το 24 κατά τις πληροφορίες της εφηµερίδας Agrenda), που του επιτρέπει να παρεκκλίνει των συµφωνηθέντων, µε επίκληση ζηµίες από τα µέτρα περιορισµού της πανδηµίας κορωνοϊού.
Κατά µια άλλη εκδοχή, ο Χρήστος Καραθανάσης τα διαρρέει όλα αυτά για να πιέσει, µέσω της ογκούµενης οργής των τευτλοπαραγωγών, την πολιτική ηγεσία του τόπου και να αλλάξει τη διοίκηση της ΕΒΖ ΑΕ, µε την οποία θεωρεί ότι δεν µπορεί να συνεννοηθεί, διότι ισχυρίζεται πως όλο του βάζει εµπόδια στο να λειτουργήσει τις δύο µονάδες.
Στόχος του, λέγεται, είναι να µπει µια άλλη διοίκηση µε ευήκοα ώττα στο αίτηµά του να επεκταθεί η εκµίσθωση των δύο µονάδων στα πέντε ή και στα δέκα χρόνια, ώστε να έχει το χρονικό περιθώριο να αποσβέσει τις επενδύσεις που απαιτούνται για τον εκσυγχρονισµό τους, κάτι που, όπως λέει, δεν µπορεί να γίνει στους 28 µήνες της ισχύουσας σύµβασης.
11-08-2020 23:11Γιώργος
Για καλύτερη ενημέρωση πάνω στο θέμα, αξίζει να διαβαστεί η συνέντευξη του κ. Καραθανάση στην τοπική εφημερίδα των Σερρών "Σερραικό Θάρρος. https://sertharros.gr/tha-ektethoyn-kapoioi-an-vgaloyme-ena-kilo-zachari/
Απάντηση11-08-2020 16:54Μιχαλης Χατζηκωστας
Προδοτες οι κυβερνοντες των τελευταιων 40 ετων !!! Αλλα δυστηχως κοιμαται ο ΕΛΛΗΝΑΡΑΣ ... Τον υπνο του δικαιου ....
Απάντηση