Σε µια απλουστευτική προσέγγιση θα µπορούσε να πει κανείς ότι οι αγρότες έχουν µείνει κυριολεκτικά έξω από όλα τα ειδικά καθεστώτα που έχουν ανακοινωθεί για την ανακούφιση των πληγέντων. Λες και η πανδηµία έκανε εξαίρεση για τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής. Λες και τα κανάλια των προϊόντων που παράγουν και διαθέτουν στην αγορά δεν αντιµετώπισαν δυσκολίες, λες και οι τιµές των αγροτικών προϊόντων αλλά και η εν γένει αντιµετώπιση των παραγωγών από τους αγοραστές, υπήρξε ειδυλλιακή. Η Agrenda καταθέτει µια πρόταση: Αντί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης να αναζητά, τόσο σχολαστικά, ποιοι αγρότες ζηµιώθηκαν από την πανδηµία, καλύτερα να εξετάσει τις ελάχιστες περιπτώσεις παραγωγών που δεν είχαν πρόβληµα.
Θα ήταν πόλυ πιο απλό και πιο αποτελεσµατικό. Θα µπορούσε εύκολα να ξεχωρίσει κανείς, τα υπόλοιπα εσπεριδοειδών (πορτοκάλια - λεµόνια), µιας και η αγορά είχε κλείσει για τους παραγωγούς πολύ νωρίτερα και το όποιο εξαγωγικό κυρίως όφελος αναφέρεται µόνο στους διακινητές.
Το ίδιο ισχύει σε πολύ µεγάλο βαθµό και για τα µήλα και τα ακτινίδια, προϊόντα τα οποία επίσης στο συντριπτικό τους όγκο βρίσκονταν στις αποθήκες των εµπόρων, οι οποίοι ενδεχοµένως ωφελήθηκαν.
Μια ξεκάθαρα καλύτερη εικόνα αγοράς παρουσίασαν φέτος τα κεράσια, χωρίς αυτό να συνδέεται απαραίτητα µε τις συνθήκες της πανδηµίας, ωστόσο, προφανώς και δεν υπάρχει λόγος ειδικής στήριξης.
Αν υπάρχουν ένα - δύο ακόµα µικρότερης εµβέλειας φρούτα κυρίως που εξαγωγικά πήγαν καλά µπορούν να ενταχθούν στη λίστα των µη ζηµιοθέντων, από εκεί και πέρα όµως αρχίζουν τα δύσκολα!
Ο παραπάνω πίνακας καταγράφει µε σαφήνεια τις λίγες περιπτώσεις που έστω και µε καθυστέρηση βρίσκουν το δρόµο της ειδικής ενίσχυσης, αναφέρεται επίσης σε εκείνες για τις οποίες έχει ξεκινήσει κάποια συζήτηση, είναι όµως πολλές και αφορούν τη συντριπτική πλειοψηφία του αγροτικού κόσµου, εκείνες για τις οποίες, εκ µέρους των αρµοδίων, πολύ µεθοδικά, δεν γίνεται λόγος.
Και το κυριότερο δεν γίνεται το απαραίτητο ξεκαθάρισµα. Να ξέρουν δηλαδή, ποιοι ανήκουν στην κατηγορία των πληγέντων και θα µπορούν εποµένως, εκτός της όποιας ειδικής ενίσχυσης, να τύχουν των αντίστοιχων ωφεληµάτων που απευθύνονται σε όλο το φάσµα των επαγγελµατιών και ποιοι δεν έχουν πληγεί, εποµένως µένουν εκτός αυτών.
∆ιότι, ως γνωστό, καθηµερινά ανακοινώνονται µέτρα και θεσπίζονται ευεργετικές διατάξεις που αφορούν στους πληγέντες, µε τους αγρότες να µην γνωρίζουν τις περισσότερες φορές, αν και κατά πόσο συµπεριλαµβάνονται σ’ αυτές.
Διαβάστε επίσης: Πόρους από τη βασική ενίσχυση «κλέβουν» τα οικοπρογράμματα
Τέθηκε για παράδειγµα προσφάτως, το θέµα του προγράµµατος «ΓΕΦΥΡΑ» για το οποίο όσον αφορά στους αγρότες οι αρµόδιες αρχές δεν έχουν απάντηση. Η Agrenda απευθύνθηκε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, µε το ερώτηµα αν οι αγρότες ή τέλος πάντων ποιοι εξ αυτών δύναται να ενταχθούν στο εν λόγω πρόγραµµα. Καµιά απάντηση! Ή µάλλον, άσε να το δούµε! Πρόκειται για το πρόγραµµα που ενισχύει µε 90% και για 9 µήνες το επιτόκιο του στεγαστικού δανείου ή του δανείου που έχει λάβει ένας επαγγελµατίας βάζοντας υποθήκη την πρώτη κατοικία.
Αντίστοιχα, θέµα τίθεται µε την δυνατότητα πρόσβασης στα δάνεια που χορηγούνται από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα και φέρουν κατά 80% την εγγύηση του Ελληνικού ∆ηµοσίου. Πρόσφατα, στη Βουλή, ο υφυπουργός Κώστας Σκρέκας, αναφέρθηκε σ’ αυτά (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ) ξεκαθάρισε ότι αφορούν και τους αγρότες δεν είπε όµως πως αποδεικνύεται σ’ αυτή τη φάση ότι ένας αγρότης έχει πληγεί από την πανδηµία. Άλλοι έχουν πουλήσει νωρίς, άλλοι έχουν πουλήσει αργά, άλλοι δεν έχουν πουλήσει ακόµα. Σε κάθε περίπτωση, η ζηµιά δεν είναι εύκολο να αποτυπωθεί σ’ αυτή τη φάση.
Ανάλογο θέµα τίθεται αυτές τις µέρες µε την προκαταβολή του φόρου εισοδήµατος. Κι εδώ η ενηµέρωση λέει ότι η µείωση της προκαταβολής φόρου στο 50% ή και στο µηδέν σε κάποιες περιπτώσεις, αφορά και τους αγρότες, εφόσον έχουν πληγεί. Ποιες είναι λοιπόν οι κατηγορίες των πληγέντων και πως αποδεικνύεται σ’ αυτή τη φάση η µείωση των εισπράξεων - ανεξαρτήτως καθεστώτος- όταν δεν έχει έρθει η ώρα της αποτύπωσης της οικονοµικής δραστηριότητας, κυρίως λόγω εποχικότητας αυτής.
Παίζει ακόµα και πετρέλαιο
Το ξεκαθάρισµα της όλης κατάστασης κρίνεται επιτακτικό για τον επιπλέον λόγο ότι από το Φθινόπωρο θεωρείται δεδοµένη µια νέα και ενδεχοµένως γενναία δέσµη µέτρων που αυτή τη φορά θα αφορά σε µεγαλύτερο βαθµό τους αγρότες. Επ’ αυτής αναφέρθηκε επισταµένως στη Βουλή, ο βουλευτής Λάρισας της Νέας ∆ηµοκρατίας Μάξιµος Χαρακόπουλος και µένει να αποδειχθεί αν ήταν απλώς ιδέες ή πρόκειται για πραγµατική κυβερνητική βούληση και ο βουλευτής έρχεται απλά να κάνει το... λαγό.
«Εν όψει της λήψης µέτρων κατά του νέου κύµατος της πανδηµίας» τόνισε ο Λαρισαίος βουλευτής, «πρέπει να είµαστε έτοιµοι το φθινόπωρο να εξαντλήσουµε τις δυνατότητες που υπάρχουν, ώστε να στηρίξουµε έµπρακτα την πρωτογενή παραγωγή. Να ελαχιστοποιήσουµε τις όποιες παρενέργειες στις αγροτικές επιχειρήσεις και τους συνεταιρισµούς, άλλα και να ενισχύσουµε τη βιωσιµότητά τους, κυρίως διευκολύνοντας την πρόσβασή τους σε ρευστότητα». Έθεσε µάλιστα το ερώτηµα: «Εξετάζετε το ενδεχόµενο άµεσης επαναφοράς της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) -αγροτικό πετρέλαιο- τόσο ως αντισταθµιστικό µέτρο για την δύσκολη περίοδο που διανύουµε, άλλα και ως κατεξοχήν µέτρο παροχής ρευστότητας στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους;».
25-08-2020 14:56Αγρότης από κούνια
Νέα Δημοκρατία δε θέλατε........... Ψοφος Τώρα ....
Απάντηση25-08-2020 13:54Λευτέρης
Τα 4€ Τα αιγοπρόβατα πότε ρε καραγκιόζιδες της Νέα Μαλακίας Δημοκρατίας
Απάντηση25-08-2020 12:46Νικος
TT τι δουλειά κάνεις ρε? Μήπως είσαι στο γραφείο του βοριδη η στα γραφεία της νέας δημοκρατίας για να απαντάς σε αυτα που λένε άνθρωποι που δουλεύουν και δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα? Ντροπή σου και εύχομαι να σε κρίνει ο Θεός και να γίνεις όπως αυτούς που κλεγονται εδώ μέσα όπως λες
Απάντηση25-08-2020 11:26ΤΤ
Καμμία στήριξη σε κανένα, με παράλληλο τερματισμό του κοινωνικού κράτους, ας μάθει ο καθένας να στηρίζεται στα πόδια του!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)24-08-2020 22:31Μάκης
Στηριξτε τους αμπελουργους ρε αλήτες... Μας αφήσατε στο έλεος! Σας σηχαθηκαμε
Απάντηση24-08-2020 20:11Τριαντάφυλλος
Θέλει σοβαρό σχεδιασμό για το ποιους πρέπει να στηρίξει...έχουν μείνει καλλιέργειες σε ορεινές περιοχές πίσω λόγω της καραντίνας,αφροντιστες οι οποίες δεν θα αποδώσουν...και πόσοι αλλοι αγρότες με παρόμοια θέματα,εάν θέλει η πολιτική ηγεσία πρέπει να κάνει ένα σχεδιασμό με βάση τις πραγματικές ανάγκες και τις κατηγορίες των ευπαθών ομάδων αγροτών ... αυτά
Απάντηση24-08-2020 19:55Τριαντάφυλλος
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες αγροτών ποιους θα πρωτοστηριξει;τις ορεινές καλλιέργειε
Απάντηση24-08-2020 18:16Aiolos
Ένας από τους κλάδους που θα έπρεπε να ευνοήσει και να στηρίξει πρώτος η κυβέρνηση είναι Τον πρωτογενή τομέα Αλα και σε αυτό έμεινε πίσω. Δεν θέλω να μπω σε κουβέντες άλλον εκλογές θα έρθουν. Θέλω να πιστεύω ότι άν και αργά θα κάνει κάτι..
Απάντηση24-08-2020 16:02Γεωργία
Σχετικά με τα οινοστάφυλα τι θα γίνει ρε παιδιά; Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, πρόβλημα επιβίωσης! Δεν θα υπάρξει μέριμνα από το κράτος; Πως θα ζήσουν οι άνθρωποι αυτοί που ασχολούνται με το επάγγελμα του παραγωγού οινοποιήσιμων σταφυλιών;
Απάντηση24-08-2020 15:49Giorgos
Ποιός ενδιαφέρεται για τους αγρότες μας έχουν όλη γραμμένους κοιτούν μόνο τους Μεγάλο καιφαλεο τους μικρομεσαίους ελεοπαραγογους καμία στήριξη τώρα και δύο χρόνια τώρα έχουμε να δούμε εισόδημα στην τσέπη μας.
Απάντηση