Για το πώς θα γίνει αυτό, υπάρχουν τρόποι, αυτό που χρειάζεται είναι σταθερός σχεδιασµός και συνέπεια στους στόχους. Όπως έγραφε και την περασµένη εβδοµάδα στο πρωτοσέλιδό της η Agrenda, στις Βρυξέλλες δείχνει να ωριµάζει η ιδέα για ένα πριµ εξόδου αγροτών ηλικίας άνω των 55 ετών και µάλιστα µε γενναία εφάπαξ ενίσχυση η οποία σε κάποιες περιπτώσεις θα µπορεί να φθάνει ακόµα και τα 50.000 ευρώ.
Το πώς ακριβώς θα οικοδοµηθεί αυτό το µέτρο µένει να φανεί στην πορεία, ωστόσο πληθαίνουν οι υποστηρικτές που προκρίνουν την ταυτόχρονη εφάπαξ ενίσχυση µε πλήρη µεταβίβαση των στοιχείων της αγροτικής εκµετάλλευσης (δικαιώµατα και γη) και τον συνδυασµό της παρουσίας του µεταβιβάζοντας σε έναν ρόλο mentoring, δηλαδή εκπαιδευτή του νέου κατόχου της φάρµας.
Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι η συγκυρία είναι η πλέον κατάλληλη για την υιοθέτηση µιας τέτοιας λύσης, καθώς συµπίπτει µε την ψηφιακή επανάσταση στους αγρούς και την ταυτόχρονη στροφή της ευρωπαϊκής γεωργίας σε ένα µοντέλο διαχείρισης απόλυτα φιλικής προς το περιβάλλον και µάλιστα µε στόχο την παραγωγή αυθεντικών προϊόντων ποιότητας και υψηλής προστιθέµενης αξίας.
Διαβάστε επίσης:
Ειδικότερα όσον αφορά στην Ελλάδα, η εφαρµογή ενός τέτοιου µέτρου κρίνεται περισσότερο αναγκαία από ποτέ. Η παρακµή των αγροτικών εκµεταλλεύσεων χαµηλής τεχνολογίας και υψηλών επιδοτήσεων είναι πλέον ορατή, ενώ την ίδια στιγµή, η πλειοψηφία των κατόχων αυτών των εκµεταλλεύσεων δεν είναι σε θέση ούτε να αντιληφθεί τα κελεύσµατα των καιρών, πολλώ δε µάλλον να στηρίξει αποφασιστικά την ενσωµάτωση της νέας τεχνολογίας στην καθηµερινή πρακτική των µονάδων. Η γεωργία της νέας εποχής χρειάζεται αναµφίβολα λιγότερους αγρότες, οι οποίοι, εκτός από εξοικείωση µε τις νέες τεχνολογίες να διαθέτουν επάρκεια επιστηµονικών γνώσεων και να έχουν οικονοµική αντίληψη των πραγµάτων.
Είναι πάντως σαφές ότι σ’ αυτή την νέα φάση για την ελληνική γεωργία, η κρίσιµη παράµετρος δεν θα είναι το µέγεθος της εκµετάλλευσης.
Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί, στις περισσότερες των περιπτώσεων πολλά θα κριθούν από τις ειδικότερες καλλιεργητικές επιλογές (ποικιλίες, κατεύθυνση προϊόντων κ.α.), όπως επίσης και από τη δυνατότητα των παραγωγών να καθετοποιήσουν κατά κάποιο τρόπο τις µονάδες τους. Σηµαντικές θα είναι επίσης οι συνεργασίες.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου μαζί με το περιοδικό Profi.
31-05-2021 15:03ΠΑΝΑΓΟΥΛΑ ΚΟΝΤΟΓΙΑΝΝΗ
Ωραία ,τα μεταβιβάζουμε!!!! Με τι θα ζήσει μετά ο αγρότης;;; Θα βγει σε πρόωρη σύνταξη;;; Γιατί είναι βαρύ να περιμένει μέχρι τα 67!!! Η ηλικία αυτή από μόνη της ως όριο συνταξιοδότησης είναι εγκληματική!!! Συζητείται και για κτηνοτρόφους;;;
Απάντηση30-11-2020 17:16Βάιος
Δείτε και λίγο τι γίνεται πραγματικά, είμαστε νέοι και δουλεύουμε χωράφια που τα δηλώνουν παππούδες και θείοι για να μη χάσουν τα δικαιώματα. τους καταβάλουμε ενοίκιο και παίρνουν και τη βασική. ΤΑ Δικαιώματα μας κρατάνε πίσω !
Απάντηση11-09-2020 12:18ΔΗΜΗΤΡΗΣ
Μιλάνε για 55αριδες για έξοδο από το επάγγελμα και δεν βλέπουνε συνταξιούχους 85 ετών που κρατάνε τα χωράφια ''αγρανάπαυση'' και παίρνουν επιδοτήσεις χωρίς να κάνουν τίποτα και ψάχνουν οι νέοι γη να καλλιεργήσουν και δεν βρίσκουν .
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)10-09-2020 13:33ΗΛΊΑΣ ΓΑΝΤΖΟΥΔΗΣ
Αγρότης 55 νέος ενώ στο δημόσιο είναι γέροι ξεφτιλισμένοι
Απάντηση10-09-2020 12:28ANASTASIOS PSOMAS
Καλημερα σας. Εγω,τριαντα χρονια τωρα στο επαγγελμα με καθετοποιηση παραγωγης,προτεινω καμποσα μετρα για την αγροτια γενικως. 1)Συνταξη στους κτηνοτροφους στα 60 ετη ηλικιας,με τριαντα χρονια εργασιας αποδεδειγμενα. 2)Εθελουσια εξοδο απο το επαγγελμα πανω απο 55 ετων ,αντι εφ απαξ αποζημειωσης,με παραδοση γης και δικαιωματων στο κρατος. 3)Προσανατολισμος της ολης γεωργικης παραγωγης σε προιοντα delicatessen. 4) Σοβαρα κινητρα Καθετοποιησης παραγωγης σε γεωργικες και κτηνοτροφικες εκμεταλευσεις. και πολλα αλλα ....
Απάντηση08-09-2020 08:21Andreas Aristodemou
55 ετών αγρότης είναι νέος άνθρωπος. .Δεν νομίζω ότι είναι η κατάλληλη ηλικία να προτρέπει η κυβερνησημερινή κάποιον να αποσυρθω. Ούτε και μπορεί να λέγεται ότι δεν μπορει να αφομοίωση πρωτοποριακό καλλιέργειες.και μορφωμένοι είναι και εμπειρία έχουν. Απλώς οι εκάστοτε κρατουντες τους έχουν τρελάνει τους ανθρώπους από αλλαγές μισαλλοδοξων οδηγιών και προγραμματων.Μέχρι και μια Αγροτικη Γεωπονικη τράπεζα που είχαν την Αθήνα ΤΕΙ την μετατρέψετε σε εμπορική και στο τέλος την πεθανανε.
Απάντηση06-09-2020 22:26Χρήστος
Ακριβώς όπως θα φτιαχτεί και το δημόσιο με πλήρη αξιολόγηση και αξιοκρατία. Και μετά θα αρχίσουμε να μιλάμε νορβηγικά και πάει τα λύσαμε όλα τα προβλήματα μας. Μια ζωή Μητσοτάκης....
Απάντηση06-09-2020 15:14ΖΗΣΗ Νεκταρία
Καλό ακούγεται το πριμ εξόδου για μικρούς καλλιεργητές , ενώ για τους μεγαλύτερους μάλλον λίγο. Και προχωρώ και σε δική μου άποψη για άλλο θέμα. Είμαι αγρότισσα ειδικού καθεστώτος και για να φέρω ηλεκτρικό ρεύμα σε κτήμα μου με ακτινίδια σε απόσταση 200μετρα πρεπει να πληρώσω περίπου 7000€ ποσό αρκετά μεγάλο και αναγκαστικά χρησιμοποιουμε πετρελαιο. Το θέμα γενικά είναι ότι για να αφήσουμε το πετρέλαιο θα πρέπει να γίνουν προσπάθειες για μεταφορά ρεύματος σε δενδρώδεις καλλιέργειες είτε με μορφή επιδοτήσεων είτε απευθείας από την ΔΕΗ. Έτσι θα μπορέσουμε να μειώσουμε το ρυπογώνο πετρελαιο . Ευχαριστώ
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)