BACK TO
TOP
Θεσμικά

Αύξηση προϊόντων και πόρων στη συνδεδεμένη ενίσχυση ζητά η Ελλάδα

Αίτηµα για αύξηση των πόρων για τη συνδεδεµένη ενίσχυση και την εφαρµογή του µέτρου ώστε να αφορά περισσότερους τοµείς γεωργικής παραγωγής έχει κοινοποιήσει επίσης προς τις ευρωπαϊκές αρχές η Ελλάδα. Πρόκειται για µία πρόταση που έρχεται να εξυπηρετήσει περισσότερο τους επόµενους κρίκους της αλυσίδας παραγωγής πέρα από τον πρωτογενή τοµέα, καθώς όπως είναι γνωστό, η συνδεδεµένη ουσιαστικά αποτελεί έναν έµµεσο τρόπο επιδότησης της βιοµηχανίας. Σηµειώνεται εδώ πως η Ελλάδα σήµερα καλύπτει µε συνδεδεµένη ενίσχυση το 10% του εθνικού φακέλου, επιδοτώντας συνολικά 18 προϊόντα.

5_21

4
0

Στη νέα ΚΑΠ, προβλέπεται στην πρόταση της Κοµισιόν µέγιστο ποσοστό των συνδεδεµένων ενισχύσεων 10% συν 2% για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες. Ωστόσο, τα παραπάνω ποσοστά έχουν διαµορφωθεί στο 13% συν 2% σύµφωνα µε τις προτάσεις της προεδρίας της Επιτροπής Γεωργίας της ΕΕ. Στον αντίποδα, στο πλαίσιο των συζητήσεων του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας & Αλιείας υπάρχουν και αιτήµατα Κρατών Μελών για να αυξηθεί το ποσοστό των συνδεδεµένων ενισχύσεων στο 25% των άµεσων ενισχύσεων, όπως επίσης και προτάσεις για την πλήρη κατάργησή τους.

Απαιτείται τεκµηρίωση για επιπλέον συνδεδεµένες

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την κατάρτιση του Στρατηγικού Σχεδίου για την ΚΑΠ 2021-2027, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρει στο σχετικό ηλεκτρονικό έντυπο πως «είναι αναγκαία η κατάλληλη τεκµηρίωση για τους τοµείς που θα υποστηριχθούν στη νέα ΚΑΠ για να µη θεωρηθεί ότι στοχεύουν στην αύξηση της παραγωγής και συµβάλλουν, κατ’ επέκταση, στη στρέβλωση της αγοράς. Σήµερα, συνδεδεµένη ενίσχυση παρέχεται στη χώρα µας σε 18 προϊόντα αλλά δεν έχει αποτιµηθεί η συµβολή της στην επίλυση των προβληµάτων ανταγωνιστικότητας ή το αντίστοιχο περιβαλλοντικό ή κοινωνικό όφελος του ενισχυόµενου προϊόντος.». Σηµειώνεται εδώ ότι µετά από 4 έτη εφαρµογής, ορισµένα µέτρα παραµένουν υπο-εκτελεσµένα, όπως το πορτοκάλι για χυµοποίηση, τα ροδάκινα για χυµοποίηση, η σηροτροφία.

Η λίστα µε τα προϊόντα που µπορούν να λάβουν συνδεδεµένη

Στο Άρθρο 30 «Πεδίο εφαρµογής» όσον αφορά τις συνδεδεµένες ενισχύσεις της νέας ΚΑΠ, αναφέρεται:

«Η συνδεδεµένη εισοδηµατική στήριξη µπορεί να χορηγηθεί µόνον στους ακόλουθους τοµείς και παραγωγές, ή σε συγκεκριµένες µορφές γεωργικής δραστηριότητας στο πλαίσιο αυτών, εφόσον θεωρείται ότι είναι υψηλής σηµασίας για οικονοµικούς, κοινωνικούς ή περιβαλλοντικούς λόγους: σιτηρά, ελαιούχοι σπόροι, πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, όσπρια, µείγµα οσπρίων και αγρωστωδών, λινάρι, κάνναβη, ρύζι, καρποί µε κέλυφος, γεώµηλα αµυλοποιίας, γάλα και γαλακτοκοµικά προϊόντα, πρόβειο και αίγειο κρέας, βόειο κρέας, ελαιόλαδο, µεταξοσκώληκες, αποξηραµένες ζωοτροφές, λυκίσκος, ζαχαρότευτλα, ζαχαροκάλαµο και κιχώριο, φρούτα και λαχανικά, δενδρύλλια περιοδικής υλοτόµησης και άλλες µη εδώδιµες καλλιέργειες, εξαιρουµένων των δέντρων, που χρησιµοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων που µπορούν να υποκαταστήσουν ορυκτά υλικά».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές