Το θέμα αποκάλυψε με επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ ο ίδιος ο πρόεδρος του Οργανισμού, ο οποίος, απέστειλε ταυτόχρονα όλα τα στοιχεία της απάτης στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Πιο συγκεκριμένα, αναφορά για τρεις συγγενείς κατόχων ΚΥΔ οι οποίοι δήλωσαν ενοικιαζόμενες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων στην περιοχή του Γράμμου με «κατασκευασμένα» ενοικιαστήρια 4.560 στρεμμάτων και καρπώθηκαν 150.000 ευρώ ενισχύσεις το 2019, απέστειλε ο ΟΠΕΚΕΠΕ στον Εισαγγελέα.
Όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε ανακοίνωσή του, και οι τρεις αιτούντες παραγωγοί, ένας κάτοικος Αγίας Παρασκευής Αττικής, μία κάτοικος Χολαργού Αττικής και μια κάτοικος Λάρισας φαίνεται να ενοικιάζουν, τις φερόμενες ιδιόκτητες εκτάσεις βοσκοτόπων στο Γράμμο, από άλλη παραγωγό κάτοικο Λάρισας (3.600 στρέμματα) που υποβάλει και αυτή αίτηση στο ΟΣΔΕ και από θανόντα το 2016 (960 στρέμματα) από την Λάρισα. Οι δύο πρώτοι είναι παιδιά κατόχου Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) και η τρίτη σύζυγος κατόχου επίσης Κ.Υ.Δ.
Για το ενοικιαστήριο του ενός παραγωγού με τον θανόντα, αν και έχει υπογραφή την 1.10.2015 (διορθωμένη με το χέρι η αρχική 1.10.2018) υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει «κατασκευασθεί» αργότερα για να εξυπηρετήσει την υποβολή των αιτήσεων Εθνικού Αποθέματος 2019 με παράνομο τρόπο. Οι ίδιες υπόνοιες και σοβαρές ενδείξεις υπάρχουν και για τα άλλα ενοικιαστήρια αφού σε επικοινωνία της Διοίκησης με τα αρμόδια Δασαρχεία, Δ.Α.Ο.Κ. και το Δήμο της περιοχής, δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ιδιωτικών βοσκοτόπων εκεί που έχουν δηλωθεί τα 4.560 ενοικιαζόμενα στρέμματα ιδιωτικών βοσκοτόπων από τους τρεις παραγωγούς.
Μάλιστα, όπως αναφέρει ο ΟΠΕΚΕΠΕ, το συνολικό ποσό που εισέπραξαν οι τρεις αιτούντες παραγωγοί το 2019 είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο που λαμβάνουν οι παραγωγοί στα πλαίσια του ΟΣΔΕ και πλησιάζει τις 150.000 ευρώ.
Ο εντοπισμός τους έγινε μετά από καταγγελία για έναν από τους τρεις σε συνδυασμό με ανάλυση κινδύνου που εφαρμόζει πλέον ο ΟΠΕΚΕΠΕ για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων. Αυτό γίνεται γιατί έχει πλέον εξακριβωθεί από την ανάλυση κινδύνου ότι αυτές οι παρατυπίες και απάτες πραγματοποιούνται από κλειστές ομάδες 3 έως 7 ατόμων, καθώς απαιτούνται οι «τριγωνικές» μισθώσεις με βάση Ε9 που δεν είναι αληθινά στο περιεχόμενό τους. Ο έλεγχος θα συνεχισθεί προειδοποιεί ο Οργανισμός Πληρωμών, για να εξακριβωθεί με ποιο τρόπο εντόπισαν αυτές τις μεγάλες εκτάσεις οι συγκεκριμένοι παραγωγοί και πιο ρόλο ενδεχόμενα έπαιξαν τα ΚΥΔ των συγγενικών τους προσώπων, αφού εκτάσεις αυτής της περιοχής τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στην τεχνική λύση κατανομής ως δημόσιες και βρίσκονται πολύ μακριά από την κατοικία τους.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει:
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ, σε συνέχεια των συστηματικών ελέγχων που ξεκίνησε σχετικά με την ψευδή δήλωση εκτάσεων από παραγωγούς για την κατανομή δικαιωμάτων Εθνικού Αποθέματος 2019 και 2020, απέστειλε σήμερα στον Εισαγγελέα, αναφορά για 3 παραγωγούς οι οποίοι δήλωσαν ενοικιαζόμενες εκτάσεις ιδιωτικών βοσκοτόπων στην περιοχή του Γράμμου, συνολικής εκτάσεως 4.560 στρεμμάτων. Η αναφορά κρίθηκε αναγκαία καθώς από την διενέργεια του ελέγχου προέκυψαν αποδείξεις και ισχυρές ενδείξεις για διάπραξη παρατυπιών με την συνέργεια και άλλων εμπλεκομένων που την καθιστά ιδιαίτερη, αφού έχει τα εξής χαρακτηριστικά.
Και οι τρεις αιτούντες παραγωγοί, ένας κάτοικος Αγίας Παρασκευής Αττικής, μία κάτοικος Χολαργού Αττικής και μια κάτοικος Λάρισας φαίνεται να ενοικιάζουν, τις φερόμενες ιδιόκτητες εκτάσεις βοσκοτόπων στο Γράμμο, από άλλη παραγωγό κάτοικο Λάρισας (3.600 στρέμματα) που υποβάλει και αυτή αίτηση στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου (Ο.Σ.Δ.Ε.) και από θανόντα το 2016 (960 στρέμματα) από την Λάρισα. Οι δύο πρώτοι είναι παιδιά κατόχου Κέντρου Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.) και η τρίτη σύζυγος κατόχου επίσης Κ.Υ.Δ.
Τα υπογεγραμμένα συμφωνητικά μίσθωσης που υποβλήθηκαν μαζί με τις αιτήσεις δεν αναγράφουν τον Α.Τ.ΑΚ. (Αριθμός Ταυτότητας Ακινήτου) ούτε και τα χαρτογραφικά στοιχεία των αγροτεμαχίων. Στις αιτήσεις Ο.Σ.Δ.Ε. 2019 και 2020 βρίσκεται όμως καταχωρημένος επαναλαμβανόμενα ο ίδιος Α.Τ.ΑΚ. που είναι μεν πραγματικός (για να μην υπάρχει πρόβλημα με τη σχετική διασταύρωση του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. την οποία γνωρίζουν οι συντάκτες) αλλά ανήκει πιθανά σε άλλο ιδιοκτήτη.
Ο Α.Τ.ΑΚ. που είναι καταχωρημένος στις αιτήσεις Ο.Σ.Δ.Ε. δεν έχει καμία σχέση με τους Α.Τ.ΑΚ. που αναγράφονται στο Ε9 της φερόμενης ιδιοκτήτριας των 3.600 στρεμμάτων το 2019, ενώ στα Ε9 του θανόντα τα έτη 2014, 2015, 2016 δεν υπάρχει καμία εγγραφή στο Ε9 για κατοχή ιδιοκτησίας 960 στρεμμάτων βοσκοτόπων στο Γράμμο, αλλά ούτε και σε άλλη περιοχή.
Επομένως για το ενοικιαστήριο του ενός παραγωγού με τον θανόντα, αν και έχει υπογραφή την 1.10.2015 (διορθωμένη με το χέρι η αρχική 1.10.2018) υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι έχει «κατασκευασθεί» αργότερα για να εξυπηρετήσει την υποβολή των αιτήσεων Εθνικού Αποθέματος 2019 με παράνομο τρόπο. Οι ίδιες υπόνοιες και σοβαρές ενδείξεις υπάρχουν και για τα άλλα ενοικιαστήρια αφού σε επικοινωνία της Διοίκησης με τα αρμόδια Δασαρχεία, Δ.Α.Ο.Κ. και το Δήμο της περιοχής, δεν επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ιδιωτικών βοσκοτόπων εκεί που έχουν δηλωθεί τα 4.560 ενοικιαζόμενα στρέμματα ιδιωτικών βοσκοτόπων από τους τρεις παραγωγούς.
Το συνολικό ποσό που εισέπραξαν οι τρεις αιτούντες παραγωγοί το 2019 είναι πολύ πάνω από το μέσο όρο που λαμβάνουν οι παραγωγοί στα πλαίσια του Ο.Σ.Δ.Ε.και πλησιάζει τις 150.000 ευρώ. Ο εντοπισμός τους έγινε μετά από καταγγελία για έναν από τους τρεις σε συνδυασμό με ανάλυση κινδύνου που εφαρμόζει πλέον ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για τον εντοπισμό τέτοιων περιπτώσεων. Αυτό γίνεται γιατί έχει πλέον εξακριβωθεί από την ανάλυση κινδύνου ότι αυτές οι παρατυπίες και απάτες πραγματοποιούνται από κλειστές ομάδες 3 έως 7 ατόμων, καθώς απαιτούνται οι «τριγωνικές» μισθώσεις με βάση Ε9 που δεν είναι αληθινά στο περιεχόμενό τους. Ο έλεγχος θα συνεχισθεί για να εξακριβωθεί με ποιο τρόπο εντόπισαν αυτές τις μεγάλες εκτάσεις οι συγκεκριμένοι παραγωγοί και πιο ρόλο ενδεχόμενα έπαιξαν τα Κ.Υ.Δ. των συγγενικών τους προσώπων, αφού εκτάσεις αυτής της περιοχής τα προηγούμενα χρόνια συμμετείχαν στην τεχνική λύση κατανομής ως δημόσιες και βρίσκονται πολύ μακριά από την κατοικία τους.
Επισημαίνουμε ότι η προστασία του Γεωργικού Ταμείου και η διαφάνεια στην καταβολή των ενισχύσεων αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για τον Οργανισμό. Κάθε περίπτωση που προκύπτει από καταγγελία ή ανάλυση κινδύνου, ελέγχεται και εφόσον υπάρχουν ευρήματα θα ακολουθούνται οι προβλεπόμενες από τους κανονισμούς και το νόμο διαδικασίες. Αυτά αφορούν μια πολύ μικρή μειοψηφία παραγωγών και οι υπόλοιποι παραγωγοί που αποτελούν την πλειοψηφία δεν έχουν να φοβούνται τίποτα.
03-11-2020 11:37μιμης
και φυσικα ειναι δεξιοι πατριωτες λαμογια
Απάντηση02-11-2020 14:41papousadiavastos
Για πηγαίνετε και προς το ΒΑ ΑΙΓΑΙΟ σε ένα νησί που είναι συνέχεια στην επικαιρότητα και έχει κάποιους "επαγγελματίες και καλά" στην λοβιτούρα ουσιαστικά. Εκεί να δεις γέλια με ενοικιαστήρια και μητρώα, εθνικό απόθεμα, νέους αγρότες , βιολογικά και σχέδια βελτίωσης. Ο φάκελος είναι μεγάλος και οδεύει προς εφορία και εισαγγελέα. Ωρε χαρές και πανηγύρια !!!
Απάντηση01-11-2020 09:56Farsala
Μπορούν εύκολα να το ελέγξουν ζητώντας και ανεβάζοντας το Ε9 του ιδιοκτήτη που εμπλέκεται στο κάθε ενοικιαστήριο γιατί δεν το κάνουν????? Να χτυπάει το σύστημα... αλλά συμφέρει πολλούς να υπάρχουν εικονικά ενοικιαστήρια τα ίδια δεν έγιναν και σε άλλα μέρη πριν μερικά χρόνια?
Απάντηση31-10-2020 13:18Ελευθερία
Το ίδιο συμβαίνει στην Ορμυλια Χαλκιδικής. Νοίκιαζε ο ίδιος ο δήμος Πολύγυρου ΠΑΡΑΘΑΛΑΣΙΕΣ εκτάσεις δημόσιες, κοινοτικές κ ιδιότητες. Το κατάλαβαν κάποιοι ιδιοκτήτες που άργησαν να κάνουν δήλωση. Ήταν νοίκιαζε α κ τα δικά τους αγροτεμάχια.
Απάντηση31-10-2020 09:43κωστας
Τα απαλλοτριωμένα κτήματα της ΔΕΗ σε Κοζάνη και Φλώρινα ενώ εινε ορυχεία (δηλαδή τρύπες )όλα ενοικιάζονται σε παραγωγούς από της μητέρες πατεράδες και άλλους οχι απο την ΔΕΗ ΠΟΥ ΑΝΉΚΟΥΝ και φυσικά χωρις ΑΤΑΚ
Απάντηση31-10-2020 08:27Κακος
Αυτά γίνονται με ευθύνη του οπεκεπε που δεν έχει μηχανισμούς να το ελενξει και από την επιμονή της ηγεσίας της να δημιουργήσει κυδ στον κάθε τυχαρπαστο χωρίς καμία εγγύησή κύριε παναγο κάτι που εσύ επικροτουσες για να ανοίξουν παραμαγαζακια που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Αγρινίου κι της κλίκα σας μη μας κσνεις τον τιμητη λοιπόν
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)30-10-2020 22:43Αβρααμ
Καλό το άρθρο αλλά δεν πρέπει να ξεχνάτε ότι οι ΚΥΔ παίρνουν άδεια λειτουργίας από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για όλα αυτά τα παρατράγουδα έχει ευθύνη και ο ίδιος Ο ΟΠΕΚΕΠΕ!, παράδειγμα υπάρχει περίπτωση 200 περίπου παραγωγών από νομό Κιλκίς οι οποίοι το 2015 εξουσιοδότησαν κάποια αιτισιογραφου να τους κατάθεση τις δηλώσεις καλλιέργειας σε κάποια εξουσιοδοτημένη ΚΥΔ, η αιτισιογραφος όμως παραβιάζοντας την καταληκτική ημερομηνία δεν επεξεργάστηκε τις δηλώσεις για τις οποίες είχε πάρει και αριθμό πρωτοκολου, παρόλα αυτά η ΚΥΔ συνεχής να παραλαμβάνει φακέλους παραγωγών εκτός διορίας και φυσικά πληρώθηκε κιόλας γιατί δουλειά που δεν έκανε!. Τελικώς χαμένοι βρέθηκαν μόνο οι παραγωγοί αφού έχασαν τεράστια ποσά και κυρίως χάθηκαν δικαιώματα ενιαίας ενισχύσεις. Φυσικά ο ΟΠΕΚΕΠΕ γύρισε την πλάτη στους παραγωγούς και στήριξε την ΚΥΔ κατηγορούνται τους παραγωγούς λέγοντας τους ότι φταίνε εκείνοι και μόνο εκείνοι!
Απάντηση30-10-2020 17:58ΓΕΩΡΓΙΟΣ
Έλα, γίνονται τέτοια στο οσδε; Πέφτω από τα σύννεφα
Απάντηση30-10-2020 16:30Κώστας ζερβος
Μέχρι πότε θα κρατήσει αυτή η αδικία.. φοβούμενοι να βγούμε στα καφενεία του χωριού γιατί μας κοροϊδεύουν ότι είμαστε έντιμη πολίτες .περνούν παχτολο χρήματος και μας λένε ότι είμαστε μαλακές ανίκανοι γιατί δεν κάνουμε απάτες.κανατε τους Έλληνες κοπρόσκυλα, σύνδεση με την παραγωγή.κατα επάγγελμα αγρότες να τελειώσει αυτή η γαγρενα.Η ΚΌΨΤΕ ΤΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΝΑ ΔΟΥΛΈΨΟΥΝ .ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΣΠΊΤΙ ΠΟΥ ΠΕΡΝΗ 130ΧΙΛΙΑΔΕΣ,, ΕΥΡΏ.ΧΩΡΙΣ,ΤΡΙΧΑ ΠΡΌΒΑΤΑ.ΠΕΣ ΜΟΥ ΤΗ ΆΛΛΟ ΘΕΣ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΤΡΛΑ ΠΡΆΓΜΑΤΑ
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)