BACK TO
TOP
Θεσμικά

Έκτακτη ενίσχυση με πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης και το 2021

Βέβαιη θεωρείται από τους βαµβακοπαραγωγούς η ειδική ενίσχυση του βαµβακιού, ως αποτέλεσµα των πιέσεων που υφίσταται εδώ και µήνες η αγορά του προϊόντος λόγω των συνθηκών που δηµιουργεί η πανδηµία.

10-11_37

Γιάννης Πανάγος

6
7

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, να έχει διαβεβαιώσει τους βουλευτές που προέρχονται από περιοχές µε αναφορά στο προϊόν ότι παρακολουθεί εδώ και καιρό την κατάσταση στην αγορά του βαµβακιού και δεν είναι αντίθετος µε την ένταξη του προϊόντος ανάµεσα σ’ αυτά που έχουν επηρεασθεί αρνητικά από τον κορωνοϊό.

Η βούληση του υπουργού έχει µεταφερθεί στις τοπικές κοινωνίες και η συζήτηση τώρα είναι ποιος θα είναι ο τρόπος µε τον οποίο θα προσεγγίσει το θέµα το υπουργείο και εν τέλει ποιο θα είναι τελικά το όφελος για τους παραγωγούς.

Αρχικά εξετάσθηκαν, τόσο η ενίσχυση στο κιλό όσο και η ενίσχυση στο στρέµµα. Απ’ ότι φαίνεται µάλλον προκρίνεται η ενίσχυση στο στρέµµα, όπως έγινε µε όλα τα προϊόντα που έχουν ενταχθεί στο ειδικό καθεστώς ενίσχυσης, παρά το γεγονός ότι στο βαµβάκι υπάρχει ο κίνδυνος να επιδοτηθούν και φυτείες οι οποίες δεν είναι παραγωγικές και εγκαθίστανται -ως γνωστόν- για τη συνδεδεµένη ενίσχυση.

Οι πληροφορίες πάντως θέλουν την ανακοίνωση των αποφάσεων να αργεί, έτσι ώστε να έχει ξεκαθαρίσει η εικόνα των παραδόσεων βάµβακος στα εκκοκκιστήρια και να είναι σαφή τα παραστατικά που έχουν στα χέρια τους οι παραγωγοί. Σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρεται αρµοδίως, θα ισχύσουν όλες οι παράµετροι που ισχύουν και για τη συνδεδεµένη ενίσχυση, έτσι ώστε να αποφευχθούν… περιττές δαπάνες.

Eιδική µέριµνα θα υπάρξει βεβαίως για τις περιοχές που έχουν πληγεί από τον τυφώνα Ιανό, όπως ισχύει άλλωστε κάθε φορά για τις καλλιέργειες µε µεγάλες ζηµιές που δηλώνονται στον ΕΛΓΑ και δικαιολογούν ειδική µεταχείριση.

Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, το επίπεδο της ενίσχυσης αναµένεται να κινείται σε ανάλογα επίπεδα µ’ αυτά που επιλέχθηκαν για άλλες καλλιέργειες οι οποίες έχουν τύχει ενίσχυσης και να είναι πιο κοντά στο µοντέλο που ακολουθήθηκε για τις ελαιοποιήσιµες ελιές, ακολουθώντας δηλαδή µια κλιµάκωση µε βάση τις καλλιεργήσιµες εκτάσεις και κάποιο όριο στα στρέµµατα που θα στηριχθούν ανά παραγωγό.

Μ’ αυτή τη λογική, η ενηµέρωση που έχει στη διάθεσή της η εφηµερίδα Αgrenda κάνει λόγο για µια ενίσχυση που θα ξεκινάει από τα 40 ευρώ το στρέµµα και θα περιορίζεται στα 20 ευρώ για τους µεγάλους καλλιεργητές, δηλαδή θα κινείται σε ένα µέσο όρο περί τα 30 ευρώ το στρέµµα και µε ανώτατο όριο τα 600 στρέµµατα ανά παραγωγό. 

Μεταφέρεται το Μέτρο 21 στη νέα χρονιά

Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το θέµα να απασχόλησε ευρέως συνάντηση (Παρασκευή) της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου µε την ∆ιεπαγγελµατική του Βάµβακος, χωρίς ωστόσο να υπάρξει κατάληξη.

Τα νέα θέλουν η ειδική ενίσχυση των βαµβακοκαλλιεργητών να προσεγγίζει τα 60 εκατ. ευρώ και το ποσό να εξασφαλίζεται από τον ενδιάµεσο προϋπολογισµό του ΠΑΑ 1,2 δις ευρώ για την διετία 2021-2022. Άλλωστε, πριν από λίγµες µέρες η Ευρωπαϊκή Αρχή έδωσε τη δυνατότητα µεταφοράς του Μέτρου 21 για την πανδηµία και για το πρώτο εξάµηνο του 2021.

Αυτό  σηµαίνει ότι µπορεί να υπάρξει δέσµευση ποσού τουλάχιστον 24 εκατ. ευρώ το οποίο µαζί µε την εθνική συµµετοχή δύναται να καλύψει τη δαπάνη ύψους 60 εκατ. ευρώ που απαιτείται για την στήριξη των βαµβακοκαλλιεργητών µε τον τρόπο που περιγράφεται παραπλεύρως. 

Συγκομίστε, πουλήστε και μετά βλέπουμε...

Σε παραινέσεις προς τους Έλληνες παραγωγούς να συγκοµίζουν και να διαθέτουν τα αγροτικά τους προϊόντα προχώρησε από βήµατος Βουλής ο Υπουργός Μάκης Βορίδης απαντώντας σε επίκαιρη στη Βουλή.

Ο κ. Βορίδης, κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του, σηµείωσε πως το ζήτηµα των αδιάθετων προϊόντων καθώς και της τιµής τους παρακολουθείται στενά από τους φορείς του Υπουργείου και κάλεσε τους παραγωγούς να διαθέσουν τα προϊόντα τους, ακόµα και αν δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιµές που επιθυµούν, προκειµένου να αποτυπωθεί η διαταραχή.

«Θέλω να είµαι σαφής και πολύ κατηγορηµατικός: είναι πολύ σηµαντικό ακόµα και αν οι παραγωγοί µας δεν βρίσκουν αγοραστές στις τιµές που θα επιθυµούσαν να διαθέτουν τα προϊόντα τους γιατί έτσι έχουµε καταχώρηση της µειωµένης τιµής και έτσι έχουµε και καταχώρηση της κίνησης. Εάν δεν διατίθενται τότε δεν υπάρχει αυτή η καταχώρηση και δυσκολεύει εν συνεχεία τις αποτιµήσεις και τις εκτιµήσεις που έχουµε να κάνουµε εµείς» τόνισε ο Υπουργός.  

Συνεχίζοντας πάντως ζήτησε από τους Βουλευτές να γίνει κατανοητό και να ειπωθεί σε όλους τους παραγωγούς ότι δεν µπορεί να υπάρξει κρατική ενίσχυση σε περιπτώσεις εµπορικής διαταραχής. «∆εν επιτρέπεται να γίνεται αυτό γιατί αποτελεί παραβίαση των κανόνων της εσωτερικής αγοράς και του ανταγωνισµού» εξήγησε για να συµπληρώσει πάντως πως στις περιπτώσεις που η µειωµένη ζήτηση οφείλεται στα περιοριστικά µέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση λόγω του κορωνοϊού, τότε θα αναληφθούν οι ανάλογες πρωτοβουλίες.

«Η πρόθεση της κυβέρνησης έχει εκφραστεί όχι στα λόγια, έχει εκφραστεί µε 363.442.806 ευρώ σε ενισχύσεις µόνο φέτος, αυτό είναι άνευ προηγουµένου. ∆εν  υπάρχει προϊόν το οποίο να έχει υποστεί πίεση και ζηµία εξαιτίας των περιοριστικών µέτρων που έχουµε πάρει για την αντιµετώπιση του κορωνοϊού που να µην έχει ενισχυθεί» είπε ο κ. Βορίδης απαριθµώντας τις κατηγορίες παραγωγών που  έχουν λάβει ενισχύσεις.

Διευκρινήσεις για την ενίσχυση στο βαμβάκι ενδοκομματικά

Σε ενδοκομματικό επίπεδο στους κύκλους της ΝΔ έχει φτάσει η συζήτηση γύρω από το ενδεχόμενο ενίσχυσης των βαμβακοπαραγωγών με μέτρο οικονομικής ανακούφισης στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας.

Με ερώτησή του ο βουλευτής Λάρισας της Νέας Δημοκρατίας, Μάξιμος Χαρακόπουλος ζητά διευκρινήσεις σχετικά με το ενδεχόμενο ενίσχυσης των παραγωγών. «Προτίθεστε να ενισχύσετε οικονομικά τη βαμβακοκαλλιέργεια ή οι φήμες αυτές διακινούνται για να συμπιεστεί η τιμή στον παραγωγό, χωρίς να υπάρξουν αντιδράσεις για εναρμονισμένες πρακτικές; Υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια στην αγορά βάμβακος και αν ναι πώς σκοπεύετε να τα πατάξετε;». Τα δυο αυτά ερωτήματα που «καίνε» αυτή την περίοδο τους βαμβακοπαραγωγούς θέτει ο βουλευτής Λαρίσης στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυρουδή Βορίδη.

Ο Θεσσαλός πολιτικός στην ερώτησή του υπογραμμίζει ότι «η βαμβακοκαλλιέργεια είναι ένας από τους δυναμικότερους κλάδους της αγροτικής παραγωγής στη χώρα και η οικονομική της σπουδαιότητα για τις περιοχές που καλλιεργείται είναι σημαντική. Ιδιαίτερα στη Θεσσαλία ολόκληρες αγροτικές περιοχές και χωριά βασίζονται στην καλλιέργεια του βαμβακιού και συνεπώς η πρόσοδος από την καλλιέργεια αποτελεί αντικείμενο έντονου ενδιαφέροντος.

Οι βαμβακοπαραγωγοί επισημαίνουν ότι η φετινή χρονιά δεν ήταν καλή. Όπως διευκρινίζουν, η τιμή του βαμβακιού που παρέδωσαν φέτος κυμαίνεται στα 41 με 42 λεπτά το κιλό και σε συνδυασμό με την μειωμένη μέση στρεμματική απόδοση, -ενδεχομένως απότοκο των καιρικών φαινομένων- συμπιέζει τα εισοδήματά τους»

Ο κυβερνητικός βουλευτής σημειώνει ότι «εσχάτως βλέπουν το φως της δημοσιότητας αντικρουόμενες πληροφορίες σχετικά με ενίσχυση των βαμβακοπαραγωγών από την πολιτεία, αλλά και για φημολογία περί ενίσχυσης που στόχο έχει κερδοσκοπικά παιχνίδια. Μάλιστα, σύμφωνα με ενημέρωση που επικαλούνται δημοσιεύματα του Τύπου (εφημερίδα Ελευθερία, 07.12.2020) “το Υπουργείο κρατά χαμηλούς τόνους και αφήνει να εννοηθεί οι κινήσεις αυτές οφείλονται σε κερδοσκοπικά παιχνίδια παικτών της αγοράς, ώστε να καθησυχάσουν τους παραγωγούς αναφορικά με τις χαμηλές τιμές που απολαμβάνουν εμπορικά”».

Κατόπιν τούτων ο Μάξιμος Χαρακοπουλος μέσω του κοινοβουλευτικού ελέγχου καλεί τον αρμόδιο υπουργό να ξεκαθαρίσει άμεσα το τοπίο.



Σχόλια (7)
Προσθήκη σχολίου

06-12-2020 11:44ΓΙΩΡΓΟΣ

Συνάδελφοι από ζημιές όλοι χορτάτοι είμαστε,σε όλη την Ελλάδα μήν τρωγόμαστε.Μόνο το αποτέλεσμα είναι ίδιο.ΠΑΡΑΠΟΝΟ.Τυχαία;δεν νομίζω!!!!!Aυτα έπρεπε να είναι λυμένα προτού έρθουν ζημιές και τους βοηθάμε και εμείς σε αυτό με την αδιαφορία μας όλο το προηγούμενο διάστημα

Απάντηση

05-12-2020 21:25Γιωργος

Ήρθες στην καρδιτσα να δεις τι έγινε φίλε;αν δεν ήρθες τότε μην λες για ζημιά από χαλάζι ξέρεις πόσες χιλιάδες στρ είναι ακόμη μέσα στον βούρκο;επίσης ξέρεις ότι ούτε καν μπορούμε να οργωσουμε να σπειρουμε Σιταρια;

Απάντηση

05-12-2020 14:52Γιώργος

Για το χαλάζι στο νομό Σερρών τίποτα δεν λέτε μόνο Ιανό και Ιανό εμείς που πάθαμε ζημιά πότε θα πάρουμε λεφτα??

Απάντηση

05-12-2020 10:18?

30e το στρέμμα ; Για ζητιάνους μας πέρασε ο Βορίδης; Τίμησε την αξιοπρέπεια μας κ την ζημιά μας Βορίδη κ θα ψηφίσουμε. Αλλιώς θα σε ρωτάμε πως δικαιολογεις τις αποζημιώσεις σε άλλες καλλιέργειες με τριψήφιο νούμερο το στρέμμα. Παιδιά ενός κατώτερου θεού οι βαμβακοκαλλιεργητες για την Νέα Δημοκρατία.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές