Οι πολιτικές που υιοθετήθηκαν, όπως είναι ο πράσινος τρύγος και η απόσταξη κρίσης, των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν μπόρεσε να συγκρατήσει την τάση πίεσης των αγορών στους τζίρους τους και σε αυτό το πλαίσιο οι αμπελουργικοί φορείς ζητούν από την πολιτεία να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο ένταξης του κλάδου τους στο Μέτρο 21 του ΠΑΑ το οποίο επιδοτεί κατ’ επάγγελμα ελαιοπαραγωγούς, με το ποσό των 30 ευρώ το στρέμμα.
Το γεγονός ότι το αμπελουργικό εισόδημα στην πλειονότητα των αμπελουργών έμεινε χωρίς δίχτυ προστασίας, αφού διαμορφώθηκε σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο αναμένεται να εντείνει τη διαχρονική τάση μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, σύμφωνα με την ΚΕΟΣΟΕ που ζητά την επέκταση της πολιτικής του ελαιολάδου και στους αμπελουργούς. Μάλιστα η μείωση ανέρχεται στο 15% τα τελευταία 15 χρόνια και οφείλεται αποκλειστικά στη χαμηλή πρόσοδο της καλλιέργειας.
Όπως εκτιμά η ΚΕΟΣΟΕ, η υιοθέτηση «επιθετικών» και στοχευμένων πολιτικών επιβάλλεται πλέον περισσότερο από ποτέ, ενόψει και των δρομολογούμενων μεταρρυθμίσεων της ΚΑΠ που τα επόμενα έρχεται να προωθήσει μέτρα πριμοδότησης εξόδου των αγροτών, κάτι που στην περίπτωση της καλλιέργειας αμπελιού που παρατηρείται ιδιαίτερα υψηλός ηλικιακός μέσος όρος αμπελουργών, εμφιλοχωρούν σοβαρό κίνδυνο μαζικής εγκατάλειψης της καλλιέργειας, γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα και για την εγχώρια οινοποιία.
«Για την διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγικής και επιχειρηματικής δράσης των αμπελοκαλλιεργητών οινοσταφύλων οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία COVID19, είναι επιβεβλημένη η ένταξή τους στο Μέτρο 21 με τίτλο «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID19», του ΠΑΑ 2014-2020, κατά το πρότυπο της στήριξης των γεωργών του τομέα της ελαιοποιήσιμης ελιάς.» αναφέρει συγκεκριμένα η ανακοίνωση της ΚΕΟΣΟΕ.
Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει:
Παρά την μειωμένη σε όγκο σταφυλική παραγωγή και την εξαιρετική ποιότητα σταφυλιών σε αντίθετη τροχιά κινήθηκε για άλλη μια φορά το εισόδημα των καλλιεργητών φέτος. Ιδιαίτερα αρνητικό χαρακτηριστικό το φετινού τρύγου ήταν το χαμηλό επίπεδο των τιμών σταφυλιού, που είχε σαν αποτέλεσμα οι αμπελουργοί στην πλειονότητά τους να βλέπουν το εισόδημά τους να συρρικνώνεται περαιτέρω.
Οι επιπτώσεις στο αμπελουργικό εισόδημα γίνονται περισσότερο δραματικές στις περιοχές στις οποίες παρατηρήθηκε και ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής, γεγονός που προκαλεί έντονη αβεβαιότητα για το μέλλον της καλλιέργειας.
Η προαναγγελθείσα πτώση των τιμών, που βρήκε άλλοθι στην πανδημία, έγινε προσπάθεια να ανασχεθεί από την άνοιξη του 2020 με την ενεργοποίηση των διαθέσιμων τομεακών μέτρων, του Πράσινου Τρύγου και της Απόσταξης Κρίσης. Ήδη η κάθετη πτώση του κύκλου εργασιών των οινοποιείων και η αντίστοιχη της κατανάλωσης, εξαιτίας των περιορισμών στην εστίαση και τον τουρισμό, είχαν δημιουργήσει αρνητικές συνθήκες κατά την έναρξη της τρυγητικής περιόδου.
Και ενώ ο Πράσινος Τρύγος είχε νόημα για δυο περιοχές της χώρας (Κορινθία, Ηράκλειο Κρήτης), το μέτρο της Απόσταξης Κρίσης είχε πιο γενικευμένο χαρακτήρα, αφού αποσύρθηκαν από την αγορά 34.000 tn οίνων, σε 33 νομούς της χώρας, με τους νομούς Ηρακλείου και Κορινθίας και πάλι να κατατάσσονται πρώτοι σε σύνολο ποσοτήτων, αλλά και προϋπολογισμού. Η απόσταξη κρίσης θεωρήθηκε και όντως ήταν ιδιαίτερα δραστικό μέτρο για την συγκράτηση των τιμών. Παρ’ όλα αυτά ο υψηλός όγκος αποθεμάτων της 31ης Ιουλίου 2020 αποδυνάμωσε επί της ουσίας την αποτελεσματικότητα του μέτρου αυτού.
Αξιοσημείωτο είναι ότι σε σύνολο περίπου 1.500 οινοποιείων, μόνο 128 υπέβαλλαν αίτημα Απόσταξης κρίσης είτε γιατί το κόστος παραγωγής οίνων υπερέβαινε κατά πολύ το ποσό αποζημίωσης της Απόσταξης κρίσης, είτε γιατί τα αποθέματα που διέθεταν θα χρησιμοποιούντο για εμπορικούς σκοπούς .
Ο όγκος των προς απόσταξη οίνων αντιπροσώπευσε το 25% περίπου της δηλωθείσας παραγωγής 2019 των οργανωμένων οινοποιείων και μόνο το 10,9% των αποθεμάτων της 31ης Ιουλίου 2020. Τα αποθέματα οίνου της 31ης Ιουλίου 2020 ανήλθαν σε 3.117.801 hl, αυξημένα κατά 81,22% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο όγκος των αποθεμάτων του 2020 αντιστοιχεί σε όγκο μιάμισης σχεδόν εσοδείας οίνων στις δεξαμενές των οινοποιείων και στο εμπόριο, όταν η εσοδεία από τον τρυγητό του φετινού φθινοπώρου δεν είχε παραληφθεί ακόμη.
Η διαπίστωση αυτή προδιαγράφει με εφιαλτικό τρόπο σήμερα το άμεσο μέλλον ,αφού δεν προβλέπεται ανάκαμψη της αγοράς οίνου λόγω της covid 19 και των συνεχιζόμενων περιορισμών στην εστίαση, γεγονός που θα πιέσει σημαντικά τα οινοποιεία, αλλά θα έχει σοβαρές επιπτώσεις ιδίως σε επίπεδο αμπελοκαλλιέργειας, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα επηρεάσουν καταλυτικά και τον τρυγητό του 2021.
Παρά τις πολιτικές που υιοθετήθηκαν, το αμπελουργικό εισόδημα στην πλειονότητα των αμπελουργών έμεινε χωρίς δίχτυ προστασίας, αφού διαμορφώθηκε σε εξαιρετικά χαμηλό επίπεδο και η απογοήτευση από την εξέλιξη αυτή είναι διάχυτη και αφορά τη βιωσιμότητα και το μέλλον της καλλιέργειας. Η εξέλιξη αυτή αναμένεται να εντείνει τη διαχρονική τάση μείωσης των καλλιεργούμενων εκτάσεων με οινοποιήσιμες ποικιλίες, μείωση η οποία ανέρχεται στο 15% τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια και οφείλεται αποκλειστικά στη χαμηλή πρόσοδο της καλλιέργειας.
Οι πρόνοιες της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που περιλαμβάνουν μέτρα πριμοδότησης εξόδου των αγροτών, σε συνδυασμό με τον ιδιαίτερα υψηλό ηλικιακό μέσο όρο των αμπελουργών και τη βιωσιμότητα των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων (χαμηλό εισόδημα – υψηλό κόστος καλλιέργειας) εμφιλοχωρούν σοβαρό κίνδυνο μαζικής εγκατάλειψης της καλλιέργειας, γεγονός που θα αποτελέσει πλήγμα και για την εγχώρια οινοποιία.
Η εξέλιξη αυτή πρέπει «πάση θυσία» να αποφευχθεί, με υιοθέτηση επιθετικών και στοχευμένων πολιτικών.
Για την διασφάλιση της συνέχισης της παραγωγικής και επιχειρηματικής δράσης των αμπελοκαλλιεργητών οινοσταφύλων οι οποίοι πλήττονται από την πανδημία COVID19, είναι επιβεβλημένη η ένταξή τους στο Μέτρο 21 με τίτλο «Έκτακτη προσωρινή στήριξη στους γεωργούς των τομέων που πλήττονται ιδιαίτερα από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID19», του ΠΑΑ 2014-2020, κατά το πρότυπο της στήριξης των γεωργών του τομέα της ελαιοποιήσιμης ελιάς .
Η ένταξή τους στο Μέτρο 21 είναι απαραίτητη προκειμένου οι αμπελουργοί να καλύψουν μέρος του απολεσθέντος εισοδήματος, ώστε να προβούν σε καλλιεργητικές φροντίδες το 2021, αφού επιπλέον δεν διαφαίνονται συνθήκες αναστροφής του σημερινού αρνητικού περιβάλλοντος.
08-12-2020 22:53George
Τι 30 ευρώ ρε παιδιά στα κρασσοσταφυλλα ? Δηλαδή 300 ευρώ τα 10 στρέμματα? Πλάκα μας κάνουν? Τα έξοδα και μόνο είναι πάνω από 3000 τα 10 στρέμματα(φάρμακα φυτοπροσρασιας, ζιζανιοκτονα, εργατικα κορυφολογησεις, μάζεμα σταφυλιών, πετραιλαια, ύδρευση ρεύματα... Τι να πω πραγματικά... Βοήθεια όχι ζητιανιά ζητάμε
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)08-12-2020 22:45Γιώργος
Παιδιά σε όλη την Ελλάδα ειναι το πρόβλημα... Πρώτη φορά τέτοια ξεφτίλα στον κλάδο μας! Δεν μπορούμε να μπούμε ξανά στα αμπέλια... Τα εξοδα που κάναμε για την παραγωγή δεν μπορώ να τα πληρώσω φέτος... Πως θα κάνω ξανά έξοδα για την επόμενη παραγωγή? Δεν ξέρω αν δεν μας ενισχύσουν βλέπω όλοι μας να τα παρατάμε και να φεύγουμε στο εξωτερικό
Απάντηση08-12-2020 22:32 Στάθης
Τα οινοσταφυλλα τα έχουν αφήσει στο έλεος του Θεού! Δεν μας έχουν δώσει ούτε ευρώ για βοήθημα! Οι τιμές μειώθηκαν λόγο της χαμηλής ως μηδενικής ζήτησης και η παραγωγή φετος ήταν σημαντικά μειωμένη. Αν δεν μας βοηθήσει η κυβέρνηση τελειώσαμε.. Δεν μπορούμε να ξανά δουλέψουμε την καλλιέργεια μας! Με στοιχεία βλέπουν τις ζημιές που έχουν πάθει τα κρασσοσταφυλλα... Περιμένουμε την βοήθεια της κυβέρνησης
Απάντηση08-12-2020 21:27Κωνσταντινος Τσεπελης
Κωνσταντίνος Τσεπελης πρόεδρος αγροτικου συλλόγου Αγίου Παύλου Χαλκιδικής Δεν είναι μόνο τα οινοσταφυλλα είναι και τα επιτραπέζια σταφύλια που έχουν υποστεί μεγάλες απώλειες.Στην περιοχή της Χαλκιδικής και συγκεκριμένα στο δημοτικό διαμέρισμα του Αγίου Παύλου ,αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, υπάρχουν πάνω από 3000 στρ επιτραπεζιων σταφυλιών και άλλων τόσο στρεμμάτων ιονοσταφυλλων.Το 2019 ο δήμος Προποντίδας ήταν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγο τις καταστροφής που έπαθε από τα καιρικά φαινόμενα και οι αγρότες έπαθαν τεράστιες καταστροφές.Το 2020 είναι μια ίδια χρονιά λόγο του ιού.Συγκεκριμενα στα επιτραπέζια σταφύλια είχαμε απώλεια εισοδήματος πάνω από 50τις εκατο και στα κρασοσταφυλλα μπορεί και παραπάνω.Συν ότι απόσυραν το νόμο περί πληρώνεις από τις εταιρείες σε διάστημα 2μηνων και οι εταιρείες θα πληρώσουν μέχρι του χρόνου το καλοκαίρι του2021.θα πρέπει να αποζημιωθεί ο αμπελοκαλλιέργειτικος κόσμος άμεσα και μάλιστα όχι με ψίχουλα τις τάξεις των 30ευρω ανά στρέμμα.Μην ξεχνάμε ότι τα επιτραπέζια σταφύλια είναι τα μόνα που δεν παίρνουν καμία επιδότηση τόσα χρόνια Και πως για να στηθεί ένα αμπέλι θέλει πολλά παραπάνω χρήματα από οτιδήποτε καλλιέργεια.Επισης έχουμε μια πληροφορία ότι θέλουν να δώσουν μόνο σε δύο ποικιλίες σταφυλιών αποζημιωθεί (Γκρίμσον και σουπεριο)δηλαδή Κρήτη και Πιερία να μην παίζετε πολιτικά παιχνίδια στην πλάτη μας.Η θα δώσετε σε όλους η σε κανέναν.Οι άλλες ποικιλίες δεν έπαθαν ζημιά ανά τη Ελλάδα?.Οι ευρωποι δίνει λεφτά.Υπαρχουμε και εμείς στον αγροτικό κόσμο που καλλιεργούμε 365ημερες τον χρόνο κάτω από αντίξοες συνθήκες για να τρώτε εσείς .Βοηθήστε τον πρωτογενή τομέα γιατί χωρίς αυτόν θα πεινάσουμε.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)