BACK TO
TOP
Θεσμικά

Tον Φεβρουάριο ο καταστατικός χάρτης και το πλάνο της Διεπαγγελματικής Οσπρίων

Σε συμφωνία έχουν έρθει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη ως προς τα τελικά σημεία που θα απαρτίζουν το καταστατικό που θα καθορίσει την πορεία της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων.

OSPRIA2

Γιώργος Λαμπίρης

2
0

Μέχρι στιγμής και παρά το γεγονός ότι υπεγράφη τον περασμένο Ιούνιο το πρώτο καταστατικό της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Οσπρίων Ελλάδος παρουσία και του τότε υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκη Βορίδη, δεν έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες – λόγω πανδημίας - που θα δώσουν το πράσινο φως για την συγκρότησή της καθώς και για την σύσταση του διοικητικού συμβουλίου.

 Στο άτυπο διοικητικό συμβούλιο που έχει συσταθεί συμμετέχουν στελέχη από την βιομηχανία και συγκεκριμένα από επιχειρήσεις όπως η Agrino, η Αφοί Καραγεωργίου – 3αλφα καθώς και η Άροσις καθώς και ο πρώην πρόεδρος του Συνεταιρισμού Πελεκάνος και νυν μεταποιητής και παραγωγός, Νίκος Στεργίου. Από πλευράς των αγροτών θα συμμετέχουν αποκλειστικά συνεταιρισμοί και ομάδες παραγωγών και όχι μεμονωμένοι παραγωγοί μεταξύ των οποίων στο προσωρινό δ.σ. συμμετέχουν ο Συνεταιρισμός Θεστο δια του προέδρου του Χρήστου Σουλιώτη καθώς και ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Καστοριάς. Στο ευρύτερο πλαίσιο συναντήσεων συμμετείχαν τόσο ο Κώστας Ναλπαντζίδης από τον Πελεκάνο όσο και ο Νίκος Θέος από την Αγρότης ΕΠΕ. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ εντός του Φεβρουαρίου αναμένεται να εγκριθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το τελικό καταστατικό.

Οι τρεις βασικοί άξονες δράσεις της Διεπαγγελματικής

Τρεις είναι οι κύριες επιδιώξεις – στόχοι της Διεπαγγελματικής. Κορωνίδα της στρατηγικής της θα αποτελέσει η διασφάλιση της ιχνηλασιμότητας των προϊόντων που διατίθενται στην αγορά με στόχο τον περιορισμό των ελληνοποιήσεων. Προς αυτή την κατεύθυνση στόχος είναι η πλήρης εναρμόνιση με της απαιτήσεις των προτύπων AGRO για το σύνολο των διακινούμενων ποσοτήτων στην Ελλάδα. Δεύτερος στόχος είναι η προώθηση των ελληνικών ποικιλιών και τρίτος η συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα για την σύσταση βάσης δεδομένων, στην οποία θα αποτυπώνονται με λεπτομέρεια όλες οι ελληνικές ποικιλίες και τα χαρακτηριστικά τους. Η συγκεκριμένη βάση δεδομένων θα είναι στη συνέχεια διαθέσιμη σε όλους τους παραγωγούς και μεταποιητές.

Σε ό,τι αφορά την προώθηση των ελληνικών οσπρίων η Διεπαγγελματική θα επιδιώξει να προβάλει ένα προϊόν που εναρμονίζεται με τις αρχές της βιώσιμης καλλιέργειας και δεν απαιτεί λιπάσματα και φυτοπροστατευτικά για την ανάπτυξή του. Για τη στήριξη των ελληνικών οσπρίων και την προώθηση της ονομασίας προέλευσης σε Ελλάδα και εξωτερικό εκτός από ένα κοινό σήμα που θα τοποθετείται και πάνω στις συσκευασίες, στο πλάνο είναι να δημιουργηθεί και κοινή εμπορική καμπάνια προώθησης των προϊόντων.

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύσταση της Διεπαγγελματικής είναι οι συμμετέχοντες να αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 15% της εθνικής παραγωγής και εντός διετίας το ποσοστό αυτό να ανέλθει στο 30%. Ωστόσο με βάση τον αριθμό εκείνων που συμμετέχουν μέχρι στιγμής σε αυτήν το ποσοστό των όσων συμμετέχουν επί της συνολικής εγχώριας παραγωγής φαίνεται να υπερβαίνει το 30%.Σημειώνεται ότι τις διαδικασίες που αφορούν στη σύσταση του φορέα έχει αναλάβει η Γεωργική Ανάπτυξη Α.Ε. του Κώστα Μπλάτσιου με έδρα τη Λάρισα, η οποία ειδικεύεται στον συμβουλευτικό τομέα και στην παροχή υπηρεσιών προς τους αγρότες και βρίσκεται πίσω από τη σύσταση αρκετών συνεταιρισμών τα τελευταία χρόνια.

Όπως πληροφορούμαστε αυτή τη στιγμή υφίσταται σύμπνοια μεταξύ των συμμετεχόντων, μετά τις επιμέρους διαφωνίες που εμφανίστηκαν για το εάν θα έχουν δικαίωμα συμμετοχής στην Όργάνωση μεμονωμένοι παραγωγοί και ως προς τον καθορισμό των ευρύτερων κριτηρίων επιλογής των στελεχών που συμμετέχουν σε αυτήν.

Στο 7+7 στο διοικητικό συμβούλιο – Με τα 2/3 η λήψη αποφάσεων

Αμέσως μετά την έγκριση του καταστατικού θα προχωρήσει η σύσταση του διοικητικού συμβουλίου, το οποίο με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα θα απαρτίζεται από 7 στελέχη της βιομηχανίας καθώς και από 7 στελέχη προερχόμενα από οργανώσεις παραγωγών και συνεταιρισμούς. Για την λήψη αποφάσεων θα απαιτείται θετική ψήφος από τα 2/3 των μελών και από τους δύο τομείς βιομηχανίας και παραγωγών.

Στοίχημα για όλους τους εμπλεκόμενους θα αποτελέσει η προσέλκυση και νέων παραγωγών στην καλλιέργεια οσπρίων, με τους ήδη συμμετέχοντες στην Διεπαγγελματική να εκτιμούν ότι η αύξηση του ισοζυγίου υπέρ της εγχώριας παραγωγής θα προσδώσει προστιθέμενη αξία στο παραγόμενο προϊόν, αποδίδοντας ταυτόχρονα συγκριτικό πλεονέκτημα για την ανάπτυξη των εξαγωγών.

Τα όσπρια σε αριθμούς

  • Εισαγωγές: 70%
  • Εγχώρια παραγωγή: 30%
  • Ελληνική παραγωγή σε τόνους (εκτίμηση): ~10.000
  • Εισαγωγές σε τόνους (εκτίμηση): ~25.000 – 30.000 τόνους
Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές