BACK TO
TOP
Θεσμικά

Για κρυφές συμβάσεις με δέλεαρ εγγυητικές πιέζονται οι ΟΕΦ

Μια ιδιάζουσα τακτική φαίνεται πως ακολουθούν το τελευταίο διάστηµα συµβουλευτικές εταιρείες που «σχετίζονται» µε συγκεκριµένο δίκτυο παροχής συµβουλών όσον αφορά τα νέα προγράµµατα εργασίας των Οργανώσεων Ελαιουργικών Φορέων.

PELOP_OLIVES-1

Ελένη Δούσκα

8
0

Αφού µοίρασαν εγγυητικές επιστολές σε αγροτικούς συνεταιρισµούς και Ενώσεις για συµµετοχή στα νέα προγράµµατα ΟΕΦ, τα οποία υποβάλλονται αυτές τις µέρες για τη διετία 2020-2021, τώρα επιβάλλονται και οι σχετικές συµβάσεις δέσµευσης για αποφυγή -όπως αναφέρεται σε αυτές- ανταγωνιστικών δραστηριοτήτων εκ µέρους των ΟΕΦ αργότερα.

Ωστόσο, φαίνεται πως αγνοείται επιδεικτικά η υπάρχουσα Υπουργική Απόφαση περί των ΟΕΦ, όπως ισχύει, που αναφέρει αυτολεξεί ότι: «Το πρόγραµµα εργασίας προετοιµάζεται και υποβάλλεται από τον φορέα. ∆εν επιτρέπεται οποιαδήποτε δέσµευση του φορέα µε προµηθευτή ή πάροχο υπηρεσιών πριν την έγκριση του προγράµµατος εργασίας (άρθρο 6, πας. 3 της ΥΑ)», που συµπληρώνεται επαρκώς από το ότι «δεν γίνονται αποδεκτά σχέδια συµβάσεων µε αναδόχους εταίρους, µέλη ή µισθολογικά εξαρτώµενους από την οργάνωση» (άρθρο 12γ, παρ. 1.3. της ΥΑ).

Ειδικότερα, να σηµειωθεί ότι στις επίµαχες αυτές συµβάσεις µε θυγατρική εταιρεία µιας ευρύτερης «οικογένειας» αναφέρεται στο άρθρο µε τίτλο «Ανταγωνισµός» ότι «η ΟΕΦ εγγυάται ρητά και ανεπιφύλακτα ότι δεν έχει συνάψει µε τρίτους συµβάσεις που να αντίκεινται στο περιεχόµενο της παρούσης σύµβασης ούτε πρόκειται να προχωρήσει στη σύναψη µε τρίτους τέτοιων συµβάσεων».

 Έµφαση όσον αφορά τη δέσµευση των ΟΕΦ δίνεται στο άρθρο µε τίτλο «Αποκλειστικότητα», στο οποίο αναφέρεται ότι «η ΟΕΦ δηλώνει ρητά και ανεπιφύλακτα ότι επιθυµεί την αποκλειστική συνεργασία µε την εταιρεία στα πλαίσια υλοποίησης του προγράµµατος εργασίας, στο οποίο η εταιρεία αναλαµβάνει και τις προπαρασκευαστικές ενέργειες. Άλλως δηλώνει ότι θα αναλάβει την αποζηµίωση της εταιρείας για την αποκατάσταση κάθε βλάβης που αυτή θα υποστεί από τη διάδοση, αναπαραγωγή και δηµοσιοποίηση του προγράµµατος εργασίας ΟΕΦ».

Σε συσχέτιση µε όσα ορίζει ο σχετικός κανονισµός των προγραµµάτων ΟΕΦ, ενδεικτικό είναι το άρθρο µε τίτλο «Τρόπος πληρωµής», στο οποίο αναφέρεται ότι «η συνεργασία της οργάνωσης µε την εταιρεία για την υλοποίηση των ως άνω αναφερόµενων εργασιών και για την τιµολόγηση των παρεχοµένων από αυτή υπηρεσιών- εφαρµογών που θα ενσωµατωθούν στο εγκεκριµένο πρόγραµµα εργασίας της ΟΕΦ της διετίας 2021-2022 θα προσδιοριστούν µετά την έγκριση αυτού».

Σε κάθε περίπτωση, στο άρθρο µε τίτλο «Οριστική Σύµβαση» γίνεται σαφές ότι «Οι οριστικές συµβάσεις για τη συνεργασία και υλοποίησή των, εις το παρόν, συµφωνηθέντων υπηρεσιών και εφαρµογών, θα υπογραφεί το αργότερο µέχρι 21/12/2021».

Τέλος, προς αποφυγήν «διαρροών» προς πάσα κατεύθυνση, στο άρθρο σχετικά µε την «Εµπιστευτικότητα» των σχετικών αυτών δεσµευτικών συµβάσεων, γίνεται σαφές ότι «η εταιρεία και η οργάνωση αποδέχονται και αναγνωρίζουν ότι όλοι οι όροι του παρόντος, όλα τα έγγραφα, παραστατικά, οικονοµικά στοιχεία και όλες οι επικοινωνίες µεταξύ των µερών και πάσης φύσεως προσωπικού τους αναφορικά µε το παρόν, όλα τα αντικείµενα εργασιών, καθώς και οι υπηρεσίες που θα παρασχεθούν, καθώς και κάθε πληροφορίες που θα τεθεί υπ’ όψιν τους στα πλαίσια του παρόντος και της εκπλήρωσης των συµβατικών τους υποχρεώσεων (συνολικά «εµπιστευτικές πληροφορίες»)  είναι και πρέπει να παραµείνουν αυστηρώς εµπιστευτικά».

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές