BACK TO
TOP
Θεσμικά

Σαφής η γραμμή του Κυριάκου Μητσοτάκη για τον αγροτικό τομέα

Βαθιά ενημερωμένος για την κατάσταση στον αγροτικό τομέα εμφανίσθηκε κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας σαφή γραμμή για το πως θα πρέπει να προχωρήσουν από δω και μπρος οι πολιτικές, έτσι ώστε, η αγροτική παραγωγή να συνεισφέρει στην ελληνική οικονομία και οι Έλληνες αγρότες να ενισχύσουν τη θέση τους στην αλυσίδα αξίας.

KAR_3530-sosti

Γιάννης Πανάγος

2
9

Σε δηλώσεις του μετά από 2ωρη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία και τα επιτελικά στελέχη του υπουργείου, τόνισε την ανάγκη να αποκρυσταλλωθούν έγκαιρα τα βασικά εργαλεία του εθνικού φακέλου εν όψει της νέας ΚΑΠ και να γίνει η κατάλληλη προεργασία έτσι ώστε να αξιοποιηθούν σωστά και τάχιστα οι διαθέσιμοι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης από τον αγροτικό τομέα.

Εγγειοβελτιωτικά έργα, προγράμματα κατάρτισης, αξιοποίηση νέας τεχνολογίας στη γεωργία, ελληνικά σήματα πιστοποιημένης ποιότητας, είναι τα βασικά θέματα που έθιξε ο πρωθυπουργός και στις δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση.
Σαφή εντολή στον υπουργό και στους συνεργάτες του, έδωσε επίσης, να προχωρήσουν οι διαδικασίες για τη μεταφορά της ηλεκτρονικής βάσης του ΟΣΔΕ στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (opengov.gr), να αναζητηθούν νέα έξυπνα εργαλεία για την υποβολή των δηλώσεων και να κλείσει ο κύκλος της δυναστείας του ΟΣΔΕ που ταλαιπωρεί τον αγροτικό χώρο και τους αγρότες τα τελευταία χρόνια.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι τον πρωθυπουργό συνόδευε στην επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο σύμβουλός του και πρώην πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, Γρηγόρης Βάρρας, ο οποίος έχει πρωτοστατήσει για τις αλλαγές στον Οργανισμό Πληρωμών.

Σε ότι αφορά στις γενικότερες κατευθύνσεις, από πλευράς Μητσοτάκη τέθηκε μετ’ επιτάσεως η ανάγκη για γρήγορη και προσεκτική κατάρτιση του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ, αναμόρφωση του νομικού πλαισίου για τους ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ και τη δημιουργία σύντομων πιστοποιημένων προγραμμάτων κατάρτισης αγροτών που θα αφορούν τις νέες τεχνολογίες στο χωράφι.

 
Όπως ανέφερε με νόημα ο πρωθυπουργός, το ΥΠΑΑΤ «δεν νοείται να είναι ένα υπουργείο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων» λέγοντας πως θα πρέπει να τεθούν πιο φιλόδοξοι στόχοι με τη νέα πολιτική ηγεσία, ώστε να τεθούν οι βάσεις για να γίνει ο πρωτογενής τομέας κεντρικός πυλώνας ανάπτυξης με πλάνο δεκαετίας.

 Συγκεκριμένα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ζήτησε:

  •  Τη γρήγορη εξειδίκευση του στρατηγικού σχεδίου για τη νέα ΚΑΠ και να δημιουργηθεί ένα ελκυστικό πεδίο δραστηριότητας για νέους αγρότες.
  • Να προχωρήσει το πλαίσιο των συνεταιρισμών όπως έχει αναμορφωθεί
  • Να συνεχίσει να λειτουργεί με επάρκεια το σύστημα αντιμετώπισης των ελληνοποιήσεων, κάνοντας ειδική αναφορά στις τιμές του αιγοπρόβειου γάλακτος.
  • Τη δημιουργία σύντομων πιστοποιημένων προγραμμάτων όχι μόνο για νέους αλλά και για έμπειρους αγρότες ώστε να εκμεταλλευτούν τις ευκαιρίες της ευφυούς γεωργίας
  • Τη δρομολόγηση των σημαντικών εγγειοβελτιωτικών έργων με παράλληλη αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Αποτελεσματική αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για διαρθρωτικά προγράμματα αγροτών
  • Να επιμείνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στην ανάδειξη του Ελληνικού Σήματος στα προϊόντα μεταποίησης.
  • Να δρομολογηθεί ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο για τους ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ για αποτελεσματική αντιμετώπιση των αρδευτικών ζητημάτων της υπαίθρου.
  • Η ευφυής γεωργία και η καινοτομία που βγαίνει από τα ερευνητικά ιδρύματα της χώρας να συνταντηθεί με τις ανάγκες των παραγωγών.

 

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανέφερε πως το Σάββατο 30 Ιανουαρίου θα βρίσκεται στη Θεσσαλία μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιο Λιβανό και συγκεκριμένα σε Τρίκαλα-Καρδίτσα.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού

 Ευχαριστώ πολύ κύριε Υπουργέ, κύριοι Υφυπουργοί, κύριοι Γενικοί Γραμματείς, στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κλείνει σήμερα ο κύκλος των συνεργασιών μου με Υπουργούς και Υφυπουργούς που ανέλαβαν πρόσφατα τα νέα τους καθήκοντα.

 Θέλω να ευχηθώ καλή επιτυχία στη νέα ομάδα του Υπουργείου, που συνδυάζει την ανανέωση με τη συνέχεια. Να ευχαριστήσω και την απερχόμενη ηγεσία του Υπουργείου, διότι πράγματι έγιναν πολύ σημαντικές παρεμβάσεις αυτούς τους 18 μήνες. Και βέβαια με τη νέα ηγεσία έχουμε θέσει ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ένα Υπουργείο το οποίο βρίσκεται στην καρδιά μας. Βρίσκεται στην καρδιά μας όχι μόνο για την ψυχική μας ταύτιση με τους Έλληνες αγρότες, με τους Έλληνες κτηνοτρόφους, τους Έλληνες αλιείς. Βρίσκεται στην καρδιά μας, διότι για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα για την επόμενη δεκαετία.

 Δεν θα σταθώ στον απολογισμό όσων έγιναν αυτούς τους 18 μήνες. Θα αναφερθώ ενδεικτικά μόνο στο νέο πλαίσιο για τους συνεταιρισμούς, στην αντιμετώπιση της μάστιγας των ελληνοποιήσεων ζώων από γειτονικές χώρες αλλά και εισαγόμενου γάλακτος. Δεν είναι τυχαίο ότι η τιμή του αιγοπρόβειου γάλακτος έχει ανέβει σε ιστορικά υψηλά 15ετίας, κάτι το οποίο πιστώνεται πιστεύω στις συνολικές πολιτικές του Υπουργείου.

 Να πω μόνο ότι το Υπουργείο και η κυβέρνηση σταθήκαμε δίπλα στους Έλληνες παραγωγούς, καθώς και αυτοί αντιμετώπισαν τη δοκιμασία του Covid-19. Με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε αυτή είναι η χρήση των έκτακτων πόρων των 150 εκατομμυρίων που διαθέσαμε συγκεκριμένα για να αντιμετωπίσουμε τον Covid, είτε είναι το πλαίσιο των de minimis αποζημιώσεων, είτε είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή. Στηρίξαμε, στηρίζουμε και θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε τους Έλληνες παραγωγούς για να ξεπεράσουμε, όλοι μαζί όρθιοι, αυτήν την πρωτοφανή κρίση την οποία αντιμετωπίζουμε.

 Θέλω επίσης να επισημάνω -θα έχω την ευκαιρία να τα πούμε αυτά και αύριο καθώς θα επισκεφθούμε την περιοχή της Θεσσαλίας- ότι για πρώτη φορά ο ΕΛΓΑ κινήθηκε με τόση ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για να αποζημιώσει παραγωγούς από την πρωτοφανή φυσική καταστροφή του «Ιανού». Είναι ένα μοντέλο λειτουργίας για το μέλλον και ανεβάζει τον πήχη της ταχύτητας ανταπόκρισης του ελληνικού κράτους, όταν καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τόσο σημαντικές φυσικές καταστροφές.

 Μιλήσαμε όμως εκτεταμένα και για το μέλλον. Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει στη διάθεσή του σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία. Πρώτα και πάνω από όλα τη νέα ΚΑΠ, την οποία συμφωνήσαμε και διαπραγματευτήκαμε στη Σύνοδο Κορυφής του περασμένου Ιουλίου και η οποία πρέπει εξειδικευτεί πια από τις υπηρεσίες του Υπουργείου που έχουν πολύ μεγάλη εμπειρία σε αυτήν την κατεύθυνση.

 Αλλά φυσικά και το εργαλείο του Ταμείου Ανάκαμψης, στο οποίο μπορούν να ενταχθούν σημαντικά έργα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα, αναφέρομαι ενδεικτικά σε έργα που έχουν να κάνουν με την ψηφιοποίηση, σημαντικά εγγυοδοτικά έργα τα οποία έχουν σχεδιαστεί από το Υπουργείο δεν είχαν όμως στη διάθεσή τους απαραίτητους χρηματοδοτικούς πόρους.

 Νομίζω ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τον πρωτογενή μας τομέα. Ένα όραμα που θα καταστήσει τα προϊόντα μας πάνω από όλα ανταγωνιστικά στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές. Ένα όραμα που θα φέρει νέους αγρότες πίσω στο χωράφι, στην ύπαιθρο, νέους αλιείς στη θάλασσα, γιατί ακριβώς θα μπορούν να προσβλέπουν μέσα από αυτή την εργασία σε ένα καλό, σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

 Ένα όραμα που θα επενδύσει σημαντικά στην εκπαίδευση. Το έχουμε πει πολλές φορές, είμαστε πίσω δυστυχώς στην εκπαίδευση των αγροτών μας. Δεν αναφέρομαι μόνο στους νέους αγρότες, αναφέρομαι ενδεχομένως και σε πιο έμπειρους αγρότες, οι οποίοι καλούνται να συνδυάσουν την πρακτική εμπειρία στο χωράφι με τη νέα γνώση την οποία οφείλουμε να τους προσφέρουμε.

 Και εκεί θα πρέπει να σκεφτούμε έξυπνα και να πάμε στοχευμένα. Ενδεχομένως με πιο σύντομα, πιστοποιημένα προγράμματα που θα δίνουν πρόσθετη γνώση, τεχνογνωσία θα έλεγα περισσότερο από γνώση, ώστε να μπορέσουμε να αυξήσουμε συνολικά την παραγωγικότητα μας.

 Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο Ελληνικό σήμα. Το συζητήσαμε, πρέπει να εξορθολογήσουμε τη νομοθεσία. Τα προϊόντα τα οποία έχουν το ελληνικό σήμα πρέπει να είναι ελληνικά. Και αυτός που πληρώνει για το ελληνικό σήμα και ο καταναλωτής που θα βλέπει το ελληνικό σήμα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να γνωρίζει ότι υπάρχει ελληνική προστιθέμενη αξία στα ελληνικά μας προϊόντα.

 Και βέβαια θέλω να επισημάνω ότι παρά την κρίση -ίσως και εξαιτίας της κρίσης- για πρώτη φορά το 2020 είχαμε θετικό ισοζύγιο εξαγωγών - εισαγωγών στα αγροτικά μας προϊόντα. Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στις εξαγωγές μας σε μία σειρά προϊόντα, τα οποία αποδεικνύουν ότι μπορούν να είναι ανταγωνιστικά. Χρειαζόμαστε περισσότερα τέτοια προϊόντα, προφανώς.

 Δεν μπορούμε -το έχουμε πει πολλές φορές, το είχα πει πολλές φορές και ως αρχηγός της αντιπολίτευσης- δεν νοείται το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να είναι μόνο ένα Υπουργείο επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Βεβαίως είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της δουλειάς μας και το κάνουμε καλά, το γνωρίζουν οι αγρότες μας, οι κτηνοτρόφοι μας και οι αλιείς μας ότι το κάνουμε καλά, γιατί λειτούργησε και λειτουργεί καλά το ζήτημα της καταβολής των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων, αλλά πρέπει να στρέψουμε το βλέμμα μας στο μέλλον.

 Και μαζί με την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας, να αντιμετωπίσουμε ουσιαστικά ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με πρώτο τη διαχείριση του νερού.

 Πολύ σημαντικά εγγειοβελτιωτικά έργα τα οποία θα δρομολογήσουμε, αλλά και μία άλλη αντίληψη για το πώς διαχειριζόμαστε το νερό μας. Η τεχνογνωσία και η τεχνολογία μπορεί να παίξει πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στο πώς μετράμε την κατανάλωση του νερού. Και αποδίδω μεγάλη σημασία σε μία νομοθετική πρωτοβουλία που συζητήσαμε εκτενώς, την αναμόρφωση του καθεστώτος των ΓΟΕΒ και των ΤΟΕΒ, προβληματικών Οργανισμών που προέρχονται από το παρελθόν, εξαιρετικά χρήσιμων όμως και απολύτως απαραίτητων διότι είναι οι Οργανισμοί που διαχειρίζονται ουσιαστικά την άρδευση σε ολόκληρη τη χώρα.

 Βέβαια, μοιράζομαι με τον Υπουργό, τους Υφυπουργούς, το πάθος μου για την έννοια της ελληνικής διατροφής, η οποία αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τον πρωτογενή τομέα με το τουριστικό μας προϊόν. Όπως και σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και των προϊόντων μας και φυσική σύνδεση με τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία είναι εξαιρετικά δυναμική στη χώρα μας, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από ό,τι άλλες βιομηχανίες, και η οποία προφανώς μόνο να κερδίσει έχει από μία στενή συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

 Τέλος, θέλω να δώσω τη διάσταση της σημασίας που αποδίδω στην τεχνολογία και την τεχνογνωσία. Ο κόσμος προχωρά, οι ψηφιακές εφαρμογές προχωρούν, το ίδιο συμβαίνει και στον αγροτικό τομέα. Η έννοια της ευφυούς, της έξυπνης γεωργίας πρέπει να συναντηθεί με τις ανάγκες των Ελλήνων παραγωγών. Και πρέπει επίσης να μπορούμε να κάνουμε και εμείς τη δική μας έρευνα, να παράγουμε ουσιαστική καινοτομία στον πρωτογενή τομέα. Έχουμε τη δυνατότητα, και τους επιστήμονες και το δυναμικό, να μπορούμε να το κάνουμε.

 Τέλος μία κουβέντα για την αλιεία, η οποία και αυτή έχει την ξεχωριστή της θέση. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν των υπολοίπων εκκρεμοτήτων οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της χώρας στον πρωτογενή τομέα. Έχει γίνει σημαντικότατη δουλειά στα ζητήματα χωροθέτησης των οργανωμένων περιοχών υποδοχής υδατοκαλλιεργειών. Έχω ζητήσει αυτή η δουλειά να επιταχυνθεί σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι ένα προϊόν το οποίο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικότατα στη συνολική ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα.

 Κλείνω συγχαίροντας για άλλη μία φορά το Υπουργείο για την δουλειά η οποία έχει γίνει και προσβλέπω σε μία πολύ ουσιαστική συνεργασία για μείζονα ζητήματα ξεκινώντας από αύριο από την επίσκεψή μας στην Καρδίτσα και στα Τρίκαλα που θα έχουμε την ευκαιρία να δούμε με ποιο τρόπο λειτούργησε το πλαίσιο των αποζημιώσεων από τη θεομηνία του «Ιανού».

 Ευχαριστώ πάρα πολύ και καλή δύναμη.




Το δελτίο Τύπου του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρει τα εξής σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού: 

Ενημερωτικό σημείωμα για την επίσκεψη του Πρωθυπουργού

Κυριάκου Μητσοτάκη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

 

 «Για εμάς ο πρωτογενής τομέας αποτελεί κεντρικό συστατικό πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής, την οποία έχουμε σχεδιάσει για τη χώρα για την επόμενη δεκαετία», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψή του στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ενώ τόνισε το σημαντικό έργο που έχει γίνει για την ενίσχυση των παραγωγών που έχουν χτυπηθεί από την πανδημία και τον «Ιανό», και παράλληλα στάθηκε στις προοπτικές που ανοίγονται.

 «Νομίζω ότι όλοι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα για τον πρωτογενή μας τομέα. Ένα όραμα που θα καταστήσει τα προϊόντα μας πάνω από όλα ανταγωνιστικά στις εγχώριες και στις διεθνείς αγορές. Ένα όραμα που θα φέρει νέους αγρότες πίσω στο χωράφι, στην ύπαιθρο, νέους αλιείς στη θάλασσα, γιατί ακριβώς θα μπορούν να προσβλέπουν μέσα από αυτή την εργασία σε ένα καλό, σε ένα ικανοποιητικό εισόδημα», επισήμανε ο Πρωθυπουργός.

 «Αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία στο ελληνικό σήμα», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην προστασία και την αξία ελληνικών προϊόντων. «Το συζητήσαμε, πρέπει να εξορθολογίσουμε τη νομοθεσία. Τα προϊόντα τα οποία έχουν το ελληνικό σήμα πρέπει να είναι ελληνικά. Και αυτός που πληρώνει για το ελληνικό σήμα και ο καταναλωτής που θα βλέπει το ελληνικό σήμα, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό, να γνωρίζει ότι υπάρχει ελληνική προστιθέμενη αξία στα ελληνικά μας προϊόντα», είπε.

 Αναφερόμενος στο πολυδιάστατο σχέδιο για ανάπτυξη και προώθηση της ελληνικής διατροφής, ο Πρωθυπουργός ανέφερε: «Μοιράζομαι με τον Υπουργό, τους Υφυπουργούς, το πάθος μου για την έννοια της ελληνικής διατροφής, η οποία αποτελεί αποτελεί τη γέφυρα που ενώνει τον πρωτογενή τομέα με το τουριστικό μας προϊόν. Όπως και σημαντικότατο συγκριτικό πλεονέκτημα της χώρας και των προϊόντων μας και φυσική σύνδεση με τη βιομηχανία τροφίμων, η οποία είναι εξαιρετικά δυναμική στη χώρα μας, με μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία από ό,τι άλλες βιομηχανίες».

 Ο Πρωθυπουργός στάθηκε επίσης στη σημασία και στις προοπτικές της αλιείας. «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πέραν των υπολοίπων εκκρεμοτήτων οι υδατοκαλλιέργειες αποτελούν αυτή τη στιγμή το νούμερο ένα εξαγωγικό προϊόν της χώρας στον πρωτογενή τομέα. Έχει γίνει σημαντικότατη δουλειά στα ζητήματα χωροθέτησης των οργανωμένων περιοχών υποδοχής υδατοκαλλιεργειών. Έχω ζητήσει αυτή η δουλειά να επιταχυνθεί σε αγαστή συνεργασία με το Υπουργείο Περιβάλλοντος. Είναι ένα προϊόν το οποίο μπορεί να συνεισφέρει σημαντικότατα στη συνολική ανάπτυξη του πρωτογενούς μας τομέα», επισήμανε.

 Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ακόμα το ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης που έχει υλοποιήσει η κυβέρνηση για τις ανάγκες των παραγωγών. «Το Υπουργείο και η κυβέρνηση σταθήκαμε δίπλα στους έλληνες παραγωγούς, καθώς και αυτοί αντιμετώπισαν τη δοκιμασία του Covid-19. Με διαφορετικούς τρόπους, με διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία, είτε αυτή είναι η χρήση των έκτακτων πόρων των 150 εκατομμυρίων που διαθέσαμε συγκεκριμένα για να αντιμετωπίσουμε τον Covid, είτε είναι το πλαίσιο των de minimis αποζημιώσεων, είτε είναι εργαλεία τα οποία χρησιμοποιήθηκαν ευρέως για όλη την οικονομία όπως είναι η Επιστρεπτέα Προκαταβολή», δήλωσε.

 Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός σημείωσε από την πλευρά του ότι οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι του Υπουργείου είναι «η στήριξη του έλληνα παραγωγού -πρωτίστως- και η ανάδειξη των ποιοτικών προϊόντων του τόπου μας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, της παραγωγικότητας, της καθετοποιημένης αγροτικής παραγωγής, και η ολοκληρωμένη ανάπτυξη του αγροτικού χώρου μέσω ορθολογικής χρήσης των φυσικών πόρων και του σεβασμού στο περιβάλλον».

 Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι για την επίτευξη αυτών των στόχων απαιτείται μετασχηματισμός της ελληνικής πρωτογενούς παραγωγής, μεταποίησης και εμπορίας: «Για να υλοποιήσουμε αυτόν τον μετασχηματισμό, παράλληλα και συμπληρωματικά με το έργο που έχει ήδη δρομολογηθεί και υλοποιείται στο Υπουργείο, θα επικεντρωθούμε σε πέντε στρατηγικές κατευθύνσεις πολιτικής:

 - Στην επανατοποθέτηση του ρόλου και δράσης του ΥΠΑΑΤ και της πρωτογενούς παραγωγής στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.

 - Στην ενίσχυση της εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης στον κλάδο.

 - Στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και την αύξηση των εξαγωγών.

 - Σε μια ολιστική στρατηγική για τους φυσικούς πόρους.

 - Την αγαπημένη μου, στην ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ, στη δημιουργία δηλαδή ενός ισχυρού brand για τα ελληνικά προϊόντα, που θα συνεισφέρει στο συνολικό rebranding της χώρας που επιχειρεί η κυβέρνηση».

 Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης συζητήθηκαν οι στρατηγικοί άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο. Εξετάσθηκαν, μεταξύ άλλων, πρωτοβουλίες που αποσκοπούν στην ακόμα ευρύτερη διασφάλιση της ελληνικότητας των προϊόντων, ώστε να τονωθούν η αναγνωρισιμότητα και η αξία του ελληνικού σήματος, δράσεις που έχουν δρομολογηθεί για τη χωροταξία υδατοκαλλιεργειών και η σύνδεση του έργου του Υπουργείου με το Ταμείο Ανάκαμψης.

 Συζητήθηκαν επίσης οι δυνατότητες εκπαίδευσης των αγροτών, η ενσωμάτωση της τεχνολογίας και τεχνογνωσίας στην παραγωγή αλλά και η αξιοποίηση της ελληνικής διατροφής, αφενός για την προώθηση της εικόνας της χώρας και αφετέρου για την ευρύτερη ενίσχυση πολλών αλληλένδετων πτυχών της οικονομίας, όπως η γαστρονομία και η παραγωγή τροφίμων.

 Στη σύσκεψη έλαβαν επίσης μέρος ο Υφυπουργός αρμόδιος για την Κοινή Αγροτική Πολιτική Γιάννης Οικονόμου, η Υφυπουργός Αρμόδια για την Αλιευτική Πολιτική Φωτεινή Αραμπατζή, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργος Στρατάκος και ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Κωνσταντίνος Μπαγινέτας.

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στην πλατεία Βάθη αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για Προγράμματα, νέα ΚΑΠ και λύση ΟΣΔΕ

Στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας το δικό του συμβολισμό στην ανάγκη ανασυγκρότησης του αγροτικού χώρου και στην αναβάθμιση της θέσης του παραγωγού στην αλυσίδα αξίας.

Πρώτο ζητούμενο είναι η προώθηση των κατάλληλων προγραμμάτων που θα αξιοποιούν πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης προς όφελος της αγροτικής Οικονομίας. Παράλληλα η νέα ΚΑΠ, μπορεί να δώσει το οξυγόνο που χρειάζεται η ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία, εφόσον αξιοποιηθούν σωστά οι διαθέσιμες γαίες και κινητοποιηθούν οι αντίστοιχοι πόροι. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η αναμόρφωση του ΟΣΔΕ και η μεταφορά των δεδομένων στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής (Opengov.Gr).

 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Επιτόπια ενημέρωση από πρώτο χέρι για τα αγροτικά ζητήματα και ταυτόχρονα καθοδήγηση της πολιτικής ηγεσίας για τις μεγάλες αλλαγές που θα πρέπει να λάβουν χώρα, έτσι ώστε ο αγροτικός τομέας να ξεφύγει από την παθογένεια των τελευταίων ετών και να αποτελέσει θεμέλιο λίθο του παραγωγικού μοντέλου της χώρα, συνιστά η προγραμματισμένη για την προσεχή Παρασκευή επίσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στο στρατηγείο της πλατείας Βάθη. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Agronews, η επίσκεψη γίνεται στο πλαίσιο του ευρύτερου προγραμματισμού του μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο, η περίπτωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης καθίσταται ξεχωριστή για το γεγονός ότι έρχεται σε χρόνο κατά τον οποίο αναμένεται να κλείσουν τέσσερα κρίσιμα ζητήματα:

  • Η οριστικοποίηση του εθνικού φακέλου για τη νέα ΚΑΠ
  • Η διαμόρφωση νέων προγραμμάτων με συμβολή του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Η αποκατάσταση της ενότητας στους συνεταιρισμούς
  • Η αναδιοργάνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ και της διαχείρισης του ΟΣΔΕ

Οι πληροφορίες θέλουν τον κ. Μητσοτάκη να έχει ενημερώσει ήδη τον νέο υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης για τις βασικές κατευθύνσεις, ωστόσο, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, καλό είναι αυτές οι κατευθύνσεις να γίνουν αντιληπτές απ’ όλο το επιτελείο της πλατείας Βάθη, έτσι ώστε και οι παρανοήσεις να αποφευχθούν και πολύτιμος χρόνος να μην χαθεί. Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός θα ήθελε να δει από κοντά τα πρόσωπα με τα οποία καλεί να βγάλει εις πέρας την δύσκολη αποστολή του ο Σπήλιος Λιβανός, έτσι, ώστε να διευκολύνει, αν χρειάζεται, κάποιες αλλαγές που θα βοηθούσαν στην επιτάχυνση του έργου του υπουργείου.

Ειδικά για τα θέματα της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, θεωρείται κάτι παραπάνω από αναγκαία η ενδυνάμωση της επιτελικής ομάδας με καταρτισμένα στελέχη ικανά να αποδώσουν σε ορατό χρόνο το έργο που προϋποθέτει ο εθνικός φάκελος για τη νέα ΚΑΠ.

Εκτιμάται μάλιστα ότι αυτή τη φορά, κρίσιμες αποφάσεις όπως  είναι:

- η εγκατάλειψη των ιστορικών δικαιωμάτων,

- η υιοθέτηση του Καθεστώτος Ενιαίας Στρεμματικής Ενίσχυσης

- η θεσμοθέτηση του πριμ εξόδου για αγρότες που είναι κοντά στη σύνταξη,

- η αξιοποίηση των βοσκοτόπων με απόλυτα αναπτυξιακά κριτήρια,

είναι επιλογές που χρειάζονται τεκμηρίωση και θα πρέπει να ληφθούν από μια επιτελική ομάδα που τις πιστεύει, διαθέτει την πολιτική τόλμη που αυτές απαιτούν και έχει το σχέδιο που χρειάζεται για να τύχουν επιτυχούς υλοποίησης.

Εξίσου σημαντική είναι βέβαια, η σύλληψη και κατάρτιση των κατάλληλων αναπτυξιακών προγραμμάτων που θα αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τα κονδύλια που είναι διαθέσιμα αυτή τη στιγμή, τόσο από το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και από τους προβλεπόμενους πόρους της ΚΑΠ για την ενδιάμεση διετία 2021-2022.

Εδώ, όπως έχει ήδη γράψει το Agronews, παράλληλα με κάποιες νέες προκηρύξεις, για Νέους Αγρότες, Σχέδια Βελτίωσης και επενδύσεις στον τομέα Εμπορίας και Μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, η πολιτική ηγεσία καλείται να καταθέσει νέες έξυπνες ιδέες που θα κινούν «έξω από το κουτί», θα ανταποκρίνονται στα κελεύσματα των καιρών και θα βάζουν την αγροτική περίοδο σε… άλλη πίστα.

Ενδιαφέρον έχει επίσης και το θέμα της συνεργατικότητας, όπως και η ανάπτυξη νέων οργανωτικών δομών στο αγροτικό χώρο, κάτι για το οποίο ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου δείχνει να έχει πεισθεί από καιρό και δεν αποκλείεται με την παρουσία του στο υπουργείο, όχι μόνο να διευκολύνει τις σχετικές αποφάσεις αλλά και να δώσει με σαφήνεια το στίγμα του, ακόμα και με τις δημόσιες δηλώσεις που θα ακολουθήσουν. Σημειωτέον ότι την προηγούμενη της επίσκεψης Μητσοτάκη, ο κ. Λιβανός θα έχει συνάντηση με την προσωρινή διοίκηση της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ), εξασφαλίζοντας τη βούληση της συντριπτικής πλειοψηφίας των εκπροσώπων του χώρου να προχωρήσει η ανασυγκρότηση.

Τέλος, βαθιά πεποίθηση του Μαξίμου αποτελεί ότι για να γίνουν όλα αυτά καλύτερα και ταχύτερα, θα πρέπει να προχωρήσει χωρίς περαιτέρω καθυστερήσεις η αναδιάταξη του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο εκσυχρονισμός του ΟΣΔΕ και η φιλοξενία της μηχανογραφικής βάσης του Οργανισμού στην κυβερνητική πλατφόρμα opengov.gr.

Επειδή μάλιστα οι μέρες είναι κρίσιμες σε ότι αφορά στις συγκεκριμένες επιλογές, η παρουσία του πρωθυπουργού στην πλατεία Βάθη αναμένεται να είναι καταλυτική των εξελίξεων που θα ακολουθήσουν, χωρίς φόβους και αναστολές και με στρατηγικό στόχο την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ΟΠΕΚΕΠΕ, την απλούστευση των διαδικασιών του ΟΣΔΕ (όλες οι δηλώσεις από το κινητό τηλέφωνο), η ασφαλής φιλοξενία της βάσης δεδομένων στο κυβερνητικό cloud και η αξιοποίηση αυτής από τις επίσημες αρχές για τη χάραξη πολιτικής προς όφελος του αγρότη και μόνο.      

 

  Φωτογραφία: Γεωργία Καραμαλή

 

 

 

 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

01-02-2021 08:54Φωτης

Μας δουλεύει μπροστά στα μάτια μας ο Μητσοτάκης. Αν σε ενδιαφέρει ο αγρότης τοτε βαλε χέρι στους εκκοκιστες ώστε να πληρώνουν το βαμβάκι όσο πρέπει. Τι να την κάνω την ευφυή γεωργία όταν δουλεύεις κ.σου πίνουν το αίμα οι εκκοκιστες;

Απάντηση

30-01-2021 15:21Αριστείδης

Δυστυχώς με αυτούς δεν γίνεται προκοπή.....Στοχεύουν στον πρωτογενή τομέα και κόβουν τα ευρωπαϊκά αγροτικά κονδύλια μέσω πανδημίας ..Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν δεν στόχευαν στον αγροτικό τομέα..... Τρικυμία εν κρανίω. Τον Εφκα απο το μεταρρυθμιστικό delirium που διάγουν τον μετέτρεψαν σε μπαταχτσή και ιδιαίτερο μέλος του κινήματος "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ" "primus inter pares" ¨Οταν η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ θεωρείται αγγαρία ..το μονο ερωτημα που κυριαρχεί είναι ποτε θα την κάνουν.....και θα μας αδειασουν την γωνιά ....παντού σκατά τα κάνανε.........

Απάντηση

29-01-2021 23:20Πανος

Τα σχέδια...τι έγινε..τα ξεχάσατε..με τους επιλαχόντες..γερασαμε τα ίδια κ τα ίδια πάλι..

Απάντηση

29-01-2021 20:27George

Μπράβο ρε φίλε ολόκληρο σεντόνι ανακοίνωση για τον Κούλη,από αγρονιούς σε ψευτονιούς ,πως μεταλλασεσαι άνετα όταν πέφτουν τα μπικικίνια , βλέπετε αγρότες που πέφτουν τα λεφτά για τον covit. Πάντως όχι στις τσέπες μας.

Απάντηση

29-01-2021 18:37Παναγιώτης Φιλοπουλος

Ολοκλήρωσε πρώτα τα προγράμματα που τρέχουν, και μετά ανοίξτε καινούργια ρε τετιμποοιδες,βάλτε τους επιλαχόντες στα Σχέδια βελτίωσης, και μην τρέχετε, ο κόσμος έχει χαλάσει χρήματα και χρόνο για να φτιάξουμε φακέλους και δεν καταλαμβάνεται

Απάντηση

29-01-2021 17:40Στάθης

Τι έγινε ρε παιδιά τώρα ανελαβε η κυβέρνηση; Τώρα γίνανε εκλογές;γλειψτε σας περνάει προβατακια έχετε μια χαρά το πάτε κόψτε κόψτε από τις επιδοτήσεις και δώστε τα εκεί που τα έχουν ξέρετε εσείς δεν θα μιλήσει κανείς κάντε την δουλειά σας

Απάντηση

29-01-2021 16:00Νικος

Ρε μας κοροιδευεται? Δεν είπε τίποτα για τους αγρότες ούτε ένα ευρώ ενίσχυση. Μας κοροιδεψαν στις εκλογές με αυτά που μας έλεγαν, μας κοροϊδεύουν μέχρι και τώρα. Είμαστε οι μοναδικοί που δεν ενισχύθηκαμε λόγο της ζημιάς από τον covid. Τα κρασσοσταφυλλα μας έμειναν απούλητα και όσα πουλησαμε είχαν μείωση τιμής 50%. Η χρονιά ήταν καταστροφική για την καλλιέργεια μας τόσο από άποψη ζήτησης και τιμής όσο και από συνολικής παραγωγης λόγο μειωμένης παραγωγής λόγο καιρού! Αυτα τα στοιχεία υπάρχουν και τα ξέρετε και κάνετε πως δεν βλέπετε. Ελατε να ζητήσετε ψήφο πάλι στα χωριά μας όπως κάνατε... Ντροπή σας δεν ζητάμε ζητιανευοντας, θέλουμε αυτά που χάσαμε ώστε να μπορούμε να ξανά δουλέψουμε την καλλιέργεια μας

Απάντηση

29-01-2021 11:41Γιώργος

με τους επιλαχόντες των σχεδίων βελτιώσεις πρέπει να δώσουν λύσει είδη πολύ αγρότες τα έχουν ξεγραψη

Απάντηση

26-01-2021 12:29ΠΑΥΛΟΣ

ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ 3.1 ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΒΛΗΘΕΙ ΦΑΚΕΛΟΣ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΟΣΔΕ ΣΤΟ ΠΣΚΕ. ΠΡΟΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές