BACK TO
TOP
Θεσμικά

Η εκδοχή των εκλογών κρατάει ζωντανά τα ιστορικά δικαιώματα

Ζητά χρόνο ο Λιβανός για να αποφασίσει την αξία δικαιωμάτων του 2021 που πρέπει να γνωστοποιήσει στις Βρυξέλλες έως τις 19 Φεβρουαρίου και να εκδώσει το σχετικό ΦΕΚ πριν ανοίξει το φετινό ΟΣΔΕ.

4_49

Γιώργος Κοντονής

1
4

Στον «αέρα» βρίσκονται ακόµα οι αποφάσεις περί σύγκλισης ενισχύσεων το 2021 που θα περιέχει ο φάκελος, ο οποίος θα αποσταλεί στις Βρυξέλλες στις 19 Φεβρουαρίου για τις φετινές πληρωµές των αγροτών. Σύµφωνα µε πληροφορίες της Agrenda, όλα θα εξαρτηθούν από το αν θα πέσει «σήµα» από το µέγαρο Μαξίµου για πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο, καθώς εδώ δεν παίζεται µόνο το βήµα σύγκλισης, αλλά και η κατάργηση του λεγόµενου «κόφτη» του 30% στη µέγιστη µείωση των ακριβών δικαιωµάτων που απολάµβαναν οι έχοντες ιστορικά δικαιώµατα.

Πηγές πολύ κοντά στη διαβούλευση που γίνεται αυτό το διάστηµα στη Βάθη, λένε στην Agrenda πως ήδη έχουν πραγµατοποιηθεί δύο τεχνικές συναντήσεις για τη σύγκλιση µε τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου, αλλά ο Σπήλιος Λιβανός ζητά περισσότερο χρόνο για να µελετήσει τα σενάρια που έχει µπροστά του. Μάλιστα, είναι πιθανό, λένε οι πληροφορίες, ο φάκελος που θα πάει στις Βρυξέλλες να µην περιέχει µέσα µόνο τις αποφάσεις για το 2021 αλλά και για το 2022, δηλαδή για ολόκληρη τη µεταβατική περίοδο. Η πρώην ηγεσία του ΥΠΑΑΤ πάντως, δηλαδή Βορίδης και Σκρέκας, έδειχναν να αντιλαµβάνονται πολύ καλά τα τεχνοοικονοµικά σενάρια σύγκλισης, µε τον κ. Βορίδη να έχει αποφασίσει γενναία εξίσωση δικαιωµάτων για τη διετία 2021-2022.

Από την άλλη, υπό το φόβο των εκλογών και τις αντιδράσεις των κατόχων ιστορικών δικαιωµάτων, προετοιµάζεται παράλληλα το έδαφος να παραµείνει η κατάσταση ως έχει τουλάχιστον για το 2021, µε πρόσχηµα τις επιπτώσεις της πανδηµίας. Μόνο τυχαία άλλωστε δεν µπορεί να είναι η αρθρογραφία στα ΝΕΑ του πρώην ενοίκου της Βάθη, Ναπολέοντα Μαραβέγια που αναφέρει ότι «η διατήρηση των ιστορικών δικαιωµάτων ενίσχυσης των ελλήνων αγροτών είναι η κατάλληλη επιλογή στη σηµερινή συγκυρία» και πως µια τέτοια επιλογή θα ήταν ισορροπηµένη από το ΥΠΑΑΤ.

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ ότι πανευρωπαϊκά 18 χώρες έχουν ήδη προχωρήσει σε 100% σύγκλιση, η Γαλλία βρίσκεται στο 90% και η Ισπανία ψήφισε βασιλικό διάταγµα στις 26 Ιανουαρίου για 80% σύγκλιση έως το 2022. Σηµειώνεται επίσης ότι στο βασιλικό διάταγµα καταργείται ο «κόφτης» του 30%. Άλλωστε, την 1η Φεβρουαρίου ανοίγουν οι αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης σε πολλές χώρες της EE και οι εθνικές αρχές είναι υποχρεωµένες από τον κοινοτικό κανονισµό να ενηµερώσουν τους αγρότες για το πώς θα πληρωθούν και ποια θα είναι η αξία των δικαιωµάτων πριν κάνουν αίτηση. «Τα κράτη µέλη ενηµερώνουν τους γεωργούς εγκαίρως για την αξία των οικείων δικαιωµάτων ενίσχυσης», αναφέρεται χαρακτηριστικά στον µεταβατικό κανονισµό της ΚΑΠ.  

 

Oι τρεις επιλογές

Οι επιλογές λοιπόν στις οποίες βρίσκεται µπροστά η Βάθη βάσει των σεναρίων που µελετά το Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών είναι τρεις:

 Είτε µένουν τα δικαιώµατα και η αξία τους ως έχει για το 2021.

 Είτε συνεχίζεται η εσωτερική σύγκλιση όπως γινόταν την περίοδο 2014-2020 (βήµα 60%).

 Είτε, αποφασίζεται µεγαλύτερο βήµα σύγκλισης.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές