BACK TO
TOP
Θεσμικά

Οι δυσκολίες των Ελλήνων αγροτών και οι αφορμές για διαμαρτυρίες

Σε επικίνδυνη καμπή δείχνουν να εισέρχονται οι σχέσεις αγροτών και κυβέρνησης, σε μια περίοδο που όλα έδειχναν ότι αυτός ο χειμώνας θα εξελιχθεί ήρεμα και η γνωστή «φάλαγγα» των τρακτέρ δεν θα χρειασθεί να δώσει το παρόν της στις αστικές οδούς.

BigFord

Γιάννης Πανάγος

26
0

Οι πρώτες εστίες διαμαρτυρίας που έλαβαν χώρα το τελευταίο δεκαήμερο δεν είναι τέτοιες που να προοιωνίζουν ένα ανεξέλεγκτο κύμα αντιδράσεων από την πλευρά των αγροτών δεν είναι όμως και ασήμαντες για να υποτιμηθούν από τους ιθύνοντες. Αν μάλιστα ληφθεί υπόψη ότι έρχονται σε μια περίοδο απαγορεύσεων, λόγω της πανδημίας, δίνουν ένα σαφές μήνυμα ότι στις τάξεις του αγροτικού κόσμου υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες που θα μπορούσαν να εκδηλωθούν ακόμα και με απρόβλεπτο τρόπο.

 Υπενθυμίζεται ότι η μικρή «παρέλαση» των τρακτέρ προ δεκαημέρου στα Φάρσαλα, έδωσε τη θέση σε μια αξιόλογη συγκέντρωση μηχανημάτων στα Γιαννιτσά και σε ένα ακόμη πιο ζωηρό συλλαλητήριο στην πόλη των Σερρών. Για τη Δευτέρα έχει προγραμματισθεί αντίστοιχη πορεία τρακτέρ στον Τύρναβο, ενώ κινητικότητα επικρατεί και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

 Αιχμή του δόρατος φαίνεται να αποτελούν σ’ αυτή τη φάση οι 22 Αγροτικοί Σύλλογοι που θέτουν επιτακτικά το ζήτημα της ειδικής ενίσχυσης του βάμβακος, λόγω της πίεσης που προκάλεσε στις τιμές παραγωγού η πανδημία.

Δίπλα στους βαμβακοκαλλιεργητές βέβαια αρχίζει να συσπειρώνεται σιγά – σιγά ένα ευρύ φάσμα παραγωγών (πυρηνόκαρπων, κηπευτικών, ενεργειακών και κτηνοτροφικών φυτών, αμπελουργών, ελαιοκαλλιεργητών κ.α.).

Όλοι μαζί, μπορεί  σε πρώτη φάση να διεκδικούν κάποια έκτακτη ενίσχυση, κατά βάθος όμως εκφράζουν την αγανάκτησή τους για τη δύσκολη οικονομική θέση στην οποία περιέρχονται χρόνο με το χρόνο και για την συστηματική άρνηση της Πολιτείας να χαράξει μια συνεκτική αγροτική πολιτική η οποία να διευκολύνει τις αποδοτικές επενδύσεις και να μειώνει την αβεβαιότητα των δραστηριοποιούμενων στον αγροτικό χώρο.

 Οι κυβερνώντες οφείλουν να κατανοήσουν σ’ αυτή τη φάση ότι δεν αρκεί μια αργή και ευκαιριακή συγκέντρωση της αγροτικής δραστηριότητας σε λιγότερα χέρια. Ούτε λύνει το πρόβλημα το γεγονός ότι η συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε άλλους τομείς, φέρνει νέο κόσμο στη γεωργία. Αν μελετήσει κανείς προσεκτικά τις νέες εκμεταλλεύσεις που έχουν δημιουργηθεί την τελευταία δεκαετία στο αγροτικό χώρο, θα διαπιστώσει ότι πολύ λίγες εξ αυτών εξασφαλίζουν τα απαιτούμενα κριτήρια βιωσιμότητας.

 Δεν είναι μάλιστα λίγες οι περιπτώσεις που το πριμ πρώτης εγκατάστασης έρχεται να λάβει επιδοματικό χαρακτήρα, σε ήδη υφιστάμενες και μάλλον παρακμάζουσες εκμεταλλεύσεις των προηγούμενων κατόχων, παρά διαμορφώνει όρους για ουσιαστική εξέλιξη των προσπαθειών με σύγχρονους όρους αγροτικών μονάδων.

 Ένα ακόμη θέμα που μάλλον υποτιμάται από τους αρμόδιους, έχει να κάνει με τις ιδιαίτερα σοβαρές δυσκολίες που παρουσιάζουν αρκετές προσπάθειες αναδιάρθρωσης εκμεταλλεύσεων και ειδικότερα η μετακίνηση πολλών παραγωγών από τα μονοετή αροτραία στις πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες και στα αμπελοειδή. Το γεγονός ότι η μετάβαση αυτή γίνεται χωρίς συγκεκριμένο πρόγραμμα και με αυτοχρηματοδότηση, έχει φέρει πολλούς καλλιεργητές σε δύσκολη οικονομική θέση, καθώς, ο χρόνος απόδοσης των νέων επιλογών είναι μεγάλος, οι τρέχουσες οικονομικές απαιτήσεις είναι μεγάλες και η χρηματοδότηση αυτών των πρωτοβουλιών καθίσταται σε πολλές περιπτώσεις ανέφικτη.

 Αν σε όλα τα παραπάνω συνεκτιμηθεί και η δυσκολία πρόσβασης, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, σε χρηματοδοτικά εργαλεία ικανά να διευκολύνουν αποτελεσματικά τα συγκεκριμένα πρότζεκτ, η χρεοκοπία κτυπάει απειλειτικά την πόρτα χιλιάδων εκμεταλλεύσεων.

 Το γεγονός ότι η απουσία οργανωτικών δομών στις τάξεις των αγροτών δεν έχει επιτρέψει την αναδείξη με συστηματικό τρόπο αυτών των προβλημάτων δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και δεν θα βγουν στην επιφάνεια, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα με άτσαλο, δυναμικό ή και επεισοδιακό τρόπο.   

Ξεχειλίζει η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου σε όλη την επικράτεια

Ξεχειλίζει η αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου σε βαμβάκι, λάδι, κηπευτικά και αλλού καθώς όπως αναφέρουν εκπρόσωποι τους, πέραν του ότι δεν απολαμβάνουν τις τιμές που θα έπρεπε από το εμπόριο, την ίδια ώρα και η στήριξη από την πολιτεία λόγω της κρίσης του κορωνοϊού είναι υποτυπώδης. Την ίδια ώρα, τα αγροτικά εφόδια, χρόνο με το χρόνο ακριβαίνουν, ενώ πρόσθετες επιβαρύνσεις, όπως το αγροτικό ρεύμα, το «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης, το «περιβαλλοντολογικό τέλος» στο νερό άρδευσης αλλά και εισφορές (ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ ΟΣΔΕ κτλ.) εκτοξεύουν το κόστος παράγωγης.  

Οι παραπάνω λόγοι, όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Αγροτικός Σύλλογος Χανδρινού και Περιφέρειας συνιστούν πεδίο αντίδρασης. «Δεν πάει  άλλο   δεν θα  μείνουμε  με σταυρωμένα χέρια, καλούμε τους συναδέλφους  να  είναι  σε  εγρήγορση και να  δυναμώσουν  τους  αγροτικούς συλλόγους και  μέσα από αυτούς αγωνιστούμε  γιατί ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες τίποτα δεν μας χαρίστηκε.», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού και Περιφέρειας

Με  τις  τιμές  του  ελαιολάδου στο  κόστος παράγωγης και  κάτω από αυτό για πέμπτη  χρόνια    έμποροι  και  βιομήχανοι  με διάφορα  κόλπα και  της πλάτες  τις  κυβερνήσεις   αισχροκερδούν παίρνοντας το προϊόν ακόμα και  κάτω του κόστους  παραγωγής. Και  ενώ εμείς πουλάμε  πάμφθηνα   τι ιδία ώρα  η συμπολίτες  μας  τα προμηθεύονται  πανάκριβα.

Λιπάσματα  φάρμακα  πετρέλαιο  εφόδια κάθε χρόνο  και ακριβαίνουν.  Mε την αύξηση στο αγροτικό ρεύμα το «πράσινο τέλος» στο πετρέλαιο κίνησης, το «περιβαλλοντολογικό τέλος» στο νερό άρδευσης, από φέτος  τα διάφορα χαράτσια σε (ΕΝΦΙΑ, ΕΛΓΑ, ΕΦΚΑ ΟΣΔΕ κτλ.) εκτοξεύουν το κόστος παράγωγης.  

Την ίδια ώρα που οι αγρότες δυσκολεύονται να τα βγάλουν πέρα, "πέφτουν" εκατομμύρια ευρώ σε επιχειρηματικούς ομίλους, με ποσά που υπερβαίνουν δεκάδες εκατομμύρια το κονδύλι του προϋπολογισμού για τον αγροτικό τομέα. Παράλληλα εγγυημένες τιμές απολαμβάνουν επιχειρήσεις που διαχειρίζονται τους δρόμους και ενεργεία.  Χρηματοδοτήσεις με την "σέσουλα" σε βιομηχάνους,εφοπλιστές , καναλαρχες  που και μέσα στην κρίση του κορονοϊού τα κέρδη τους εκτινάχθηκαν στα ύψη.

Είναι  πρωτοφανές  το  χτύπημα που  δέχεται η ελιά και το ελαιόλαδο  και τα  αλλά αγροτικά προϊόντα    τα  τελευταία  χρόνια   και το μόνο που εισπράξαμε  ως βοήθεια ήταν ψυχούλα και  κοροϊδία.                                                                                                                         Δεν πάει  άλλο   δεν θα  μείνουμε  με σταυρωμένα χέρια, καλούμε τους συναδέλφους  να  είναι  σε  εγρήγορση και να  δυναμώσουν  τους  αγροτικούς συλλόγους και  μέσα από αυτούς αγωνιστούμε  γιατί ότι κερδίσαμε το κερδίσαμε με αγώνες τίποτα δεν μας χαρίστηκε.

  ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ

-          Κατώτατη εγγυημένη τιμή στα προϊόντα των αγροτοκτηνοτρόφων, που θα διασφαλίζει το κόστος παραγωγής και ένα ικανοποιητικό εισόδημα.

-          Την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αγροτών και κτηνοτρόφων που πλήττονται από τις χαμηλές τιμές κάτω του κόστους παραγωγής που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι πχ σε βαμβάκι, λάδι, κηπευτικά και αλλού.

-          Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση ΦΠΑ σε αγροτικά μέσα, εφόδια.

-          Επαρκή και ολοκληρωμένη διαχείριση με ευθύνη του  υπουργείου αγροτικής  ανάπτυξης  για την αντιμετώπισή του δάκου.

-          Άμεση αλλαγή του Κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλίσει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

-          Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα με τους εργάτες γης στις καλλιέργειες που η παρουσία τους είναι απαραίτητη.

-          Να γίνουν άμεσα όλα τα αναγκαία και απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα προστασίας των αγροτικών καλλιεργειών και αγροτικής οδοποιίας, καθώς και όλα τα έργα υποδομής για την εξασφάλιση επαρκούς άρδευσης.

-          Θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, λειτουργία Αγροτικών Ιατρείων σε 24ωρη βάση, επάνδρωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων με μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, και τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό».        

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές