Σε 25 ευρώ το στρέμμα υπολογίζεται η ειδική ενίσχυση βάμβακος λόγω covid, ανοίγουν φέτος οι προπωλήσεις
Όπως όλα δείχνουν, το ποσό που προτίθεται να διαθέσει η κυβέρνηση προσεγγίζει τα 65 εκατ. ευρώ και αντιστοιχεί σε μια ενίσχυση της τάξεως των 25 ευρώ το στρέμμα, αν υπολογισθεί ότι η καλλιεργούμενη με βαμβάκι έκταση τον περασμένο χρόνο έφτασε τα 2,77 εκατομμύρια στρέμματα.
Στην αναζήτηση των απαιτούμενων κονδυλίων αναφέρθηκε τρεις φορές σε διαδοχικές συναντήσεις του τα τελευταία 24ωρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός. Η τελευταία, ήταν με τον Λαρισαίο βουλευτή, Χρήστο Κέλλα, τον οποίο και διαβεβαίωσε περί των προθέσεών του να αντιμετωπίσει το θέμα, για το οποίο εξετάζει ήδη όλες τις δέουσες χρηματοδοτικές δυνατότητες.
Σε ανάλογο πνεύμα κινήθηκε και η τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη με τους εκπροσώπους της διεπαγγελματικής του βάμβακος (την Τρίτη), ενώ είχε προηγηθεί σχετική δέσμευση και κατά τη διάρκεια της συζήτησης με τους αγροτοσυνδικαλιστές της Καρδίτσας (τη Δευτέρα).
Το θέμα είναι πού θα βρεθεί το αντίστοιχο κονδύλι. Είναι αλήθεια ότι λίγο πριν αποχωρήσει από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο προκάτοχος του κ. Λιβανού, Μάκης Βορίδης, είχε φροντίσει να εξαντλήσει τη χρηματοδοτική δυνατότητα που υπήρχε από ανακατανομή πόρων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2% επί του συνόλου των πόρων της προηγούμενης προγραμματικής 2014-2020, ήτοι 96 εκατ. ευρώ). Τα χρήματα αυτά διατέθηκαν στο σύνολό τους επί της ουσίας για την ενίσχυση των ελαικαλλιεργητών ελαιοπαραγωγικής κατεύθυνσης, οι οποίοι εισέπραξαν συνολικά 126,3 εκατ. ευρώ κορωνοενίσχυση ή περί τα 30 ευρώ το στρέμμα.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, κονδύλια από κοινοτικούς πόρους δεν υπάρχουν, υπάρχει ωστόσο, μια πρόβλεψη για πρόσθετες ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού από εθνικούς πόρους, με το αντίστοιχο ποσό να ανέρχεται, όπως έχει δηλώσει στη Βουλή ο ίδιος ο κ. Λιβανός, περί τα 156 εκατ. ευρώ. Είναι η διαφορά από την αρχική έγκριση των Βρυξελλών για 426 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων έχουν διατεθεί ήδη τα 270 εκατ. ευρώ με αποφάσεις του κ. Βορίδη.
Λειτουργούν φέτος οι προπωλήσεις βάμβακος
Στην τηλεδιάσκεψη γνωριμίας του υπουργού Σπήλιου Λιβανού με τους εκπροσώπους της διεπαγγελματικής οργάνωσης βάμβακος (ΔΟΒ), συζητήθηκε πάντως η ανάγκη να υποστηριχθεί το προϊόν σε μια περίοδο που η βαμβακοκαλλιέργεια στη χώρα μας βρίσκεται σε ένα μεταίχμιο.
Οι εκκοκκιστές από την πλευρά τους πάντως, δεσμεύονται αυτό τον καιρό ότι από την τρέχουσα εμπορική περίοδο θα «τρέξουν» σε ευρεία κλίμακα οι προπωλήσεις συσπόρου βάμβακος, κάτι το οποίο θα δώσει την ευκαιρία στους παραγωγούς να αξιοποιήσουν κάποιες καλές περιόδους στη διεθνή τιμή του βάμβακος και να μην είναι εγκλωβισμένοι στο στενό εύρος των τελευταίων μηνών του έτους, δηλαδή κατά τη διάρκεια και μετά τις παραδόσεις βάμβακος.
Όπως δηλώνει στο Agronews ο πρόεδρος της Ένωσης Εκκοκκιστών, Αντώνης Σιάρκος, η προετοιμασία δείχνει ότι από την τρέχουσα εμπορική περίοδο, οι περισσότερες εκκοκκιστικές επιχειρήσεις θα επιδιώξουν να συμφωνήσουν κάποιες προπωλήσεις με τους παραγωγούς. Η εν λόγω διαδικασία ανοίγει με προσοχή, αφορά πρώτα σταθερούς πελάτες της κάθε εκκοκκιστικής επιχείρησης και καλλιεργητές οι οποίοι έχουν διακριθεί για την συνέπειά τους, τόσο παραγωγικά όσο και συναλλακτικά.
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, οι προπωλήσεις θα γίνονται με βάση την χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος για τα συμβόλαια Δεκεμβρίου 2021, θα περιορίζονται στο 20-30% της προβλεπόμενης παραγωγής κάθε καλλιεργητή, ενώ η πληρωμή θα γίνεται μετά την παράδοση του προϊόντος, δηλαδή δεν τίθεται θέμα προκαταβολής ή εκκαθάρισης του παραγωγού με την συμφωνία.
Σημειωτέον ότι το θεσμικό πλαίσιο βάσει της σχετικής ΚΥΑ του 2018 προβλέπει ότι οι σχετικές συμβάσεις για την προπώληση δύναται να υπογραφούν μέχρι και την παράδοση του προϊόντος, δηλαδή τίποτα δεν δεσμεύει τους εκκοκκιστές να το κάνουν νωρίτερα.
Από την άλλη πλευρά, οι προπωλήσεις είναι κάτι που διευκολύνει σε σημαντικό βαθμό και τις δύο πλευρές, καθώς οι παραγωγοί δύνανται να επωφεληθούν από κάποιες καλές περιόδους στη χρηματιστηριακή τιμή του προϊόντος που είναι εκτός της περιόδου των παραδόσεων, ενώ αντίστοιχα οι εκκοκκιστές, βάσει αυτών των συμφωνιών – συμβάσεων μπορούν να προχωρούν με μεγαλύτερη ασφάλεια στις δικές τους προπωλήσεις εκκοκκισμένου βάμβακος.
Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση του υπουργού με τους εκκοκκιστές αναφέρονται τα ακόλουθα:
Τηλεδιάσκεψη Λιβανού με Εθνική Διεπαγγελματική Βάμβακος
Τηλεδιάσκεψη με την Εθνική Διεπαγγελματική Βάμβακος είχε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός.
Η συζήτηση έγινε σε πολύ καλό κλίμα. Ο υπουργός αναγνώρισε την επαγγελματική και σύγχρονη προσέγγιση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Βάμβακος, ενώ διαπιστώθηκε ταύτιση απόψεων στα θέματα ελέγχων μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ και εφαρμογής νέων προτύπων για την ανάδειξη της ποιότητας της ελληνικής παραγωγής βάμβακος.
Τέλος, αποφασίσθηκε ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξει νέα συνάντηση.
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο βουλευτής Λάρισας Χρήστος Κέλλας, μετά την συνάντησή του με τον κ. Λιβανό αναφέρονται τα εξής:
ΝΕΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΧΡ. ΚΕΛΛΑ ΜΕ ΥΠΑΑΤ ΣΠ. ΛΙΒΑΝΟ
Ενίσχυση στο βαμβάκι, de minimis σε αχλάδια-ροδάκινα
Νέα συνάντηση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σπήλιο Λιβανό είχε ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας Χρήστος Κέλλας, προκειμένου να προωθήσει αγροτικά ζητήματα του Νομού.
Ο κ. Κέλλας επανέφερε στον υπουργό το αίτημα των βαμβακοπαραγωγών για καταβολή ειδικής ενίσχυσης, λόγω της πανδημίας, καθώς οι τιμές, φέτος, στο προϊόν ήταν αισθητά μειωμένες, με τον κ. Λιβανό να απαντά ότι «το υπουργείο εξετάζει με προσοχή όλες τις χρηματοδοτικές δυνατότητες ενίσχυσης του βαμβακιού».
Επιπλέον, ο Λαρισαίος πολιτικός υπενθύμισε το αίτημα των παραγωγών αχλαδιού και ροδακίνου να ενισχυθούν μέσω de minimis για τις ζημιές που υπέστησαν τα προϊόντα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών. Ο κ. Λιβανός γνωστοποίησε στον κ. Κέλλα πως αντιμετωπίζεται θετικά από το υπουργείο η αποζημίωση των παραγωγών του αχλαδιού μέσω του προγράμματος de minimis και τον ενημέρωσε για την προβλεπόμενη διαδικασία κατάθεσης και εξέτασης του σχετικού φακέλου, ενώ επιβεβαίωσε την αποζημίωση για τους ροδακινοπαραγωγούς. Υπενθυμίζεται ότι στον Νομό Λάρισας, από τις βροχοπτώσεις του καλοκαιριού και την αδυναμία συγκομιδής του προϊόντος λόγω covid, επλήγησαν περίπου 1.000 στρέμματα βιομηχανικού και 450 στρέμματα επιτραπέζιου ροδακίνου, ενώ ανάλογη ήταν και η ζημιά, που σημειώθηκε στα αχλάδια της επαρχίας Τυρνάβου, από τον παγετό του Μαρτίου.
Ακόμη, ο κ. Κέλλας τόνισε στον υπουργό την αναγκαιότητα επίσπευσης της διαδικασίας έκδοσης των πορισμάτων από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές που σημειώθηκαν από τον παγετό του Μαρτίου του 2020 και τη χαλαζόπτωση του καλοκαιριού στις δενδρώδεις καλλιέργειες του Νομού.
Τέλος, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ζήτησε από τον ΥΠΑΑΤ την επανένταξη στον αναπτυξιακό νόμο, ως επιλέξιμες επενδύσεις, των πτηνοτροφικών μονάδων του Νομού, καθώς από το 2008 δίνεται η δυνατότητα ένταξης στον αναπτυξιακό νόμο των πτηνοτροφικών μονάδων μόνο των νησιωτικών περιοχών. Ο κ. Λιβανός διαβεβαίωσε τον κ. Κέλλα πως θα εισηγηθεί θετικά για το εν λόγω αίτημα προς το υπουργείο Ανάπτυξης, που θ´ αποφασίσει σχετικά.
15-02-2021 07:02Γιώργος
Να ενισχυθεί το βαμβάκι για την μειωμένη τιμή στο κιλό μιας και υπάρχουν και οι παραδόσεις στα εκκοκιστηρια, να πάρουν τα χρήματα αυτοί που κανουν πραγματική παραγωγή και τα δηλώνουν όλα και όχι αυτοί με τα ξερικα ή οι άλλοι που τους τα γράφουν για φορολογικούς λόγους.
Απάντηση11-02-2021 18:32Δημήτρης
Ας πάρουν και αυτοί με 200 στρέμματα και πάνω να χορτάσουν ευρώ 💶. Να πάρουν ένα τσουβάλι λεφτά πάλι.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)11-02-2021 15:14nikos
Αν θεωρούμε οτι το βαμβάκι είναι τόσο αναγκαίο για να πάρει έξτρα επιδότηση τι να πώ; Το καλαμπόκι ή το σιτάρι που συνδέονται άμεσα με την τροφική αλυσίδα γιατί να μην πάρουν χρήματα; Τόσα χρόνια, 140 ευρώ ο τόνος το καλαμπόκι και 180 το σιτάρι και δεν μιλούσε κανεις.Θα τρελαθούμε σ' αυτόν τον τόπο... Το βαμβάκι για τα πουκάμισα είναι πιο σημαντικό από τις πρώτες ύλες τροφίμων..
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)11-02-2021 14:21Δημήτρης
Με τους επιλαχόντες θα κάνετε τίποτα?
Απάντηση11-02-2021 12:22ather
παιδια οτι παρουμε καλο θα ειναι με αυτα τα λαμογια που εχουμε μπλεξει παλι καλα ειναι
Απάντηση11-02-2021 08:49Σακης
25e το στρέμμα είναι κοροϊδία. Ούτε για τα κάλαντα . Το βαμβάκι χρειάζεται στήριξη κ όχι το χαρτζιλίκι της γιαγιάς.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)10-02-2021 21:17r
R
Απάντηση10-02-2021 21:10Βασίλης
Στηρίξτε τον τομέα στο βαμβάκι, είναι ο μόνος τομέας που τον αφήσατε χωρίς στήριξη..
Απάντηση10-02-2021 20:44κωστας
Αυξημένη στήριξη για τους μικροκαλλιεργητές. Δεν θα επιβιώσουμε!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)10-02-2021 18:25Μάνος
Ας δώσει τα χρήματα η κυβέρνηση από εθνικούς πόρους, και να στηρίξει τους βαμβακοπαραγωγούς, όπως στήριξε τους ελεοπαραγογους, και τους κτηνοτρόφους... Ελπίζω να μην μείνουμε στα λόγια και να στηρίξει άμεσα μέσα στον Μάρτιο τους βαμβακοπαραγωγούς.. Είδει έχουν αργήσει.. Ο βαμβακοπαραγωγος δεν ξεχνά τι σημαίνει δεξιά..
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)