Μέχρι στιγµής, δηλαδή στους δύο µήνες που ο νέος υπουργός ηγείται του χώρου, το πολιτικό του στίγµα παραµένει υποτονικό, κάτι που αποτυπώνεται και στις µέχρι στιγµής σφυγµοµετρήσεις της κοινής γνώµης. Αρκεί να αναφερθεί ότι στην τελευταία εξ αυτών, ο Σπήλιος Λιβανός καταλαµβάνει την τελευταία θέση σε δηµοφιλία µεταξύ των υπουργών και είναι πριν από τον «κανέναν».
Οι αιτίες γι’ αυτό είναι πολλές και σίγουρα δεν έχουν να κάνουν µε το πολιτικό ταµπεραµέντο του εν λόγω πολιτικού άνδρα.
Ο προκάτοχός του, Μάκης Βορίδης, είχε φροντίσει στους 18 µήνες που παρέµεινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, να «σφίξει» τις γραµµές... της άµυνάς του και να δηµιουργήσει έναν µηχανισµό που θα του εξασφάλιζε προσβάσεις και δυνατότητες επιρροής ακόµα και µετά την αποµάκρυνσή του από το συγκεκριµένο υπουργείο. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρώην υπουργό να έχει αξιοποιήσει στο έπακρο το λεγόµενο «συνδικάτο» του ΟΣ∆Ε και ταυτόχρονα να έχει καλλιεργήσει τέτοιες προσωπικές σχέσεις µε τους διάσπαρτους ανά την επικράτεια και ειδικά στην Κρήτη, αγροτοσυνδικαλιστές, ώστε ακόµη και σήµερα πολλοί εξ αυτών... να πίνουν νερό στο όνοµά του.
Άλλωστε, λίγο πριν φύγει από το υπουργείο, είναι αυτός που έδωσε πρώτος τις «ευλογίες» του για τη συγκρότηση της Εθνικής Ένωσης Συνεταιριστικών Οργανώσεων (ΕΘΕΑΣ), στο πνεύµα του νόµου 4673/2020, που ο ίδιος είχε θεσµοθετήσει. Πέραν αυτού, τα πολιτικά στελέχη -δηλαδή γενικοί γραµµατείς του υπουργείου και πρόεδροι εποπτευόµενων οργανισµών- που υπηρετούν αυτή τη στιγµή στο υπουργείο, είναι επιλογές Βορίδη ή πρόσωπα µε τα οποία, ο πρώην υπουργός κατάφερε έγκαιρα να αναπτύξει στενή σχέση και να εµφυσήσει δεόντως το πνεύµα του. Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το «πνεύµα Βορίδη» να πλανάται και σήµερα στους διαδρόµους του υπουργείου και να επηρεάζει την έκβαση των πραγµάτων σε κρίσιµα ζητήµατα. Όπως για παράδειγµα, στην ανανέωση για 6 µήνες και µάλιστα µε απευθείας ανάθεση, της σύµβασης του τεχνικού συµβούλου του ΟΠΕΚΕΠΕ και µάλιστα «λόγω µοναδικότητας του προτεινόµενου παρόχου». Να σηµειωθεί ότι την ίδια ώρα που υπογράφονταν η εν λόγω σύµβαση, ο εν λόγω πάροχος επεδίωκε δικαστικά την ακύρωση του διαγωνισµού που έχει βγει στον αέρα για το ίδιο έργο και στον οποίο για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια είχε κατατεθεί και δεύτερη προσφορά, πράγµα το οποίο υποδηλώνει ότι δεν πρόκειται περί αναντικατάστατου. Άλλωστε είναι παγκοίνως γνωστό ότι η «επιστήµη» της πληροφορικής και οι λύσεις που αυτή προσφέρει πλέον, έχουν ανοίξει τόσο που κανείς δεν µπορεί να είναι αναντικατάστατος.
Με βάση τα παραπάνω, το επόµενο διάστηµα, ο σηµερινός υπουργός Σπήλιος Λιβανός οφείλει να κινηθεί πιο αποφασιστικά, αν θέλει να εξασφαλίσει τον έλεγχο της κατάστασης, όχι µόνο στα θέµατα του ΟΠΕΚΕΠΕ, όπου η ∆αµόκλειος σπάθη παραµένει, αλλά και σε µια σειρά ζητηµάτων, όπως οι κορωνοενισχύσεις, τα νέα αναπτυξιακά προγράµµατα και η χρηµατοδότηση του αγροτικού τοµέα.