BACK TO
TOP
Θεσμικά

Μετά τη θεσμική λύση, η κλωνική επιλογή κολλάει στη γραφειοκρατία

Η Ελλάδα επιλέγει να εισάγει τους αντίστοιχους εγχώριας προέλευσης πιστοποιηµένους κλώνους ακόµα και όταν οι δικές της ανάγκες για νέες φυτεύσεις είναι µεγάλες. Ένα χρόνο µετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης το Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών αρνείται να δώσει το «ναι»

18-19_28

Γιάννης Πανάγος

3
1

Έκλεισε ένας χρόνος από την υπογραφή και δηµοσίευση της Υπουργικής Απόφασης Αριθµ. 746/70091/2020 για  τον «τεχνικός κανονισµός επιλογής και αποδοχής κλώνων ποικιλιών και υποκειµένων αµπέλου» και οι πληροφορίες θέλουν την εφαρµογή του νέου θεσµικού πλαισίου από τις αρµόδιες αρχές να αργοσέρνεται.

Λίγο η πρώτη φορά εφαρµογή ενός τέτοιου πλαισίου, λίγο η ευθυνοφοβία που διακατέχει τα στελέχη της δηµόσιας διοίκησης στο χειρισµών κάπως πιο σύνθετων θεµάτων και λίγο οι διασυνδέσεις (µε τη διοίκηση και την επιστηµονική κοινότητα) αυτών που δεν έχουν λόγο να δουν τις αλλαγές να τρέχουν, το βήµα του εκσυγχρονισµού και της αξιοποίησης των δυνατοτήτων που έχει η χώρα µας και στο συγκεκριµένο πεδίο, παραµένουν βήµα µετέωρο.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η διαχείριση του πρώτου ολοκληρωµένου φακέλου που έχει υποβληθεί προς έγκριση, παραµένει ακόµα στο πρώτο από τα τρία στάδια τα οποία θα πρέπει να διέλθει, πράγµα που σηµαίνει... χρόνια. Πιο συγκεκριµένα, παρ’ ότι πλήρης, ο σχετικός φάκελος βρίσκεται καθηλωµένος στο Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών Καλλιεργούµενων Φυτών (ΥπΑΑΤ) στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Κι αυτό, χωρίς να προβάλλεται κάποια επιχειρηµατολογία για την κωλυσιεργία και χωρίς να τίθεται θέµα πρόσθετων στοιχείων η περαιτέρω τεκµηρίωσης.

Σηµειωτέον ότι το δεύτερο στάδιο θα είναι η Τεχνική Επιτροπή Πολλαπλασιαστικού Υλικού η οποία θα ολοκληρώσει τη γνωµάτευση και θα υποβάλει τη σχετική απόφαση προς υπογραφή στο γραφείο υπουργού.

Εν τω µεταξύ ο χρόνος τρέχει. Η αγορά έχει τους δικούς της νόµους και ότι δεν καλύπτεται µε εγκεκριµένο πολλαπλασιαστικό υλικό από τις δυνάµεις της εγχώριας αγοράς, προσφέρεται απλόχερα από τις γαλλικές ή ιταλικές αντίστοιχες δοµές και επιχειρήσεις, οι οποίες έχουν φροντίσει κατάλληλα να προµηθευθούν ανάλογο πρωτογενές υλικό, να περάσουν αποτελεσµατικά από τα αντίστοιχα στάδια ελέγχου, να λάβουν τις απαραίτητες εγκρίσεις και να είναι σε θέση να διαθέτουν «επιλεγµένους κλώνους» σε όλα τα µήκη και πλάτη του πλανήτη. Στην Αυστραλία για παράδειγµα, η ζήτηση για επιλεγµένους κλώνους αρχέγονων ποικιλιών είναι τεράστια. Η Ελλάδα, επιλέγει να εισάγει τους αντίστοιχους πιστοποιηµένους κλώνους, ακόµα και για τις δικές της ανάγκες στο πεδίο των φυτεύσεων.

Υπενθυµίζεται ότι µε βάση την απόφαση, «η επιλογή γονοτύπων εντός µιας συγκεκριµένης ποικιλίας ή ποικιλίας υποκειµένου αµπέλου (Vitis L.) µε ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, όπως αυτά ορίζονται από τους στόχους της διαδικασίας επιλογής. Τα χαρακτηριστικά αυτά µπορεί να αφορούν διαφορετικές κατηγορίες φαινολογικών χαρακτηριστικών (όπως χρόνος ωρίµανσης), παραµέτρους απόδοσης και ποιότητας (όπως προφίλ αρώµατος) ή ευαισθησία και αντοχή σε βιοτικούς ή αβιοτικούς παράγοντες. Η επιλογή των κατάλληλων γονοτύπων συνδυάζεται µε φυτοϋγειονοµικές δοκιµές µε σκοπό την απόκτηση υγιών κλώνων.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

06-04-2021 12:01Ηλίας Εμμανουηλίδης

Γιατί δεν έχει γραφτεί μέχρι σήμερα ούτε ένας κλώνος αμπέλου και γιατί παίρνει πολλά χρόνια για να γραφτούν οι πρώτοι κλώνοι αμπέλου στον Ελληνικό Εθνικό Κατάλογο Ποικιλιών; Διότι πέραν των υποχρεώσεων της Κοινοτικής Νομοθεσίας έχει προστεθεί αυθαίρετα και καταχρηστικά η υποχρέωση ο κλώνος να έχει δημιουργηθεί σύμφωνα με την Υ.Α. 746/70091/2020 (ΦΕΚ 970 Β’ 2020) που ενσωματώνει τη μεθοδολογία του OIV (Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου). Για να γραφτούν επί τέλους οι πρώτοι κλώνοι στον Εθνικό μας Κατάλογο αρκεί, όπως ορίζει η Κοινοτική Νομοθεσία, να πραγματοποιηθούν οι έλεγχοι Δ.Ο.Σ. (Διακριτότητας, Ομοιομορφίας, Σταθερότητας) του κοινού Πρωτόκολλου UPOV – CPVO (PROTOCOL FOR DISTINCTNESS, UNIFORMITY AND STABILITY TESTS. Vitis L. UPOV. Adopted on 01/04/2009 Entered into CPVO TP/050/2). Ο ΟΙV δεν είναι Οργανισμός της Ε.Ε. Αντίθετα ο CPVO (Community Plant Varietal Office) είναι ο επίσημος Κοινοτικός Οργανισμός· αυτόν και μόνο έχουμε υποχρέωση να ακολουθούμε. Η δημιουργία κλώνων είναι γνωστικού αντικειμένου Γενετικής και υπάρχουν διάφοροι τρόποι και πρωτόκολλα δημιουργίας τους. Αρκετά Ελληνικά Φυτώρια έχουν ήδη δημιουργήσει εξαίρετους κλώνους αμπέλου ακολουθώντας δικές τους πρακτικές. Πρέπει να γίνουν δεκτοί για εγγραφή τους (κατόπιν επιτυχών εξετάσεων Δ.Ο.Σ. του CPVO) στον Εθνικό Κατάλογο ώστε σε εύλογο χρόνο να έχουμε ως τελικά προϊόντα πιστοποιημένα μοσχεύματα αμπέλου για φύτευση με μπλε καρτελάκι. Ηλίας Εμμανουηλίδης, πρώην δ/ντής Υ.Γ. συντάκτης του ισχύοντος ακόμη του νόμου 1564/1985 για το φυτικό πολλαπλασιαστικό υλικό και πλήθους κανονισμών πιστοποίησης και πρώην FAO Expert.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές