BACK TO
TOP
Θεσμικά

Νέα αναβολή εκδίκασης της υπόθεσης για την ΠΟΠ ελιά Καλαμών

Αναβολή πήρε η προγραμματισμένη για την Τρίτη 13 Απριλίου εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της προσφυγής των τοπικών φορέων από τη Μεσσηνία για την υπόθεση ΠΟΠ ελιά Καλαμάτα.

dikastiria_252863_199446_type13262

17
0

Οι πληροφορίες θέλουν το δικαστήριο να έχει ορίσει νέα ημερομηνία για την Τρίτη 1 Ιουνίου, ενώ η οίκοθεν αναβολή αποδίδεται στις επίμονες συνθήκες της πανδημίας. Η υπόθεση της εκδίκασης πηγαίνει από αναβολή  σε αναβολή από τον Μάρτιο του προηγούμενου έτους. Σε κάθε περίπτωση, ένας ολόκληρος κλάδος που έχει επενδύσει στην επιτραπέζια ελιά και στην ποικιλία Καλαμών βρίσκεται μπροστά σε αβεβαιότητα εξαιτίας της προσφυγής αυτής.

Οι εν λόγω φορείς, που δηλώνουν υπέρμαχοι του ΠΟΠ Ελιά Καλαμάτας, αντιτίθενται στην υπουργική Απόφαση (γνωστή ως απόφαση Αποστόλου) που διευκολύνει και τυπικά την διακίνηση διεθνώς της συγκεκριμένης ποικιλίας με την ένδειξη Kalamata Olives, κάτι που είναι διαφορετικό και τελείως ανεξάρτητο από το ΠΟΠ και τη λειτουργία του.

Χάριν μερικών εκατοντάδων τόνων που παράγονται στην περιοχή της Μεσσηνίας, οι τοπικοί φορείς έχουν βαλθεί δηλαδή να αποκλείσουν το σύνολο των παραγωγικών κέντρων ελιάς Καλαμών της χώρας από τις αγορές της Ευρώπης και Τρίτων χωρών. Με άλλα λόγια, 90.000 τόνοι παραγωγής εκ των οποίων 65.000 εξάγονται ως Kalamata Olives με τζίρο 200 εκατ. ευρώ ετησίως, κινδυνεύουν να εγκλωβιστούν μέσα στην άλμη των δεξαμενών σε περίπτωση που το ΣτΕ ανακαλέσει την απόφαση Αποστόλου εντός των δεξαμενών.  

Σημειωτέον ότι η πρακτική αγοράς και εξαγωγών σε όλο τον κόσμο με την ένδειξη Kalamata Olives είναι κάτι που χρονολογείται από το 1930, είναι αυτό στο οποίο επενδύθηκε η ανάπτυξη του κλάδου της επιτραπέζιας ελιάς (Καλαμών) κι αυτό στο οποίο βασίσθηκαν οι φυτεύσεις χιλιάδων στρεμμάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Επανειλημμένα φορείς όπως η Διεπαγγελματική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς (ΔΟΕΠΕΛ), μεμονωμένες επιχειρήσεις από την Καλαμάτα αλλά και το σύνολο των μεταποιητών και εξαγωγέων (ΠΕΜΕΤΕ) έχουν προειδοποιήσει ότι θα βρεθούν σε δεινή θέση εφόσον ανατραπεί η υπουργική απόφαση, με την ζημιά να είναι μεγαλύτερη στις μεγαλύτερες διεθνείς αγορές ελιών Καλαμών εκτός Ε.Ε., όπως οι ΗΠΑ, Αραβικές χώρες, Αυστραλία, Καναδά, κλπ. Αυτές άλλωστε διαμορφώνουν και το 60 με 70% των εξαγωγών για τις ελληνικές επιχειρήσεις οι οποίες δεν θα μπορούν πλέον να εξάγουν Kalamata olives. Οι αντίστοιχες Τουρκικές, Αιγυπτιακές, κλπ  όμως δεν μπορούν να εμποδιστούν να κάνουν χρήση της ονομασίας αυτής. Παράλληλα είναι γνωστό ότι, επειδή η παραγωγή του Νομού Μεσσηνίας είναι μικρή, περίπου όλες οι επιχειρήσεις του Νομού προμηθεύονται μεγάλες ποσότητες ελιών Καλαμών από άλλους νομούς (κυρίως Αιτωλοακαρνανία, Λακωνία και Φθιώτιδα), αφήνοντας στην κρίση του καθενός την σήμανση του προϊόντος τους όταν το διοχετεύουν στις διεθνείς αγορές.

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές