Πρόκειται για το άρθρο Άρθρο 53 του υπό διαβούλευση νομοσχεδίου (μέχρι τις 29 Απριλίου), το οποίο δίνει το δικαίωμα στον υπουργό με υπουργικές αποφάσεις να καθορίζει εκ των υστέρων τους όρους διάθεσης των προϊόντων και των υπηρεσιών στο υπαίθριο εμπόριο, τα είδη πώλησης και την δυνατότητα αλλαγής και προσθήκης προϊόντων, καθώς και τους όρους δραστηριοποίησης πωλητών στο υπαίθριο εμπόριο. Όπως εξηγούν στο Agronews παραγωγοί, το τελευταίο αναφέρεται σε εταιρείες πωλητών που εμπεριέχουν την σύστση νομικών προσώπων.
Πρόκειται για τρία «καυτά» άρθρα (7,8 και 9) που υπήρχαν σε προηγούμενες μορφές του νομοσχεδίου και τα οποία, σύμφωνα με την Πανελλαδική Ομοσπονδία Παραγωγών Αγροτικών Προϊόντων Πωλητών Λαϊκών Αγορών, εξαλείφθηκαν από το παρών νομοσχέδιο, προκειμένου να διευκολυνθεί η ψήφισή του από βουλευτές της κυβέρνησης που ύστερα από πιέσεις αγροτών, είχαν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν.
Το υπόμνημα της Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών είναι διαθέσιμο εδώ
Προκήρυξη θέσεων
Τα όργανα των παραγωγών λαϊκών αγορών, αντιτίθενται και στο άρθρο 24, το οποίο ορίζει ετήσιες προκηρύξεις για την κάλυψη κενών θέσεων στις λαϊκές μία φορά τον χρόνο. Όπως αναφέρουν, κάτι τέτοιο καθιστά μη πρακτική την επιλογή της λαϊκής αγοράς για αγρότες με εποχιακά είδη, τα οποία δεν μπορούν να διαθέτουν εκ των πραγμάτων όλο τον χρόνο, ούτε παράλληλα μπορούν να αποθηκεύουν έως ότου βγει η προκήρυξη με την ελπίδα ότι θα καταφέρουν να εξασφαλίσουν μια θέση. Αίτημά τους είναι να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη προσέλευση των αγροτών στις λαϊκές αγορές με την έκδοση άδειας βάσει ΟΣΔΕ, Ε9, βεβαίωσης ασφαλιστικής ικανότητας και της ιδιότητας του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη.
Κλειστές οι λαϊκές για τους νέους αγρότες
Ένα ακόμα εμπόδιο που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν οι αγρότες πωλητές στις λαϊκές αγορές και ιδίως οι νεαρότεροι σε ηλικία, αφορά στη μοριοδότηση για τους πλειστηριασμούς, αφού ο μικρότερος κλήρος, σε συνδυασμό με την μικρότερη παρουσία στον χώρο σε ένα έντονα ανταγωνιστικό πλαίσιο, εκ των πραγμάτων αφήνει εκτός τους μικρότερους παραγωγούς, όπως επισημαίνουν.
Προς άδεια επαγγελματία
Την σταδιακή εξάλειψη του αγροτικού χρώματος στις λαϊκές αγορές, προωθεί και η ώθηση αρκετών παραγωγών στην έκδοση άδειας επαγγελματία, λένε οι παραγωγοί. Προκειμένου λοιπόν οι αγρότες να εξασφαλίσουν μια πιο σταθερή παρουσία στις λαϊκές και για να αντιμετωπίσουν την εναλλαγή των καλλιεργειών ανάλογα με την εποχή, το νομοσχέδιο του ωθεί στην απόκτηση επαγγελματικής άδειας, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορούν ταυτόχρονα να διατηρούν και την ιδιότητα του αγρότη. Αρκετοί θα υποχρεωθούν στο να μεταβιβάσουν τον κλήρο τους στην οικογένειά τους και ταυτόχρονα να μπουν στη λογική της αγοράς προϊόντων από την λαχαναγορά με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί και ο πυρήνας «της φιλοσοφίαςv των λαϊκών αγορών» τον οποίο επικαλούνται οι εκπρόσωποι των παραγωγών. Κάπως έτσι, όπως μεαφέρουν, η ισορροπία 50% αγρότες – 50% πωλητές θα γύρει προς την πλευρά των πωλητών.
Απώλεια άδειας
Επιπλέον οι αγρότες πωλητές προσκρούουν στην πρόβλεψη περί απώλειας άδειας σε περίπτωση που δεν προβούν σε πώληση προϊόντων σε ποσοστό τουλάχιστον 70% επί της δηλωθείσας ποσότητας στο ΟΣΔΕ και τον ΕΛΓΑ, κάτι που όπως εκτιμούν είναι αρκετά αυστηρό ειδικά σε περίπτωση που τα δρομολόγιά τους μειωθούν λόγω απώλειας θέσεων σε ορισμένες λαϊκές.
Πρωινή αναφορά όπως οι τζίροι των 90.000 ευρώ
Επιπλέον αγρότες και πωλητές καλούνται να ενημερώνουν για τις αρχικές τιμές τους στην ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής κατά την περίοδο λειτουργίας της αγοράς, καθημερινά έως τις 8:00 π.μ.. Όπως λένε πρόκειται για ένα «καψόνι» η παράλειψη του οποίου επιφέρει πρόστιμο ύψους 500 ευρώ, όσο σχεδόν και ο συνολικός τζίρος ενός πάγκου σε μια μέτρια ημέρα. Μάλιστα λένε ότι ο ίδιος ο υπουργός τους εξήγησε πως το ίδιο καλούνται να κάνουν και τα σούπερ μάρκετ, με τους παραγωγούς να αναφέρουν ότι αυτό ισχύει μόνο για όσα κάνουν πάνω από 90.000.000 τζίρο και θα ισχύει από τον προσεχή Ιούλιο.
21-04-2021 13:07Δημήτρης Αγγελαινας
Οι λαϊκές έγιναν για τους παραγωγούς.κατω τα χέρια από τις λαϊκές και τους παραγωγούς.
Απάντηση