Και αυτό είναι 400 με 450 ευρώ το στρέμμα, στην ενδεικτική περίπτωση της καλλιέργειας ροδάκινων, όταν σε μια φυσιολογική χρονιά, οι στρεμματικές αποδόσεις μεταφράζονται σε περίπου 1.500 ευρώ το στρέμμα σύμφωνα με υπολογισμούς του Γιώργου Γιαννιτσόπουλου, προέδρου στον ΑΣΕΠΑ. Με άλλο λόγια, οι αποζημιώσεις περιορίζονται στο 1/3 των εκροών, όταν μόνο οι ανάγκες της καλλιέργειας υπερβαίνουν τα 700 ευρώ το στρέμμα, σε μια χρονιά που η ζημιά έφτασε το 100% στην περιοχή του Αμυνταίου. Ο μαθηματικός τύπος δε που υπαγορεύει την περιβόητη «αποζημίωση στο 100% βάσει κανονισμού ΕΛΓΑ» αδικεί ακόμα περισσότερο όσους δεν καταγράφουν ζημιά στο 100% της αναμενόμενης παραγωγής. Για τις δενδρώδεις καλλιέργειες για ζημιές από τον παγετό ο ΕΛΓΑ αποζημιώνει για το 100% ζημιάς μόνο το 61.6%, και για τις άλλες καλλιέργειες όπως είναι τα αμπέλια ή τα σιτηρά έως 74.6%.
Δεν είναι όμως μόνο η χαμηλή αποζημίωση που οδηγεί τους παραγωγούς σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων, αλλά και ο αργός ρυθμός με τον οποίο προχωρά η εκτίμηση των ζημιών, που παρά τη δέσμευση του Σπήλιου Λιβανού για πίστωση του ποσού πριν την εκπνοή του Ιουλίου, όλα δείχνουν ότι θα καθυστερήσει.
«Ακόμα γίνονται δηλώσεις για τα μήλα και τα κεράσια. Δύσκολα θα προλάβουν τον Ιούλιο. Όποιος γνωρίζει την κατάσταση εκτιμά ότι στην καλύτερη η προκαταβολή πάει για Οκτώβριο» αναφέρει ο κ. Γιαννιτσόπουλος, μεταφέροντας το εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στο Αμύνταιο.
Η συνολικά ανεπιτυχής διαχείριση της κρίσης του παγετού από τα στελέχη της πλατείας Βάθη, έρχεται να ενισχύσει την εικόνα ανεπάρκειας που έχει σχηματιστεί στην αντίληψη του αγροτικού κόσμου. Το γενικό αίσθημα, το οποίο τρέφει άλλωστε το κλίμα κινητοποιήσεων και διαμαρτυριών που ετοιμάζουν για το επόμενο διάστημα οι ενώσεις αγροτών, επικυρώνει την εντύπωση ότι έχει χαθεί ολοκληρωτικά η επαφή του υπουργείου και της κεντρικής διοίκησης µε τους αγρότες. «Θα συνεχίσουμε τις κινητοποιήσεις μέχρι να βάλουν μυαλό» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γιαννιτσόπουλος, με τους αγρότες του Αμυνταίου να εξετάζουν μεταξύ άλλων το ενδεχόμενο αποκλεισμού του κτηρίου της Νομαρχίας ή της Περιφέρειας.
«Ο υπουργός προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των αγροτών, να ξεγελάσει και να καθησυχάσει, να ανακόψει την οργή και αγανάκτηση που οδηγούν σε κινητοποιήσεις γιατί το μόνο που τους τρομάζει είναι τα τρακτέρ στους δρόμους» ανακοινώνουν από την πλευρά τους οι μπλοκατζίδες της Ενιαία Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, όπου και εκεί γίνονται προετοιμασίες για κλιμάκωση των αντιδράσεων.