BACK TO
TOP
Θεσμικά

Η εξυγίανση ΤΟΕΒ αυξάνει τα τιμολόγια αρδευτικού νερού

Εισαγωγή ενός νέου συστήµατος τιµολόγησης του αρδευτικού νερού, εξασφάλιση της εισπραξιµότητας και τη δυνατότητα συνένωσης των ΤΟΕΒ, περιλαµβάνει το πλαίσιο του σχεδίου εξυγίανσης των Οργανισµών Εγγείων Βελτιώσεων, που δροµολογεί το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

16_28

Γιώργος Κοντονής

30
3

Τα παραπάνω εξήγγειλε ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Οικονόµου, µε αφορµή προτάσεις από την Κρήτη για την αναθεώρηση του θεσµικού πλαισίου της διαχείρισης του αρδευτικού νερού.

Την ίδια ώρα, σε χωριά του Τυρνάβου οι αγρότες παραµένουν χωρίς νερό, λόγω διακοπής ηλεκτροδότησης στον ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου. Πρόκειται για ζήτηµα, το οποίο σύµφωνα µε τους Θεσσαλούς βουλευτές της Ν.∆ Μάξιµο Χαρακόπουλο και Χρήστο Κέλλα ίσως έχουν και άλλοι ΤΟΕΒ στη χώρα, λόγω οφειλών στη ∆ΕΗ. Παράλληλα, και οι δύο βουλευτές, κάνουν λόγο για παλαιότητα του δικτύου, µε οξειδωµένους σωλήνες και απώλειες νερού που οδηγούν σε αντίστοιχη σπατάλη ρεύµατος. Χωρίς νερό συγκεκριµένα φέρονται να βρίσκονται εκµεταλλεύσεις σε Αµπελώνα, Γιάννουλη, Φαλάνη, Αργυροπούλι και Βρυότοπο, συνολικής έκτασης 7.000 στρεµµάτων. Μεγάλο ζήτηµα, θεωρούνται και οι κλοπές. «Όπως µε ενηµέρωσε ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, µόνο φέτος από τις 67 ποµόνες που είναι εν λειτουργία, υπήρξαν κλοπές σε 30, γεγονός που επιβαρύνει το κόστος λειτουργίας του Οργανισµού.», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Χαρακόπουλος.

Σηµειώνεται εδώ πως περισσότερα από 1 δις ευρώ από το Ταµείο Ανάκαµψης, µέσω Σ∆ΙΤ, θα κατευθυνθούν σε έργα άρδευσης και σε µικρά φράγµατα.

Η απάντηση Οικονόµου

Από την πλευρά του ο υφυπουργός, απαντώντας στην ερώτηση µε θέµα: «Προτάσεις ΤΟΕΒ Κρήτης για την ανασυγκρότηση του θεσµικού πλαισίου των Οργανισµών Εγγείων Βελτιώσεων» που κατέθεσαν οι Βουλευτές κ.κ. Σ. Βαρδάκης, Ν. Ηγουµενίδης και Χ. Μαµουλάκης,ανέφερε:

Η ανάλυση του πλαισίου λειτουργίας των Οργανισµών Εγγείων Βελτιώσεων και των εγγειοβελτιωτικών έργων έχει καταδείξει σηµαντικά προβλήµατα που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας εσφαλµένων επιλογών ως προς το µοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του τοµέα, των αλλαγών στις χρήσεις και τις καλλιέργειες, καθώς και υστερήσεις στη συντήρηση, την ενσωµάτωση νέων τεχνολογιών και την επέκταση των υποδοµών, σε συνδυασµό και µε την παρατεταµένη οικονοµική κρίση.

Ενδεικτικά αναφέρονται το απαρχαιωµένο δίκτυο, οι οφειλές µερικών οργανισµών στη ∆ΕΗ, η υποστελέχωση, ο τρόπος τιµολόγησης, η έλλειψη ψηφιοποίησης, διαλειτουργικότητας και πληροφοριακού συστήµατος κ.α. Έτσι, κρίνεται αναγκαίος ο ολικός σχεδιασµός των ΟΕΒ µέσω παρεµβάσεων αναδιάταξης & εκσυγχρονισµού των δοµών λειτουργίας τους, λαµβάνοντας υπόψη και τη διεθνή εµπειρία. Ο σχεδιασµός και υλοποίηση ενός ριζικά νέου µοντέλου οργάνωσης, που θα υλοποιεί και θα υποστηρίζει τα παραπάνω, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση και επείγουσα προτεραιότητα για την επιβίωση της ελληνικής γεωργίας.

Στο πλαίσιο της πραγµατοποιούµενης δηµόσιας διαβούλευσης-διερεύνησης των προβληµάτων και των θεµάτων λειτουργίας των ΤΟΕΒ που πραγµατοποιείται µε πρωτοβουλία του ΥΠΑΑΤ, το Υπουργείο θα παρουσιάσει ένα ολοκληρωµένο µοντέλο οργάνωσης και λειτουργίας του τοµέα των δηµόσιων αρδευτικών δικτύων, το οποίο αφενός θα αντιµετωπίζει τα διαπιστωµένα προβλήµατα του τοµέα και των φορέων που δραστηριοποιούνται εντός αυτού κι αφετέρου θα υποστηρίζει την ανάπτυξή του, µέσω της υλοποίησης και συντήρησης εγγειοβελτιωτικών έργων, της προσέλκυσης επενδύσεων, καθώς και της εφαρµογής αποτελεσµατικών πρακτικών ορθολογικής διαχείρισης του αρδευτικού νερού, προς όφελος του περιβάλλοντος και της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.

Η σκοπούµενη θεσµική αναµόρφωση θα κινείται προς την κεντρικοποίηση του συστήµατος και την εξασφάλιση της εισπραξιµότητας, ενώ διερευνάται και η δυνατότητα συνενώσεων των ΤΟΕΒ, όπου είναι τεχνικά δυνατό και σε βάθος χρόνου και µετά από µελέτη και των οικονοµικών παραµέτρων, προκειµένου να επέλθει µία εις βάθος εξυγίανση. Ταυτόχρονα, εξετάζεται η εισαγωγή ενός νέου συστήµατος τιµολόγησης, ώστε αφενός να επιτευχθεί µια πιο δικαιοπρακτική κατανοµή του βάρους κι αφετέρου να διασφαλίζεται η εξοικονόµηση των υδάτινων πόρων [...].

 

Χωρίς νερό από το Μάτι Τυρνάβου

Όσον αφορά το ζήτημα της διακοπής ηλεκτροδότησης του ΤΟΕΒ Μάτι Τυρνάβου, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας αναφέρει πως «γίνονται προσπάθειες να βρεθεί λύση». Επιπροσθέτως, λέει στην απάντησή του: «Πρέπει να σας πω ότι οι περισσότεροι ΤΟΕΒ στην Ελλάδα δεν έχουν πρόβλημα και ηλεκτροδοτούνται. Είχαμε προωθήσει ρυθμίσεις και από την προηγούμενη χρονιά που ισχύουν, δηλαδή τη δυνατότητα να πληρώνει το 15% της οφειλής ο οφειλέτης και στη συνέχεια να ρυθμίζει το υπόλοιπο της οφειλής του σε 18 δόσεις. Ή αντίστοιχα να πληρώνει το 20% ως προκαταβολή, ως κομμάτι της οφειλής, και το υπόλοιπο 80% σε 24 δόσεις. Και επίσης σχεδιάζει και άλλα μέτρα η ΔΕΗ, αλλά για αυτούς που δείχνουν την καλή διάθεση -για να είμαστε και απόλυτα δίκαιοι και ειλικρινείς- να αποπληρώσουν. Γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις που δεν έχουν πληρώσει ούτε ένα ευρώ για χρόνια. Αυτό το πράγμα καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να συνεχίζει γενικά. Άρα θα πρέπει να βρούμε έναν τρόπο, ώστε και οι άνθρωποι στη συγκεκριμένη περίπτωση, γιατί δεν μπορώ να γνωρίζω την ιστορία της συγκεκριμένης περίπτωσης, είναι ένα ειδικό γεγονός, αλλά θα δούμε τι δυνατότητες υπάρχουν, θα εξαντληθούν οι δυνατότητες να υπάρξει μια ρύθμιση της οφειλής με μια εύλογη φυσικά προκαταβολή Από εκεί και πέρα και με τα έργα που θα γίνουν το επόμενο διάστημα και έχει ανακοινώσει ο Περιφερειάρχης, ο Κώστας Αγοραστός, να μπουν σε έναν δρόμο αποπληρωμής του συνολικού χρέους τα επόμενα χρόνια».

 

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

03-08-2021 21:38ΣΤΑΜΑΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ

Καλό θα ήταν να μας κάνουν και μια κοστολόγηση του νερού και των νέων τιμολογίων αφού κάνουν τις αλλαγές αυτές.

Απάντηση

03-08-2021 16:50Ακτιβισμός

Αποφασιζουν για τους αγρότες χωριςνα τους ρωτουν μονο για να πληρωνουν.Τωρα συζητουν για θεσμικο πλαισιο μετα απο 67 ετη.Οκανονισμος πουισχυει στα Τοεβ ειναι απο το 1954.Αυτο εδωσε τηνδυνατοτητα σε διαφορους επιτηδιους προεδρους που δεν ειχαν ουτεκαν το δικαιωμα ψηφου να αλωνίζουν για δεκαετιες και να τρωνε με χρυσα κουταλια.Ενδεικτικα κακοδιαχείριση κ αδιαφανεις διαδικασίες.Αποτελεσμα χρεη κ τα χωραφια μας χερσα λογω κοστους καλιεργειας.Συγκεκριμένα παγιο 10 ευρω ποτισμα 30 .Συνολο 40ευρω κτο νερο χύνεται στο Πατραικο κ στο Ιονιο Κατα τα αλλα τους φταίει η ΔΕΗ.ΕΛΕΓΧΟΣ Κ ΕΙΣΑΓΕΛΛΕΙΣ ΤΩΡΑΚ ΟΧΙ ΟΡΚΩΤΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΌΣΙΟΥ ΠΑΡΑ ΜΌΝΟ ΙΔΙΏΤΕΣ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές