BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ορεινοί όγκοι χωρίς παραγωγικά ζώα φουντώνουν τις πυρκαγιές

Οι µεγάλες πυρκαγιές των τελευταίων ηµερών και µάλιστα χωρίς τη βοήθεια του ανέµου, δείχνουν ότι κάτι κάνουµε λάθος.

mitsotakis_pyrkagies

9
5

 Όχι τόσο στην προσπάθεια της δασοπυρόσβεσης, όσο στην υπόθεση της διαχείρισης του δασικού πλούτου. Ο περιορισµός της παρουσίας παραγωγικών ζώων σε βουνά και δάση, θέτει ολοένα και σε µεγαλύτερο κίνδυνο το δασικό πλούτο της χώρας. Η οικιστική εξάπλωση έδιωξε τα κοπάδια από τα περιαστικά δάση, υπονοµεύοντας σε πολύ µεγάλο βαθµό και την ύπαρξή της. Η φωτιά της Βαρυµπόµπης είναι το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγµα.

Τα δάση, µικρά και µεγάλα, έχουν ανάγκη είτε από την άµεση τεχνική φροντίδα (αποψίλωση) των ανθρώπων, είτε από την έµµεση συµβολή σ’ αυτή την υπόθεση των παραγωγικών ζώων. Έντονη ανθρώπινη παρουσία στις δασικές περιοχές, χωρίς ανάλογη φροντίδα του δασικού ιστού, οδηγεί σε φαινόµενα σαν αυτά που βιώνει η χώρα τις τελευταίες ηµέρες. 

Η ζωντανή ισόρροπη ύπαιθρος συντηρεί τις πόλεις, γράφει ο έγκριτος αγροτολόγος, ∆ηµήτρης Μιχαηλίδης και οι µεγάλες πόλεις την χρειάζονται περισσότερο. Η ύπαιθρος είναι ένα πλήρες οικοσύστηµα και στην ισορροπία της συµπεριλαµβάνεται τόσο το δάσος, τα βοσκοτόπια, οι καλλιέργειες, τα περιβόλια, οι δενδροκαλλιέργειες όσο και η κτηνοτροφία.

Η ζωντανή ύπαιθρος εξασφαλίζει τα απαραίτητα για την επιβίωση δωρεάν δηµόσια αγαθά που προσφέρονται από τους αγρότες (γεωργοί, κτηνοτρόφοι, ψαράδες και δασοκόµοι). Οι αγρότες µε τις επαγγελµατικές τους δραστηριότητες (πάντα σύµφωνα µε τις ορθές γεωργικές, κτηνοτροφικές & αλιευτικές πρακτικές) προσφέρουν καθαρό αέρα, πόσιµο νερό και ευχάριστο τοπίο, τα οποία είναι απαραίτητα για να συντηρηθούν και να επιβιώσουν οι κάτοικοι των πόλεων.

Αναλυτικά το αφιέρωμα διαθέσιμο στο φύλλο της Agrenda που κυκλοφορεί το Σάββατο 7 Αυγούστου



Η λέξη κλειδί είναι η ισορροπία.

Η Αττική ύπαιθρος ήταν βιώσιµη (αειφόρος) επί χιλιάδες χρόνια, και ξεκάθαρη απόδειξη είναι ότι µέχρι πριν λίγα χρόνια υπήρχε η αγροτική ύπαιθρος της Αττικής και λειτουργούσε σωστά. Και φροντιστές της υπαίθρου είναι οι αγρότες.

Από τότε που το Υπουργείο Γεωργίας άλλαξε όνοµα και από Υπουργείο κύριου αντικειµένου, έγινε Υπουργείο διαδικασίας (αγροτικής ανάπτυξης) φαίνεται ότι προσανατολίζεται στον µηχανισµό µόνο της παραγωγής.

Αλλά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων δεν είναι µόνο παραγωγικό υπουργείο. Είναι το µόνο σηµείο του επιτελικού κράτους στο οποίο η παραγωγή τροφής (και όχι µόνο) συµπίπτει πλήρως µε την ζωή των εργαζόµενων σε αυτήν αγροτικών κοινωνιών.

Τυχόν προσήλωση µόνο στην παραγωγή, µονόπλευρα, µπορεί να καταστρέψει το οικοσύστηµα της υπαίθρου, το οικοσύστηµα όπου όλα βρίσκονται σε ισορροπία, και η φύση, και τα δάση, και τα βοσκοτόπια, και η φυτική παραγωγή, και η κτηνοτροφία, και η κοινωνία, και ο πολιτισµός, και η γαστρονοµία, και η οικονοµία. Και όχι µόνο οικοπεδοποίηση και τσιµεντοποίηση. ∆ιότι τότε δεν θα υπάρχει ζωή. 

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

14-08-2021 17:27Νίκος Γ

Τα βοσκοτόπια έγιναν δάση με την εγκατάλειψη της κτηνοτροφίας. Αυτό συμβαίνει και στο Δυτικό τμήμα της Ροδόπης ( χριστιανικά χωριά) Αντιθετα στο ανατολικό της τμήμα , δηλαδή στη λεκάνη του Κομσάτου από την τοπική υξσι υπερβολική υπερβόσκηση ( μουσουλμανικά χωριά) η διάβρωση καταπίνει τα πάντα! Και στην πρώτη και στη δεύτερη περίπτωση δεν φαίνεται αντιδρά καμία υπηρεσία. Δεν φαίνεται να υπάρχει κανένα διαχειριστικό σχέδιο. Υπάρχουν άλλες ορεινές περιοχές στην Ελλάδα που η διαχείριση τους ακολουθεί κάποιο σχεδιασμό; Δεν είμαι λάτρης των σχεδιασμών. Υποθέτω πως εκεί που ακολουθούνται δοκιμασμένες πρακτικές και διατηρούνται ισοροπίες τα διαχειριστικά σχέδια είναι μάλλον γραφειοκρατικές πολυτέλειες... Όμως εκεί που χάνονται οι ισορροπίες και στραβώνει το πράγμα οι καλές διαχειριστικές πρακτικές είναι ευθύνη που πρέπει να αναλαμβάνει το κράτος.

Απάντηση

08-08-2021 20:15Δημήτρης

Η εσωτερική Μετανάστευση που έχει ξεκινήσει εδώ και 50 χρόνια, η αλλαγή του τρόπου ζωής, το στρευλο εκπαιδευτικό σύστημα που δεν προσανατολιστηκε στηη εκπαίδευση των νέων σε θέματα γεωργίας, η εγκατάλειψη της ιδέας της καλλιέργειας της γης ένα σωρό από άλλους λόγους που μπορούμε να αναφέρουμε οδήγησε στην έρημο ποίηση των ορεινών όγκων και ασφαλώς στο έλεος των πυρκαγιών. Αν δεν γεμίσουν τα χωριά με ανθρώπους το πρόβλημα των πυρκαγιών δεν θα εκλείψει. Συνεπώς θα πρέπει να δωθουν κίνητρα στον κόσμο για επαναπατρθσμο. Εδώ μπαίνουν οι πολιτικές και οι σχεδιασμοί από ένα επιτελικό κράτος.αλλα δυστυχώς δεν υπάρχει.

Απάντηση

07-08-2021 17:48Νίκος

Ωραία ιδέα. Δεν είστε όμως εσείς από τα γραφεία σας που θα πάτε να βοσκατε τα ζώα. Για πηγαίνετε να δείτε πως είναι να είσαι όλη μέρα εκεί 7 μέρες τη βδομάδα και να μη βγαίνουν τα προς το ζην.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

07-08-2021 13:44Τριαντ

Επιδοτήσεις για κοπάδια ελεύθερας βοσκής με μητρώο ένα από τα μέτρα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές