Νύχτα αλλάζει χέρια ο πλούτος συνεταιρισμών όσο οι νέοι αγρότες χάνουν την κυριότητα του τόπου τους
Ένας πλούτος και παραγωγικές δυνατότητες που δύσκολα µπορούν να ξαναχτίσουν οι τοπικές κοινότητες, αν και κρίνονται απαραίτητα στις προσπάθειες που κάνει µια νέα γενιά αγροτών και κτηνοτρόφων να ανασυνταχθεί σε σύγχρονα συλλογικά σχήµατα.
Το ζήτηµα των χαµένων περιουσιακών στοιχείων ανενεργών συνεταιρισµών γίνενται όλο και πιο επίκαιρο όσο βρίσκει τα πατήµατά της µια νέα γενιά συντελεστών της αγροτικής παραγωγής που έρχεται να διεκδικήσει ξανά τη θέση της στα παραγωγικά κέντρα της χώρας. Ωστόσο βρίσκει τοίχο στη λάθρα διαχείριση των τελευταίων ετών.
Με µεταβιβάσεις που έγιναν νύχτα και στην καλύτερη των περιπτώσεων ένα…συµβολικό αντίτιµο, χάνεται από τις αγροτικές κοινότητες ο συλλογικός πλούτος στον οποίον είχαν επενδύσει δύο και τρεις γενιές πίσω αγροτών. Πλέον, όπου οι ανανεωµένες δυνάµεις αγροτών των επί µέρους χωριών ανασυντάσσονται ψάχνουν να βρουν λύσεις ώστε να µπορέσουν να αξιοποιήσουν τις επενδύσεις των προηγούµενων γενεών, στις οποίες είτε έχουν κάνει κατάληψη ιδιωτικά συµφέροντα είτε το «κενό» στο νόµο που επικαλείται η δηµόσια διοίκηση καταδικάζει τα κτίρια στην εγκατάλειψη και την σταδιακή κατάρρευση.
Μέσα στην «κάλµα» του καλοκαιριού, ιδιώτης κατάφερε να εξασφαλίσει µε εξευτελιστικές τιµές, εκτάσεις «φιλέτα» και υποδοµές του άλλοτε κραταιού συνεταιρισµού στις Απάνω Αρχάνες Κρήτης. ∆ύο ελαιουργεία, ένα συσκευαστήριο σταφυλιών, εµπορικά σήµατα που έγραψαν ιστορία κατά την χρυσή περίοδο των ελληνικών συνεταιρισµών καθώς και οικόπεδα 40 στρεµµάτων, η αξία των οποίων µπορεί να υπερβεί τα 5 εκατ. ευρώ. Το fund που είχε αναλάβει το χρέος του συνεταιρισµού αρκέστηκε σε 1,8 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του συνεταιρισµού που αναγράφονται παραπάνω, όπως µεταφέρει στην Agrenda ο Σταύρος Γαβαλάς, ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου, η οποία έχει µπει και η ίδια σε περιπέτειες µε ιδιώτη επιχειρηµατία και προσπαθεί τώρα να πάρει ξανά πίσω τα ηνία των παραγωγικών δυνατοτήτων της περιοχής. «Μια µόλις προσφορά υπήρχε και µε 1,8 εκατοµµύρια υποδοµές και ιστορία αιώνα πέρασαν στα χέρια ενός ιδιώτη» αναφέρει χαρακτηριστικά ο συνοµιλητής µας.
«∆εν µπορούµε να αξιοποιήσουµε τις αποθήκες των παππούδων µας»
Ο 39χρονος Κώστας Μπρέλλας από τον Άγιο Κωνσταντίνο Φαρσάλων και οι συντοπίτες του έχουν φτιάξει έναν συνεταιρισµό από το 2017 µέσω του οποίου διαχειρίζονται την παραγωγή σιτηρών των χωραφιών τους, έχοντας καταφέρει µέχρι σήµερα να διαµορφώσουν και αποθεµατικό για τυχόν ανάγκες. Ως το 2016 υπήρχε ένας άλλος αγροτικός συνεταιρισµός στο χωριό, ο οποίος δεν µπόρεσε να εναρµονίσει το καταστατικό του µε τις οδηγίες που έφερε θεσµική ρύθµιση εκείνη τη χρονιά και έκλεισε. Αξίζει να σηµειωθεί ότι ούτε εκείνος είχε χρέη, ωστόσο η πτώχευση της Ένωσης Φαρσάλων στην οποία υπαγόταν, µάγκωσε τη λειτουργία του.
Στην περιουσία του συνεταιρισµού και δύο αποθήκες, αναγκαίες για την λειτουργία του σηµερινού σχήµατος το οποίο διεκδικεί τα τελευταία χρόνια υψηλές τιµές για το πρώτης ποιότητας σκληρό σιτάρι που παράγει ο τόπος. Αυτές τις αποθήκες όµως, «που έγιναν µε χρήµατα των παππούδων µας» όπως µεταφέρει ο 39χρονος αγρότης στην Agrenda, δεν µπορούν να τις αξιοποιήσουν. Πολυεθνική που δραστηριοποιείται στον χώρο των ποτών «έχει κάνει κατάληψη» όπως λέει ο κ. Μπρέλλας στις δύο αποθήκες έκτασης ενός στρέµµατος έκαστη και ύστερα από έντονες προσπάθειες, οι νεαροί συνεταιριστές κατάφεραν να τους παραχωρηθεί από την ίδια τους την περιουσία το 1/3 του αποθηκευτικού χώρου.
Μόλις 35.000 ευρώ αποθήκη σε περιοχή-φιλέτο της Λάρισας
Η υποτίµηση του πλούτου των παραγωγικών δυνάµεων της χώρας έχει να δώσει πολλά νέα παραδείγµατα. Όπου δεν επιβάλλεται η εγκατάλειψη, η µεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων µε εξευτελιστικούς όρους από πρόσωπα και φορείς που δεν διαθέτουν «ευανάγνωστα διακριτικά» γίνεται επί της ουσίας µε χαρακτηριστικά καταπάτησης και πλιάτσικου. Στην περιοχή της Λάρισας, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, δύο εκκοκκιστήρια άλλοτε συνεταιριστικά έχουν περάσει σε χέρια ιδιωτών, ενώ πριν από λίγες ηµέρες, ο εκκαθαριστής των χρεών της Ένωσης Λάρισας πούλησε για µόλις 35.000 ευρώ τσιµεντένια αποθήκη σε περιοχή «φιλέτο» η οποία για να χτιστεί από το µηδέν θα χρειαζόταν σήµερα τουλάχιστον 200.000 ευρώ για την κατασκευή, χώρια το κόστος της γης