Κύµα λεηλασίας σε συνεταιριστικές περιουσίες φαίνεται ότι έχει επεκταθεί στο σύνολο της επικράτειας της χώρας το τελευταίο διάστηµα, µε τον λογαριασµό που στέλνουν οι εκκαθαριστές να ανέρχεται σε µόλις µερικές δεκάδες εκατοµµύρια ευρώ για φιλέτα, εργοστάσια και αποθήκες που έχουν τουλάχιστον πενταπλάσια πραγµατική αξία.
Η ανταπόκριση των αναγνωστών σε σχετικό ρεπορτάζ της Agrenda της περασµένης εβδοµάδας φέρνει στην επιφάνεια νέες περιπτώσεις οριακού σφετερισµού της παλιάς συνεταιριστικής περιουσίας, επικυρώνοντας επί της ουσίας την αγωνία που έχει κυριεύσει το τελευταίο διάστηµα τις εναποµείνασες παραγωγικές δυνάµεις των χωριών της χώρας, είτε αυτές αφορούν σε µεµονωµένους αγρότες και κτηνοτρόφους, είτε σε νεόκοπα σχήµατα που προσπαθούν να «τρέξουν» την κατάσταση µε φρέσκια ορµή και όρεξη για δουλειά.
Αυτές τις σφετεριστικές πρακτικές µάλιστα φέρεται να διευκολύνουν και πρόσφατες νοµοθετικές ρυθµίσεις οι οποίες µε απλά λόγια εµποδίζουν τις προσπάθειες ανακλήσεων που καταβάλουν µεµονωµένοι αγρότες και συνεταιρισµοί, ορίζοντας πως όταν οποιοσδήποτε φορέας διαθέτει στο υποθηκοφυλάκειο επί 20 χρόνια περιουσία, δεν δικαιούνται να καταθέσει αίτηµα ανάκλησης. Με αυτά και µε εκείνα, αρκετοί πλέον εκτιµούν ότι ώσπου να υπάρξει κάποια πρακτική νοµοθετική ρύθµιση, δεν θα έχουν µείνει και πολλά να σώσουν, ώστε να επιστραφούν τα µέσα παραγωγής που διέθεταν οι άλλοτε κραταιές συνεταιριστικές οργανώσεις στα χωριά που τις έχτισαν.
Στον αντίποδα, εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ επικαλούνται επικείµενες ρυθµίσεις και ενηµέρωση των πολιτικών αρχών του τόπου επί του ζητήµατος κάτι που ωστόσο ακούγεται εδώ και χρόνια από όσους µεσολαβούν µεταξύ του εκκαθαριστή και των συνεταιριστικών οργανώσεων της χώρας.
Στο µεταξύ, οι γενναιόδωρες εκπτώσεις σε συσκευαστήρια φρούτων και λαχανικών, τυποποιητήρια και οικόπεδα συνεχίζονται. Αυτές τις ηµέρες «λεηλατείται» το συσκευαστήριο φρούτων του Γ’ Συνεταιρισµού Πουλίτσας του ∆ήµου Βέλου-Βόχας Κορινθίας, σύµφωνα µε την Agrenda, ενώ και στη βόρεια Ελλάδα έχουν βγει στο σφυρί κτίρια της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισµών της Βέροιας.
Μερικά χιλιόµετρα παραδίπλα, στην Πέλλα είναι κανονισµένο να περάσουν σε χέρια ιδιώτη τέσσερα εργοστάσια εξοπλισµένα µε ψυκτικούς θαλάµους και άλλα ακριβά «αξεσουάρ» που κάποτε αξιοποιούσαν τα µέλη της παλιάς ΓΕΣΠΟΒ. Μάλιστα, στη συγκεκριµένη περίπτωση, η εκποίηση συνιστά «συµφωνία κυρίων», µεταξύ ατόµων που βρίσκονται σε ένα κλειστό κλαµπ.
Πλιάτσικο στην συνεταιριστική περιουσία σηµειώθηκε µέσα στο καλοκαίρι και στον θεσσαλικό κάµπο. Στην περιοχή της Λάρισας, σύµφωνα µε το ρεπορτάζ, δύο εκκοκκιστήρια άλλοτε συνεταιριστικά έχουν περάσει σε χέρια ιδιωτών, ενώ πριν από λίγες ηµέρες, ο εκκαθαριστής των χρεών της Ένωσης Λάρισας πούλησε για µόλις 35.000 ευρώ τσιµεντένια αποθήκη σε περιοχή «φιλέτο» η οποία για να χτιστεί από το µηδέν θα χρειαζόταν σήµερα τουλάχιστον 200.000 ευρώ για την κατασκευή, χώρια το κόστος της γης.
Υπενθυµίζεται ότι πριν από µερικές εβδοµάδες, ιδιώτης κατάφερε να εξασφαλίσει µε εξευτελιστικές τιµές, εκτάσεις «φιλέτα» και υποδοµές του άλλοτε κραταιού συνεταιρισµού στις Απάνω Αρχάνες Κρήτης. ∆ύο ελαιουργεία, ένα συσκευαστήριο σταφυλιών, εµπορικά σήµατα που έγραψαν ιστορία κατά την χρυσή περίοδο των ελληνικών συνεταιρισµών καθώς και οικόπεδα 40 στρεµµάτων, η αξία των οποίων µπορεί να υπερβεί τα 5 εκατ. ευρώ. Το fund που είχε αναλάβει το χρέος του συνεταιρισµού αρκέστηκε σε 1,8 εκατ. ευρώ για το σύνολο των περιουσιακών στοιχείων του συνεταιρισµού.