Στον απόηχο των αποκαλύψεων για νοθείες στην παρασκευή της Φέτας και με τους πρωταγωνιστές της παραβατικότητας να κατέχουν 2 από τις 31 θέσεις στην προσωρινή Γενική Συνέλευση της Διεπαγγελματικής για τη Φέτα, η προσπάθεια για τη συγκρότηση του πρώτου προεδρείου της εν λόγω οργάνωσης οδηγήθηκε, όπως ήταν φυσικό, σε ναυάγιο.
Είχε προηγηθεί βέβαια, ο αποκλεισμός των πραγματικών κτηνοτρόφων από τις επίσημες θέσεις του οργάνου. Αρκεί να αναφερθεί ότι το έγγραφο για την επίσημη αναγνώριση της Διεπαγγελματικής (από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης) εκδόθηκε μέσα στον Αύγουστο, με την υπεύθυνη της αρμόδιας υπηρεσίας να βρίσκεται σε καλοκαιρινή άδεια και να παρακάμπτονται έτσι οι αρχές βάσει των οποίων θα μπορούσε να προχωρήσει η αναγνώριση.
Το κύριο ζήτημα εντοπίζεται στην αδυναμία των αρχών να οριοθετήσουν τις διαδικασίες κάτω από τις οποίες μπορεί να εξασφαλισθεί μια αυθεντική εκπροσώπηση των συντελεστών του κλάδου, στη δυσκολία των κτηνοτρόφων να ορίσουν με γνήσιο τρόπο τα του οίκου τους και στην προσπάθεια κάποιων «εκλεκτών» της γαλακτοβιομηχανίας να εκμεταλλευθούν αυτό το κενό και να ελέγξουν κατ’ ουσία τα επίσημα όργανα αλλά και το χαρακτήρα της οργάνωσης.
Μέσα σ’ αυτό το κλίμα, η συμμετοχή στη λίστα μελών της γενικής συνέλευσης της οργάνωσης, τουλάχιστον όπως αυτή αναγνώστηκε από το προσωρινό προεδρείο, δύο τυροκόμων που ελέγχονται για εκτεταμένη νοθεία στην παρασκευή της Φέτας και ευθεία παράβαση των κανόνων του ΠΟΠ, έριξε λάδι στη φωτιά. Αποτέλεσμα να αμφισβητηθεί εξ αρχής η όλη διαδικασία και να δώσει αφορμή για τις πρώτες αποχωρήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτής του Περιφερειάρχη Ηπείρου, ο οποίος σημειωτέον συμμετέχει με την ιδιότητα του κτηνοτρόφου στην προσωρινή Γενική Συνέλευση.
Ακολούθησαν διαδικαστικά τερτίπια και παρεμβάσεις ωρών από όλους τους συμμετέχοντες, ωστόσο, δεν κατέστη δυνατό η ψηφοφορία για την εκλογή της 9μελούς διοίκησης να γίνει με τη συμμετοχή τουλάχιστον των 2/3, δηλαδή των 22 από τα 31 μέλη της Γενικής Συνέλευσης. Απ’ ότι έγινε γνωστό, έμειναν στην αίθουσα και τελικά ψήφισαν μόνο 18 μέλη, αντίθετα αποχώρησαν τα μέλη που προέρχονται από την Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, τον Σύνδεσμο Ελληνικής Κτηνοτροφίας, τον Διακλαδικό Συνεταιρισμό και τον ΟΔΙΠΠΑΦ.
Η εξέλιξη αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα ότι το νέο 9μελές συμβούλιο είναι νομικά έκθετο, επομένως δεν είναι σε θέση να συγκροτηθεί σε σώμα και να εκλέξει το νέο πρόεδρο της Διεπαγγελματικής Οργάνωσης για τη Φέτα.
Το πού θα καταλήξουν τα πράγματα θα το δείξει ο χρόνος. Η μέρα που προηγήθηκε πάντως έδειξε ότι μεταξύ των συντελεστών του κλάδου της Φέτας δεν υπάρχει ακόμα το κατάλληλο κλίμα και η αμοιβαία εμπιστοσύνη για τη δημιουργία μιας οργάνωσης που θα είναι σε θέση να βάλει τάξη στα μεγάλα ανοιχτά θέματα γύρω από το συγκεκριμένο προϊόν.
14-09-2021 23:28Κωνσταντινος Τοπας
Θα σας το χαλάσω αλλά δε γίνεται αλλιώς.......οι πραγματικοί κτηνοτρόφοι έχουν συμμετοχή και στο δ.σ. και στην γ.σ. της οργάνωσης και η ομοσπονδία κτηνοτρόφων Θεσσαλίας αλλά και η πεκ έχουν τους εκπρόσωπους τους με αναγνωρισμένα ποσοστά εκπροσώπησης......η πεκ δεν αποχώρησε στο σύνολο της αλλά μόνο ο πρώην πρόεδρος της ένωσης Καμπουρης Δημητριος......τέλος το δ.σ. δεν είναι νομικά έκθετο κύριε Παναγο.....αντιθέτως είναι νομιμοτατο......να σας πληροφορήσω πως η χθεσινή γ.σ. ήταν επαναληπτική εξ αναβολής οπότε δεν χρειαζόταν τα 2/3 όλων των μελών...
Απάντηση