Την πλήρη και κάθετη αντίθεσή της στη νομοθετική ρύθμιση που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, με την οποία επεκτείνεται το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου σε όλους τους πτυχιούχους των τμημάτων γεωπονικής κατεύθυνσης που λειτουργούν σήμερα στα Πανεπιστήμια της χώρας, εκφράζει η ΠΟΓΕΔΥ. Μάλιστα, με ανακοίνωσή της, «χρεώνει» στον Σπήλιο Λιβανό ότι ενδιαφέρεται για τα οικονομικά συμφέροντα των λίγων και αγνοεί το δίκαιο των πολλών, αν δεν την αποσύρει και υπογραμμίζει ότι «δεν θα επιτρέψουμε να γίνουμε «ιππόδρομος» και δεν θα αφήσουμε ποτέ τον παραγωγικό πρωτογενή τομέα και τους γεωτεχνικούς έρμαια των ελάχιστων κρατικοδίαιτων οικονομικών συμφερόντων».
Από την πλευρά της η ΠΟΓΕΔΥ τονίζει ότι η εν λόγω τροπολογία παρέχει τη δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του γεωπόνου, σε κατόχους σχετικών βεβαιώσεων επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών από το Α.Τ.Ε.Ε.Ν., που σημαίνει ότι με τον τρόπο αυτό δίνεται πλέον η δυνατότητα σε κατόχους τίτλους σπουδών τριετούς διάρκειας να ασκούν επαγγελματικές δραστηριότητες που σήμερα, σύμφωνα με τον Νόμο, ασκούνται από κατόχους τίτλων σπουδών πενταετούς διάρκειας και μάλιστα επιπέδου και μάλιστα επιπέδου integrated master και επιπλέον, δραστηριότητες που άπτονται θεμάτων Δημόσιας υγείας, ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του περιβάλλοντος.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, η ρύθμιση αφορά το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Σχολή Γεωπονίας, Τμήμα Γεωπονίας, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, Ιχθυολογίας και Υδάτινου Περιβάλλοντος, Τμήμα Γεωπονίας-Αγροτεχνολογίας, το Πανεπιστήμιο Πατρών, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών: Τμήμα Γεωπονίας, το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, Σχολής Γεωπονίας και Τροφίμων, Τμήμα Γεωπονίας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, Σχολή Γεωπονικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας και το Διεθνές Πανεπιστήμιο της Ελλάδος, Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών, Τμήμα Γεωπονίας. Επίσης, τονίζεται ότι μέχρι σήμερα ήταν αδύνατη η άσκηση του επαγγέλματος του γεωπόνου, στους πτυχιούχους πανεπιστημιακών Τμημάτων παρότι ολοκλήρωσαν (ή πρόκειται να ολοκληρώσουν) επιτυχώς προπτυχιακό πανεπιστημιακό πρόγραμμα σπουδών γεωπονικής κατεύθυνσης και έλαβαν (ή πρόκειται να λάβουν) πτυχίο γεωπόνου, διότι δεν υπήρξε μέχρι σήμερα καμία νομοθετική πρόβλεψη.
Απόσυρση για νομοτεχνικούς λόγους
Μεταξύ άλλων ο Σπήλιος Λιβανός ανέφερε κατά την δευτερολογία του (μέσω ηλεκτρονικού συστήματος) στη Βουλή, στο νομοσχέδιο για τις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις:
«Ο ΥπΑΑΤ έκανε δεκτές τις τροπολογίες για τους εργάτες γης και την κρατική αρωγή, ενώ η τρίτη για τα επαγγελματικά δικαιώματα αποσύρθηκε για νομοτεχνικούς λόγους, ύστερα από συνεννόηση με τη Γραμματεία της Κυβέρνησης».
Η ανακοίνωση του ΓΕΩΤΕΕ για την απόσυρση της τροπολογίας
«Μετά από τεκμηριωμένες σχετικές παρεμβάσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός ανακοίνωσε την απόσυρση της τροπολογίας που είχε κατατεθεί στο Σχεδίου Νόμου «Μέτρα διευκόλυνσης και εκσυγχρονισμού της ίδρυσης και λειτουργίας κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων, διατάξεις για τη διενέργεια ελέγχων και την επιβολή κυρώσεων και άλλες επείγουσες ρυθμίσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων», με την οποία προβλέπονταν η δυνατότητα άσκησης του επαγγέλματος του Γεωπόνου από κατόχους αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας τίτλου σπουδών. Υπογραμμίζεται ότι με τη συγκεκριμένη ρύθμιση παρέχονταν ουσιαστικά η δυνατότητα σε κατόχους τίτλων σπουδών τριετούς διάρκειας, να ασκούν επαγγελματικές δραστηριότητες που άπτονται θεμάτων δημόσιας υγείας, ασφάλειας τροφίμων και προστασίας του περιβάλλοντος, οι οποίες σήμερα, σύμφωνα με τον νόμο, ασκούνται από κατόχους τίτλων σπουδών πενταετούς διάρκειας και μάλιστα επιπέδου integrated master.
Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. χαιρετίζει την απόσυρση της ως άνω τροπολογίας και εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σ. Λιβανό, τους Υφυπουργούς κ.κ. Γ. Στύλιο και Σ. Κεδίκογλου, καθώς και όλους τους Βουλευτές - Μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου που στήριξαν την προσπάθεια του Επιμελητηρίου.
Σε ό,τι αφορά, τέλος, τις διατάξεις της εν λόγω τροπολογίας που αφορούσαν τη δυνατότητα άσκησης γεωτεχνικού επαγγέλματος από τους αποφοίτους των νέων γεωτεχνικών Πανεπιστημιακών Τμημάτων που ιδρύθηκαν με τους Νόμους 4559/2018, 4589/2019 και 4610/2019, αναμένουμε από το ΥΠ.Α.Α.Τ. να επεξεργαστεί και να προωθήσει, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, νέα σχετική νομοθετική ρύθμιση, λαμβάνοντας υπόψη και τις σχετικές παρατηρήσεις του Επιμελητηρίου».