BACK TO
TOP
Θεσμικά

Τεμαχίζει τον κλήρο η στρεμματική ενίσχυση στην αναδιανεμητική

Με την ενίσχυση της αναδιανεµητικής να ορίζεται στα 15 ευρώ το στρέµµα για το 2023, αναµένεται να ξεκινήσει ένας νέος κύκλος διαίρεσης εκµεταλλεύσεων µε µοναδικό σκοπό την είσπραξη της σχετικής πληρωµής.

4-5_14

Γιώργος Κοντονής

8
0

Σε ιδιότυπο τεμαχισμό  των εκμεταλλεύσεων  οδηγεί η στρεμματική  ενίσχυση που εισάγει  το τσεκ αναδιανομής

Είναι µία τεχνική που γινόταν στο παρελθόν κατά κόρον και το ζήτηµα που έχει τεθεί αρµοδίως είναι να µπλοκαριστούν περιπτώσεις όπου για παράδειγµα ένας αγρότης «σπάει» την εκµετάλλευση σε δύο-τρία ΑΦΜ (πατέρας-γιοι) ώστε µία µονάδα των 200 στρεµµάτων, να µετατρέπεται σε τρεις των 66 στρεµµάτων, µόνο και µόνο για να λαµβάνει αναδιανεµητική ενίσχυση.

Για παράδειγµα στις αροτραίες καλλιέργειες θα εισπράττουν αναδιανεµητική ενίσχυση όσοι έχουν εκµεταλλεύσεις έως 90 στρέµµατα. Στην παραπάνω περίπτωση τα 200 στρέµµατα σε ένα ΑΦΜ θα πληρωνόντουσαν µόνο την αξία των δικαιωµάτων. ∆ηλαδή περί τα 5.000 ευρώ. Εφόσον τώρα αυτή η µονάδα διαιρεθεί στα τρία. Τότε η πληρωµή θα φτάνει τα 8.000 ευρώ. Γίνεται φανερό λοιπόν ότι το πριµ αναδιανεµητικής αποτελεί υψηλό δέλεαρ για να επανέλθει αυτή η τεχνική. Υπενθυµίζεται πως τα ανώτατα και κατώτατα όρια για τη λήψη αναδιανεµητικής όπως έχουν ανακοινωθεί αρµοδίως καθορίζονται αντίστοιχα:

  • Για τις αρόσιµες καλλιέργειες στα 20 και 90 στρέµµατα. Μέγιστο ποσό ενίσχυσης τα 1.350 ευρώ.
  • Για τις µόνιµες καλλιέργειες στα 10 και 30 στρέµµατα. Μέγιστο ποσό ενίσχυσης 450 ευρώ.
  • Για τους βοσκότοπους στα 30 και 138 στρέµµατα. Μέγιστο ποσό ενίσχυσης 2.070 ευρώ.

Μάλιστα στην περίπτωση των βοσκοτόπων η αναδιανεµητική ενίσχυση ανά στρέµµα ενδέχεται να ξεπερνά ακόµα και την αξία των δικαιωµάτων στη νέα περίοδο.

Η ρήτρα στον τρέχοντα κανονισµό της ΚΑΠ

Στον τρέχοντα κανονισµό (ΚΑΠ 2014-2020) αναφέρεται πως τα κράτη-µέλη που θέσπισαν αναδιανεµητική ενίσχυση «µεριµνούν ώστε να µην χορηγείται πλεονέκτηµα σε γεωργούς οι οποίοι αποδεδειγµένα, µετά τις 18 Οκτωβρίου 2011, διαιρούν την εκµετάλλευσή τους µε µοναδικό σκοπό να εισπράξουν την αναδιανεµητική ενίσχυση. Αυτό ισχύει επίσης για γεωργούς των οποίων οι εκµεταλλεύσεις προήλθαν από τέτοια διαίρεση». ∆ηλαδή οι αρχές έπρεπε να βάλουν σε έλεγχο όσους είχαν µπει σε διαδικασία διαίρεσης της εκµετάλλευσής τους από µία συγκεκριµένη ηµεροµηνία και µετά. Στην περίπτωση αυτή έπρεπε να εξεταστεί η κατάσταση των εκµεταλλεύσεων προ 4ετίας (2015 πρώτο έτος εφαρµογής τρέχουσας ΚΑΠ).

Μία αντίστοιχη επιλογή θα µπορούσε να υπάρξει και στην τρέχουσα προγραµµατική περίοδο. Για παράδειγµα να τεθούν κάποια κριτήρια σύµφωνα µε τα οποία εκµεταλλεύσεις που διαιρέθηκαν κατά ένα ποσοστό µετά από ένα συγκεκριµένο έτος αναφοράς (π.χ το 2019) να µη δύναται να λάβουν αναδιανεµητική ενίσχυση.

Πληροφορίες της Agrenda αναφέρουν ότι το ενδεχόµενο διαίρεσης των εκµεταλλεύσεων έχει τεθεί στα υπόψη των αρµοδίων αρχών και διερευνόνται σχετικές ρήτρες ώστε να µην παρατηρηθεί αυτό το φαινόµενο τη νέα προγραµµατική περίοδο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές