Καζάνι που βράζει τα χωριά με τα τρακτέρ να στήνονται για μπλόκα μετά τις λειψές πληρωμές και το ηλεκτροσόκ
Τρακτέρ και μπλόκα στις εθνικές οδούς περιλαμβάνει το καλεντάρι των αγροτικών συλλόγων και των οργανώσεων αγροτών για τις αρχές του 2022, όσο ενέργεια, κόστος εισροών, κακές πληρωμές και η επερχόμενη μείωση των ενισχύσεων της ΚΑΠ που δρομολογείται για το 2023 εξαντλούν ανεπανόρθωτα τους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής.
Οι πληροφορίες της Agrenda τοποθετούν για τις αρχές με μέσα Ιανουαρίου την πρώτη έξοδο των αγροτών στο εθνικό οδικό δίκτυο και υπάρχουν ενδείξεις ότι η συμμετοχή στα μπλόκα θα είναι μεγάλη.
Από τις συνομιλίες με ανθρώπους της παραγωγής φαίνεται ότι οι κάμποι «υπερθερμαίνονται» επικίνδυνα όσο την ίδια στιγμή η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αδυνατεί ή αδιαφορεί να πιάσει τον παλμό.
Η φθηνή λύση της επιστροφής αγροτικού πετρελαίου στο 1/3 των αγροτών και αυτό το 2023 και για μια φορά, σε συνδυασμό με την επιτηδευμένη σιωπή αναφορικά με το κόστος του ρεύματος δείχνουν ότι το χάσμα ανάμεσα στους αγρότες και τη Βάθη είναι σχεδόν αγεφύρωτο. Σε αυτά έρχονται να προστεθούν οι ανατιμήσεις στα αγροτικά εφόδια και τις ζωοτροφές που σωρευτικά απορροφούν κάθε περιθώριο κέρδους που άφησε η φετινή συγκυρία των αγορών σε ορισμένες καλλιέργειες. Ωστόσο, αν και βαμβάκι, σκληρό σιτάρι, καλαμπόκι διαμόρφωσαν ακριβοθώρητες κορυφές, δεν ισχύει το ίδιο για μια σειρά αγροτικών προϊόντων όπως το ελαιόλαδο, τα υπαίθρια κηπευτικά, το αγελαδινό γάλα ή το χοιρινό κρέας. Παρ’ όλα αυτά οι αυξήσεις είναι οριζόντιες και ωθούν στην χρεοκοπία εκμεταλλεύσεις που δραστηριοποιούνται σε κακοπληρωμένους από την αγορά τομείς.
To κλίμα αυτό επιβαρύνει και η κακοδιαχείριση των κοινοτικών ενισχύσεων από το υπουργείο και τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κάτι που μεγαλώνει την απόσταση μεταξύ αγροτών και του επιτελείου της Βάθη. Η κακή πληρωμή του Οκτώβρη και των προγραμμάτων την περασμένη εβδομάδα αναμένεται ότι θα επαναληφθεί σε δυο εβδομάδες με την εξόφληση του τσεκ, σαν μια σταγόνα που έρχεται να πέσει σε ένα ποτήρι που ήδη ξεχειλίζει.
Η προβληματική διαχείριση του τρόπου κατανομής των ενισχύσεων εντείνεται με την υποχρέωση των αγροτών να συλλέξουν μέσα σε μικρό διάστημα ψηφιακά ενοικιαστήρια για τα αγροτεμάχια τους ενόψει των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2022, με το ζήτημα να εντάσσεται στις διεκδικήσεις προς επίλυση που προβάλει ο κλάδος στις επερχόμενες κινητοποιήσεις.
Οι συσκέψεις στα χωριά διαδέχονται η μια την άλλη, ενώ ήδη ακούγονται οι πρώτες κόρνες, με τα υποκαταστήματα της ΔΕΗ στην επαρχεία να υποδέχονται από βδομάδα τρακτέρ και πλήθη αγροτών που διαμαρτύρονται για τον διπλασιασμό στον λογαριασμό του ρεύματος εξαιτίας της ρήτρας αναπροσαρμογής, κάτι που εκτροχιάζει για τα καλά τα οικονομικά των εκμεταλλεύσεων.
Να σημειωθεί ότι, η πανδημία είχε εμποδίσει τη συλλογική έκφραση των αγροτών όλο το προηγούμενο διάστημα, κάτι που μάλλον ανέγνωσαν λάθος στο υπουργείο, που δύσκολα πλέον μπορεί να αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση με εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που στηρίζουν την αγροτική παραγωγή της χώρας.
12-12-2021 07:13Δημήτριος
Με τα ηλεκτρονικά ενοίκιαστηρια το 50% της καλλιεργούμενη γης δεν θα μπορεί να δηλωθεί για διάφορους λόγους ο κλήρος τον χωραφιών στην Ελλάδα είναι τόσο τεμαχισμένος και με τα ενοικιαστήρια μας από τελειώνετε επιτέλους μην γίνεστε οι δυνάστες μας
Απάντηση11-12-2021 11:02Χρηστος
Όλοι οι εμπλεκομενοι ιθυνοντες , δήθεν ειδικοί και επαιοντες,ενω με τοση γραφειοκρατια δεν ξερουν τί τους γίνεται,αντι να βοηθανε να μη χανεται ουτε ενα ευρω της ευρωπαικης ενωσης ,απο ευθυνοφοβια και μαλλον ανικανοτητα καταταλαιπωρουν ολους τους αγροτες προκειμενου να μη τους ξεγελασουν μερικοι πονηροι αγροτες και παρουν καποιο ποσο που δεν δικσιουνταν, παντού υπαρχουν οι επιτηδειοι και απατεωνες,συτοι ομως ειναι ελαχιστοι ,και σταματειστε να καταταλαιπωρειτε το 99,9 των υπολοιπων αγροτων.
Απάντηση10-12-2021 18:22Ανδρέας
Ανακοινώθηκε το πάγωμα στα αγροτικά τιμολόγια των ΥΚΩ για πέντε μήνες από Νοέμβριο έως και Μάρτιο ως ελάφρυνση των αγροτών Μάλλον οι κυβερνώντες δεν γνωρίζουν ότι το διάστημα αυτό οι αγρότες δεν κάνουν χρήση των αντλιοστασιων τους. Άρα το όφελος ΜΗΔΕΝΙΚΌ.
Απάντηση09-12-2021 20:01Δημήτριος
Μας έχετε τρελάνει στης περικοπές αλλά θα σας κάνουμε και εμείς περικοπές θα γυρίσει ο τροχός θα γ και ο αγρότης
Απάντηση09-12-2021 19:52Δημητρης
Αφού θέλει πόλεμο η ΔΕΗ με τον αγροτικό κόσμο θα τον έχει. Πριν δύο χρόνια βγάζαμε ομάδες με αγροτικά αυτοκίνητα με δικά μας έξοδα για να προφυλάξουμε από κλοπές τους μετασχηματιστές της ΔΕΗ γιατί αδυνατούσαν όταν τους έκλεβαν αδυνατούσαν να τους αντικαταστήσουν και έκαναν πολύ καιρό από 1 χρόνο και 2 ακόμα σε πολλές περιπτώσεις. Η μιπος θέλει η ΔΕΗ να ξεσικοθουμαι και να απετισουμαι αποζημίωση η ενοίκια για τους.χορους που καταλαμβάνει με της κολόνες και της κόντρες μέσα στα χωράφια μας και σε κάποιες περιπτώσεις τα βγάζει και άχριστα μη μπορώντας να τα δούλεψουμε. Ας σταματήσει πια η ΔΕΗ εκεί που την συμφέρει να μας παρουσιάζει το προσωπάκι του διότι και εκεί που δεν την συμφέρει να κρύβεται πίσω απ' το ελληνικό δημόσιο.
Απάντηση09-12-2021 19:18ΣΟΦΙΑ ΚΑΣΑΠΗ
Υπάρχουν χιλιάδες στρέμματα που είναι κληρονομικά και οι κληρονόμοι δεν ασχολούνται προφανώς διότι το κόστος είναι δυσανάλογο του κέρδους. Αυτές οι εκτάσεις θα περάσουν στο Δημόσιο και τότε τις επιδοτήσεις γι αυτά τα χωράφια Ποιος θα τις πάρει; Ή θα χαθούν;
Απάντηση09-12-2021 14:58Γεώργιος Γεροβασιλακος
Λέει το σχέδιο νόμου του υπουργείου εσωτερικών τα εξής. Δωρεάν παραχωρηση αγροτεμαχιου για αγροτικές καλλιέργειες και εκμεταλευσεις δεν φορολογούνται τεκμαρτα μόνο ως προς τους ανιοντες, κατιόντες και συζύγους, τα υπόλοιπα φορολογούνται με 3% της αντικειμενικής αξίας του αγροτεμαχιου. Συμπέρασμα ο πληρης φορολογικός έλεγχος και στα δωρεάν παραχωρηση αγροτεμάχια. Ρε τι ψηφίσατε ρε.
Απάντηση09-12-2021 12:05ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΗΛΙΟΤΗΣ
Oλοι θυμομαστε τι ελεγαν παλια σαν αντιπολιτευση σημερινοί κυβερνητικοί. Που λεγαν πως δεν πρέπει να είναι υποχρεωτικό το ΑΤΑΚ και τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια, γιατί θα χαθούν πολλές εκτάσεις και πολλα λεφτα απο τις ευρωπαϊκές ενισχύσεις..εμεις δεν ξεχναμε και ερχονται εκλογες...αν θελει να βαλει τάξη μα κοιταξει αλλου...θα χαθούν χιλιάδες επιλέξιμα χωράφια και αυτό δεν συμφέρει κανέναν...Θα πρέπει επιτέλους η κυβέρνηση να δίνει λύσεις, αντι να θέτει εμπόδια στην παραγωγική διαδικασία.
Απάντηση