Με το πετρέλαιο σε τιµές άνω των 1,50 ευρώ το λίτρο, το κόστος στα αναγκαία εφόδια να έχει τριπλασιαστεί στις περισσότερες των περιπτώσεων και το κόστος των ζωοτροφών να αφήνει τα κοπάδια υποσιτισµένα, όσο οι λογαριασµοί ρεύµατος φτάνουν στην καλύτερη διπλάσιοι, τα προβλήµατα που συσσωρεύονται είναι πολλά για να χωρέσουν κάτω από το χαλί. Σ’ αυτό το κλίµα, οι τιµές των αγροτικών προϊόντων, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων, καθιστούν την παραγωγή καθαρά ζηµιογόνα.
Είναι η πρώτη φορά που µια τέτοια τέλεια καταιγίδα έρχεται να σκεπάσει την αγροτική δραστηριότητα της χώρας καθολικά και µε τόση ένταση, µε τα µέτρα που λαµβάνονται να είναι λειψά (αγροτικό πετρέλαιο) και µε µηδενικό αντίκτυπο (µείωση ΦΠΑ ζωοτροφών, αναβολή πληρωµής ΥΚΩ ∆ΕΗ/ έκπτωση στις πρώτες 300 κιλοβατώρες).
Κατά κοινή οµολογία, ο κλάδος ετοιµάζεται για έναν από τους πιο µαύρους χειµώνες των τελευταίων ετών και δεν είναι λίγοι οι παραγωγοί που κοινοποιούν πλέον στην Agrenda την απόφασή τους να περιορίσουν την έκθεσή τους στο ρίσκο προσαρµόζοντας κατ’ αναλογία την καλλιεργητική τους ατζέντα. Είναι φυσικά µια εξέλιξη που έρχεται να µεταφέρει την προβληµατική κατάσταση που βιώνουν τα αγροτικά κέντρα της χώρας στις επόµενες χρονιές.
«Έρχεται τσουνάµι. Με την ουρία από 17-18 ευρώ το σακί, να έχει πάει στα 43 ευρώ και τη βασική λίπανση από τα 13-14 ευρώ στα 35 ευρώ το σακί, το ρεύµα στα ύψη και το πετρέλαιο απλησίαστο, πώς να αντέξει ο κόσµος;», αναφέρει παραγωγός στην Agrenda.
Υπόµνηµα που έστειλαν προ ολίγων ηµερών οι µηλοπαραγωγοί της Αγιάς στο υπουργείο, δείχνει το µέγεθος της οικονοµικής στενότητας που βιώνουν ιδίως οι παραγωγοί σε δενδρώδη και οπωροκηπευτικά, όπου εδώ η αγορά δείχνει το σκληρό πρόσωπο των σταθερά χαµηλών τιµών. Στα παρακάτω οικονοµοτεχνικά στοιχεία αποτυπώνονται οι απαιτήσεις 1 στρµ. µηλοκαλλιέργειας µε τις σηµερινές συνθήκες:
- Το πετρέλαιο, περίπου 70 λίτρα στο στρέµµα µε το κόστος να ξεπερνά τα 105 ευρώ/στρέµµα.
- Εργατικά στα 400 ευρώ.
- Λίπανση τουλάχιστον 200 κιλά λίπασµα και µε αγορά 80 λεπτά το κιλό το κόστος ανέρχεται στα 160 ευρώ.
- Για την φυτοπροστασία τα έξοδα είναι 400 ευρώ.
- Για την άρδευση της καλλιέργειας χωρίς τις φετινές αυξήσεις χρειάζονται τουλάχιστον 50 ευρώ.
- Η εισφορά ΕΛΓΑ είναι 80 ευρώ/στρέµµα.
- Το κόστος απόσβεσης του κεφαλαίου 100 ευρώ.
Αθροίζοντας τα παραπάνω οικονοµικά στοιχεία για την καλλιέργεια το κόστος ανέρχεται στα 1.295 ευρώ ενώ µε µέση απόδοση 4 τόνους και µέση τιµή πώλησης 0,35 ευρώ ο παραγωγός λαµβάνει 1.400 ευρώ το στρέµµα.
Καλείται λοιπόν ο αγρότης να ζήσει την χρονιά µε κέρδος 105 ευρώ το στρέµµα και από εκεί να πληρώσει ασφαλιστικές εισφορές ΕΦΚΑ, ΕΝΦΙΑ και γενικά όλα τα έξοδα διαβίωσης µιας οικογένειας.
Φυσικά, τα πράγµατα δεν είναι καλύτερα για τις καλλιέργειες που φαινοµενικά ευνοήθηκαν από τον κύκλο ανόδου των εµπορευµάτων. Στο σκληρό σιτάρι για παράδειγµα, αν και η τιµή του διατηρείται στα 540 ευρώ ο τόνος στη Φότζια, µε τις ελληνικές εξαγωγές να γράφουν τα 520 ευρώ ο τόνος, µεγάλη µερίδα των παραγωγών πούλησε πάνω στα αλώνια µε τιµή στα 25 λεπτά το κιλό, ενώ οι περισσότεροι ξεπούλησαν στα 30 µε 35 λεπτά το κιλό µέσα στο καλοκαίρι.
Όµως και στο βαµβάκι, αν και η χρονιά διαµόρφωσε σπάνιες κορυφές, τα περιθώρια κέρδους για το επόµενο έτος δείχνουν ιδιαίτερα πιεσµένα, ακόµα και στην περίπτωση που η αγορά διατηρηθεί στα υψηλά του εύρους. Φυσικά η «υπόσχεση» της τσουχτερής ρήτρας, που µόνο για ένα µήνα, τον Αύγουστο, διπλασίασε σχεδόν το κόστος λειτουργίας της αντλίας, παγώνει τους παραγωγούς όταν προσπαθούν να υπολογίσουν αναλογικά τον λογαριασµό που συνεπάγεται η άρδευση καθ’ όλη την διάρκεια της ποτιστικής περιόδου.
Στην περίπτωση του καλαµποκιού, ακόµα και στα 300 ευρώ ο τόνος που πληρώνει σήµερα η αγορά, τα περιθώρια της καλλιέργειας είναι τέτοια, που αποθαρρύνει πολλούς από τους τυπικούς παραγωγούς στο να την επιλέξουν την προσεχή άνοιξη, όχι µόνο στην Ελλάδα αλλά και στο υπόλοιπο βόρειο ηµισφαίριο.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
21-12-2021 14:33Serres
Αυτο ξαναπεστο,ισως πρεπει να κανουμε και εμεις το ιδιο,μονο τις επιδοτησεις με μηδαμινη παραγωγη και χωρις εξοδα
Απάντηση20-12-2021 22:41Δημήτριος
Ξεκίνησα το αγροτικό επάγγελμα το 1995 είναι πρώτη φορά που έσπειρα χωρίς λίπασμα Διστιχως αρχίζει να φενεται το τέλος αλλά λόγια δεν χρειάζεται να πω
Απάντηση19-12-2021 13:45Ενας
Όταν ακούς όλους να ρωτάνε πότε θα μπουν επιδοτήσεις απλά μπορείς να καταλάβεις την κατάσταση των αγροτοκτηνοτροφων δεν χρειάζεται να έχεις πτυχίο στα οικονομικά η μόνοι που δεν έχουν πρόβλημα είναι αυτοί που τσεπώνουν επιδοτήση χωρίς να έχουν τίποτα και ζουν σε βάρος των πραγματικών παραγωγών
Απάντηση19-12-2021 09:53Kostas
Ωραίο άρθρο ,πρωί πρωί με την καλημέρα ,και πολύ χρήσιμο θα έλεγα ! Τέτοια να γράφετε για να θυμάμαι το χάπι της πίεσης !
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)