BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ανησυχίες για μισθωμένα δικαιώματα ενόψει ΚΑΠ, κρίσιμη η δήλωση 2022

Την επιστροφή των µισθωµένων δικαιωµάτων στον ιδιοκτήτη τους το 2022 ώστε όταν τεθούν σε εφαρµογή οι κανονισµοί της νέας ΚΑΠ, να µην υπάρξει νέα περίπτωση «χαµένων δικαιωµάτων της Φόρµας 6» προτείνουν µελετητές σύµβουλοι.

4_76

Γιώργος Κοντονής

8
0

Καινούργιες ανησυχίες για τα μισθωμένα  δικαιώματα ενόψει  της νέας ΚΑΠ, κρίσιμη η δήλωση του 2022

Υπενθυµίζεται ότι το πρόβληµα µε τα µισθωµένα δικαιώµατα αφορούσε περί τους 3.000 παραγωγούς, οι οποίοι µεταβίβασαν ολικά τα δικαιώµατα που κατείχαν από το 2009 ως το 2014, µε αποτέλεσµα στην κατανοµή του 2015, να εµφανιστούν ότι τα έχασαν, γιατί ο εκµισθωτής δεν είχε κάνει ΟΣ∆Ε το έτος αναφοράς, δηλαδή το 2013.

Βέβαια, ο κανονισµός της ερχόµενης περιόδου δεν προβλέπει κάτι τέτοιο, καθώς η έννοια του «έτους αναφοράς» είναι πλέον παρελθόν, ωστόσο συνεχώς προκύπτουν νέα νοµικά κείµενα εξειδίκευσης της νέας ΚΑΠ, γεγονός που ενδέχεται να περιπλέξει τα πράγµατα για τις πολυετείς µισθώσεις.

Όσον αφορά ειδικότερα τις πολυετείς µισθώσεις δικαιωµάτων αν και είναι λίγες οι περιπτώσεις στην Ελλάδα, έχει ανοίξει µια κουβέντα αν τελικά συµφέρουν όσο πλησιάζουµε στην αρχή της νέας περιόδου. Τα δικαιώµατα θα έχουν αξία 40% µικρότερη κατά µέσο όρο, οπότε ο αγρότης που έχει µισθώσει τα δικαιώµατα θα βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Αν έχει κάνει πολυετές µισθωτήριο (π.χ σε δενδροκαλλιέργεια), µε το ποσό προσυµφωνυµένο, µπορεί να «κλειδώσουν» στο να πληρώνουν το ίδιο ποσό για δικαιώµατα µε αρκετά µικρότερη αξία. Υπενθυµίζεται πως αν παραµείνει παρόµοια η κατανοµή των κονδυλίων της βασικής ενίσχυσης, η µέση αξία των δικαιωµάτων το 2026 θα είναι για τα βοσκότοπια στα 11 ευρώ το στρέµµα για τις αρόσιµες εκτάσεις στα 23 ευρώ το στρέµµα και για τις µόνιµες καλλιέργειες στα 28 ευρώ το στρέµµα.

Σηµειώνεται ότι ο υπολογισµός της αξίας των δικαιωµάτων το 2023  θα γίνει µε βάση την αξία που είχαν το 2022 (βασική συν πρασίνισµα). Όπως αναφέρει συγκεκριµένα ο ευρωπαϊκός κανονισµός που ψηφίστηκε και επίσηµα στις 2 ∆εκεµβρίου «Τα κράτη µέλη καθορίζουν τη µοναδιαία αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης πριν από τη σύγκλιση σύµφωνα µε το παρόν άρθρο προσαρµόζοντας την αξία των δικαιωµάτων ενίσχυσης αναλογικά µε την αξία τους, όπως καθορίζεται σύµφωνα µε τον κανονισµό (ΕΕ) αριθ. 1307/2013 για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022 και τις σχετικές ενισχύσεις για γεωργικές πρακτικές επωφελείς για το κλίµα και το περιβάλλον που προβλέπονται στον τίτλο ΙΙΙ κεφάλαιο III του εν λόγω κανονισµού για το έτος υποβολής αιτήσεων 2022.».

Για τις αιτήσεις ΟΣ∆Ε του 2022 δεν αναµένεται να αλλάξει κάτι θεαµατικά όσον αφορά τις µισθώσεις και τις µεταβιβάσεις δικαιωµάτων. Εκτός και αν αποφασίσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ να «παγώσει» τις µεταβιβάσεις ώστε να µην υπάρξουν εµπλοκές όταν µπει σε εφαρµογή η ερχόµενη προγραµµατική περίοδο, κάτι που θα φανεί όµως αργότερα µέσα στην Άνοιξη όταν ξεκινήσει η διαδικασία των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ διαθέσιμο εδώ

Oλόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές