BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ενδεχόμενο παράτασης για τα ηλεκτρονικά συμβόλαια μίσθωσης

Διελκυστίνδα μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και αγροτών για το ζήτημα των ηλεκτρονικών μισθωτήριων στα αγροτεμάχια, που απασχολεί πολλούς ενόψει των επικείμενων δηλώσεων ΟΣΔΕ για το 2022, ενώ όπως όλα δείχνουν δεν αποκλείεται να αναβληθεί η υποχρέωση αυτή υπό τις πιέσεις αντιδράσεων αλλά και πρακτικών δυσκολιών.

Apozimiwseis

6
10

Ενδεχόμενο παράτασης  για τα ηλεκτρονικά  συμβόλαια μίσθωσης  αγροτεμαχίων στις  δηλώσεις ΟΣΔΕ 2022

Τις νέες φωτιές που άναψε προ ολίγων εβδομάδων η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ να εισάγει το ηλεκτρονικό μισθωτήριο ως προαπαιτούμενο για την υποβολή δήλωσης ΟΣΔΕ το 2022, έρχονται να σβήσουν τώρα επίσημα χείλη από τον Οργανισμό Πληρωμών, που αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναβληθεί η υποχρέωση αυτή ως τις δηλώσεις του 2023.

Αν και πρόκειται θεωρητικά για μια κίνηση εξυγίανσης και εκσυγχρονισμού της όλης διαδικασίας, μια βεβιασμένη εφαρμογή της απόφασης έρχεται να αφήσει εκτός επιλεξιμότητας εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα. Μάλιστα το ζήτημα διαμορφώνει μια εκ των διεκδικήσεων που προβάλουν οι αγρότες ενόψει των επικείμενων κινητοποιήσεων που έχουν προγραμματιστεί για μετά τις 20 Ιανουαρίου.

Ο λόγος είναι απλός: τα περισσότερα μισθωτήρια είναι χειρόγραφα και η γραφειοκρατία που απαιτείται για την ανάρτησή τους στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ, ειδικά σε περιπτώσεις πολλών κληρονόμων, καθιστά άθλο την προετοιμασία μέσα σε έναν κοντινό χρονικά ορίζοντα. Συνεπώς ο εκνευρισμός των παραγωγών που τοποθετούν το ζήτημα ψηλά στις διεκδικήσεις τους ενόψει των επερχόμενων κινητοποιήσεων είναι δικαιολογημένος. Για ακόμα μια φορά αιφνιδιάζονται από τους ιθύνοντες που διοικούν με αποφάσεις σχεδόν εκδικητικές για τη μεγαλύτερη μερίδα των αγροτών.

Χρειάζεται συνεννόηση με ΑΑΔΕ

Η εν λόγω ΥΑ επισημαίνει ότι η µη δήλωση του συνόλου της έκτασης που κατέχει ένας γεωργός επισύρει κυρώσεις/µειώσεις από τη χορήγηση των ενισχύσεων. Αξίζει να σημειωθεί ακόμα μια παράμετρος, την οποία επισημαίνουν λογιστές και η οποία αποκαλύπτει πως πρόκειται για ακόμα μια απόφαση γραμμένη στο πόδι. Το 2014 υπήρχε υποχρέωση όλα τα µισθωτήρια να γίνονται ηλεκτρονικά. Το 2015 µε νεότερη απόφαση της ΑΑ∆Ε, εξαιρέθηκαν τα µισθωτήρια αγροτεµαχίων έως 960 ευρώ. Το θέµα της υποχρέωσης ή όχι, ηλεκτρονικής σύνταξης είναι απόφαση της ΑΑ∆Ε. Συνεπώς θα πρέπει να υπάρξει επικοινωνία ανάµεσα στον ΟΠΕΚΕΠΕ και την ΑΑ∆Ε και να λυθεί άµεσα το θέµα, πολύ πριν ξεκινήσουν οι διαδικασίες σύνταξης της δήλωσης καλλιέργεια του 2022.

Προς ακύρωση το τέλος επιτηδεύματος αγροτών και για το 2021

Εν τω μεταξύ σε κύκλους λογιστών συζητείται πλέον το ενδεχόμενο αναστολής και για το φορολογικό έτος 2021 της υποχρέωσης καταβολής από τους αγρότες του τέλους επιτηδεύματος, χωρίς ωστόσο να έχει κλειδώσει κάτι επίσημα. Σημειώνεται ότι Το συγκεκριμένο μέτρο τέθηκε σε ισχύ και κατά τα προηγούμενα δύο φορολογικά έτη (2019 και 2020) στο πλαίσιο να υπάρξει μια φορολογική ελάφρυνση για τους αγρότες. Σημειώνεται ότι αφορά τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες του κανονικού καθεστώτος ΦΠΑ, οι οποίοι αν δεν υπάρξει τελικά κάποια σχετική ρύθμιση, θα επιβαρυνθούν με 650 ευρώ όταν ανοίξει η περίοδος συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Στις 60 δόσεις έναντι της πρόωρης εξόφλησης

Σε ένα ακόμα φορολογικού ενδιαφέροντος ζήτημα που θα απασχολήσει τις επόμενες εβδομάδες, συγκαταλέγεται η παράταση που δόθηκε για την εξόφληση της επιστρεπτέας προκαταβολής για έξι μήνες. Υπενθυμίζεται ότι τέλη Ιανουαρίου οι αγρότες που εντάχθηκαν σε κάποιον από τους κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής, θα καλούνταν να πληρώσουν τη πρώτη δόση για το ποσό που μένει να επιστραφεί. Με σχετική τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή προ ολίγων ημερών, η ημερομηνία μετατίθεται για τέλη Ιουνίου, ενώ παράλληλά δίνεται η δυνατότητα έκπτωσης 15% σε όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν σε μια πληρωμή το επιστρεπτέο ποσό μέχρι τα τέλη Μαρτίου.

Ωστόσο, όπως αναφέρει στην Agrenda ο φοροτέχνης, Γιώργος Παπαδημητρίου, με δεδομένο ότι οι περισσότεροι αγρότες έλαβαν 1.000 ή 1.500 ευρώ από το μέτρο αυτό, η επιλογή των 60 δόσεων τους εξασφαλίζει μεγαλύτερη ρευστότητα.

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

30-12-2021 17:56thom

Για τους κληρονομους που δεν έκαναν ΠΟΤΕ αποδοχή και παίρνουν ΜΑΥΡΑ ενοίκια και για όσους δηλώνουν σε συνεργασια με φορείς ή μαιμου ιδιοκτήτες , εκτάσεις που ΔΕΝ τους ανηκουν ξέχασες να γράψεις. Μια χαρά χρόνος υπάρχει. Όλα ηλεκτρονικά μήπως και δικαιωθουμε οσοι ''χαζοί'' δηλώνουμε κανονικές εκτάσεις, απο πραγματικούς ιδιοκτήτες.

Απάντηση

29-12-2021 08:23Ενοικιαστης

"Βεβιασμένη κίνηση" λέει το agronews για το ηλεκτρονικό ενοικιαστήριο που είμαστε 100 χρόνια πίσω από όλες τις άλλες χώρες και έπρεπε να γίνει όχι σήμερα, αλλά χθες. "Πρακτικές δυσκολίες" λέει το agronews για τα ηλεκτρονικά ενοικιαστήρια που θέλει 3 λεπτά να το φτιάξει ο λογιστής και άλλα 5 δευτερόλεπτα να το αποδεχτείς ενώ το χειρόγραφο θέλει να φας μέρες να τους βάζεις να υπογράψουν να πας στα ΚΕΠ να το σφραγίσουν κλπ κλπ Αφήστε τις παπάτζες, οι μόνοι που αντιδρούν είναι αυτοί με τα ψεύτικα χειρόγραφα ενοικιαστήρια και αυτοί που δεν θέλουν να τα δηλώσουν στην εφορία.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-12-2021 19:03Γιωργος

Εδώ καλλιεργούμε με το ζόρι όλα στα ύψη και αυτή θέλουν να μας αποτελειώσουν.Ψαχνουν τρόπους να αποτελείωσουν τον αγρότη.Ελατε θα περάσετε καλά .

Απάντηση

28-12-2021 18:35Καλος

Βάζουν άσχετους να περνούν αποφασεις δεν μας τα είπαν προεκλογικά.

Απάντηση

28-12-2021 11:45Νικος

Ψάχνουν μόνιμος τρόπους να καταστρέψουν τον Έλληνα αγρότη.... Είναι εχθροί του αγρότη και σαν εχθρούς τους βλέπουμε...

Απάντηση

28-12-2021 11:13Αγροτης

Αφου εχουν ατακ τα χειρογραφα τι ζορι τραβατε ελεος να ρθει ο τσιπρας στα πραγματα να ησυχασουμε

Απάντηση

28-12-2021 11:13Ενας

Αντί να ψάχνετε τρόπους πως θα μας κάνετε την ζωή δύσκολη δώστε επιδοτήση στην παραγωγή και αμέσως θα ξεκαθαρίσουν όλα τι σας νοιάζει από που τα παράγω η ουσία είναι να παράγω προϊόντα επιδοτηστε το προϊόν και όχι ενοικιαστηρια και βοσκοτοπια για να παίρνουν τα λαμογια

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-12-2021 10:11ΔΗΜΗΤΡΗΣ

δεν μπορουμε να επιβιοσουμε και οι ανιδεοι θα μας αποτελιοσουν με μια ιδεα που θα τους ερθει στο κεφαλι θελει μελετι πρωτα σε καθε κινιση που κανετε γιατι απο ενα λαθος μπορει ναπροκαλεσετε τοση ζημια που θανε και θανατηφορα για παρα πολους αγροτες καντε κατι καλο επιτελους

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές