BACK TO
TOP
Θεσμικά

Ουρές και βάρη από ΔΕΗ παρά τον συμψηφισμό 80% στη ρήτρα

Τον τρόπο µε τον οποίο θα γίνει η επιστροφή της έκπτωσης 80% στη ρήτρα αναπροσαρµογής ρεύµατος περιόδου Σεπτεµβρίου-∆εκεµβρίου 2021 αναµένουν να δουν οι αγρότες, µε το επικρατέστερο σενάριο να αφορά σε συµψηφισµό µε τον επόµενο λογαριασµό.

9_pin_5

Πέτρος Γκόγκος

5
4

Ουρές και βάρη από τη ΔΕΗ παρά τον συμψηφισμό 80%  στη ρήτρα αναπροσαρμογής

Πάντως, όπως αναδεικνύει παραγωγός, η χρέωση της ρήτρας αναπροσαρµογής που τώρα ακυρώνεται στο 80%, έγινε µε τιµή ρεύµατος χονδρικής της περιόδου Νοεµβρίου – ∆εκεµβρίου 2021 (300-350 ευρώ ανά µεγαβατώρα) στους εκκαθαριστικούς λογαριασµούς που έφτασαν στους αγρότες το προηγούµενο διάστηµα. Αυτό σηµαίνει ότι η επιπλέον επιβάρυνση δεν ανταποκρίνεται καν στην κατανάλωση που έγινε τον Αύγουστο, όταν η τιµή χονδρικής του ρεύµατος ήταν σαφώς χαµηλότερη (130 ευρώ ανά µεγαβατώρα). Με άλλα λόγια, κυβέρνηση και ∆ΕΗ, προχωρούν επί της ουσίας σε µια ρύθµιση που θα µπορούσε να γίνει εκ των προτέρων, τιµολογώντας τους αγρότες βάσει των τιµών που διαµορφώνονταν στην αγορά ρεύµατος µέχρι και την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεµβρίου. Ήδη αρκετοί παραγωγοί µεταφέρουν τα παράπονα αυτά , χωρίς βέβαια ανταπόκριση, σε υποκαταστήµατα της ∆ΕΗ ανά την επικράτεια.

Εν τω µεταξύ, νέες αγωνίες φέρνει ενόψει της επερχόµενης ποτιστικής περιόδου το δάχτυλο που κουνάει η Κοµισιόν στην Ελλάδα αναφορικά µε τις οριζόντιες επιδοτήσεις που τηρεί η χώρα στους λογαριασµούς ρεύµατος από τον Σεπτέµβριο του 2021. Πρόκειται για µια εξέλιξη που ξυπνά σε αρκετούς συντελεστές µνήµες από το πακέτο Χατζηγάκη, όταν οι Βρυξέλλες προχώρησαν σε ποινές στην Ελλάδα για στρέβλωση της αγοράς µε τις τότε επιδοτήσεις σε αγρότες, που έγιναν στον απόηχο της διεθνούς οικονοµικής συγκυρίας που ακολούθησε την πτώχευση της Lehman Brothers και του ξεσπάσµατος της χρηµατοπιστωτικής κρίσης. Συγκεκριµένα η Κοµισιόν πιέζει το υπουργείο Ενέργειας και Οικονοµικών να φρενάρουν τις οριζόντιες επιδοτήσεις στους λογαριασµούς ρεύµατος σε νοικοκυριά και επαγγελµατίες µε τα συναρµόδια υπουργεία να εξετάζουν τώρα τρόπο διατήρησης των επιδοτήσεων χωρίς να «χτυπάνε» αυτές στους κανόνες ανταγωνισµού που προβάλουν οι Βρυξέλλες. Η εξέλιξη αυτή αφήνει πολλά ερωτηµατικά σχετικά µε το κατά πόσο θα βρεθεί λύση ώστε να διατηρηθεί η έκπτωση 80% στην ρήτρα αναπροσαρµογής που επιβαρύνει τους αγροτικούς λογαριασµούς ρεύµατος για το επόµενο εξάµηνο, όσο η τιµή χονδρικής ρεύµατος, παρά την διόρθωση των προηγούµενων ηµερών, παραµένει σε υψηλά επίπεδα πέριξ των 180 µε 200 ευρώ η µεγαβατώρα.

 

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

03-02-2022 13:56Στεφανος

Ρε αλητες τη θελετε να σταματησουμε να καλιεργουμε και να τα εισαγουμε ολα απο εξω.

Απάντηση

03-01-2022 20:06Αελ

Θα συψηφίστη τον αυγουστο του 2022 η ρητρα αναπροσαρμογης!!!!!!! Ο Μητσοτάκης ανακοίνωσε τάχα μου ΝΆ λέγαμε διευκόλυνση για τώρα , όχι σε επόμενο λογαριασμο.ούστ πουσταρια????

Απάντηση

02-01-2022 20:09Δημήτριος

Γεωτρήσεις το2020 3500ε το 2021 8500ε μας έχετε τελειώσει καί δεν το καταλάβαμε λίπασμα 17ε 2020 το 2021 40ε κάντε κάτι γιατί θα έρθει μεγάλη πείνα ξυπνήστε επιτέλους

Απάντηση

02-01-2022 16:30Γεώργιος Γιαννακούλιας

Κάποια "φωτεινά μυαλά", βάζουν φρένο στην επιδότηση ηλεκτρικής κατανάλωσης σε ιδιώτες με κατανάλωση μεγαλύτερη των 300 Kwh τον μήνα, ή λίγο μεγαλύτερη. Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις που πολίτες κληρονόμησαν μεγάλο σπίτι, με αυξημένες απαιτήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και αέριο για θέρμανση. Τα πραγματικά τους εισοδήματα, αγνοούνται και λαμβάνονται υπόψη τα τεκμήρια με αποτέλεσμα να μην επιδοτούνται. Θα ήταν δικαιο να το δουν οι αρμόδιοι.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές