Την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση, με τις οργανωμένες κτηνοτροφικές μονάδες και τα θερμοκήπια να παίρνουν ανάσες των 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τον Ιανουάριο, όσο δηλαδή είναι η οριζόντια ενίσχυση που προορίζεται μεταξύ άλλων και για τα αγροτικά τιμολόγια χαμηλής και μέσης τάσης.
Δεδομένης της περιόδου, τα μέτρα αυτά δεν ακουμπούν τους περισσότερους συντελεστές της αγροτικής παραγωγής όσο οι αντλίες και οι γεωτρήσεις δεν δουλεύονται και έτσι, η αγωνία των αγροτών κορυφώνεται με ορίζοντα την επερχόμενη ποτιστική περίοδο.
Ήδη άλλωστε η υπόθεση της ρήτρας αναπροσαρμογής που έβγαλε εκτός μπάτζετ τις εκμεταλλεύσεις όταν έφτασαν τους προηγούμενους μήνες οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί έδειξε πόσο ασύμφορη καθίσταται η καλλιέργεια όταν επιβαρύνεται το πότισμα κατ’ αυτόν τον τρόπο.
Αναφορικά με τα μέτρα, όπως έγινε γνωστό, θα επιδοτηθούν οριζόντια όλοι οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις (Χαμηλή, Μέση και Υψηλή Τάση) σε όλα τα μη οικιακά τιμολόγια, δηλαδή τα αγροτικά, εμπορικά, βιομηχανικά, επαγγελματικά κ.ά.. Η επιδότηση ορίζεται στα 65€/MWh.
Το σύνολο του μέτρου επιδότησης των επιχειρήσεων για τον Ιανουάριο εκτιμάται σε 133 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα, τα επαγγελματικά της Χαμηλής Τάσης θα επιδοτηθούν με 74.128.994 ευρώ, τα επαγγελματικά της Μέσης Τάσης (με λιγότερες από 13 GWh) με 41.562.529 ευρώ, τα Επαγγελματικά ΜΤ (με περισσότερες από 13 GWh) 8.226.919 ευρώ, τα βιομηχανικά Υψηλής Τάσης με 2.697.917 ευρώ, τα Αγροτικά Χαμηλής Τάσης 5.528.916 ευρώ και τα Αγροτικά Μέσης Τάσης με 611.672 ευρώ.
Αυτό που έχει ενδιαφέρον πάντως είναι ότι από τον Φεβρουάριο και έπειτα, εξετάζεται, σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού, η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά επαγγελματικό κλάδο ανάλογα με την βαρύτητα του ενεργειακού κόστους στην λειτουργία της επιχείρησης. Με άλλα λόγια, φαίνεται πως η παραπάνω είναι και η τελευταία οριζόντια παρέμβαση για την αντιμετώπιση του ράλι στο ρεύμα, που είναι επίμονο, αφού τα τελευταία 24ωρα η τιμή χονδρικής βρίσκεται γύρω από τα 240 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Με τις ενδείξεις λοιπόν να θέλουν την αναστάτωση στην αγορά ρεύματος της ΕΕ να διατηρείται τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2022, καθίσταται σαφές ότι οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα ανυπέρβλητο οικονομικό σοκ, σε περίπτωση που δεν υπάρξει ειδική μέριμνα για τον κλάδο.
Εν τω μεταξύ το χάος που επικρατεί έπειτα από την ανακοίνωση της επιδότησης του 80% της ρήτρας στο ρεύμα για τους αγρότες, ακόμα δεν έχει διαλευκανθεί, με τη ΔΕΗ προς το παρόν να καλεί τους παραγωγούς να πληρώσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς. Συγκεκριμένα, έπειτα από τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες πριν από ένα μήνα περίπου, καμία διευκρινιστική απόφαση και φυσικά καμία εξέλιξη δεν έχει ακολουθήσει. Η οδηγία της ΔΕΗ προς τους αγρότες είναι «πληρώστε και βλέπουμε» ενώ παράλληλα πλησιάζει και η επερχόμενη αρδευτική περίοδος, με τις τιμές του ρεύματος να μην έχουν αποκλιμακωθεί και την Ελλάδα να διατηρεί «ηγετική» θέση σε αυτήν την στρεβλωμένη από τις ανατιμήσεις αγορά της ΕΕ. Αυτό πρακτικά περιπλέκει και το ενδεχόμενο να προκύψει κοινή γραμμή αντιμετώπισης του ζητήματος σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Ένα στοιχείο κλειδί που μένει να αποσαφηνιστεί, έχει να κάνει με τον τρόπο υπολογισμού της ρήτρας αναπροσαρμογής, που παρά το μελάνι που έχει χυθεί, παραμένει ακόμα αδιευκρίνιστη. Σε περίπτωση λοιπόν που οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί που έφτασαν στους αγρότες το προηγούμενο διάστημα περιλαμβάνουν ρήτρα αναπροσαρμογής που επεκτείνεται καθ’ όλη την διάρκεια της αρδευτικής περιόδου (άνοιξη και καλοκαίρι 2021), τότε η έκπτωση 80% αναλογεί σε ένα πολύ μικρό μερίδιο επί της συνολικής χρέωσης.