BACK TO
TOP
Θεσμικά

Περπατάει το αίτημα της επιδότησης ζωοτροφών στο 30% του κόστους

Κοντά στο να ξεμείνουν από ζωοτροφές βρίσκονται όλο και περισσότερες κτηνοτροφικές μονάδες της χώρας, με την βαρυχειμωνιά του Ιανουαρίου να επιτείνει την δυσχαιρή συγκυρία για τους κτηνοτρόφους, όσο στην αγορά ζωοτροφών βρίσκεται στο ξεκίνημα ενός νέου ανοδικού κύματος.

stock_dairy_farm_app

1
10

Περπατάει το αίτημα των κτηνοτρόφων για  επιδότηση ζωοτροφών  στο 30% του κόστους  βάσει τιμολογίων

Με το τριφύλλι στα 35 λεπτά το κιλό κατ’ ελάχιστο και το καλαμπόκι να διατίθεται από τους εμπόρους σε τιμές κοντά στα 40 λεπτά, όσο η παγωνιά των τελευταίων ημερών έχει αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη εναλλακτική λύση, η ξεχασμένη υπόσχεση της ενίσχυσης των κτηνοτρόφων για αγορά ζωοτροφών επιστρέφει οργίλως στα μυαλά των συντελεστών. 

Μέσα στο κλίμα της βαρυχειμωνιάς και όσο στον ορίζοντα διαφαίνεται διατήρηση της τάσης των ανατιμήσεων για το επόμενο 12μηνο, μια παρέμβαση στο πεδίο των ζωοτροφών γίνεται πλέον μονόδρομος για τους επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που καλούνται πλέον όλο και πιο επιτακτικά να ανασύρουν από το συρτάρι το σχέδιο ενίσχυσης των κτηνοτρόφων. 

Το πρόβλημα, το οποίο περιγράφουν στο Agronews και την Agrenda καθημερινά κτηνοτρόφοι από ολόκληρη την επικράτεια είναι σοβαρό, με τις επίσημες αλλά και άτυπες ομοσπονδίες και συλλόγους επαγγελματιών του κλάδου να ετοιμάζουν συγκεκριμένες προτάσεις ενίσχυσης προς αξιολόγηση στη Βάθη. 

Η συντονιστική επιτροπή κτηνοτρόφων της Κρήτης, ένα όργανο που εκπροσωπεί οχτώ κτηνοτροφικούς συλλόγους του νησιού, ετοιμάζεται να ρίξει στο τραπέζι μια πρόταση ενίσχυσης που βασίζεται στα τιμολόγια του 2020. Συγκεκριμένα, οι Κρητικοί κτηνοτρόφοι προτείνουν να δοθεί μια ενίσχυση στο 30% του ύψους των τιμολογίων που είχαν κόψει το 2020 για αγορά ζωοτροφών, σε όσους παραγωγούς εφοδιάστηκαν με τουλάχιστον 5 τόνους σιτηρέσια την χρονιά εκείνη.
Η πρόταση πάντως να υπολογιστεί η ενίσχυση βάσει τιμολογίων έτους 2020, εγείρει ερωτήματα, αφού αφενός την περίοδο αυτήν δεν υπάρχει κάποια ανατίμηση που να αποτυπώνεται στο ποσοστό επιδότησης του 30% το οποίο διεκδικείται, αφετέρουν αφήνει εκτός περιπτώσεις νέων κτηνοτρόφων που αγόρασαν ζώα μετά το 2021. Είναι ένα κενό της πρότασης το οποίο χρήζει προσεκτικής διερεύνησης, αφού εκτός του ότι αποκλείει μερίδα του κτηνοτροφικού κόσμου και διατυπώνεται ως μια μετριοπαθής διεκδίκηση, κλείνει και το μάτι για ενισχύσεις σε περιπτώσεις ανθρώπων που έχουν πουλήσει τα ζώα τους.  

Βάσει λοιπόν πρόχειρων υπολογισμών, το 2020 η αγορά 5 τόνων ζωοτροφών, για μια μικρή κτηνοτροφική μονάδα του νησιού, ανερχόταν κοντά  στα 1.750 ευρώ, ενώ σήμερα για την ίδια ποσότητα χρειάζονται περί τα 2.800 ευρώ. Σε πιο πραγματικά μεγέθη, τα νούμερα αυτά αναλογικά διαμορφώνονται σε πενταψήφια ψηφία, με την επιβάρυνση από τις ανατιμήσεις κοντά στο 60% να εκτροχιάζει για τα καλά τα οικονομικά των κτηνοτροφικών μονάδων. 

Μάλιστα η κατάσταση για τα νησιά και την Κρήτη είναι χειρότερη, αφού μαζί με τα μεταφορικά το κόστος για καλαμπόκι υπερβαίνει τα 47 λεπτά το κιλό, ενώ το τριφύλλι αγγίζει ακόμα και τα 60 λεπτά.  

Το κόστος για μια τέτοια μορφή ενίσχυσης ανέρχεται για την Κρήτη και τα νησιά του Αιγαίου κοντά στα 15 εκατ. ευρώ. Επαναλαμβάνεται ωστόσο ότι ο υπολογισμός βάσει των τιμολογίων του 2020 δεν ανταποκρίνεται στη συνθήκη της περιόδου που άνοιξε το 2021, με τους Κρητικούς της Ομοσπονδίας Κτηνοτρόφων να εξηγούν από την πλευρά τους ότι δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία και παραστατικά για την περίοδο 2021/22 ώστε να υποστηριχτεί το αίτημα. 

Σχόλια (10)
Προσθήκη σχολίου

26-01-2022 09:00Xristos

Η αποζημίωση να δωθεί ανά ζωικό ισοδύναμο με στοιχεία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ . Π.χ. Για κάθε ζωικό ισοδύναμο 150 ευρώ .

Απάντηση

25-01-2022 21:27Ντασιχτηρ

Βρε δεν πηδιουνται, εχουμε ολοκληρο βουνο το παικο και θα κατσω όλη μερα να τα βοσκω και δεν τα ταιζω μια,,,,,, ααααχ πανε οι καλες εποχες επι πασοκ

Απάντηση

25-01-2022 18:40τσοπανης

μισό άρθρο για τους κτηνοτροφους της Κρήτης...γυρο στο 5% της κτηνοτροφικης παραγωγής λες και εμεις στην υπολοιπη Ελλάς την βγαζουμε ζάχαρη..με στοιχεία του 20???ποιο 20 ρειιι οι αυξησεις άρχισαν τον Σεπτέμβρη του 21.. μπορουμε πολύ απλά να ζητήσουμε ενίσχυση για καθε τρίμηνο βαση και της εφορίας..ααα ξεχασα εγω ειμαι τσοπανης την χαρτουρα την αφήνω σε εσας τους σπουδαγμενους

Απάντηση

25-01-2022 16:58Ο ΜΑΛΑΚΑΣ

ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΤΕ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΣΩΣΤΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΝΑ ΕΝΙΣΧΥΘΟΥΝ ΟΙ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΤΙΜΙΣΕΙΣ...ΣΤΟ 30% ΒΑΣΗ ΤΙΜΟΛΟΓΙΙΩΝ ΤΟΥ 2021...ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΤΑ ΤΙΜΟΛΟΓΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΤΩΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΜΑ...Η ΑΝΑΤΙΜΙΣΗ ΣΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 2021 ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ 2020!!!!!

Απάντηση

25-01-2022 16:55Κατερινα Μανιου

Η κατασταση εχει φτασει στο τελευταιο σταδιο τα ζωά και οι οικογενειες π τα εχουν δεν θ αντεξουν μ την ανοδο π εχουν παρει η ζοωτροφες δουλευει ολοκληρη οικογενεια γι αυτα τα ζωα κάι δεν υπαρχει καμια ανταποδωσει ουτε ν τα ταισουμε δεν εχουμε οχι παλι να επιβιωση οι οικογενεια τοσές υποχρεωσεις καυσιμα ρευματα σπιτι !!!

Απάντηση

25-01-2022 15:47Βασιλης

Το άχυρο έχει πάνω κάτω 5 ευρώ.θα δουλευουμε για τα ζώα μόνο φετος

Απάντηση

25-01-2022 15:17Νικος

Μήπως να γίνει το ίδιο και με τα λιπάσματα;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

25-01-2022 13:17ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

ΟΣΟΙ ΤΑ ΠΟΥΛΗΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ, ΟΣΟΙ ΟΜΩΣ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΤΡΟΦΕΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ 2021 ΤΗΣ ΠΗΡΑΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2022 ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟΥΣ ΘΕΣΕΙΣ ΕΚΤΟΣ. ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΟΣΟΙ ΑΓΟΡΑΣΟΥΝ ΖΩΑ ΜΕΣΑ ΣΤΟ 2022 ΚΑΙ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΕΓΓΡΑΦΑ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΙ ΝΑ ΕΠΙΔΟΤΗΘΟΥΝ ΦΥΣΙΚΑ

Απάντηση

25-01-2022 12:36Γιώργος

Το 2020 εγώ δεν είχα ακόμα τα ζώα όμως τα ζώα πεινάμε το 21-22 μάλλον κάποιο άλλο συμφέρον παίζεται

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές