Περιβόλια που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό, στην περιοχή Λεήµονα, επισκέφθηκε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης υποσχόµενος να κάνει«ό,τι είναι δυνατόν για να αποζηµιώσει τους αγρότες που επλήγησαν από τον παγετό µε ταχύτητα, δικαιοσύνη και αποτελεσµατικότητα».
Η αγωνία που εκδηλώνει το κυβερνητικό επιτελείο για να...αναχαιτίσει κύματα διαµαρτυρίας φάνηκε και από την εντολή Λιβανού στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο να προχωρήσει σε αναθεώρηση πορίσµατων από προηγούµενη καταστροφή στην συγκεκριµένη περιοχή γιατί, όπως ανέφερε, δεν ήταν δίκαια, µε ευθύνη υπηρεσιακών παραγόντων του Οργανισµού. Για το σκοπό αυτό θα συγκροτηθεί Επιτροπή που θα εξετάσει τα στοιχεία που έχουν κατατεθεί για να αντιµετωπιστούν ...µε δικαιοσύνη. Ο κ. Λιβανός τόνισε ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να στέκεται δίπλα στους αγρότες, γεγονός που αποδείχθηκε και την προηγούµενη χρονιά που ο ΕΛΓΑ πλήρωσε πάνω από 400 εκατ. ευρώ σε αποζηµιώσεις. Υπενθύµισε δε ότι η παρούσα κυβέρνηση µέχρι πρόσφατα πλήρωνε αποζηµιώσεις του 2017 που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε αφήσει σε εκκρεµότητα.
Σηµειωτέον έξω από το Πνευµατικό Κέντρο της Σκάλας που έγινε η σύσκεψη των αγροτικών φορέων της περιοχής, είχε συγκεντρωθεί οµάδα αγροτών, ο επικεφαλής της οποίας κ. Βασίλης Βρουλίτης, πρόεδρος των αγροτικών συλλόγων της Περιφέρειας Πελοποννήσου, έθεσε στον κ. Λιβανό και το ζήτηµα της αύξησης του κόστους παραγωγής έλεω και ενεργειακής κρίσης. Επ’ αυτού ο υπουργός προανήγγειλε πρόσθετα µέτρα, στο πλαίσιο των δηµοσιονοµικών δυνατοτήτων και των κανονισµών της ΕΕ.
Ξαναγράφονται τα πορίσματα μετά τα εξώδικα παραγωγών
Στο μεταξύ έκδηλη είναι η αγανάκτηση σε διάφορα παραγωγικά κέντρα της χώρας για τα πορίσματα του ΕΛΓΑ, με ενδεικτική την εξώδικη διαμαρτυρία στην οποία προέβησαν 86 παραγωγοί κάτοικοι των τοπικών κοινοτήτων Πύργων και Μεσοβούνου του δήμου Εορδαίας, κατά του προϊστάμενου υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Κοζάνης, καταγγέλλοντας μη αξιοκρατική αντιμετώπιση στη διαδικασία αναγγελίας-δήλωσης ζημιάς για τον παγετό του Απριλίου 2021 που έπληξε δενδροκαλλιέργειες μήλων και κερασιών.
Όπως αναφέρεται στο εξώδικο είναι χαρακτηριστικό, ότι αρχικά αμφισβητήθηκε ότι υπήρξε παγωνιά την περίοδο εκείνη στην περιοχή, κάτι που κατέπεσε όταν επιδείχθηκε το επίσημο καταγραφικό της Ε.Μ.Υ που υπάρχει στον περιοχή Μεσοβούνου και το οποίο κατέγραψε ξημερώματα της 22ας Απριλίου 2021, θερμοκρασία -1,7oC, για να «επινοηθεί» στη συνέχεια η μη ανθοφορία των καλλιεργειών.
Τίθενται δε, ερωτήματα πως είναι δυνατόν σε άλλη τοπική κοινότητα των εν λόγω δήμων, που βρίσκεται στο ίδιο ή και ψηλότερο υψόμετρο, να δεχθεί ο ΕΛΓΑ ότι έχουν ανθίσει όλες οι κερασιές και να αποζημιωθούν για τον παγετό της ίδιας ακριβώς περιόδου ή σε γειτονικό νομό της Δ. Μακεδονίας με σαφώς πιο ψυχρό κλίμα, ο ΕΛΓΑ να δεχθεί την ύπαρξη παγετού στην ίδια χρονική περίοδο και να αποζημιωθούν όλες οι καλλιέργειες.
«Μήπως η αποζημίωση από τον παγετό σε αυτές τις περιοχές, έχει να κάνει με το γεγονός της καλλίτερης πρόσβασης στα κέντρα εξουσίας, παραγόντων είτε της τοπικής αυτοδιοίκησης είτε της κεντρικής εξουσίας», αναρωτιούνται οι διαμαρτυρόμενοι παραγωγοί.
Η ανακοίνωση του υπουργείου για την επίσκεψη Λιβανού στην Αργολίδα:
«Την κατάσταση που επικρατεί στην παραγωγή πορτοκαλιών στην Αργολίδα, εξέτασε από κοντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, συνοδευόμενος από τον βουλευτή Αργολίδας κ. Γιάννη Ανδριανό, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε περιοχές που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.
Ο κάμπος της Αργολίδας αν και διαθέτει συστήματα προστασίας από τον πάγο, αυτά την κρίσιμη χρονική στιγμή δεν μπόρεσαν να λειτουργήσουν σωστά, όπως τόνισαν οι παραγωγοί, λόγω διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος από τη ΔΕΗ. Έκαναν δε λόγο για καθολική ζημιά. Οι χαμηλές θερμοκρασίες που ξεπέρασαν τους -5 βαθμούς, επισημάνθηκε, ότι θα έχουν ως αποτέλεσμα την πτώση των φυλλωμάτων των δένδρων. Επειδή δε η παραγωγή της περιοχής είναι εξαγωγική, επισημάνθηκε ότι η καταστροφή θα επηρεάσει και τις εξαγωγές. Παράλληλα εκπρόσωποι εργοστασίων χυμοποίησης τόνισαν ότι μέρα με την ημέρα μειώνεται η απόδοση των φρούτων και τα πορτοκάλια που παραλαμβάνουν δίνουν λιγότερο χυμό.
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που διοργάνωσε ο αντιπεριφερειάρχης Χωρικού κ. Δημήτρης Σχοινοχωρίτης, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχύτερη δυνατή εκτίμηση των ζημιών και η άμεση καταβολή των αποζημιώσεων κατά τρόπο δίκαιο. Σημείωσε ακόμη ότι από τη μια οι αγρότες και από την άλλη ο τρόπος ασφάλισης της παραγωγής πρέπει να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα που διαμορφώνει η κλιματική κρίση.
Σε ό,τι αφορά στη διαχείριση της κρίσης που δημιουργεί ο παγετός, θύμισε ότι στο παρελθόν οι αγρότες αποζημιώνονταν μετά από χρόνια, ενώ τώρα αποζημιώνονται άμεσα. Θύμισε μάλιστα ότι αποζημιώσεις που αφορούσαν στο 2017 και έπρεπε να έχει πληρώσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, πληρώθηκαν τον Δεκέμβριο του 2021. Επισήμανε ότι το 2021 ο ΕΛΓΑ πλήρωσε στους αγρότες για αποζημιώσεις από φυσικές καταστροφές, ποσά άνω των 400 εκατ. ευρώ.
Όπως είπε, οι προοπτικές για τα ελληνικά προϊόντα είναι τεράστιες, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως η Αργολίδα που γειτνιάζει με το μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, την Αθήνα.
Σε παρατήρηση αγροτών για τα αρδευτικά, ο κ. Λιβανός αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Ύδωρ 2.0», το οποίο θα αλλάξει την πορεία στην αγροτική παραγωγή, καθώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα που όμοιό του δεν έχει γίνει από τη δεκαετία του ΄50.
Σε ό,τι αφορά στην ενεργειακή κρίση ο ΥΠΑΑΤ σημείωσε ότι πλέον οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω των φωτοβολταϊκών έως 500 KW και ανέφερε ότι γίνεται συζήτηση για δυνατότητα κάθετης χρήσης του παραγομένου ηλεκτρικού ρεύματος και προτεραιότητας των αιτήσεων των αγροτών.
Ο Δήμαρχος Άργους- Μυκηνών κ. Δημ. Καμπόσος ζήτησε την καταβολή άμεσα των αποζημιώσεων και ρυθμίσεις για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Ο Δήμαρχος Ερμιονίδας κ. Γιάννης Γεωργόπουλος έθεσε το αρδευτικό πρόβλημα και της υφαλμύρωσης των υδάτων.
Ο Ανδρέας Πουλάς, βουλευτής του ΚΙΝΑΛ τόνισε ότι ως στόχο έχουμε την επίλυση των προβλημάτων που δημιούργησε ο παγετός και είπε ότι η παρουσία του υπουργού στην περιοχή ήταν άμεση. Ζήτησε 100% αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ, γρήγορη καταγραφή των ζημιών και την καταβολή της μεγαλύτερης δυνατής αποζημίωσης.
Ο εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου κ. Δαμούλος σημείωσε την άμεση παρουσία του ΥπΑΑΤ στην περιοχή και έθεσε το ζήτημα κάλυψης του ενεργειακού κόστους παραγωγής.
Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ανδρέας Λυκουρέντζος είπε ότι θα εφαρμοσθεί ο νόμος του 2010, ο οποίος δεσμεύει τον Οργανισμό. Είπε ακόμη ότι έχουν ασφαλισθεί 0,22 ευρώ το στρέμμα για τα πορτοκάλια και τα συμβόλαια που έχουν υπογράψει οι αγρότες με τον ΕΛΓΑ είναι δεσμευτικά. Τόνισε ότι δεν είναι ζήτημα πολιτικής απόφασης, αλλά υλοποίησης της νομοθεσίας. Διαβεβαίωσε δε τους παραγωγούς ότι θα υπάρξει δικαιοσύνη και δεν θα υπάρξουν στρεβλώσεις. «Κανείς δεν θα αδικηθεί και κανένας δεν θα ευνοηθεί εις βάρος άλλου», είπε ο κ. Λυκουρέντζος, σημειώνοντας ότι «κανένας υπάλληλος του ΕΛΓΑ δεν θα κάνει του κεφαλιού του». Απαντώντας σε αίτημα για παράταση των δηλώσεων ζημίας, είπε ότι είναι αρνητικός, γιατί κάτι τέτοιο θα καθυστερούσε το πρόγραμμα των αποζημιώσεων. Τόνισε, δε, ότι με απόφαση των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών θα προσληφθούν όσοι γεωπόνοι είναι απαραίτητοι για να γίνουν έγκαιρα οι εκτιμήσεις. Παρά ταύτα ικανοποιώντας το αίτημα των παραγωγών, ανακοίνωσε ότι θα δοθεί μια εβδομάδα παράταση για την υποβολή δηλώσεων.
Ο κ. Λιβανός απαντώντας σε πρόταση να δώσει χρήματα επί πλέον το ΥπΑΑΤ, σημείωσε ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει, καθώς οι λύσεις πρέπει να κινούνται μέσα στο πλαίσιο που θέτει και η ΕΕ, διαφορετικά θα απαιτηθεί η επιστροφή χρημάτων, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. «Η τήρηση των νόμων και των κανόνων αποτελεί ζήτημα φερεγγυότητας για όλους μας», σημείωσε ο κ. Λιβανός.
Ένα μείζον ζήτημα που ετέθη και στη σημερινή σύσκεψη είναι αν οι αποζημιώσεις θα δοθούν με εκτιμήσεις ανά ζώνη ή με εξατομικευμένους ελέγχους. Πρόταση του αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Παραγωγής κ. Στάθης Αναστασόπουλου είναι οι αποζημιώσεις να δοθούν ανά ζώνη. Αρκετοί από τους εκπροσώπου των παραγωγών ζήτησαν να υπάρξει μια καθολική ζώνη.
Ο κ. Λιβανός κάλεσε τους παραγωγούς, μέχρι τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή δηλώσεων, να έχουν διαμορφώσει τελική άποψη.
Έξω από την αίθουσα του Περιφερειακού Συμβουλίου ομάδα αγροτών ζήτησε από τον κ. Λιβανό να του θέσουν τα προβλήματά τους. Ο ΥπΑΑΤ τους κάλεσε να μετάσχουν στη σύσκεψη, αλλά οι ίδιοι δεν θέλησαν. Σε διάλογο που είχε με τον εκπρόσωπο των αγροτών κ. Μιχάλη Κρόκο, ο κ. Λιβανός τόνισε ότι παρά τη διαφορετική ιδεολογική αφετηρία που έχει με τη συγκεκριμένη ομάδα αγροτών, ο στόχος του ιδίου και της κυβέρνησης από τη μια και των ιδίων από την άλλη είναι κοινός, και δεν είναι άλλος από την εξεύρεση άμεσης λύσης στα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Ανέφερε τα μέτρα που ήδη έχουν ληφθεί για την στήριξη των αγροτών και τη μείωση του κόστους παραγωγής και ανήγγειλε ότι άμεσα θα ανακοινωθούν και πρόσθετα μέτρα στήριξής τους.
Μετά τη σύσκεψη, ο ΥπΑΑΤ συναντήθηκε στο γραφείο του με τον Δήμαρχο Άργους-Μυκηνών κ. Δημήτρη Καμπόσο.
Στη συνέχεια ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε και το Δημαρχείο Ναυπλίου, όπου είχε συνάντηση με το Δήμαρχο Ναυπλιέων κ. Δημήτρη Kωστούρο».
06-02-2022 01:02Χουλιαρας Χρηστος
Ότι συμβαίνει με τον ΕΛΓΑ της Κοζάνης συμβαίνει και με τον ΕΛΓΑ της Καβάλας .!Διάβασα το εξώδικο και λες και ήταν γραμμένο για μένα! Μα τέτοια ομοιότητα!Η ίδια αναλγησια της αρμόδιας διευθύντριας ,προφανώς και η ανιδεοτητα της(δεν πρέπει να έχει δει στη ζωή της παγωμένα δέντρα, ροδιές, ) δεν μας δίνει τη δυνατότητα αποζημίωσης . Πέρα από την ακαρπια,λόγω παγετού, ξεράθηκαν και τα δέντρα( 6 ετών _ 1200 δέντρα ) . Σήμερα(5-2-2022) συγκεκριμένα τελείωσα με το κόψιμο τους. Η διευθύντρια λοιπόν θεωρεί ότι στην Καβάλα και στη Δράμα που εποπτεύει είχαμε "άνοιξη" ενώ σε όλους τους γύρω νομούς είχε παγετο. Θαύμα μεγάλο! Περισυ είχαμε 25 τόνους ρόδια (με τιμολόγια...όχι λόγια του αέρα) φέτος μηδέν. Προφανώς ματιασμενα θα ήταν τα δέντρα και δεν καρπισαν. Εμείς επειδή δεν στείλαμε εξώδικο κι επειδή οι τοπικοί αντιπρόσωποι μας δεν έχουν πρόσβαση στα κέντρα εξουσίας μένουμε έξω από το δικαίωμα της αποζημίωσης. Καλά θα κάνουν λοιπόν να βάζουν σε θέσεις ευθύνης ανθρώπους που μπορούν να ανταπεξελθουν στη δουλειά τους και δε θα "παίζουν" με τον κόπο μας....
Απάντηση05-02-2022 09:05Κατερινα
Με τα φυστικια στο νομο σερρων με τις ολικες καταστροφες που εγιναν τι γινεται? Τα φυστικια ηταν στο νερο ενα μηνα ,ΣΑΠΙΣΑΝ ΕΕΕΕΕ.......Ακουτε εκει στον, ελγα μπηκαμε στον φεβρουαριο ακομη τιποτα .Εμεις ειμαστε συνεπεις, πληρωνουμε τοσα χρονια στην ωρα μας ,εσεις οταν ειναι να κανετε την δουλεια σας σωστα , τι γινεται?
Απάντηση04-02-2022 15:38Αγνωστος
Πληρώνουμε έλγα για να αποζημιωθούμε .μας πετάνε έξω και καλά δεν είχαμε άνθος .στην τελική πάγωσαν τα πάντα κ ακούμε από τον Λυκουρέζο ότι θα πάρουν αποζημιώσει τα θερμοκήπια στον μαραθωνα και ας μην είναι ασφαλισμένα στον έλγα εντολή πρωθυπουργού.μας κοροϊδευτε μπροστά στα μάτια μας είστε απλά ξεφτιλες.αγροτης από Πτολεμαΐδα ( πύργους) .ααα ξεχασα περιμένουμε υπογραφή από ευρωπαϊκή Ένωση ( γελάμε τώρα)μάλλον καμία φαπα πρέπει να πεσει
Απάντηση04-02-2022 10:22Κώστας
Με τα όψιμα κεράσια της Πτολεμαΐδας τι θα γίνει.
Απάντηση