Ως γνωστόν, η αρχική εξαγγελία αφορούσε το διάστηµα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2022, µε τις αντιδράσεις των κτηνοτρόφων να είναι αρνητικές τόσο για το µέγεθος της ενίσχυσης, όσο και για το γεγονός ότι αυτή δεν ανταποκρίνεται στον πραγµατικό κύκλο εργασιών των µονάδων τους.
Ακόµα και με την επέκταση του μέτρου για το τρίμηνο Οκτωβρίου - Δεκεμβρίου 2021, αποκλείονται από το µέτρο της ενίσχυσης συνολικού προϋπολογισµού 30 εκατ. ευρώ αρκετές περιπτώσεις παραγωγών, από όσους δεν τηρούν βιβλία εσόδων εξόδων, µέχρι και εκείνους που κάνουν «σεφτέ» στη χρονιά από τον Απρίλιο και µετά. Παράλληλα, αρκετοί συνεταιρισµένοι αγρότες, ενώ διαθέτουν στον συνεταιρισµό το γάλα από τις µονάδες τους σε τιµές κοντά στα 1,20 ευρώ το κιλό, παραδείγµατος χάριν, αυτήν την περίοδο αυτό που εµφανίζεται στα έσοδα τους είναι προκαταβολές της τάξης των 80 ή 90 λεπτών το κιλό.
Το σύνολο των δικαιούχων να εκτιµάται κοντά στους 70.000 σύµφωνα µε υπολογισµούς του υπουργείου, ενώ το ποσό που θα προκύψει θα πιστωθεί στους λογαριασµούς των κτηνοτρόφων είτε µέσω της ΑΑ∆Ε, είτε µέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε απευθείας από το υπουργείο, µε σχετική ΚΥΑ που αναµένεται ότι θα εκδοθεί τις επόµενες ηµέρες να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά µε τον τρόπο της πίστωσης.
Νέες µορφές επιδότησης ξεκλειδώνει οµάδα εργασίας της Βάθη
Πρόσφατες δηλώσεις του υφυπουργού Σίµου Κεδίκογλου θέλουν το υπουργείο να εξετάζει και άλλες µορφές επιδότησης των κτηνοτρόφων, µε µια εξ αυτών να αφορά σε µια αντίστοιχη µε το κουπόνι στα λιπάσµατα ενίσχυση, κάτι που ωστόσο µένει να επιβεβαιωθεί και από ανώτερα στελέχη του κυβερνητικού επιτελείου. Σύµφωνα µε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Σίµου Κεδίκογλου, ο υφυπουργός φέρεται να υποστήριξε χαρακτηριστικά ότι: «Μια άλλη πρόταση που έθεσα στους αρµόδιους της Κοµισιόν, είναι µέσω ειδικών κουπονιών που θα δίνονται στους αγρότες ανάλογα µε τις εκτάσεις που έχουν δηλώσει για καλλιέργεια, µε αυτό τον τρόπο να επιδοτείται η αγορά των λιπασµάτων. Μια αντίστοιχη λύση, αναµένεται να επεκταθεί και στις ζωοτροφές», είπε ο υφυπουργός».
Σε ό,τι αφορά τους µακροπρόθεσµους σχεδιασµούς της Βάθη, ο κ. Κεδίκογλου, σύµφωνα µε την ίδια ανακοίνωση υποστηρίζει ότι «φοβάµαι ότι η ενεργειακή κρίση θα µας απασχολήσει για τα επόµενα χρόνια, στόχος του ΥΠΑΑΤ είναι να γίνουν ενεργειακά αυτόνοµοι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Για το σκοπό αυτό, στην ατζέντα του Υπουργείου βρίσκεται το σχέδιο επιδότησης ενός ευρύτερου προγράµµατος εγκατάστασης µικρών φωτοβολταϊκων στις αγροτικές και κτηνοτροφικές µονάδες».
21-02-2022 15:21Τζιμ
800 κιλα τροφή αν αιγοπροβατο = 300+500 300 ×0.43=129 ευρώ το μίγμα 500×0.25=125 ευρώ τριφύλλι 250κιλα γάλα με το αρνι Δηλ 180 ×1.10=198 ευρώ + 40με 50 ευρώ το αρνι238η 248 ευρω συνολο σημείωση: το αρνί σου πίνει 70 κιλα γάλα στις 40 ημερες και η τιμή του είναι 2.70 ζων βάρος αυτό το αρνί θα βγει περίπου 17 κιλα η 11 κιλα κρέας.με 4.50 ανά κιλό .πιο το κερδος; ελάτε να κάνετε πρόβατα νέοι αγροτες. Υπάρχουν και εξετάσεις βέβαια δεν αντιλέγω αλλά το 90 φις εκατό έχει το παραπανωνω παράδειγμα
Απάντηση21-02-2022 15:06Γιδοβοσκος
Πάλι στους κτηνοτρόφους ψίχουλα θα δώσουν αν είναι δυνατόν μοιράζουν λεφτά παντού ,στους κτηνοτρόφους τίποτε,,,,,δώσε επί του τζίρου του 2021 ,δώσε σε όσους παράγουν, στα ορεινά χρειαζόμαστε περισσότερες τροφές από ότι στα πεδινά ,δώστε το δίκαιο σε κάθε κτηνοτροφο ..... πληρώνουμε ελγα και δεν παίρνουμε τίποτε,αλλά μας τα παίρνουν οι γεωργοί ,για αυτό προτεινο οι κτηνοτρόφοι να έχουν δικό τους ασφαλιστικό ταμείο και όχιε τους γεωργους
Απάντηση21-02-2022 14:29Δημητρης
Ρεεε πρόβατα ξυπνάτεεεε.τι ζώα είστε όλοι εκεί στο υπουργείο ; τι παππατζιδες; ελεος!όλης της χρονιάς τον τζίρο του 2021 αν θέλετε με το τζίρο αν όχι 20 ευρώ το ζώο άνω του έτους και 140 ευρώ το ζώο στις αγελάδες 30 ευρώ στις χοιρομητερες. Απλά μαθηματικά γαμω το φέλεκι μου πόσο πιο απλά. Τα άλλα είναι παπαρολογιες.
Απάντηση21-02-2022 11:52Γιώργος
Δυστυχώς το μέτρο αυτό δεν βοηθάει πάλι κανέναν.ο κτηνοτρόφος θέλει ρευστότητα χθες
Απάντηση