Πλαίσιο ειδικής ενίσχυσης για παραγωγικές μονάδες αγροτικού ενδιαφέροντος
Για τον σχεδιασµό αυτό µιλά ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γεωργίας, Γιάνουζ Βοϊτσεχόφσκι, ο οποίος δέχεται έντονες πιέσεις από την Πολωνία, τη χώρα του, προκειµένου να προχωρήσει η Ευρώπη σε σχετικό µέτρο επιδότησης των αγροτών.
Την ίδια στιγµή, τα µέτρα που εξετάζει το Μαξίµου, τα οποία όπως όλα δείχνουν, θα είναι µε βάση τις κατευθυντήριες γραµµές των Βρυξελλών, δεν αποκλείεται να επεκταθούν και σε αγροτικές επιχειρήσεις και µεταποίηση, τουλάχιστον στο βαθµό που αφορά στο πεδίο της ενεργειακής κρίσης.
«Να επαναλάβω τη δέσµευσή µας ότι η στήριξη επιχειρήσεων, νοικοκυριών και αγροτών θα συνεχιστεί όσο διαρκεί η ενεργειακή αναστάτωση», είπε στην εισαγωγική τοποθέτησή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συµβουλίου την Τετάρτη 9 Μαρτίου, σηµειώνοντας πως «Θα είµαστε σε θέση να ανακοινώσουµε το επόµενο 10ήµερο ένα πλήρες πρόσθετο πρόγραµµα στήριξης, αξιοποιώντας τόσο εθνικούς όσο και ευρωπαϊκούς πόρους».
Στο µεταξύ, το REPowerEU θα επιδιώξει να διαφοροποιήσει τις προµήθειες φυσικού αερίου, να επιταχύνει την ανάπτυξη ανανεώσιµων αερίων και να αντικαταστήσει το φυσικό αέριο στη θέρµανση και την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό µπορεί να µειώσει τη ζήτηση της ΕΕ για ρωσικό αέριο κατά δύο τρίτα πριν από το τέλος του έτους.
Πετρέλαιο σε κατ’ επάγγελμα αγρότες, επιδοτήσεις για πρωτεϊνούχες καλλιέργειες και αναβολή εφαρμογής του ΑΤΑΚ
Επιστροφή φόρου στο πετρέλαιο από τον Οκτώβριο και µόνο σε κατά κύριο επάγγελµα αγρότες. Πριµοδότηση της καλλιέργειας δηµητριακών και οσπρίων. ∆ωρεάν διανοµή φρούτων, αν υπάρξουν δυσκολίες διάθεσης. Αναβολή εφαρµογής του ΑΤΑΚ και φέτος βρίσκονται στην ατζέντα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, µε σχετικά µέτρα να αναµένεται ότι θα ανακοινωθούν την ερχόµενη εβδοµάδα.
∆εδοµένη θεωρείται πλέον η αναπροσαρµογή τόσο των παραγωγικών κατευθύνσεων στον αγροτικό τοµέα της ΕΕ, όσο και η διεύρυνση των µέτρων ενίσχυσης αγροτών για την αντιµετώπιση του υψηλού κόστους παραγωγής, µε την Ελλάδα ήδη να αναζητά λύσεις, όπως διευκρίνισε σε διαφορετικές περιστάσεις τις τελευταίες ηµέρες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς.
Στο επίκεντρο της Ελλάδας αναµένεται ότι θα βρεθούν καλλιέργειες που διασφαλίζουν την επισιτιστική επάρκεια της χώρας. Σε συνέδριο που έγινε προ ολίγων ηµερών στη Λάρισα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, επί του ζητήµατος δεν απέκλεισε το ενδεχόµενο επαπαπροσδιορισµού της προώθησης της παραγωγής της χώρας, όπου χρειάζεται.
Στο ίδιο συνέδριο που οργάνωσε ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Λαρισαίων Αγροτών, ο κ. Γεωργαντάς, επεσήµανε ότι«από τις 24 Φεβρουαρίου ζούµε σε µια νέα παγκόσµια πραγµατικότητα, η οποία δεν αλλάζει τον στόχο της κυβέρνησης. Αντίθετα τον ενισχύει. Και τούτο γιατί επιδίωξη της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ο πρωτογενής τοµέας να αποτελέσει βασικό πυλώνα ανάπτυξης της ελληνικής οικονοµίας».
Ο κ. Γεωργαντάς συζήτησε επί του θέµατος και σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, όπου αναφέρει ότι η Ελλάδα έχει ζητήσει από την ΕΕ την ενεργοποίηση ενός ειδικού ταµείου ανάλογου µε εκείνο που ενεργοποιήθηκε στην πανδηµία, για τη στήριξη όσων πλήττονται από την ενεργειακή κρίση. «Πιστεύουµε ότι αντιλαµβανόµενη την ανάγκη διασφάλισης της επισιτιστικής επάρκειας η Ευρώπη θα εξαντλήσει τις δυνατότητές της για να στηριχθούν οι αγρότες αυτή την κρίσιµη περίοδο. Οι αγρότες µας πρέπει να ξέρουν πως ό,τι δυνατότητα µάς δώσει η ΕΕ θα την αξιοποιήσουµε άµεσα προς όφελός τους» διευκρίνισε ο κ. Γεωργαντάς, συµπληρώνοντας πάντως ότι οι όποιες παρεµβάσεις θα διαµορφώνονται «εντός πάντοτε του δηµοσιονοµικού πλαισίου».