BACK TO
TOP
Θεσμικά

Λίγη αγρανάπαυση και αποθεματικό κρίσης 500 εκατ. για επιδοτήσεις

Άμεση αντίδραση του ευρωπαϊκού μηχανισμού σε τέσσερα κομβικά σημεία ξεχωρίζει η Κομισιόν, κρίνοντας απαραίτητες τις παρεμβάσεις στο πεδίο της κτηνοτροφικής παραγωγής και της αγοράς λιπασμάτων.

FS1E1-00_03_05-Young-Farmer-Yard-Agriland20__1_

2
0

Λιγότερη αγρανάπαυση και  αποθεματικό κρίσης ύψους  500 εκατ. για επιδοτήσεις 

Η προσαρμογή του πλαισίου της αγρανάπαυσης αλλά και η ενεργοποίηση του αποθεματικού κρίσης αποτελούν τους επόμενους δύο άξονες πάνω στους οποίους θα στηριχθούν οι πολιτικές της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της κρίσης πληθωρισμού και επισιτιστικής ασφάλειας που γιγαντώνει ο πόλεμος στην πίσω αυλή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ενδεχόμενο μιας προσωρινής αναβολή της αγρανάπαυσης είχε συζητηθεί σε έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, στις αρχές Μαρτίου, με την Κομισιόν να δείχνει διστακτική τότε, αν και όλα έδειχναν ότι το αίτημα θα προχωρούσε. Πράγματι, η σπορά των γαιών υπό αγρανάπαυση µε καλλιέργειες όπως το καλαµπόκι, είναι ακόµα µία παρέκκλιση που θα επιτρέψει τελικά η Κοµισιόν στο πλαίσιο των κανόνων πρασινίσµατος, µόνο για φέτος όμως. Πέρα από το καλαμπόκι, έμφαση αναμένεται ότι θα δοθεί και σε όσπρια αλλά και ψυχανθή κτηνοτροφικής χρήσης.

 Σηµειώνεται πως υπό το καθεστώς του πρασινίσµατος, υποχρεώνονται οι αγρότες να διατηρούν Περιοχές Οικολογικής Εστίασης. Ως τέτοια περιοχή θεωρείται η γη υπό αγρανάπαυση, οι εκτάσεις µε καλλιέργεια ψυχανθών, όπως βίκος, µηδική, τριφύλλι, όσπρια κ.α., οι δενδροστοιχίες, οι θαµνώνες και οι συστάδες δένδρων µε αλληλεπικαλυπτόµενες κόµες, τα χαντάκια κ.λπ.

Αυτήν τη στιγμή, 2 εκατ. εκτάρια στην ΕΕ προορίζονται για αγρανάπαυση, σύμφωνα με στοιχεία που παραθέτει ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Γιάνουζ Βϊτσεχόφσκι.

Το επόμενο πεδίο πολιτικής παρέμβασης, είναι η ενεργοποίηση του αποθεματικού κρίσης. Πρόκειται για ένα ταμείο ύψους 500 εκατ. ευρώ, ποσό προερχόμενο από τις άμεσες ενισχύσεις των αγροτών, το οποίο μέχρι σήμερα δεν έχει αξιοποιηθεί ποτέ. Ούτε την περίοδο της πανδημίας, ούτε νωρίτερα, το 2016, κατά την κρίση του γάλακτος. «Τα χρήματα αυτά πρέπει να αξιοποιηθούν. Δεν θα περιμένουμε για μεγαλύτερη κρίση» σχολίασε επί του συγκεκριμένου θέματος ο κ. Βοϊτσεχόφσκι, σε δημόσιες δηλώσεις του. Άλλωστε, πρόκειται για χρήματα που είναι ήδη άμεσα διαθέσιμα και τα οποία επιστρέφουν στους αγρότες συνήθως τον Σεπτέμβριο.

Το τρίτο πεδίο παρέμβασης είναι η εξειδικευμένη και κατά περίπτωση (ad hoc) επιδότηση στην αγορά λιπασμάτων.

Δεδομένη θεωρείται πλέον μια παρέμβαση στην αγορά χοιρινού κρέατος, με την κατάσταση εδώ να έχει ξεφύγει ήδη πριν ξεκινήσει ο πόλεμος. Ανάμεσα στα μέτρα που εξετάζονται είναι και η ενεργοποίηση μέτρου ιδιωτικής αποθεματοποίησης, ωστόσο εδώ οι πιέσεις που δέχονται οι Βρυξέλλες από κράτη μέλη με μεγάλη παραγωγή, είναι έντονη και δεν αποκλείεται να προχωρήσουν οι ευρωπαϊκές αρχές και σε οικονομικές παροχές υπό τη μορφή ειδικών ενισχύσεων.

 

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές