Παράλληλα στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών, η ελληνική πλευρά, με το επιχείρημα πως είναι τόσο βαθιά η κρίση που πλήττει τον πρωτογενή τομέα, ώστε καμία χώρα δεν μπορεί να την ξεπεράσει μόνη της, θα ζητήσει την περαιτέρω αύξηση του ποσού των 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο ήδη άναψε πράσινο φως η Κομισιόν.
Τις σχετικές αναφορές έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Γεωργαντάς, σε χαιρετισμό του στην ημερίδα που οργάνωσε η Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Βάμβακος, το βράδυ της Παρασκευής 18 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, εστιάζοντας ιδιαίτερα στην ενεργειακή κρίση που επηρεάζει δραματικά το κόστος παραγωγής στον πρωτογενή τομέα, θέτοντας ζητήματα επισιτιστικής επάρκειας.
«Είναι καθήκον της πολιτείας, της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, να προσπαθήσουμε σε αυτήν την πολύ δύσκολη στιγμή να δώσουμε τη δυνατότητα στους αγρότες μας να παράξουν» σημείωσε, προσθέτοντας ότι σε συνεργασία και με άλλες χώρες, η Ελλάδα έχει προβάλει συγκεκριμένα αιτήματα τα οποία έχουν αρχίσει και γίνονται αποδεκτά. Αποκάλυψε ακόμη ότι η χώρα μας στο σημερινό Συμβούλιο Υπουργών θα ζητήσει περισσότερα χρήματα για τον Μηχανισμό Κρίσης.
«Τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Υπουργών θα επιδιώξουμε την αύξηση αυτού του ποσού καθώς μια τέτοια βαθιά κρίση, δεν μπορεί να ξεπεραστεί με τις δυνάμεις ενός μόνο κράτους. Χρειάζεται και μια στήριξη συνολικά από τις χώρες της Ε.Ε» είπε χαρακτηριστικά, για να π προσθέσει πως «υπάρχει μια αναλογία σημαντική στη χώρα μας, αλλά δεν αρκεί. Και βεβαίως δίνεται η δυνατότητα να είναι ελαστικό το πλαίσιο ενίσχυσης από εθνικούς πόρους».
Ποιοι θα έχουν προτεραιότητα στη στοχευμένη στήριξη
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επισήμανε ότι καθώς τα ταμεία και τα διαθέσιμα χρήματα έχουν κάποιο όριο, η στήριξη θα πρέπει να είναι στοχευμένη και να κατευθυνθεί με προτεραιότητα.
«Θα πρέπει να στηριχθούν πραγματικά κατά προτεραιότητα, εκείνοι οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν αδυναμία και χρειάζονται την ενίσχυση, είτε γιατί πρέπει να διασφαλιστεί η επισιτιστική επάρκεια της χώρας, είτε επειδή πρέπει να παραμείνει υψηλά το εξαγωγικό μας προϊόν. Καθώς το εξαγωγικό προϊόν, είναι αυτό που τελικά θα δώσει στη χώρα, τη δύναμη να συνεχίσει τα επόμενα βήματα της» είπε χαρακτηριστικά. Νωρίτερα μιλώντας σε δημοσιογράφους ανέφερε πως είναι πρόωρο να πει πως θα εκφραστεί αυτή η στήριξη, χωρίς να αποκλείει αυτό να γίνει και μέσα από την επιδότηση της αγοράς λιπασμάτων.
Ο υπουργός σημείωσε ακόμη πως σε αυτήν την κρίσιμη περίοδο, για πρώτη φορά βλέπει «τέτοια ωριμότητα από τον αγροτικό κόσμο», και μια τέτοια προσπάθεια από όλον τον πρωτογενή τομέα, να υπάρξει συνεννόηση και ουσιαστική στήριξη, ενώ δεσμεύτηκε ότι «τα βήματα της στήριξης θα είναι συνεχόμενα με βάση την εξέλιξη της κρίσης».
Σημαντικός πυλώνας το βαμβάκι
Αναφερόμενος στην καλλιέργεια του βαμβακιού εξήρε το ρόλο της Διεπαγγελματικής, με την επισήμανση πως «είναι από τις λίγες που με αυτόν τον πολύ επιστημονικό και επαγγελματικό τρόπο, προσεγγίζει τους παραγωγούς, τους δίνει τη δυνατότητα να βελτιώσουν την παραγωγή τους, δίνει το πεδίο συνεργασίας με τους εκκοκκιστές και φροντίζει για την καλύτερη εξαγωγή του προϊόντος, προς όφελος όλων», ενώ για το ίδιο το προϊόν τόνισε πως προσφέρει πολύ σημαντική βοήθεια στην Ελληνική οικονομία και αποτελεί έναν πυλώνα σημαντικό, σταθερό, αξιόπιστο και ποιοτικό.
Να ληφθούν περισσότερα μέτρα για τη μείωση του κόστους
Οι διεθνείς εξελίξεις επιτάσσουν την ανάγκη προστασίας του εθνικού μας προϊόντος, ανέφερε στην εισαγωγική του ομιλία ο πρόεδρος της ΔΟΒ, Ευθύμης Φωτεινός, ζητώντας να ληφθούν περισσότερα μέτρα από την κυβέρνηση για τη μείωση του κόστους καλλιέργειας.
«Η τιμή του πετρελαίου έχει σχεδόν διπλασιαστεί, με τη χώρα μας να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ακρίβειας στην χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, ενώ η ετήσια μεσοσταθμική αύξηση στην τιμή των λιπασμάτων είναι άνω του 70%», είπε και προειδοποίησε πως οι δυσθεώρητες αυξήσεις στο κόστος παραγωγής, απειλούν την επιβίωση χιλιάδων εκμεταλλεύσεων, μεταξύ των οποίων και του βάμβακος.
21-03-2022 15:07Βασίλης
Κοροϊδεύουν δυστυχώς το κόσμο. Δωσαν ΕΦΚ στους κατά κύριο επαγγελμα αγρότες λες και οι υπόλοιποι δεν έχουν τα ίδια έξοδα. Τι θα πει κατά κύριο επαγγελμα όταν με φορολογείς 24% απ το πρώτο ευρώ εμένα που δεν είμαι και πληρώνω τα πάντα? Αυτό βολεύει να το λένε γιατί τα λεφτά που χρειάζονται είναι πολύ λιγότερα! Έφτασε ο καιρός των σπορων και ακόμα ακούμε για λιπάσματα για επιταγές και λόγια λόγια.. Με 2 ευρώ πετρελαιο και εφόδια με τιμές στο Θεό και ρεύμα πανάκριβο ακούμε για ψίχουλα! Δυστυχώς στην Ελλάδα οποίος δουλεύει και παράγει είναι εγκληματίας για το κράτος... Δεν είναι οι αγρότες και όλα τα επαγγέλματα ανεξαρτήτου κλάδου ζητιάνοι ώστε να δίνετε επιδόματα. Να φτιάξετε ένα πλάνο μακροπρόθεσμα για το πρωτογενή τομέα όπως και ένα φορολογικό σύστημα σταθερό ώστε να κερδίζουν όλοι όπως και το κράτος αλλά και να ζουν αξιοπρεπώς όλοι! Πάρε λοιπόν κύριε υπουργέ αποφάσεις σωστές και αν δε μπορείς άσε Ν αναλάβει κάποιος που ξέρει από αγροτιά και ξέρει τις συνθήκες και τις δυσκολίες! Και παψτε να κοροϊδεύει το κοσμακι!
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)21-03-2022 12:09Tasos
Μια χώρα χρεωκοπημενη σε ανθρώπους που είναι σε καίριες θέσεις στον δημόσιο τομέα, χαϊδευτικά (κομματοσκυλα), δεν μπορεί να στήσει εδώ και 40 χρόνια μια αγροτική παραγωγή σοβαρή, με υψηλά εισοδήματα για τους αγρότες, το μόνο μέλημα τους είναι να πληρώνονται οι φίλοι τους, κουμπάροι τους, έμποροι λιπασματων, έμποροι πάσης φύσεως. Το μόνο αποτέλεσμα αυτής τις πολιτικής των ελληνικών κομμάτων θα είναι ξανά η μετανάστευση των αγροτών για μια καλύτερη ζωή, και πίσω θα μένουν αυτοί που θα πιστεύων ότι μπορούν να τα καταφέρουν μέσα σε αυτό το πλαίσιο και δυστυχώς θα το καταλάβουν αργότερα όταν περάσουν τα χρόνια, Και αυτό είναι το αποτέλεσμα οταν δεν υπάρχει κράτος, υπάρχει κομματικό κράτος, όλα από εκεί ξεκινούν.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)