BACK TO
TOP
Θεσμικά

Χωρίς εργάτες γης χωράφια και βιομηχανία που ζητούν νέα νομοθεσία

Φρούτα μέσα στα κτήματα απειλεί να αφήσει, φέτος, η μεγάλη έλλειψη εργατών γης, ενώ σημαντικά κενά σε προσωπικό θα αντιμετωπίσουν τα διαλογητήρια, τα συσκευαστήρια και οι μεταποιητικές, στις οποίες φαίνεται πως δύσκολα θα καλυφθεί η 3η βάρδια.

22_pin

Λεωνίδας Λιάμης

10
4

Η ανησυχία είναι έκδηλη σε όλη την ελληνική ύπαιθρο και κυρίως στους κάμπους Πέλλας και Ημαθίας, όπου μέρα με τη μέρα οι ανάγκες για εργασίες στα οπωροφόρα δέντρα, είτε αφορούν τα αραιώματα, είτε τη συγκομιδή, γίνονται όλο και πιο πιεστικές, ενώ η διαθεσιμότητα των εργατικών χεριών παραμένει εξαιρετικά περιορισμένη για την εποχή.

«Σαφέστατα υπάρχει κίνδυνος να μείνουν ασυγκόμιστα προϊόντα και το είδαμε, ήδη, με τη φράουλα στη Μανωλάδα και με τα πορτοκάλια στη Λακωνία. Κάτι ανάλογο, πιθανώς, να πλήξει και την παραγωγή κερασιού, για το οποίο ξεκίνησε η συγκομιδή αυτές τις μέρες, αλλά ακολούθως και στη συγκομιδή βερίκοκων, ροδάκινων και νεκταρινιών» εκτιμά ο πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών – Οργανώσεων Παραγωγών Ημαθίας, Χρήστος Γιαννακάκης. Ο ίδιος σπεύδει να θυμίσει πως με βάση τα στοιχεία από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, οι εργάτες που απαιτούνται και ερχόντουσαν με ειδική άδεια μετάκλησης τα προηγούμενα χρόνια, είναι πάνω από 32.000 για όλη τη χώρα, αλλά πλέον, πολλοί από αυτούς, κυρίως Αλβανοί, προτιμούν να εργαστούν στη Γερμανία ή την Ιταλία, όπου η νομοθεσία είναι πιο ευέλικτη και τα ημερομίσθια και η διαμονή πολύ καλύτερες από ό,τι στην Ελλάδα.

«Υπάρχει έντονο πρόβλημα. Λείπουν ήδη από τα αραιώματα, αλλά εκεί λες κουτσά – στραβά η δουλειά θα γίνει, ενώ σε κάποιες ποικιλίες ίσως να μην χρειαστεί καν, διότι η παραγωγή είναι μειωμένη. Το μεγάλο ζόρι θα προκύψει στις συγκομιδές, γιατί τότε θα χρειαστούν εργάτες και για τις βιομηχανίες, οι οποίες προβληματίζονται για το εάν θα μπορέσουν να συγκροτήσουν όλες τις βάρδιες που απαιτούνται, με αντίκτυπο στον όγκο της παραγωγής που θα μεταποιηθεί», αναφέρει και ο πρόεδρος του «Α.Σ. Ξεχασμένης» Δημήτρης Μουτσέρης.

Μεγάλο κίνδυνο να μείνουν καρποί στα δέντρα, βλέπει και ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών του Α.Σ. Πέλλας, Χρήστος Τσαρτσαράκης. «Σήμερα χρειαζόμουν πέντε εργάτες για να μαζέψουμε κεράσια και κατάφερα να βρω μόνο τρεις, ενώ και τα μεροκάματα φέτος, λόγω των ελλείψεων σε χέρια, έχουν φτάσει εδώ στα 35 ευρώ» ανέφερε. Ο ίδιος, έχοντας εικόνα κι από το διαλογητήριο του συνεταιρισμού Πέλλας, μας είπε πως και εκεί τα κενά είναι τεράστια. «Χρειαζόμαστε 35 άτομα για να δουλέψει κανονικά και έχουμε εξασφαλίσει μόλις 15, ενώ πολλές βιομηχανίες μεταποίησης θα δυσκολευτούν να συγκροτήσουν την 3η βάρδια. Αυτό σημαίνει αντί για 10 φορτηγά την ημέρα, θα πέσουμε ίσως στα επτά γιατί δεν θα προλαβαίνουν να τα επεξεργαστούν και όσα μένουν πίσω θα κινδυνεύουν να μαλακώσουν», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Για ανησυχητικά μηνύματα κάνει λόγο και ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Κώστας Αποστόλου. «Φέτος πάμε για μια κανονική χρονιά ως προς την παραγωγή και οι βιομηχανίες θα δουλέψουν με τρεις βάρδιες. Ήδη όμως στις προεγγραφές ενδιαφέροντος για κάλυψη των εποχικών θέσεων, που ξεπερνούν στην περιοχή τις 10.000 άτομα, διαπιστώνεται έλλειψη διαθεσιμότητας, παρότι το κάλεσμα αφορά και διπλανούς νομούς όπως Θεσσαλονίκη, Πιερία, Κοζάνη και Φλώρινα», εξηγεί ο κ. Αποστόλου κι επαναφέρει το αίτημα να μην κόβεται το επίδομα ανεργίας και τα άλλα επιδόματα που λαμβάνουν διάφορες κοινωνικές ομάδες, όταν θα απασχολούνται για 2-3 μήνες στη μεταποίηση, ώστε να μην λειτουργεί αποτρεπτικά.

«Τα έσοδα αυτά να μην υπολογίζονται στο φορολογητέο εισόδημα και τους κόβουν τα επιδόματα. Δεν πρόκειται να δεχθεί κανείς να έρθει να εργαστεί. Χρειάζεται μια σοβαρή παρέμβαση, γιατί τα εργατικά χέρια αποψιλώνονται στην περιοχή. Η νέα νομοθεσία επίσης υποχρεώνει τον μετακλητό να εργαστεί για 9 μήνες και μετά να επιστρέψει για τρεις στη χώρα του. Πώς θα φέρουμε εργάτες από το Μπαγκλαντές ή το Πακιστάν, με τέτοιους όρους», ανέφερε.

∆ύσκολα και για τους εναποµείναντες ειδικευµένους αγρεργάτες

Το µείζον θέµα των εποχικών και µετακλητών εργατών γης θέτουν µε επιστολή τους στους αρµόδιους υπουργούς, η οποία κοινοποιήθηκε και στον πρωθυπουργό, οι Αγροτικοί Σύλλογοι Ιεράπετρας Λασιθίου, Σελίνου Χανίων, Σητείας Λασιθίου και Τυµπακίου Ηρακλείου, τονίζοντας τα ζητήµατα γραφειοκρατίας, κόστους και ελλιπούς εξειδίκευσης. Ο Αγροτικός Σύλλογος Ιεράπετρας καλεί όλα τα µέλη του από την ευρύτερη περιοχή Ιεράπετρας και Μακρύ Γιαλού να παραβρεθούν στην έκτακτη γενική συνέλευση τη ∆ευτέρα 23 Μαΐου µε θέµα τους εργάτες γης, προκειµένου να εκτιµηθεί εκ νέου η κατάσταση και να δροµολογηθούν παρεµβάσεις για την επόµενη µέρα. Σε κάθε περίπτωση ζητούν: α) την εξοµάλυνση της διαδικασίας λήψης βιοµετρικών στοιχείων νεοεισερχόµενων εργατών γης από τις χώρες που δεν διαθέτουν ελληνική Πρεσβεία µε την υποστήριξη εξωτερικούς παρόχους.

β) την ανανέωση των αναγκαίων νοµιµοποιητικών εγγράφων εισόδου και εργασίας στους ελάχιστα εναποµείναντες ειδικευµένους εργάτες γης τρίτων χωρών.

Σχετική ερώτηση κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΙΝΑΛ:

«Εντείνονται ανά την επικράτεια οι συνέπειες από την έλλειψη εργατών γης, που επιφέρει σημαντικό πλήγμα στον αγροτικό κόσμο, καθώς καθιστά ανέφικτη την εκτέλεση των αναγκαίων καθημερινών εργασιών στις καλλιέργειες, με ανυπολόγιστο αντίκτυπο στην οικονομική επιβίωση του πρωτογενούς τομέα και των τοπικών κοινωνιών στην περιφέρεια.  

Το εργατικό δυναμικό στα χωράφια βαίνει σταδιακά μειούμενο, δημιουργώντας δυσεπίλυτες δυσχέρειες συρρίκνωσης της παραγωγής και μείωσης των εξαγωγών φρούτων και λαχανικών από τη Χώρα μας.

Οι δυσκολίες της μετάκλησης εργατών γης, ως γνωστόν, δεν προέκυψαν για πρώτη φορά τώρα, είναι πρόβλημα πολύπλευρο, που εντοπίζεται, όμως, όλο και εντονότερα, επηρεάζοντας καθοριστικά τον καθημερινό μόχθο των δραστηριοποιούμενων στον πρωτογενή τομέα. Η νόμιμη παροχή εργασίας και η νομιμοποίηση διαμονής και εργασίας, αποτελούν κομβικές παραμέτρους του ζητήματος.

Τονίζεται ότι, ειδικά τους τελευταίους μήνες, διαμορφώνεται ένα εκρηκτικό σκηνικό, με “κραυγές αγωνίας” αγροτικών φορέων ανά την Ελλάδα να εγείρουν με έμφαση αυστηρή κριτική προς την Κυβέρνηση για εμπαιγμό, καταγγέλλοντας έλλειψη συντονισμού και γραφειοκρατικές αγκυλώσεις, που οδηγούν σε υπέρμετρες καθυστερήσεις για τη νόμιμη απόκτηση εργατικού δυναμικού προερχόμενου από τρίτες χώρες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όπως τονίζουν εκπρόσωποι του αγροτοδιατροφικού κλάδου από όλη τη Χώρα, μεγάλο μέρος των εργατών γης επιλέγουν να μεταβούν σε άλλες χώρες, όπως ενδεικτικά στην Ιταλία ή την Ισπανία, προκειμένου να ωφεληθούν απλούστερων και ταχύτερων διαδικασιών, ευνοϊκότερου θεσμικού πλαισίου, πληρέστερων εργασιακών δικαιωμάτων και υψηλότερων αποδοχών.   Αντιθέτως, στην Ελλάδα, το ισχύον θεσμικό πλαίσιο χαρακτηρίζεται από αναποτελεσματικότητα, οδηγώντας τελικώς πολύτιμα εργατικά χέρια σε φυγή, με συνέπεια την εγκατάλειψη και αναγκαστική αγρανάπαυση καλλιεργειών.

 

Δεδομένου ότι ο αγροδιατροφικός κλάδος της πατρίδας μας, έχει υποστεί αλλεπάλληλα χτυπήματα από την υγειονομική, κλιματική, οικονομική και ενεργειακή κρίση, και βρίσκεται κυριολεκτικά στα όρια της επιβίωσης, όπως το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής έχει αναδείξει σε σειρά παρεμβάσεων.

Δεδομένου ότι καταγράφεται σημαντική πτώση στις εξαγωγές ελληνικών οπωροκηπευτικών, εν συγκρίσει με πέρυσι, συνεπεία πλέγματος παραγόντων της τρέχουσας συγκυρίας, μεταξύ των οποίων και η έλλειψη εργατών γης.

Δεδομένου ότι η έλλειψη κυβερνητικού σχεδιασμού και μέτρων στήριξης της παραγωγής τροφίμων δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους επισιτιστικής κρίσης στη Χώρα, ακρίβεια στα είδη πρώτης ανάγκης, που συνοδεύεται από αισχροκέρδεια, και χρειάζονται δραστικές παρεμβάσεις τώρα, όπως έχουμε αναδείξει αναλυτικά σε εξειδικευμένη Επίκαιρη Επερώτησή μας.

Δεδομένου ότι η στήριξη των αγροτών, καθώς και των κτηνοτρόφων, με άμεσες ενέργειες που θα στοχεύουν με ταχεία αποτελεσματικότητα στην “καρδιά” των προβλημάτων τους, όπως έχει τεκμηριωμένα και επαναλαμβανόμενα προτείνει το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής, αποτελεί αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα.

Δεδομένου ότι οι εργάτες γης από τρίτες χώρες αποτελούν αναπόσπαστο και πολύτιμο “κρίκο” της παραγωγικής αλυσίδας, που πρέπει να διαφυλαχθεί, χωρίς την παραμικρή υποχώρηση σε ζητήματα προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους, καθώς και της αξιοπρεπούς και ασφαλούς εργασίας και διαβίωσής αυτών.

Δεδομένου ότι χρειάζεται να αναληφθούν πρωτοβουλίες αναφορικά με, ενδεικτικώς, την καταγραφή και αδειοδότηση και δυνατότητα ασφάλισης των ήδη εργαζομένων μεταναστών, καθώς και την απλοποίηση της διαδικασίας μετάκλησης με δυνατότητα ασφάλισης μέσω εργοσήμου.

 

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1) Ποιες πρωτοβουλίες προτίθεστε άμεσα να αναλάβετε για την αντιμετώπιση του επιτακτικού προβλήματος έλλειψης εργατικού δυναμικού στον πρωτογενή τομέα, τη βελτίωση των διαδικασιών μετάκλησης εργατών γης από τρίτες χώρες και τη διασφάλιση της νόμιμης και αξιοπρεπούς απασχόλησης και διαβίωσής τους;

2) Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε για την πολύπλευρη στήριξη των αγροτών σε όλη τη Χώρα, που έχουν πληγεί από την έλλειψη εργατικών χεριών, βλέποντας τη γη τους να παραμένει αναξιοποίητη, τη συγκομιδή των προϊόντων να πραγματοποιείται μετ’ εμποδίων, τη σοδειά τους να σαπίζει και την παραγωγή τους να συρρικνώνεται;

 

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ανδρέας Πουλάς

Γεώργιος Μουλκιώτης

Γεώργιος Καμίνης

Ευαγγελία Λιακούλη

Μιχάλης Κατρίνης

Κωνσταντίνος Σκανδαλίδης

Αντωνία (Τόνια) Αντωνίου

Ιλχάν Αχμέτ

Χρήστος Γκόκας

Βασίλειος Κεγκέρογλου

Χαρά Κεφαλίδου

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Δημήτριος Κωνσταντόπουλος

Ανδρέας Λοβέρδος

Μπουρχάν Μπαράν

Δημήτριος Μπιάγκης

Απόστολος Πάνας

Γεώργιος Παπανδρέου

Γεώργιος Φραγγίδης»









Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

25-05-2022 11:31ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΡΙΣΑ

ΟΣΟ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΑ ΚΑΙ ΚΑΠΑΚΙ ΤΑΜΕΙΟ ΑΝΕΡΓΕΙΑΣ ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΠΑΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΔΟΥΛΕΙΑ ΣΕ ΧΩΡΑΦΙΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΕΣ ΚΤΛ. ΑΥΤΟ ΓΙΝΕΤΑΙ ΕΠΙΤΗΔΕΣ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΝΕΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ. ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΟΙ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ

Απάντηση

25-05-2022 10:46Έλεος τεμπελαραδες

Πάρτε όλους τους ανέργους του ΟΑΕΔ και τραβάτε για μάζεμα,είναι ντροπή αυτό που ζουμε

Απάντηση

25-05-2022 09:42Ιωαννης τσιτσιλιδης

Τους πρόσφυγες-λαθρομετανάστες;;η όπως αλλιώς θέλετε να τους αποκαλείται;;αραχτοί στις δομές επιδόματα τζάμπα φαγητό στέγη κτλ και οι Έλληνες αγρότες ψάχνουν εργάτες με μεροκαματαρες σαν δεν ντρεπόμαστε λιγο λύσεις πολλές βούληση από ιθύνοντες μηδενική

Απάντηση

25-05-2022 08:38Ιωαννης τσιτσιλιδης

Οι Έλληνες του ΟΑΕΔ;πονάει ο κωλος τους;;δουλειά δεν θέλουν;;απαξιούν;;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές