Στο παραπάνω µοντέλο, αναφέρθηκε διεξοδικώς ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ, ∆ηµήτρης Μελάς, µιλώντας για την εξέλιξη των συστηµάτων παρακολούθησης (monitoring) και την πρόοδο στις κρατικές διεργασίες όσον αφορά την εξέλιξη στις δυνατότητες που θα µπορούν να παρέχονται για τον καθορισµό των θέσεων γης κ.λπ.
«Θα φέρω ένα παράδειγµα στην Ιταλία αυτή τη στιγµή, η πλήρης και διευρυµένη εφαρµογή του monitoring έχει φτάσει σε µία διαφήµιση ενός προϊόντος της αίτησης, που λέγεται «click and pay». Ο αγρότης, υποβάλλοντας ΕΑΕ στην οποία έχουν ενσωµατωθεί όλα αυτά τα δεδοµένα γεωχωρικά αλλά και ανοιχτά από το κράτος, τουλάχιστον στο κοµµάτι της βασικής, µπορεί να πληρωθεί εκείνη την ώρα αν δεν έχει ένσταση να υποβάλλει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μελάς κατά τη διάρκεια της πρώτης ηµέρας του Συνεδρίου «Ψηφιακές Γεωχωρικές Τεχνολογίες και Πρωτογενής Τοµέας: Σύγχρονες ∆υνατότητες, Βιώσιµη Ανάπτυξη και Πολιτικές», που διεξήχθη στο Γεωπονικό Πανεπιστήµιο Αθηνών, την Τρίτη 24 Μαΐου.
Όλα τα παραπάνω εξαρτώνται από την πρόοδο του Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη. Ενός Χάρτη, ο οποίος θα συγκεντρώνει, συστηµατοποιεί και ενσωµατώνει ψηφιακή γεωχωρική πληροφορία που τηρείται από διαφορετικούς φορείς της δηµόσιας διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αφορά το καθεστώς ιδιοκτησίας, δόµησης, εκµετάλλευσης ή και προστασίας της ακίνητης περιουσίας µε σκοπό αυτή να καταστεί διαλειτουργικά διαθέσιµη µέσω ενιαίας διαδικτυακής πλατφόρµας. Στο σύστηµα αυτό αναφέρθηκε ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ευθύµιος Μπακογιάννης κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου. Όπως επεσήµανε, τα γεωγραφικά συστήµατα πληροφοριών (GIS) βρίσκονται στην αιχµή της επικαιρότητας και της εν γένει συζήτησης στα γεωπονικά δεδοµένα, µε τον ΓΓ να τονίζει τη συνέργεια που έχουν τα δεδοµένα αυτά µε λοιπές βάσεις δεδοµένων και του ΥΠΕΝ, δηµιουργώντας ένα σύνολο στοιχείων που µπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόµενο ώστε να γνωρίζει τις χρήσεις κάθε τµήµατος γης, όρους δόµησης, χαρακτηρισµό της έκτασης (πχ. αν είναι υψηλής παραγωγικότητας ή όχι).
Το σύστηµα αυτό, όπως επισηµαίνεται, βρίσκεται αρκετά χρόνια σε δοκιµαστικό επίπεδο και συνεχώς προστίθενται νέες δυνατότητες. Ωστόσο η µετεξέλιξη του, η οποία ονοµάζεται Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης θα επιτρέψει σε κάθε πολίτη να γνωρίζει µέσω εφαρµογής και µερικών κλικ βασικά στοιχεία για κάθε κοµµάτι γης στην Ελλάδα, τι επιτρέπεται και τι δεν επιτρέπεται.
Στο βαµβάκι πιλοτικά, σε όλες τις συνδεδεµένες από το 2023
Ο ΟΠΕΚΕΠΕ αυτή την περίοδο προετοιµάζεται για τη µετάβαση από
τη διενέργεια φυσικών επιτόπιων ελέγχων και µέσω τηλεπισκόπησης, σε ελέγχους µε τεχνικές παρακολούθησης γης. Ο αλγόριθµος αυτός δοκιµάστηκε πιλοτικά στο βαµβάκι για την ειδική ενίσχυση σε τρεις περιοχές. Στη συνέχεια θα ενσωµατωθεί στην ΕΑΕ 2022, µέσα στο υπόβαθρο, ώστε να «αποτρέπει» ή να ενηµερώνει απλώς τον παραγωγό που πάει να δηλώσει σε µία περιοχή καλλιέργειες που δεν είναι συµβατές µε όσα έχουν καταγράψει οι εικόνες του ΟΠΕΚΕΠΕ για να τον αποτρέπει να το κάνει και να τον ενηµερώνει ότι δεν θα πληρωθεί αν προχωρήσει σε τέτοια οριστικοποίηση της αίτησής του. «Αυτό θα εφαρµοστεί καθολικά για όλες τις συνδεδεµένες από το 2023», είπε ο κ. Μελάς, προσθέτοντας πως αυτή η διαδικασία θα παίξει τον κύριο και καίριο λόγο στην επόµενη προγραµµατική περίοδο.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
30-05-2022 23:34Κώστας Δήμου
Είμαι κτηνοτροφος από την Ραχούλα Καρδίτσας εδώ και 20 χρόνια προσπαθώ να πάρω το ρεύμα για την κτηνοτροφική μονάδα. Και από την διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης και από την ΔΕΗ με κάνουνε μπαλάκι.Εαν μπορείτε να με βοηθήσετε θα σας είμαι ευγνώμων.
Απάντηση30-05-2022 12:29ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΜΕΝΟΣ
Αυτό που κάνουν οι Ιταλοί αλλά και άλλοι εσείς εδώ στο Ελλαδιστάν ίσως να μπορέσετε να το κάνετε το 2150 και φυσικά μετά θα καμαρωνεται κιόλας.
Απάντηση30-05-2022 06:19Πρώην Νεοδημοκρατηε
τραγικέ διοικητή δεν γνωρίζεις ότι ακόμη δεν πληρωθηκαν βασική και πρασινισμα χιλιαδες δικαιουχοι που εδω και πέντε μήνες τους λετε στην επόμενη πληρωμη και ηδη περασε και ο Μάιος ; σας αξίζει καποτε να καταντησετε σας τους παθοντες αγροτες αναιδεστατοι που το παιζετε και νεωτεριστες
Απάντηση29-05-2022 23:10Got
Αν δείτε χρήματα εγώ είμαι ο Πάπας.Κοροιδισ συνεχόμενη .
Απάντηση29-05-2022 22:08Kostas
Εγώ είμαι της άποψης, ότι οι ενισχύσεις των αγροτών πρέπει να δίνονται όπως τον παλιό καλό καιρό ( 1981-1990) ! Να μοιράζεται δηλαδή το ζεστό χρήμα σε δεσμίδες των εκατό, λίγο πριν τις εκλογές, και από τους κομματαρχες δημάρχους και κοινοτάρχες, οι οποίοι θα τονίζουν με καμάρι τον αγώνα τους για να φέρουν το ποθητό χρήμα και να το μοιρασουν στους φτωχούς αγρότες! Τι ωραία που ήτανε τότε χωρίς ηλεκτρονικές υπηρεσίες και χωρίς βάσεις δεδομένων! Το μόνο που είχε σημασία τότε, ήτανε να έρθει το χρήμα στη χώρα που αδυνατεί να θρέψει τα παιδιά της, και ει δυνατόν, να συμπέσει με την προεκλογική περίοδο για να γαληνεψουν οι ψυχές των χιλιάδων αγροτών, και να σιωπήσουν τα στόματα των αντιδρώντων!Περασμένα μεγαλεία....Άντε τώρα να τελειώσεις τη δήλωση οσδε, και άντε περίμενε να ξεμπερδεψεις με τις τόσες διασταυρώσεις και τα κόλπα του ανοιχτοχερη που σκορπάει χιλιάρικα....
Απάντηση29-05-2022 16:10Νικος
Κόψε κόψε έτσι και αλλιώς στο τέλος δεν περνούμε τίποτα... αντί να ενισχύσουν παραπάνω τον αγρότη αυτοί τον καταστρέφουν....είναι εχθροί του Έλληνα αγρότη αποδεδειγμένα
Απάντηση29-05-2022 14:28Μπαμπούλας Α Ε
Ποια τηλεπισκόπηση ρε μαλακες για ελέγχους αφού τα βγάζει πάντα λάθος. Άντε στο διαολο παπάρες βγητεξω να κάνετε επιτόπιους ελέγχους.
Απάντηση29-05-2022 13:12Χρεωμένος από ΝΔ
Εδώ έχω κάνει ξανά δήλωση οσδε και δεν έχω πάρει ευρώ από την χρονιά που πέρασε,βέβαια καλά είναι και τα όνειρα και το χαιδεμα στα αυτιά της κυβέρνησης ,να πάνε διακοπές τα παιδιά και να μας πληρώσουν μετά τον Αύγουστο δεν πειράζει λες και θέλουμε ζωοτροφές το καλοκαίρι,Ελλάς στο μεγαλείο σου
Απάντηση