Συγκεκριµένα, µε το ισχύον καθεστώς ένας νεαρός µε δικαιώµατα αξίας 30 ευρώ το στρέµµα, έχει λαµβάνειν από αυτό το καθεστώς φέτος 11 ευρώ το στρέµµα περίπου (προσαύξηση 36% στον µέσο όρο αξίας δικαιωµάτων). Από του χρόνου το ποσό αυτό γίνεται οριζόντιο για όλους και ορίζεται στα 7 ευρώ το στρέµµα.
Όπως φαίνεται «χαµένοι» της υπόθεσης θα είναι σίγουρα όσοι διαθέτουν δικαιώµατα στην αγρονοµική περιφέρεια των δενδρώδων καλλιεργειών. Σηµειώνεται πως η ενίσχυση θα έχει µέγιστο πλαφόν τα 250 στρέµµατα ανά εκµετάλλευση, κάτι που ισχύει και την τρέχουσα προγραµµατική περίοδο.
Υπενθυµίζεται ότι το 2023 δικαιούχοι αυτής της ενίσχυσης θα είναι: Τα Φυσικά Πρόσωπα µε πρώτη υποβολή αίτησης ενιαίας ενίσχυσης (ΟΣ∆Ε) το έτος 2023, εφόσον δηµιουργούν για πρώτη φορά γεωργική εκµετάλλευση ως επικεφαλής της εκµετάλλευσης ή το έτος έναρξης γεωργικής δραστηριότητας τους προσδιορίζεται από το έτος 2019 και µετά. Θα πρέπει επίσης να είναι ηλικίας έως 40 ετών κατά το έτος υποβολής της πρώτης αίτησης (2023).
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Ανοιχτή πληγή τα βοσκοτόπια χωρίς ζώα
Παραµένει και στη νέα ΚΑΠ βάσει κανονισµού το περιθώριο να ενισχυθούν βοσκότοποι σε καλή κατάσταση, χωρίς απαραίτητα την ύπαρξη ζωικού κεφαλαίου. Σηµασία ωστόσο έχει πώς θα γίνει η διαχείριση αυτής της δυνατότητας, η οποία στην τρέχουσα περίοδο γέννησε «πλαστά» δικαιώµατα µέσω του Εθνικού Αποθέµατος. Η βούληση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργου Γεωργαντά όπως την είχε εκφράσει καθαρά προ ολίγων ηµερών στη Βουλή είναι να ενισχύονται µόνο οι γνήσιοι κτηνοτρόφοι θεωρώντας το «προσβλητικό» για όλο το σύστηµα όπως ανέφερε «να έχουν τη δυνατότητα κάποιοι, χωρίς ζωικό κεφάλαιο, εκµεταλλευόµενοι κάποιες διατάξεις, να µπορούν να εισπράττουν επιδοτήσεις και να τις στερούνται, ίσως, σε κάποιο βαθµό, οι πραγµατικοί παραγωγοί».
Το ζήτηµα της διαχείρισης των βοσκοτόπων περνάει λοιπόν υποχρεωτικά από το πώς θα ενταχθούν στο σύστηµα τα επιπλέον 6-7 εκατ. στρέµµατα δηµοσίων βοσκοτόπων. Εφόσον η κατανοµή τους γίνει µε βάση το ζωικό κεφάλαιο, µε αυτόν τον τρόπο η πραγµατική κτηνοτροφία θα µπορέσει να διατηρήσει το µερίδιο των άµεσων ενισχύσεων που της αναλογεί. Σε αντίθετη περίπτωση, η αύξηση των στρεµµάτων και η µοιρασιά τους σε µη έχοντες ζωικό κεφάλαιο, θα επιφέρει µείωση των στρεµµατικών επιδοτήσεων των κτηνοτρόφων όχι µόνο µε βάση τα δικαιώµατα αλλά και σε κοινοτικά προγράµµατα και τις δράσεις του νέου πρασινίσµατος που µετράνε οι ενισχύσεις µε βάση τα επιλέξιµα στρέµµατα. Προς το παρόν από το ΥΠΑΑΤ δεν υπάρχει κάποια επίσηµη ενηµέρωση για το πώς θα γίνει η µοιρασιά, ενώ η πρόταση να δηµιουργηθεί ένα σύστηµα που θα µοιράζει βοσκοτόπια «ντυµένα» µε δικαιώµατα µε βάση το µοντέλο του Εθνικού Αποθέµατος είναι άγνωστο αν έχει προχωρήσει. Αναλυτικότερα, στο ελληνικό στρατηγικό σχέδιο προβλέπονται τα εξής:
Ορισµός της παραγωγής 2023-2027
Ως «γεωργική δραστηριότητα» νοείται:
α) Η παραγωγή, η εκτροφή ζώων ή η καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων, συµπεριλαµβανοµένων της συγκοµιδής, της άµελξης, της αναπαραγωγής ζώων και της εκτροφής ζώων για γεωργική εκµετάλλευση, (β) η διατήρηση της γης σε κατάσταση, που να την καθιστά κατάλληλη για βοσκή ή καλλιέργεια χωρίς προπαρασκευαστικές ενέργειες πέραν των συνήθων γεωργικών µεθόδων και µηχανηµάτων.
Ως «γεωργικά προϊόντα» νοούνται τα προϊόντα, εξαιρουµένων των αλιευτικών προϊόντων, που απαριθµούνται στο παράρτηµα I των Συνθηκών, συµπεριλαµβανοµένων των δενδρυλλίων περιοδικής υλοτόµησης καθώς και το βαµβάκι.
Μόνιµος βοσκότοπος
Για τους βοσκότοπους σε παραγωγή, προτείνεται η διατήρηση ζωικού κεφαλαίου τουλάχιστον 0,7 ΜΜ/εκτάριο.
Για τους βοσκότοπους σε καλή γεωργική κατάσταση προτείνεται η κοπή και η αποµάκρυνση της βλάστησης ώστε η ποώδης βλάστηση να µην υπερβαίνει το ύψος των εβδοµήντα εκατοστών.
Τα παραπάνω ισχύουν µε τη επιφύλαξη της εφαρµογής του προτύπου ΚΓΠΚ 8 «Ελάχιστο ποσοστό των γεωργικών εκτάσεων που διατίθεται σε µη παραγωγικές εκτάσεις ή στοιχεία – ∆ιατήρηση χαρακτηριστικών του τοπίου» ή/και των προγραµµάτων για το κλίµα, το περιβάλλον και την καλή διαβίωση των ζώων του άρθρου 31.