Η επιβάρυνση ανάλογα με τις ασφαλιστικές κατηγορίες εκτιμάται από 240 ευρώ το χρόνο για τη χαμηλότερη κατηγορία έως 600 ευρώ το χρόνο για την υψηλότερη.
Η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά το ύψος του πληθωρισμού του περασμένου έτους, είναι μια διάταξη που προβλέπεται στον περίφημο ασφαλιστικό νόμο Βρούτση που οδήγησε στην αλλαγή του συστήματος εισφορών των μη μισθωτών από 1η Ιανουαρίου 2020, αποσυνδέοντάς τες από το φορολογητέο εισόδημα και προέβλεπε το πάγωμα των εισφορών το 2021-2022, στο αρχικό ύψος.
Με δεδομένο ότι ο πληθωρισμός φέτος είναι πολύ υψηλός και θα πλησιάσει το 10% κατά μέσο όρο βάσει των προβλέψεων της Κομισιόν επέρχεται και η αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, αφού η διάταξη ενεργοποιείται για πρώτη φορά το 2023.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την ίδια διάταξη εισάγονται έξι ασφαλιστικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων καλούνται οι μη μισθωτοί να επιλέξουν κάθε χρόνο τις εισφορές που θα καταβάλλουν. Ο ίδιος νόμος προβλέπει χαρακτηριστικά ότι τα ποσά των ασφαλιστικών κατηγοριών «προσαυξάνονται κατ’ έτος με διαπιστωτική πράξη του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κατά το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού δείκτη τιμών καταναλωτή του προηγούμενου έτους». Αυτό, θα ισχύσει για το 2023 και το 2024, ενώ από το 2025 και μετά, η αύξηση θα ακολουθεί «το ποσοστό αύξησης του δείκτη μισθών».
Στο σημερινό σύστημα ασφαλιστικών εισφορών λαμβάνεται ιδιαίτερη μέριμνα για τους αγρότες της χώρας. Παρέχεται η δυνατότητα ελεύθερης επιλογής μεταξύ έξι ασφαλιστικών κατηγοριών με χαμηλότερες εισφορές ως εξής:
- 125 ευρώ
- 150 ευρώ
- 180 ευρώ
- 216 ευρώ
- 260 ευρώ
- 339 ευρώ
Οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν τον Ιανουάριο του νέου έτους, όταν και θα «κλειδώσει» το ύψος του πληθωρισμού για το 2022. Άλλωστε, οι εισφορές των μη μισθωτών πληρώνονται με καθυστέρηση δύο μηνών, συνεπώς, όταν οι μη μισθωτοί κληθούν να επιλέξουν ασφαλιστική κατηγορία για το 2023 προκειμένου στη συνέχεια να λάβουν τα πρώτα ειδοποιητήρια, οι εισφορές θα έχουν ήδη αυξηθεί.
Να σημειωθεί ότι η κατάταξη σε μία εκ των έξι ασφαλιστικών κατηγοριών είναι υποχρεωτική. Η επιλογή βέβαια είναι ελεύθερη και δηλώνεται με την υποβολή ηλεκτρονικής αίτησης. Η κατάταξη στον κλάδο υγείας ακολουθεί υποχρεωτικά την κατηγορία του κλάδου σύνταξης. Μάλιστα, το ποσό εισφοράς του κλάδου υγείας, μετά τη 2η ασφαλιστική κατηγορία, παραμένει σταθερό. Αλλά κι όταν ο ασφαλισμένος επιλέξει μια από τις 6 κατηγορίες, μπορεί να αλλάξει. Η αλλαγή επιτρέπεται μία φορά τον χρόνο.
15-09-2022 13:42Ιωάννης
Να σας δώσουμε την αύξηση, δώστε μας και εσείς όλη την σύνταξη που δικαιούνται οι αγρότες, εθνική και ανταποδοτική και όχι μέρος αυτής μέχρι το 2030,βάσει του νόμου Κατρουγκαλου,που δεν τον κατάργησε Ο ΒΡΟΥΤΣΗΣ Ν(4387)/2016
Απάντηση15-09-2022 09:48Γιώργος
Είστε ρε λαμόγια μας γεμίσατε τους αγρότες και σύνταξη δεν θα πάρουμε λαμόγια.
Απάντηση14-09-2022 19:21Αστέρι
Τα μεγαλύτερα κοπρόσκυλα είναι όλοι οι βουλευτές που έχουν διαλύσει τα πάντα εδώ στην Ελλάδα ντροπή και μόνο ντροπή
Απάντηση14-09-2022 10:21Agrotis
Βλέπω πολύ μισος και αδιαφορία απο την Κυβέρνηση προς τους αανθρώπους που παράγουν ... Δεν καταλαβαίνω πραγματικά το λογο..κριμα..ακουω για μειώσειςεισφορών σε όλους τους λαούς ...για παροχές διςεκατομιριων ..στους αγρότες εκτός που δεν έδωσε τιποτ α τους ανεβάζει και τις εισφορές..πραγματικα τρελοκομείο..κριμα..
Απάντηση14-09-2022 09:15Ενας
Ε Μέτα τα πολλά λεφτά που έδωσε με το στόμα για ζωοτροφές και λιπασμάτα τώρα θα τα πάρει κανονικά πίσω με το χέρι σκοπός τους είναι ένας να μας ξεκανουν σιγά σιγά χωρίς να το καταλάβουμε οποίος αγροτοκτηνοτροφος ελπίζει ακόμα βλέπει όνειρα περαστικά μας
Απάντηση