BACK TO
TOP
Θεσμικά

Πρώτα πριμ ζωοτροφών στους απατεώνες με ψεύτικη δήλωση ΟΣΔΕ

Ένα καλοστηµένο «σύστηµα» κοινών απατεώνων, υπάρχει κίνδυνος να δικαιωθεί αν δεν ληφθούν εγκαίρως µέτρα για τον αποκλεισµό τους από τις νέες ενισχύσεις ύψους 91 εκατ. ευρώ που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση για αγορά ζωοτροφών και θα πληρωθούν µέχρι τον προσεχή ∆εκέµβριο.

8_61

Πέτρος Γκόγκος

15
17

Πρώτοι στην ουρά για πριμ ζωοτροφών οι απατεώνες με ψεύτικη δήλωση ΟΣΔΕ       

Είναι εκείνοι που µπορεί να είχαν κάποτε παραγωγικά ζώα, κυρίως πρόβατα αλλά όχι µόνο, µπορεί όµως και να µην είχαν ποτέ κανονική εκτροφή (µονάδα), δήλωναν ωστόσο και δηλώνουν ακόµα ζώα στο ΟΣ∆Ε. Σε κάποιες µάλιστα περιπτώσεις, πολλά, χιλιάδες ζώα. Γι’ αυτά τα ζώα που δεν έχουν αλλά τα δηλώνουν στο ΟΣ∆Ε, διαθέτουν και τιµολόγια πώλησης γάλακτος. Κι αυτό, γιατί χρειάζεται καµιά φορά οι γαλατάδες να κόβουν τιµολόγια ακόµα κι αν δεν αγοράζουν γάλα. Κάλυµµα στα ισοζύγια του Άρτεµις.

Έτσι, κάποιος που δηλώνει 1.500 ανύπαρκτα πρόβατα θα πάρει αύριο τουλάχιστον 7.500 ευρώ. Τα οποία θα στερηθούν εκείνοι οι πραγµατικοί παραγωγοί που τρώνε τη ζωή τους στο κοπάδι. Που κάνουν αµάν να ταΐσουν τα ζώα τους, τώρα που οι ζωοτροφές έχουν φθάσει στα ύψη. Τι θα κάνει λοιπόν για όλα αυτά ο Γεωργαντάς;

Ένας µέσος αιγοπροβατοτρόφος στην Ελλάδα, µε 200 πρόβατα ζωικό κεφάλαιο, εφόσον η ενίσχυση για τις ζωοτροφές δώσει ένα µέσο ποσό στήριξης της τάξης των 5 ευρώ ανά κεφάλι, έχει λαµβάνειν 1.000 ευρώ από τον κουµπαρά των 91 εκατ. Για κάποιον που πασχίζει καθηµερινά ώστε να συντηρήσει 200 ζώα που σε ετήσια βάση µε τις σηµερινές τιµές ζωοτροφών καναλανώνουν 180 ευρώ φύραµα το κεφάλι, το ποσό αυτό αντιστοιχεί στην τροφή για 5,5 παραγωγικά πρόβατα.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Ο προβληµατισµός προέρχεται από παραγωγικά τµήµατα του κλάδου και έχει να κάνει µε την επιλογή των υπηρεσιών του υπουργείου να στραφούν στα δηλωµένα ζώα στο Άρτεµις και στα τιµολόγια από τις παραδόσεις γάλακτος και ζώων. Μάλιστα, κάτι τέτοιο έρχεται να αφήσει χωρίς σεντ ενίσχυσης και ορισµένους που αν και ζουν τη ζωή τους µέσα στο στάβλο ή πάνω στο βουνό, δεν κόβουν πάντοτε τιµολόγια για τις πωλήσεις τους. Ήδη αρκετές τέτοιες περιπτώσεις κάλεσαν την Agrenda ρωτώντας αν υπάρχουν για αυτούς περιθώρια ενίσχυσης. Αρκετοί συνοµιλητές εκφράζουν την αγωνία τους ότι και αυτήν τη φορά θα χαθούν πόροι από τους πραγµατικούς κτηνοτρόφους.

Το υπουργείο είχε από νωρίς δηλώσει ότι δεν θέλει να λάβει υπόψιν του αποκλειστικά τα δηλωθέντα ζώα, γιατί δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατικότητα. Η προβληµατική βάση δεδοµένων εξαιτίας της κακοδιαχείρισης των προηγούµενων ετών και των προβληµατικών ελέγχων είναι ένα διαφορετικό κεφάλαιο συζήτησης που δεν είναι της παρούσης, ωστόσο η διαπίστωση αυτή είναι κοινή και στους κόλπους των παραγωγικών δυνάµεων του κτηνοτροφικού κόσµου. Αν όµως τα δηλωµένα ζώα στο ΟΣ∆Ε είναι µια φορά παραπλανητικά, τότε τα τιµολόγια στο Άρτεµις µπορεί να είναι δέκα. «Πολλά τιµολόγια εκδίδονται εικονικά. Υπάρχουν και άλλοι που κόβουν τιµολόγια για να να φέρουν στη χώρα ζωικό κεφάλαιο, πολλές φορές παράτυπα» αναφέρει συνοµιλητής της Agrenda. 

Υπενθυµίζεται ότι σύµφωνα µε τον υφιστάµενο σχεδιασµό, θα υπάρξει συνδυασµός δύο παραµέτρων:

α) Των στοιχείων που προκύπτουν από το Μητρώο Άρτεµις αναφορικά µε τον αριθµό ζώων της κάθε εκµετάλλευσης και τις πωλήσεις γάλακτος και κρέατος.

β) Των στοιχείων τζίρου της προηγούµενης χρονιάς, δηλαδή των στοιχείων βάσει των οποίων έγινε και η προηγούµενη πληρωµή της ειδικής ενίσχυσης (2% επί του τζίρου).

Σ’ αυτή την κατεύθυνση και µε βάση τα όσα επιτάσσουν οι κοινοτικοί κανόνες, η ενίσχυση θα κλιµακώνεται βάσει κλάσεων (πχ. από 10 µέχρι 70 ζώα 400 ευρώ, από 70 µέχρι 150 1.100 ευρώ κοκ). Επ’ αυτού ο υπουργός δεσµεύεται σε πρόσφατες δηλώσεις του στην Agrenda ότι η µέση ενίσχυση για τα µικρά ζώα, δηλαδή για τα αιγοπρόβατα, θα είναι πιθανότητα κάτι παραπάνω από 5 ευρώ το κεφάλι.  

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

12-10-2022 18:56Ανθή

Δεν ντρέπονται που τα λένε αυτά; Ζώα που υποσιτίζονται θα εξακολουθήσουν να υποσιτίζονται γιατί αυτός που τα έχει τα έχει μόνο για την επιδότηση. Διαφορετικά δεν συμφέρει να μην έχεις έσοδα από την παραγωγή. Όσοι πουλάνε χωρίς να εκδίδουν παραστατικά για φορολογικούς λόγους γιατί να επιδοτηθουν; Αυτή που πληρώνουν εφορία είναι βλάκες; Όσο γι αυτούς που δεν έχουν ζώα και επιδοτούνται που είναι ο έλεγχος; Στα Φάρσαλα δήλωναν μπανανίες, σε ένα βουνό στην περιοχή της Θεσσαλίας ( Κάρανταο) δήλωναν άλογα και ξέρουν ποιος τα δήλωνε αλλά κανείς δεν πλήρωσε για όλα αυτά. Απλός έτρωγαν είς υγείαν των κορόιδων. Ποτέ οι σωστοί δεν πήραν επιβράβευση.

Απάντηση

10-10-2022 21:17Βασιλης χαντζης

Αυτα που γραφετε ειναι αρλουμπες. Αν καποιος εχει τιμολογια γαλακτος, πρεπει να εχει 120 κιλα ανα προβατινα τουλαχιστον. Εχετε υπολογισει ποση φορολογια θα πληρωσει στο τελος και αν τον συμφερει?

Απάντηση

10-10-2022 06:56Νανά

Δηλώνουν ζώα, κόβουν τιμολόγια και κανένας δεν τους έχει ελέγξει ως τώρα; Ο ΟΠΕΚΕΠΕ τι κάνει; Μόνο λάθη και ατασθαλίες εις βάρος των κτηνοτρόφων που είναι τίμιοι και τους υποχρεώνει σε ενστάσεις και αγχωτικές καθυστερήσεις. Από τότε που ιδρύθηκε ο ΟΠΕΚΕΠΕ τίποτα δε γίνεται σωστά και πάντα την πληρώνουν οι αληθινοί παραγωγοί. Παλιά με τη διεύθυνση γεωργίας όλα δούλευαν ρολόι. Κατάργηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, αν συνεχίσει να υπάρχει, δε θα τελειώσουν ποτέ τέτοια προβλήματα.

Απάντηση

09-10-2022 19:14ΚΩΣΤΑΣ

Επομένως κάποιος που έχει μειωμένη παραγωγή γάλακτος επειδή τα ζώα του υποσιτίζονται και ως εκ τούτου κόβει λίγα τιμολόγια θα μένει εκτός ενίσχυσης, ενώ αυτός είναι που την χρειάζεται περισσότερο....

Απάντηση

09-10-2022 18:15Γιωργος

Τους απατεωνες με ψευτικο οσδε ξερετε και τους αναφερετε.τα ΒΟΘΡΟΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΤΑ ΞΕΡΕΤΕ;;;;;;;;;;;;;μαλλον εκει κανει "τζιζ" και δεν αγγιζουμε.τον βοθρομητσοτακη που παιρνει αγροτικη-ακουσον ακουσον-επιδοτηση τον ξερετε;;;;;;;;;;;;;;;εεεεε;;;;;;;;;;;;; πως ειπατε;;;;;;;;γκογκο;;;;;;;;;;δουσκα;;;;;;;;:;κοντονη;;;;;;;;; παναγοοοο;;;;;;;;;;;;;;;;;;;μιλιά εεεε;;;;;;;;;;;;;;εμ τι,χαζοι ειστε!!!!!!!!

Απάντηση

08-10-2022 20:48HΛΙΑΣ ΝΤΙΝΑΣ

Να πετάξετε καλά τους απατεώνες που δηλώνουν ψεύτικα στοιχεία ότι ναεχουν πρόβατα και περνούν τα χρήματα και εμείς η κτηνοτρόφοι υποθέτουμε.και περνούμε τα ψυχούλα.

Απάντηση

08-10-2022 16:32Δημήτρης

Ωραία μαθηματικά ξέρετε εκεί στα αγρονεα 180 κιλά φυραμα ζει ένα ζώο για μια χρονια; μόνο το φυραμα είναι το τριφύλλι δεν έχει 30 λεπτά το πετρέλαιο δεν αυξηθηκε;πως τα βλέπετε τόσο απλά δεν το καταλαβαινω.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-10-2022 14:40Αγγελικη

Εγώ που έχω ζώα ,αλλά δεν έχω δικαιώματα ,τα δηλώνω στο οσδε,δικαιούμαι ?

Απάντηση

08-10-2022 12:54Αποστολος

Για κάθε αγελάδα 150€ που γεννάει να δοθεί έκτακτη ενίσχυση ζωοτροφών στους κτηνοτρόφους!!!!

Απάντηση

08-10-2022 09:20ΑΓΡΟΤΗΣ

Σωτα όλα αυτά που λέτε έχω μια απορία σχετικά με τα βοοειδη δεν υπάρχει βοοειο ντόπιο κρεας όλοι αυτοί που επιδοτούνται για αγελαδες κρεοπαραγωγης για ποιο λόγο επιδοτούνται μάθαμε το παραμύθι ελευθερας τα αμολαμε στα βουνά και στην ουσία τα κρατάμε απλά για της επιδοτήσεις και θέλουμε να μην Πάρουν επιδοτήση όσοι κάνουν παχυνση έλεος πια δεν τα βλέπουν αυτά στο υπουργείο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές