Εφικτή για όλες τις παραγωγές η μείωση φόρου εισοδήματος 50% με την υπογραφή συμβολαίου πώλησης
Βάσει του υφιστάμενου σχεδιασμού, η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο ήδη από κύκλους φοροτεχνικών αναπτύσσονται πιέσεις ώστε να παραταθεί η λειτουργία της βάσης για τουλάχιστον ένα μήνα μέσα στο 2023, προκειμένου να υπάρξει μια εξοικείωση με το νέο μοντέλο αλλά και για να γίνει η απαιτούμενη προετοιμασία από τις εμπλεκόμενες πλευρές.
Άλλωστε η φόρμα που θα συμπληρώσουν οι αγρότες και οι αγοραστές της παραγωγής τους δεν έχει ετοιμαστεί ακόμα. Οι πληροφορίες θέλουν τις ηµέρες αυτές να οριστικοποιούνται οι λεπτοµέρειες και οι απαιτήσεις που θα πρέπει να πληρούνται κατά την συμπλήρωση αυτής, μαζί με τα κριτήρια που θα προσδιορίζουν τον έλεγχο της παραγωγής, δηλαδή τον τρόπο βάσει του οποίου θα διαπιστώνεται ότι η εκάστοτε σύμβαση συμβολαιακής καλύπτει πράγματι το 75% της παραγωγής του αγρότη.
Σε κάθε περίπτωση, η διατύπωση του νόμου και η διευκρινιστική εγκύκλιος που ακολούθησε, αφήνουν να εννοηθεί πως σε όσες περιπτώσεις το τιμολόγιο αγοράς συνοδεύεται από μια τέτοια σύμβαση, τότε ενεργοποιείται η ευνοϊκή διάταξη για τη μειωμένη στο μισό φορολογική υποχρέωση του παραγωγού. Και αυτό γιατί σε κανένα από τα νομικά κείμενα δεν προβλέπεται η υποχρέωση αναγραφής σταθερής τιμής, όπως γίνεται κατά κανόνα στις κλασσικές εκφράσεις της συμβολαιακής καλλιέργειας, κάτι που διευκολύνει την
Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και αν κάποιος αγρότης δεν είναι μέλος σε κάποιο συλλογικό σχήμα ούτε για παράδειγμα καλλιεργεί σκληρό σιτάρι βάσει συμβολαίου με κάποια βιομηχανία, τότε, εφόσον παραδίδει σε μια επιχείρηση, έμπορο ή μεταποιητή πάνω από το 75% της παραγωγής του από ένα συγκεκριμένο προϊόν, μπορεί να ζητήσει την εν λόγω σύμβαση και να τύχει της μείωσης στην φορολογία του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παραδείγματα που παραθέτει ο φοροτεχνικός Γιώργος Παπαδημητρίου, μέσα από την στήλη του στην εφημερίδα Agrenda. Σύμφωνα με τον ίδιο, ένας παραγωγός που καλλιεργεί βαµβάκι και σιτάρι, τις οποίες πουλάει σε δύο διαφορετικούς εµπόρους, τότε, θα πρέπει να κάνει δύο συµβάσεις συµβολαιακής γεωργίας, µία µε το εκκοκκιστήριο και µία µε τον έµπορο που αγόρασε το σιτάρι.
Σε μια διαφορετική περίπτωση, όπου ο αγρότης καλλιεργεί βιοµηχανική ντοµάτα και πιπεριές και είναι µέλος οµάδας παραγωγών βιοµηχανικής τοµάτας, τότε για τις ντομάτες δεν απαιτείται να κάνει κάτι αφού θα τις διαθέσει μέσω του σχήματος που συμμετέχει. Πρέπει όµως να κάνει σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας µε τον έµπορο που θα αγοράσει τις πιπεριές.
Στην περίπτωση αγρότη που καλλιεργεί τριφύλλι και διαθέτει όλη την παραγωγή του σε μια μεγάλη κτηνοτροφική μονάδα. Είναι προς το συμφέρον του να συνάψει σύµβαση συµβολαιακής γεωργίας µε τον κτηνοτρόφο στον οποίο πουλά την παραγωγή του, διαφορετικά δεν θα τύχει της έκπτωσης του φόρου.
Σύµφωνα µε την παράγραφο 2 του σχετικού νόμου, [..Η απαλλαγή χορηγείται σε αγρότες της παρ. 1 οι οποίοι παράγουν προϊόντα της περ. ζ της παρ. 1 του άρθρου 2 του ν. 3874/2010 (Α’ 151), µε εξαίρεση τα προϊόντα αλιείας (θαλάσσιας αλιείας, σπογγαλιείας, οστρακαλιείας, αλιείας εσωτερικών υδάτων) και
(α) είτε είναι µέλη νοµικών προσώπων και ενώσεων προσώπων εγγεγραµµένων στο Εθνικό Μητρώο Αγροτικών Συνεταιρισµών και άλλων συλλογικών φορέων του άρθρου 22 του ν. 4673/2020 (Α’ 52) και προµηθεύουν αυτό µε το 75% τουλάχιστον των όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων παραγωγής τους,
(β) είτε πωλούν στο πλαίσιο της συµβολαιακής γεωργίας το εβδοµήντα πέντε τοις εκατό (75%) τουλάχιστον της συνολικής αγροτικής παραγωγής τους. Για την εφαρµογή της παρούσας υποπερίπτωσης απαιτείται η σύναψη τουλάχιστον µίας (1) σύµβασης συµβολαιακής γεωργίας σύµφωνα µε το άρθρο 16 του ν. 4935/2022 και την παρούσα απόφαση, ανά προϊόν ή παρεµφερή προϊόντα, µε την οποία ο παραγωγός δεσµεύεται για την πώληση ποσοτήτων ίσων µε το 75% τουλάχιστον των όµοιων ή παρεµφερών προϊόντων παραγωγής του…].
20-10-2022 18:29maria
Κύριε όταν κάποιος είναι κάτοχος , αγροτηκου Φ/β λέτε ότι δεν μπορεί να τύχη μεταχηρησεις της διατάξεις αυτής για μείωση φόρου., Για την άλλη παραγωγή του , ηται είναι βαμβάκι , σιτάρι , καλαμπόκι , γάλα , κρέας , και συνάψει συμβάσεις αγορωπολησιας για αυτές , μπορεί ; να έχει μειώσει φόρου στο 50% για τα έσοδα από αυτά . Σας ευχαριστώ, εκ των προτέρων.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)20-10-2022 10:01Γιωργος
Ε βεβαια,ολα στα μετρα των εμπορων.μαγειρεμενο το νομοσχεδιο απο την κυβερνηση και τους κολλητους τους εμπορους.να υπογραφει δεσμευση ο παραγωγος υπερ του εμπορου με το προσχημα της εκπτωσης φορου.και οταν ερθει η ωρα της συγκομιδης να ειναι δεμενος χειροποδαρα ο παραγωγος και να τον στιβει ο εμπορος.ουστ κηφηνες κουτοπονηροι.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)20-10-2022 09:41Λιλα
Με την τιμή που έχει το βαμβάκι δεν θα απαιτηθεί μείωση του φόρου. Αγαπητέ κ. Πανάγο δεν κάνεται ούτε μία αναφορα εδώ και ημερές με την τιμή του βαμβακιού από τα εκκοκκιστήρια και τους εκκοκκιστές που έχουν κάνει τους αγρότες χρηματιστές με το να παρακολουθούν το χρηματιστηριο για να δουν πόσο θα πληρωθούν.Τα βαμβάκια φέτος εχουν υπεραπόδοση στην ίνα μέχρι 42% υγρασία κάτω του 10% λόγω του καιρού ενω μεγάλα εκκοκκιστήρια στο δελτίο παραλαβής αναγράφουν υγρασία 12% και απόδοση 32% μόνιμα κατι που είναι ψευδές , για να αποκομίσουν τεράστια κέρδη για τον ευατό τους και σε βάρος του παραγωγού που τον έχουν κατευθύνει να παρακολουθεί το χρηματιστήριο βάμβακος.Ο βαμβακόσπορος δεν έχει καθόλου τιμή; ΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΚΑΙ ΑΣ ΚΑΤΑΛΑΒΟΥΝ ΟΤΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΑΣ ΑΠΟΔΟΣΟΥΝ ΤΑ ΤΟΥ ΚΑΙΣΑΡΩΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ. ΒΑΜΒΑΚΙ ΜΕ ΚΑΤΩ ΑΠΟ 90 ΛΕΠΤΑ ΕΙΝΑΙ ΑΣΥΜΦΟΡΟ ΚΑΙ ΑΝ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΕΤΣΙ ΘΑ ΤΟ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΟΥΝ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)20-10-2022 08:37Πέτρος
Γνωρίζετε δύναται να έχουν έκπτωση οι αγρότες που έχουν στην κατοχή τους αγροτικό φωτοβολταϊκό; Τα έσοδα από ένα τέτοιο φωτοβολταϊκό θεωρείται αγροτικό εισόδημα.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)