BACK TO
TOP
Θεσμικά

Δυσκολεύει δράσεις και ψαλιδίζει τσεκ η τεχνική λύση στα βοσκοτόπια

Μόνο όπου δεν υπάρχει πρόβληµα µε την τεχνική λύση στα βοσκοτόπια θα µπορέσουν οι κτηνοτρόφοι να διεκδικήσουν το ύψος επιδοτήσεων πρασινίσµατος που λάµβαναν το 2022.

4_132

Γιώργος Κοντονής

18
16

Δυσκολεύει δράσεις και ψαλιδίζει το τσεκ των κτηνοτρόφων η  «τεχνική λύση» στην  διαχείριση βοσκοτόπων

Εκεί όπου εφαρµόζεται η τεχνική λύση που θα συνεχιστεί έως και το 2024, η µόνη επιλογή  που έχουν οι κτηνοτρόφοι είναι η δράση «Κατάρτιση εφαρµογή, προγράµµατος εµπλουτισµού και βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου» του νέου πρασινίσµατος, µε ύψος ενίσχυσης 3 ευρώ το στρέµµα. Και γι’ αυτή τη δράση θα πρέπει να έχουν σύµβαση µε σύµβουλο και επίσης ειδική ψηφιακή εφαρµογή. Αλλιώς ούτε αυτή θα µπορέσουν να ακολουθήσουν και ως εκ τούτου µένουν εκτός από όλες τις δράσεις του νέου πρασινίσµατος εκτός.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί:

Τα παραπάνω είναι συµπεράσµατα που εξήχθησαν από την 1η Συνεδρίαση της Επιτροπή Παρακολούθησης  για τη νέα ΚΑΠ που πραγµατοποιήθηκε στα περιθώρια της έκθεσης Zootechnia την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου. Σ’ αυτή παρουσιάστηκαν οι τέσσερις δράσεις από το νέο πρασίνισµα που αφορούν βοσκοτόπια και είναι οι εξής:

1) Περιορισµός βόσκησης σε βοσκοτόπια που βρίσκονται σε κακή κατάσταση: Κάλυψη των διατροφικών αναγκών των ζώων κατά τη διάρκεια του περιορισµού βόσκησης µε τη δηµιουργία τεχνητού λειµώνα: 30,4 ευρώ το στρέµµα.

2) Ετήσια ενίσχυση για τη µετακίνηση των ζώων στους υποβοσκούµενους βοσκοτόπους και την επιστροφή αλλά και τη µεταφορά του γάλακτος σε προσβάσιµη περιοχή: 1,1-8,4 ευρώ το στρέµµα.

3) Ετήσια ενίσχυση για την κατάρτιση και παρακολούθηση σχεδίου διαχείρισης βοσκοτόπων:
1 ευρώ το στρέµµα.

4) Ετήσια ενίσχυση για την κατάρτιση εφαρµογή, προγράµµατος εµπλουτισµού και βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου: 3 ευρώ το στρέµµα.

Οι δράσεις 1 έως 3 απαιτούν συγκεκριµένη περιβαλλοντική διαχείριση σε πραγµατικό βοσκότοπο κοντά στην εκµετάλλευση. Μόνο η 4η δράση γίνεται στον στάβλο και δεν απαιτεί κάποια συγκεκριµένα ενέργεια στο βοσκότοπο. Αυτό σηµαίνει πως η 4η αυτή δράση θα είναι και η µόνη διαθέσιµη για  περιπτώσεις όπου το ζώο βόσκει σε άλλη περιοχή από αυτήν που δίνεται βοσκότοπος.

Σε σχετική ερώτηση για το πώς θα εφαρµοστούν οι δράσεις από το νέο πρασίνισµα σε περίπτωση της τεχνικής λύσης, που τέθηκε από το κοινό που παρακολουθούσε τη Συνεδρίαση, ο ∆ηµήτρης Λιανός εκ των συµβούλων για το σχεδιασµό της νέας ΚΑΠ απάντησε: «Σε όσες περιοχές δεν υπάρχει πρόβληµα µε την τεχνική λύση θα εφαρµοστούν. ∆εν είναι σε όλη την Ελλάδα η τεχνική λύση. ∆εν προσδιορίζω εγώ πού εφαρµόζεται η τεχνική λύση αλλά ο Οργανισµός Πληρωµών. [...] Το αργότερο σε 20 µέρες (σ.σ ο ΟΠΕΚΕΠΕ) όπως έχει πει, θα έχει τον πλήρη αριθµό των εκταρίων που εφαρµόζεται η τεχνική λύση. Όπου δεν υπάρχει πρόβληµα µε την τεχνική λύση θα εφαρµοστούν κανονικά τα eco-scheme (νέο πρασίνισµα)». Για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει πρόβληµα µε την τεχνική λύση, ο κ. Λιανός είπε πως υπάρχουν συνολικά 4 δράσεις από το νέο πρασίνισµα και πως κάποια θα είναι διαθέσιµη, χωρίς να προσδιορίσει ποια.

Σχόλια (16)
Προσθήκη σχολίου

12-02-2023 09:50Κατια

Κατια Έλεος,,,, υπάρχει κόσμος που παίρνουν επιδότησης τζάμπα δεν έχουν ζώα αλλά έχουν δικαιώματα, έχουν μητρώο, που κάποιος ιδιώτης κτηνίατρος το σφράγισε, αν πέσουν στον έλεγχο του οπεκεπε, θα πάνε στον γείτονα, η στον ξάδερφο να δανειστεί τα ζώα για λίγες μέρες, γιατί δεν αναρωτιούνται που το πας το γάλα που είναι τα τιμολόγια σου, αν δεν μπει ηλεκτρονική GPS θα υπάρχει το party και ας είναι ο κτηνοτρόφοι 85 χρόνων, την τα Χριστούγεννα θα την δωση στα εγγόνια του .........

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

12-02-2023 08:59Τι να λέμε...

Τόσα χρόνια οι περιφέρειες παιρνουν τα λεφτά από τους κτηνοτρόφους (μέσα από τα τέλη βόσκησης) και δεν έχουν κάνει τίποτα για τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης.. Φάτε Καρασμανη και την παρεα του μαζί με το Γεωργαντά που δεν ασχολείται με τα θέματα των κτηνοτρόφων και τη γεωργία αλλά με..... Έχει καταστρέψει και ότι δουλευε...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)

11-02-2023 21:51papousadiavastos

Τελικά είναι καλή η καλή τεχικη λύση; Σούργελα άχρηστοι δεν ξέρετε τι σας γίνεται

Απάντηση

11-02-2023 17:26eletheras boskis

4) Ετήσια ενίσχυση για την κατάρτιση εφαρµογή, προγράµµατος εµπλουτισµού και βελτιστοποίησης του σιτηρεσίου: 3 ευρώ το στρέµµα. η 4η δράση γίνεται στον στάβλο και δεν απαιτεί κάποια συγκεκριµένα ενέργεια στο βοσκότοπο. Αυτό σηµαίνει πως η 4η αυτή δράση θα είναι και η µόνη διαθέσιµη για περιπτώσεις όπου το ζώο βόσκει σε άλλη περιοχή από αυτήν που δίνεται βοσκότοπος.λοιπον επειδή οι περισσότεροι με την τεχνηκη λύση θα είμαστε στην δράση 4. Για 3 ευρώ το στρέμμα. . Δικα σας χαρησμα στο υπουργείο να τα διαθέσει όπου θέλει . Πάλι ψίχουλα , 3 ευρώ ρε φοστηρες , που ησανταν κρυμμένοι εσείς ; Με τέτοια μυαλά . Αδηκηστε , βγάλτε κι άλλα τέτοια οικολογικά σχήματα (του κόλ@@ ) 3 ευρώ για εμπλουτισμό του σητηρεσιου . Βρε τη πάθαμε πάλι θα χορτάσουμε λευτα και εμείς και τα ζώα μας με αυτό τον εμπλουτισμό των 3 ευρώ . Είναι πολλά λέμε δεν τα αντέχει ούτε η τσέπη του κτηνοτρόφου αλλά ούτε το έρμο στομάχι του ζώου.

Απάντηση

11-02-2023 12:22Γιωργος

Υπαρχει μειζον προβλημα με τις συνταξεις.καπου ακουστηκε-δεν ειναι επιβεβαιωμενο απο τον εφκα-οτι οποιος αγροτης ακομα και αν ηταν ασφαλισμενος στον ογα+εφκα τοσα χρονια,δεν δικαιουται συνταξη αν δεν δηλωνε αγροτικο εισοδημα στην εφορια.αν ισχυει αυτο,τοτε ευτυχως που χρωσταει η μανα μου καποια χρηματα τα τελευταια χρονια.δεν θα τα δωσει αν ειναι να μην παρει τιποτα,αφου το εισοδημα δηλωνοταν στον πατερα μου.η μανα μου απλα πληρωνε ογα και μετα εφκα εως ενα χρονικο σημειο.τωρσ αυτα που υποτιθεται "χρωσταει"-δεν της τα δανεισε κανεις για να τα χρωσταει-δεν θα τα πληρωσει αφου δεν προκειται να παρει συνταξη.ψαξτε το.μην πληρωνουμε τζαμπα λεφτα.αν ο νομος λεει οτι πρεπει να δηλωνουν απαντες αγροτικο εισοδημα Ε1 τοτε να ας μην πληρωσουμε εφκα.ας γινει παυση!!!!χαμενα πηγαινουν.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

11-02-2023 11:37agrotisa

Κόψτε τα όλα , κοκηνησματα ,κιτρινησματα ,πρασηνησματα , εεεε υπουργέ είχαμε τον τάφο έτοιμο βάλε πάνω και την ταφόπλακα . Για να τελειώνουμε . Αυτές της δράσεις ο κτηνοτρόφος ποτε θα της μαθει ; Ο υπουργός δεν κατανοεί ότι οι δράσεις αυτες σε βοσκότοπο με τεχνηκη λύση δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Εάν χάσουν οι κτηνοτρόφοι το λεγόμενο πρασηνησμα ( αυτά τα λίγα χρήματα γιατί είμαστε και εμείς με χαμηλής αξίας δικαιωμάτων ) θα είσαι υπουργέ ο χηροτερος υπουργός που θα έχει περάσει από το υπουργείο και τα καινούργια δικαιώματα ( χωρίς πρασηνησμα )θα έχουν την υπογραφή σου . Βρες λύση χθες να μην χαθεί ούτε ένα ευρώ από τους κτηνοτρόφους. Εξάλλου όπως λες κατάγεσαι από κτηνοτροφηκη οικογένεια και της δυσκολίες της ξέρεις ,. Άρα είσαι γνώστης . Βρες λύση. Και διάταξε τους συμβούλους σου , όχι οι σύμβουλοι εσένα .

Απάντηση

11-02-2023 09:56ΣΑΡΚ ΠΕΡΦ

Συναφιτη υπουργε αυτές οι δρασεις για τον παραδοσιακό κτη νοτροφο ειναι δύσκολες να γίνουν.Μοιονωντας οι επιδοτήσεις λίγοι θα απομεινουν στο επάγγελμα Γνωρίζεται άριστα τις δυσκολίες των κτηνοτροφων γι αυτο βοηθάτε να σωθεί το επάγγελμα που μεγαλωσατε...

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές