Κουμπώνει λύση για ενημερότητα μαζί με τη ρύθμιση οφειλών για να ξεμπλοκάρουν οι μεταβιβάσεις χωραφιών
Πέρα από το ενδεχόμενο η παρέμβαση αυτή να τακτοποιήσει και οφειλές αγροτών προς ΤΟΕΒ, σύμφωνα με σχετικές δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα, για ένα ενδεχόμενο άνοιγμα της βεντάλιας των ρυθμίσεων και προς τους δήμους, η διατύπωση του νόμου θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο των μεταβιβάσεων σε αγροτεμάχια, σε ένα πεδίο στο οποίο επισημαίνεται από συνομιλητές της Agrenda, αποθαρρυντική συμφόρηση.
Το πρώτο δεκαήμερο του Απριλίου αναμένεται να ανοίξει η ηλεκτρονική πλατφόρμα προκειμένου να υποβληθούν αιτήσεις τόσο για τη νέα ρύθμιση των 36-72 δόσεων, όπου χιλιάδες οφειλέτες θα μπορέσουν να εντάξουν τα χρέη που δημιούργησαν από τον Νοέμβριο του 2021 έως και τον Φεβρουάριο του 2023 όσο και για την επανένταξη στις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και της πανδημίας (36-72 δόσεων) των 200.000 οφειλετών που τις έχουν χάσει.
Ως γνωστόν, οι οφειλέτες του ΕΦΚΑ και του ΟΓΑ δεν διαθέτουν ασφαλιστική ενημερώτηση, κάτι που μπλοκάρει τυχόν μεταβιβάσεις ακινήτων, οι οποίες με τη σειρά τους θα μπορούσαν να εξυπηρετήσουν και μέρος των οφειλών. Αυτό που ίσχυσε σε προηγούμενες ευκαιρίες ρύθμισης χρεών, όπως ήταν οι 120 δόσεις, ήταν ένα καθεστώς «μερικής» ή «υπό προϋποθέσεις» ενημερότητας. Συγκεκριμένα, οι οφειλέτες στη ρύθμιση, μπορούν να υποβάλουν φάκελο για διάφορα επενδυτικά προγράμματα (Σχέδια Βελτίωσης) ή να καταθέσουν αίτημα δανεισμού, ωστόσο δεν επιτρέπεται εδώ η μεταβίβαση.
Πρόσφατα ο ΕΦΚΑ, προχώρησε στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, μέσω της οποίας εξασφαλίζει ασφαλιστική ικανότητα κατ’ εξαίρεση για το επόμενο τρίμηνο, ενώ περιγράφει μια διαδικασία εξασφάλισης ασφαλιστικής ικανότητας για ένα χρόνο, με διευκολύνσεις. Κάτι αντίστοιχο θα μπορούσε να δρομολογηθεί και για τις υποθέσεις αγροτών με οφειλές που όμως θέλουν να δρομολογήσουν μεταβιβάσεις αγροτεμαχίων ή διαφορετικά, θα μπορούσε να ξεμπλοκάρει το ζήτημα με μια πρόβλεψη αντίστοιχη με αυτήν που ισχύει για την συμμετοχή των αγροτών σε προγράμματα (υπό προϋποθέσεις ενημερότητα).
Σημειώνεται ότι η έκτακτη ρύθμιση των 36 ή 72 δόσεων για οφειλές προς το Δημόσιο και τα ταμεία που θα ενεργοποιηθεί στις αρχές Απριλίου αφορά όσους δεν είχαν ληξιπρόθεσμες ή αρρύθμιστες οφειλές μέχρι την 1η Νοεμβρίου 2021. Η ελάχιστη μηνιαία δόση είναι 30 ευρώ, ενώ το ετήσιο επιτόκιο για όσους επιλέξουν τις 36 μηνιαίες δόσεις ανέρχεται σε 4,37% και ανεβαίνει στο 5,87% για όσους επιλέξουν να εξοφλήσουν τις οφειλές τους σε 37–72 μηνιαίες δόσεις.
Ασφαλιστική ικανότητα ως τον Μάιο του 2023 για αγρότες με οφειλές
Σε περίπτωση που οι αγρότες καταβάλλουν εντός του 2023, αναδρομικά για το έτος 2022, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα που προβλέπεται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 41 του ν. 4387/2016, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2022, θα μπορούν να παρατείνουν την ασφαλιστική τους ικανότητα για ένα χρόνο. Αυτό προβλέπει σχετική εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, η οποία επιπλέον ορίζει:
- Στους ασφαλισμένους του πρώην Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (Ο.Γ.Α.) και τα μέλη της οικογένειάς τους, οι οποίοι έχουν οφειλές από ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές εισφορές, εφόσον εκδοθεί απόφαση από τις επιτροπές της παρ. 6 του άρθρου 14 του ν. 2458/1997, χορηγείται ασφαλιστική ικανότητα για όσο χρονικό διάστημα ορίζεται από την απόφαση αυτή.
- Οι μη μισθωτοί ασφαλισμένοι του e-Ε.Φ.Κ.Α., ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοτελώς απασχολούμενοι και αγρότες, λαμβάνουν κατ' εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα από 1ης.3.2023 έως 31.5.2023, ανεξαρτήτως οφειλών τους και πλήρωσης προϋποθέσεων εκ μέρους τους. Η ασφαλιστική ικανότητα των ασφαλισμένων του προηγούμενου εδαφίου παρατείνεται μέχρι τις 29.2.2024, εφόσον έχουν καταβάλλει εντός του 2022 ή καταβάλλουν εντός του 2023, αναδρομικά για το έτος 2022, ποσό που αντιστοιχεί στην ετήσια εισφορά για παροχές σε είδος και σε χρήμα που προβλέπεται στις παρ. 2 και 3 του άρθρου 41 του ν. 4387/2016, σύμφωνα με την ασφαλιστική κατηγορία την οποία είχαν επιλέξει για το έτος 2022.
21-02-2023 11:35,Ενας
Η ρυθμηση αφήνει έξω αυτούς που δημιούργησαν χρέη μετα το.19 η για διάφορους λογους δεν μπορεσαν να μπουν τότε..Κανετε που κάνετε το καλο καντετο σωστά όχι μισό.
Απάντηση