BACK TO
TOP
Θεσμικά

Νεύρα στους παραγωγούς φέρνουν τα 70+80 ευρώ de minimis στα ροδάκινα

Κύμα δυσαρέσκειας μεγαλύτερο από αυτό που θέλησε να θεραπεύσει, ξεσήκωσε η πρόσφατη ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ για την καταβολή των αποζημιώσεων, μέσω των de minimis, σε επιτραπέζια και συμπύρηνα ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια, που επηρεάστηκαν αρνητικά από τις έντονες βροχοπτώσεις και τα «απόνερα» της ουκρανικής κρίσης.

peach-fruit

Λεωνίδας Λιάμης

33
26

Μεμονωμένοι παραγωγοί και οργανώσεις στις περιφερειακές ενότητες Πέλλας, Ημαθίας, Κοζάνης, Φλώρινας και Λάρισας, με ανακοινώσεις τους, αλλά και στο ρεπορτάζ της Agrenda, μιλούν για απόφαση που μοιράζει φιλοδώρημα, γεννά αδικίες, σπέρνει το διχασμό ανάμεσα στους αγρότες και προκαλεί έκρηξη οργής, διότι είναι και ανακόλουθη σε σχέση με την προηγούμενη ανακοίνωση του υπουργείου, ως προς το ύψος των προβλεπόμενων αποζημιώσεων. Κοινό αίτημα όλων, επίσης, είναι να τροποποιηθεί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ και να προσαρμοστεί στην κλιματική αλλαγή, ώστε να αναγνωρίζει ως καλυπτόμενο αίτιο τις έντονες βροχοπτώσεις και να πάψουν να υπάρχουν τέτοια προβλήματα.

«Έχουμε δύο σιβυλλικές αναφορές στην ανακοίνωση του υπουργείου, που δεν είναι καθόλου διαφωτιστικές και πυροδοτούν αντιδράσεις, καθώς αφενός δεν προσδιορίζονται οι ποικιλίες που θα αποζημιωθούν και πότε θα γίνουν οι πληρωμές και αφετέρου έχουν κουτσουρευτεί τα αρχικά ποσά των 135 και 150 ευρώ το στρέμμα, αφού η απόφαση τα συγχωνεύει με τα περίπου 72 ευρώ το στρέμμα, που δόθηκαν από τα ουκρανόμετρα στους αγρότες των ομάδων παραγωγών», επισημαίνει ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, από τον Αγροτικό Σύλλογο Βεροίας.

Ο έμπειρος αγροτοσυνδικαλιστής επισημαίνει ακόμη πως πλέον η δυσαρέσκεια είναι διάχυτη στις τάξεις των αγροτών, καθώς «ο κόσμος δεν μπορεί να τα φέρει βόλτα και το υπουργείο δεν ανταποκρίθηκε στις διεκδικήσεις μας. Τα προβλήματα στην ύπαιθρο είναι σοβαρά και επομένως δεν μπορεί οι αγρότες να αντιμετωπίζονται ως επαίτες, στους οποίους δίδεται ένα φιλοδώρημα για να πάνε σπίτι τους».

Επικριτικός για τους χειρισμούς του ΥπΑΑΤ εμφανίζεται και ο πρόεδρος του ΑΣΕΠΟΠ Βελβεντού, Νίκος Κουτλιάμπας. «Έτσι και αλλιώς μιλάμε για ψίχουλα, αλλά θα ήταν έντιμο να βγουν από την αρχή και να πουν αυτές είναι οι ποικιλίες που θα αποζημιωθούν και αυτά είναι τα ποσά. Αντί αυτού όμως η διαχείριση που έγινε μοιάζει με Καραγκιόζ μπερντέ, καθώς ξεκίνησαν με 135 και 150 ευρώ το στρέμμα και στην πορεία έψαξαν τρόπο να δώσουν κάτι άλλο», ανέφερε. Ο ίδιος αφήνει αιχμές και για την υπόθεση του αποθεματικού κρίσης, καθώς όπως σημειώνει «η χώρα μας είχε δικαίωμα να υποβάλλει αίτημα προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έως το Σεπτέμβριο του 2022, για να αξιοποιήσει το δικαίωμα που είχε και να διασφαλίσει άλλα περίπου 52 εκατ. ευρώ (σ. σ. το 200% των 26,3 εκατ. ευρώ που εγκρίθηκαν από την Κομισιόν το Μάρτιο του 2022). Ωστόσο υπήρξε ολιγωρία, με συνέπεια να χαθούν τα χρήματα αυτά και η ευκαιρία να στηριχθούν όλοι οι παραγωγοί και όχι μόνο οι συνεταιρισμένοι, οι οποίοι έλαβαν τελικά τα 72,7 ευρώ το στρέμμα».

Παρόμοια εικόνα απογοήτευσης των παραγωγών για την ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ, μας μεταφέρει κι ο Νίκος Μηνάς, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλυβίων και του ΣΕΑΣ, καθώς «τα ποσά είναι λιγότερα από εκείνα που είχε ανακοινώσει αρχικά το υπουργείο τον Ιανουάριο», ενώ την απορία του γιατί το ΥπΑΑΤ εμπλέκει τα 72,7 ευρώ ανά στρέμμα από το αποθεματικό κρίσης με τις αποζημιώσεις για τις βροχοπτώσεις εκφράζει -μεταξύ άλλων- και ο Ενιαίος Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας, τονίζοντας ότι συνεπεία της άδικης αυτής επιλογής αυτής, οι αγρότες που ακολουθούσαν φιλοπεριβαλλοντικές δράσεις, θα λάβουν μόνο 80 ευρώ το στρέμμα για τα επιτραπέζια ροδάκινα, βερίκοκα και νεκταρίνια και 65 ευρώ για τα συμπύρηνα.

«Δεν στρώνω χαλιά ότι όλα είναι εντάξει. Με τις βροχές χάσαμε έως και 2-2,5 τόνους το στρέμμα, νεκταρίνια, χάθηκε εισόδημα από 300 έως και 700 ευρώ το στρέμμα και οι αποζημιώσεις αυτές δεν μας καλύπτουν. Είναι, όμως,,κάτι που έρχεται να καλύψει μέρος της μεγάλης ζημίας», τονίζει ο παραγωγός Νίκος Δημητριάδης από το Αρσένι Πέλλας, ο οποίος χαρακτηρίζει θετικό το γεγονός ότι θα δοθούν τα 70 ευρώ στους μη συνεταιριζόμενους παραγωγούς που αποτελούν την πλειονότητα στην περιοχή της περιφερειακής ενότητας Πέλλας.

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, εν τω μεταξύ, από τον ΕΛΓΑ πιστώθηκαν στους λογαριασμούς των παραγωγών του Βελβεντού και της περιοχής του Πλατανορέματος Κοζάνης οι αποζημιώσεις -ύψους από 400 έως 550 ευρώ το στρέμμα στην πλειονότητα των παραγωγών- για τις ζημίες άνω του 80% - 90% που προκάλεσαν πέρυσι το πρωτοφανές χαλάζι και ο παγετός στις δενδρώδεις καλλιέργειες.

Σχόλια (26)
Προσθήκη σχολίου

10-03-2023 16:11Αντώνης

Πως περιμένω τη μέρα των εκλογών… Εύχομαι να μην είμαστε μόνο λόγια και να τους δείξουμε τι εστίαση αγροτης

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

10-03-2023 14:36ΜΗΤΣΑΡΑΣ

$@%$#@......ΓΑΜΩ την Ν.δ

Απάντηση

10-03-2023 11:45ΑΛΕΞ

ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΑ ΝΕΟ ?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

10-03-2023 01:24ASDsadaf

ANTE PLIROSTE MAS GAMWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWWW

Απάντηση

10-03-2023 01:09Giorgos

Λιπασματα διπλα πτρελεα διπλα φαρμακα το ιδιο ανεβαζουν τον ελγα πουλαμε ιδιες τιμες και χειροτερες κρατος δεν υπαρχει και εσεις μσλωνετε για τα ψιχουλα τε ηλιθιοι

Απάντηση

09-03-2023 21:53Τσάμης Γιώργις

Αλλαγή στο κανονισμό του ΕΛΓΑ. Όλα αυτά είναι ασπιρίνες. Εγώ προσωπικά έχω αρχίσει να σκέφτομαι την αλλαγή του επαγγέλματος. Ο αγρότης είναι η τελευταία εργασία σε αξία πια. Δίνουμε για να μας τα παίρνουν τα ροδάκινα. Ακόμα δεν έχω εξοφληθεί από τον συνεταιρισμό που τα έδωσα. Και κάθε χρόνο πάμε χειρότερα. Κανένας έλεγχος και ασυδοσία στην αγορά. Ναι και οι έμποροι έχουν αυξημένα έξοδα ρεύμα για ψυγεία και πετρέλαιο αλλά εμείς είμαστε σαν τους ζητιάνους με το χέρι να ζητάμε ότι ελεήσει ο καθένας από αυτούς. Ξεφτίλα.

Απάντηση

09-03-2023 21:43Δημήτρης

Η Μαγνησία πήρε Αρ,,,,,, παλι

Απάντηση

09-03-2023 20:20Alkeos

Θα δώσουν τώρα τα de minimis και λύθηκαν όλα τα προβλήματα μας ε; Που είναι το κράτος όταν ο κάθε έμπορος κάνει κουμάντο στις τιμές, γιατί δεν βγάζει μια τιμή ασφαλείας για τα προϊόντα; Από τον έμπορα μέχρι κ τον μανάβη όλοι θέλουν να βγάλουν παραπάνω από τον παραγωγό και φτάνουν τα προϊόντα στον καταναλωτή 3 κ 4 φορές πάνω από ότι πούλησε ο αγρότης, σαν νέος στο επάγγελμα εγώ θέλω να πουλάω το προϊόν σε καλή τιμή κ να μην έχω ανάγκη τα ψυχούλα που δίνει κάθε κυβέρνηση

Απάντηση

09-03-2023 18:58Γιωργος

Στην Κορινθια με το επιτραπεζιο σταφυλι εχουμε παθει ζημια 1500 ευρω/στρεμμα και η κυβερνηση θελει να μας αποζημιωσει με 600 ευρω.ειμαστε με τα καλα μας;;;;τοτε τι πληρωνουμε ελγα;;;;;;πως θα πληρωθουν γεωπονοι,πετρελαιο,εργατικα;;;;στο σπιτι μας τι θα φαμε;;τα παιδια μας πως θα τα κοιταξουμε στα ματια;;;δεν εχουμε απαιτησεις για εξαλλη και σπαταλη ζωη.τα προς το ζην θελουμε και να μπορουμε να καλλιεργησουμε σωστα τα χωραφια μας και να ζησουμε με αξιοπρεπεια.αν δεν πληρωθουμε οσο πρεπει,δηλαδη τουλαχιστον 1.000/στρεμμα θα τα σπασουμε ολα.δεν θα μεινει τιποτα ορθιο.μας εχετε φτασει σε απογνωση,βοθροι.

Απάντηση

09-03-2023 15:57kostas veria

Παπαρολογιες και παζαρια αγροσυνδικαλιστων αναλογα με τα κατα τοπους συμφέροντα τους.Ας υπάρξει επιτελους μια ενιαία γραμμη με γνώμονα την ανάπτυξη της εγχώριας αγροτικής παραγωγής.Ας αποφασισουν τελικα ποιος έχει δικαίωμα στην αγροτική παραγωγή και ας θέσπισουν την έννοια του ενεργού αγροτη οπως στην υπολοιπη Ευρώπη.Τελος τα κομπλεξ και οι οπορτουνισμοι.Η ενασχολιση με τη γη δεν είναι προνομιο λιγων ουτε ειναι κλειστο επαγγελμα σα του συμβολαιογράφου.....Αυτα τα ολιγα κομπλεξακια.Αντε Γεια....

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Πληρωμές